Sauerkraut, jawohl!

Jag hade i kummin, lagerblad och svartpeppar i min surkål.

Jag hade i kummin, lagerblad och svartpeppar i min surkål.

Surkål låter kanske inte jättegott, men det är det! Jag har gjort egen surkål ett par gånger och jag tycker den hemgjorda varianten blir både mildare och knaprigare än den man köper i affären. Dessutom är det nyttigt! Surkålen fermenteras med hjälp av mjölksyrebakterier och får högre näringsvärde än färsk vitkål och bakterierna som bildas är superbra för magen.

Nackdelen är att det tar lite tid, cirka fyra veckor innan man kan äta den, men det är det värt. Här kommer mitt recept:

Surkål

 • Ca 1 kg vitkål
 • 1 msk jodfritt salt*
 • 1 tsk hel kummin
 • Lagerblad
 • Hel svartpeppar
Surkal4lr

För att trycka ner vitkålen har jag en vattenfylld plastpåse mellan locket och kålen. Den tar jag bort när jag ställer burken i kylskåpet.

Jag hyvlar vitkålen med osthyvel eftersom jag inte äger en matberedare. Med maskin går det naturligtvis fortare. Det går också att riva vitkålen.

Blanda vitkålen med saltet i en bunke och låt det stå i rumstemperatur minst en kvart. Saltet gör att vattnet dras ur vitkålen.

Stöt vitkålen eller massera med händerna. Det är viktigt att kålen blir mjuk och släpper ordentligt med vätska. Smaksätt med kummin, lagerblad och svartpeppar (enbär, morot, äpple funkar också).

Pressa ner massan i en ren glasburk (jag brukar låta mina glasburkar stå ugnen 10 minuter i 125°, då vet man att de är steriliserade). Undvik hålrum och se till att innehållet täcks med vätska. Är det för lite vätska kan du fylla på med saltvatten, 1 msk salt/liter vatten.

Ställ burken på en bricka och förvara mörkt i rumstemperatur. Jag ställer en uppochnervänd papperskasse över.

Nu ska du öppna locket 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket. När det inte pyser längre vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och du behöver inte öppna burken mer.

Låt den stå 1-2 veckor i rumstemperatur, därefter två veckor i kylen. Smaken blir bättre ju längre den står.

Får ni tråkigt under surkålstillverkningen bjuder jag på en uppiggande surkålspolka. Sätt på repeat! 🙂

Smaklig spis!

/Christina

* OBS! Det måste vara jodfritt salt, jod dödar nämligen mjölksyrabakterierna.

Publicerat i inomhus | Etiketter , , | 1 kommentar

Deadline för växthuset

En enkel skiss över växthuset. Vi ska inte ha glastak utan ett vanligt sadeltak med takpapp, så egentligen är det kanske inte ett riktigt växthus. Mer av en väldigt ljus bod.

En enkel skiss över växthuset. Vi ska inte ha glastak utan ett vanligt sadeltak med takpapp, så egentligen är det kanske inte ett riktigt växthus. Mer av en väldigt ljus bod.

Det går inte jättebra med växthusbygget. När vi hade grävt ur grunden och lagt i grus tog det tvärstopp. Det eftersom grunden inte är i våg! Suck, ibland är det trist att vara amatör.

Men tro inte att vi har gett upp! Eftersom vi jobbar i tidningsbranschen är vi deadlineskadade. Så för att få någonting gjort måste vi ha en sluttid – annars händer ingenting. Därför har vi satt press på oss angående växthuset. Vi har nämligen bjudit in våra vänner från Sarpsborg att fira midsommar med oss  – och det ska ske i… växthuset!

En kan få hjärtsnörp för mindre, men nu har vi lovat (och jag gör skriet-grimasen).

Första steget blir, såklart, att få grunden rak. Vi måste också gräva lite bredare längs ena långsidan så att ett dräneringsrör får plats. Men vi kan inte göra något förrän tjälen släpper taget. Det är 135 dagar kvar till midsommar. I morgon är det 134, och på fredag 133…

/Christina

Publicerat i utomhus | Etiketter | Lämna en kommentar

Dags för frösådder

Poff så tittade kronärtskockorna upp ur jorden. Bladen är tre gånger så stora som pelargonplantorna.

Poff så tittade kronärtskockorna upp ur jorden. Sorten heter Violet de Provence och bladen är tre gånger så stora som pelargonplantorna. Pelargonen heter Black velvet rose.

Det känns kanske lite tidigt att börja så, men en del fröer behöver gott om tid på sig för att hinna växa upp till stora plantor. Jag har börjat med kronärtskocka och pelargon. Jag använder en rootmaster från Nelson garden. Den har självbevattningsfunktion, vilket är ett måste för mig som ofta glömmer vattna mina växter.

Rootmastern funkar utmärkt, man häller vatten i tråget, sen suger de gröna banden upp vattnet och blöter jorden.

Rootmastern funkar utmärkt, man häller vatten i tråget, sen suger de gröna banden upp vätskan och ser till att jorden hålls lagom fuktig.

Den första veckan stod lådan i ett fönster med växtbelysning morgon och kväll. Värmen från elementet under fönstret gör att fröna sätter i gång och gror. Nu har små plantor tittat upp och därför har jag flyttat rootmasterna till en svalare plats – köksgolvet. Eftersom plantorna inte får något naturligt ljus nere på golvet så får lampan lysa fjorton timmar per dygn.

Om en månad är det dags att så luktärter och purjolök. Äntligen är trädgårdssäsongen i gång!

/Christina

Jag har gjort en grovskiss på årets odling.

Jag har gjort en grovskiss på årets odling. Symbolerna anger INTE antalet plantor. Orka rita varje planta liksom. 1. Kronärtskocka  2. Vitkål  3. Rädisa  4. Majrova  5. Gurka  6. Sallat  7. Sockerärter  8. Rödbeta  9. Blommor  10. Purjolök  11. Grönkål  12. Bönor  13. Morot*  14. Spenat*  15. Blåklint*  16. Vitlök*  17. Källfräne  18. Trädgårdsportlak  19. Kryddor.  *Höstsådd

Publicerat i inomhus, utomhus | Etiketter , , , , , | 3 kommentarer

Spökar det?

Så här såg det ut en lördagsförmiddag. Dörren var öppen trots att låset var i "låsläge".

Så här såg det ut en lördagsförmiddag. Dörren var låst, men ändå hade den öppnats.

Jag ser mig själv som en pragmatiker. Jag tror inte på spöken, healing eller annat new age-hittepå. Men jag måste erkänna att det händer underliga saker på Berget.

xxx

Luckan öppnar sig då och då. Spöket kanske är rojalist och ogillar att vi gömt undan en bild på kronprinsesseparet.

Mystiskt 1: En kväll när jag satt och läste i soffan på nedervåningen hörde jag ett knarrande ljud. Jag tittade upp och såg luckan på amerikauret öppna sig. Det här har hänt flera gånger. Klockan används inte så det är inte vibrationer eller liknande rörelser som kan förklara det.

Mystiskt 2: Häromdagen när jag skulle gå ut till brevlådan för att hämta tidningarna stod gäststugans dörr på vid gavel. Jag är hundra procent säker på att den var låst. Hade det varit en tjuv på besök så borde man sett spår på gräsmattan.

Men nu ni! Jag har faktiskt bildbevis på att vi har ett spöke på Berget. Jag har nämligen lyckats fånga det med kameran. Höj ljudet och titta på egen risk – det är otäckt.

/Christina

Publicerat i inomhus, utomhus | Lämna en kommentar

Berget från ovan

 

När jag gick igenom gamla bilder och filmer på datorn hittade jag ett videoklipp jag helt glömt bort.

I somras fick vi låna en drönare av en kollega till Micke. Att lära sig manövrera den var dock inte superenkelt. Vi övningskörde och, hrmm, kraschade också. Jag har både friserat björkar, klippt ner ormbunkar  och ofrivilligt jagat Milou med den.

Tur att maskinen hade en rejäl konstruktion för den gick inte sönder. Vi lärde oss att det var enklast att köra med den när det var vindstilla. Blåste det litegrann drog drönaren i väg och vi tappade kontrollen över den.

Så en stilla dag i juni, när min systerson var på besök, flög vi drönaren över Berget med dess omgivningar. Det blir något annat med fågelperspektiv. Till exempel ser tomten väldigt lummig ut, men så uppfattar jag den inte stående på gräsmattan. I slutet av filmen ser ni också Vänern, det är inte så långt fågelvägen, cirka två kilometer.

Många verkar tro att vi bor ensligt inne i skogen, men vi har faktiskt grannar och tack vare bönderna i byn finns det öppna landskap i form av åkrar och hagar.

OBS! Jag uppskattar om ni inte anmäler mig till länsstyrelsen, det här filmades innan drönarförbudet kom. 🙂

/Christina

Publicerat i utomhus | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Odlingsåret 2017 – nya metoder och nya grönsaker

Odlingen blev väldigt lyckad förra året. Hoppas jag inte klantar till det i år – men man vet aldrig.

Odlingen blev väldigt lyckad förra året. Hoppas jag inte klantar till det i år – men man vet aldrig.

Sedan förra blogginlägget har dygnet fått en timme mer dagsljus och nu kliar det i odlingsfingrarna.

När det var slut på grönsakerna tog krassen över. I den lilla blomlådan hade jag luktärter.

När det var slut på grönsakerna tog krassen över. I den lilla blomlådan hade jag luktärter.

Jag kommer använda växelbruk vilket betyder att grönsakerna byter plats jämfört med förra året. Då förhindrar man att sjukdomar sprids och att jorden tappar näring.

Det blir ungefär samma grönsaker som i fjol men några nyheter ska jag peta ner. Till exempel ska jag testa att så kronärtskocka. Den är jättegod att äta kokt med lite smör. Jag ska också odla romansallat – mest för den har lite mer krispig struktur är huvudsallaterna.

I övrigt ser odlingslistan ut som följande:

 • Rädisa
 • Rödbetor
 • Potatis
 • Grönkål
 • Vitkål
 • Majrova
 • Purjolök
 • Bönor
 • Sockerärter
 • Gurka
 • Morot
 • Spenat
 • Vitlök
 • Källfräne
 • Trädgårdsportlak

I år ska vi dessutom testa en ny metod för att odla potatis. I programmet Strömsö på SVT odlade de i halm. Det verkar jätteenkelt, trampa ner växtligheten, lägg ut potatisarna, fyll på cirka 30 centimeter halm, vattna. Här kan ni läsa mer om det. Det frigör också mer utrymme i odlingslådorna till andra grönsaker.

I år kanske jag lyckas med det jag misslyckats med hittills – det vill säga att inte så allt på en gång. Då blir det också färdigt samtidigt och man måste äta grönsaker som en galning under en kort period. Nä, i år ska jag odla pö om pö.

För att få mer inspiration ska jag och kollega Karin gå på trädgårdsjournalisten Gunnel Carlssons föreläsning 2 februari i Karlstad. Kul!

Innan vintern kom täckte jag jorden i lådorna med halm. Den kommer jag plocka bort när det är dags att så igen till våren. I lådan längst bort till vänster höstsådde jag morot, spenat och vitlök. Ska bli spännande att se om de fröna gror till våren.

Innan vintern kom täckte jag jorden i lådorna med halm. Den kommer jag plocka bort när det är dags att så igen till våren. I lådan längst bort till vänster höstsådde jag morot, spenat och vitlök. Ska bli spännande att se om de fröna gror till våren.

Publicerat i utomhus | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Stubbe med många namn

Eldstubben brinner i ungefär en timma. I bakgrunden ser ni ett "stubb-lik" som brunnit klart.

Eldstubben brinner i ungefär en timma. I bakgrunden ser ni ett ”stubb-lik” som brunnit klart.

Eldstubbe, stockfackla, stubbspis, luffareld, swedish fire log och så vidare. Den brinnande stubben har många namn och lika många användningsområden. Vi använder den mest i dekorativt syfte, men den funkar fint att laga mat eller koka kaffe på. Eftersom den brinner funkar den såklart som värmekälla också.

Men det gäller att ha lite framförhållning om man vill ha en eldstubbe till nyår. Stubben måste nämligen torka i cirka ett år. Vi tog ner en gran förra året och de mest kvistiga kubbarna, som är svåra att klyva, la vi undan för att göra eldstubbar av.

Med sex tårtbitar brinner det bra.

Med sex tårtbitar brinner det bra.

Med motorsåg sågar vi ett kryss, nästan ända ner. Vi har testat att göra två snitt (så det blir fyra tårtbitar) och tre snitt (sex tårtbitar). Det senare funkade bättre eftersom det kommer in mer syre in till elden. En del borrar även ett hål i mitten så att det blir en liten kopp längst ner där man häller i till exempel tändvätska. Vi valde i stället att använda tändkuddar (tror de heter Burner) som vi tände på och stoppade ner i skårorna. Jag läste på någon sajt att det är bättre att först såga snitten och därefter låta stubben torka. Det låter klokt, men så gjorde inte vi. Stubbarna brann ändå, men det kanske blir lite mer fart om träet är ännu torrare.

Våra kubbar är cirka 40-50 centimeter höga och brinner i ungefär en timma. Under december har gäster fått välkomstdrinkar utomhus som värmts på en eldstubbe. Se recept nedan.

Söker du på swedish fire log på Youtube hittar du massor med instruktionsvideor om du tycker min beskrivning var otillräcklig.

Mora-Nisse-drinken är väldigt god! Rekommenderas.

Mora-Nisse-drinken är jättegod! Rekommenderas.

Mora-Nisse-drink

 • 4 cl likör 43
 • blåbärssoppa
 • vispad grädde

Värm blåbärssoppan, häll likör 43 i en mugg, fyll på med blåbärssoppa och toppa med vispgrädde.

/Christina

Publicerat i utomhus | Etiketter , | Lämna en kommentar

Triss i lingon

Lingonfudge och lingonkola. Sött och syrligt på samma gång.

Lingonfudge och lingonkola. Sött och syrligt på samma gång.

Min pappa brukar förse mig med ett antal liter lingon varje år. Oftast gör jag lingonsylt men det är också gott att göra sötsaker med de små sura bären. När jag häromdagen grävde djupt i vårt kylskåp hittade jag vispgrädde som närmade sig sista förbrukningsdag. För att inte kasta den så kokade jag lingonkola och lingonfudge. Och några dagar senare gjorde jag även mjuk pepparkaka med lingon som jag tog med till jobbet – succé! Här kommer recepten.

Lingonkola

 • 2 dl lingon (jag tog direkt från frysen)
 • 1,5 dl vispgrädde
 • 2,5 dl strösocker
 • 1 msk ljus sirap

Blanda allt utom lingonen. Koka upp till 120°. Tillsätt lingonen och rör om. En del mixar lingonen innan, men jag tycker bären ska synas. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper ca 20×20 cm. Låt stelna och skär upp i fyrkanter. Jag virar in mina kolor i klippta bitar av bakplåtspapper.

 

Lingonfudge

 • 3 dl socker
 • 1 1/2 dl mjölk
 • 1 1/2 dl grädde
 • 1 msk sirap
 • 50 g vit blockchoklad
 • 50 g smör
 • 1 dl frysta lingon

Rör ihop socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme till 120-125 grader. Rör om då och då. Ta av kastrullen. Blanda i vit choklad och smör. Låt svalna till 70 grader. Blanda ner de frysta lingonen. Häll i bakpappersklädd form. Låt stelna i kyl. Skär i bitar.

 

Den mjuka pepparkakan pudrade jag med florsocker och pyntade med granris. Men det var tydligen för mycket Ernst tyckte kollegorna. Fnys!

Den mjuka pepparkakan pudrade jag med florsocker och pyntade med granris. Men det var tydligen för mycket Ernst tyckte kollegorna. Fnys!

Mjuk pepparkaka med lingon

 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 1/2 dl filmjölk
 • 50 g smör
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 3 tsk pepparkakskryddor

1,5 dl lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 2 ägg med 2 dl socker pösigt. Rör ner 1 1/2 dl filmjölk och 50 gram smält smör. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver och 3 tsk pepparkakskryddor och rör ner i smeten. Tillsätt lingonen i smeten och rör om.

Grädda i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med sticka att den är klar. Ta ut och låt kakan svalna innan du vänder den upp och ner.

/Christina

Publicerat i inomhus | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Vårda trädet

Lönnen är ju ett riktigt snyggträd om hösten. Eftersom lönnen har ett djupgående rotsystem tål den stormar bra. Dessutom är det Dalslands landskapsträ.

Lönnen är ett riktigt snyggträd om hösten. Eftersom trädet har ett djupgående rotsystem tål den stormar bra. Dessutom är det Dalslands landskapsträd. Trädgårdsdesignern Linn, som gjorde en ritning åt oss, tycker att vi ska ta ner den stora björken mitt i bild. Vad tycker ni?

Har ni ett ädellövsträd på tomten? Då är det förmodligen ett vårdträd – värt att bevara.

När man pratar byggnadsvård är det såklart alltid byggnaderna det handlar om, men det är kanske dags att börja uppskatta värdena i trädgården?

Mellan odlingen och lönnen har en ek tagit sig. Den kan vi ju inte ta bort! Den som hittar vätten i bilden slipper få en kliande vadmalsdräkt hemskickad.

Mellan odlingen och lönnen har ett annat ädellövsträd tagit sig – en ek. Den får stå kvar. Hittar du vätten i bilden?

På många gårdstun på landsbygden står ofta ett pampigt träd. Förr trodde man att träden gav lycka och framgång för de som bodde i huset. Om man skadade trädet ansågs det medföra olycka och sjukdom.

Man trodde till och med att hustomten eller skyddsandarna bodde under trädet. För att hålla dem på gott humör offrade man genom att hälla mjölk eller öl över rötterna – helst på torsdagar eller inför helgdagar.

På vår tomt står det en lönn och det är en av de vanligaste arterna när det kommer till vårdträd. Men det kan också finnas lind, ask, alm, oxel, valnöt eller ek. Att man valde ädellöv går långt tillbaka till hednisk troskult. I Norrland var till exempel rönnen, asaguden Tors träd, väldigt populär.

De stora träden hade också en praktisk betydelse. Eftersom trädkronan var den högsta punkten på gården skyddade den huset från blixtnedslag.

Har ni ett vackert gammalt träd framför huset så behåll det. Är det friskt och står stadigt finns det ingen anledning att såga ner det. För att behålla husfriden är det kanske bra att skvätta ut lite mjölk eller öl då och då också. En vill ju inte ha en vresig hustomte efter sig.

/Christina

Publicerat i utomhus | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Hoppsan!

Blåmes.

Blåmes.

För några veckor sedan satte vi upp fågelbordet och fyllde en korg med talgbollar. Det var populärt. Maten tog slut innan jag fått av mig stövlarna. De första dagarna gick det åt 4-5 talgbollar om dagen!

Nötväcka med jordnöt i näbben.

Nötväcka med jordnöt i näbben.

Talgoxe.

Talgoxe.

Vad konstigt att små fåglar äter så mycket tänkte jag innan jag en dag såg både nötskrika och hackspett mumsa i sig bollar som om de var släkt med kakmonstret.

Ska de äta så här ända till våren kommer fågelmaten kosta mer än vår egen. Kan man få EU-bidrag tro?

Det gäller att göra så små rörelser som möjligt när man ska plåta fåglar.

Det gäller att göra så små rörelser som möjligt när man ska plåta fåglar.

Men, det är kul med fågelliv, och att fotografera dem. Fullt påpälsad har jag suttit på en trädgårdsbänk och inväntat fåglarna med min kamera. Än så länge har jag bara lyckats få de vanligaste på bild. Det verkar som att större fåglar är skyggare än de mindre. Både hackspetten och nötskrikan har varit omöjliga att fånga på bild. Kanske uppfattas jag som ett rovdjur. Vilket jag som människa faktist är.

/Christina

Talltita – tror jag. Det kan också vara entita.

Talltita – tror jag. Det kan också vara entita.

Koltrast

Koltrast.

Publicerat i utomhus | Etiketter , , | Lämna en kommentar