Om Berget

Jag som bloggar heter Christina Jarnlid och till vardags jobbar jag på Värmlands Folkblad.

Eftersom vi har mängder med sly har röjsågning blivit lite av en hobby.

Under en längre tid hade jag och min sambo letat efter ett fritidshus i vår närhet. Helst ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett Skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt!

Fem år senare tog vi det stora steget och flyttade ut till torpet. Vi halverade vår bostadsyta men fick närmare till jobbet. Jag kommer skriva om hur vi renoverar vårt hus, trädgårdsarbete plus lite annat smått och gott.

Torpet är från slutet av 1800-talet. Förmodligen är det ännu äldre eftersom det har flyttats en gång i tiden. Huset är byggt i timmer i två våningar. På bottenvåningen finns farstu, kök, kammare samt badrum. Övervåningen består av två rum och två kattvindar. Totalt är boytan någonstans mellan 50-55 kvadratmeter. Compact living med andra ord.

5 kommentarer till Om Berget

 1. Margareta Alsterdal skriver:

  Hej! vilken trevlig blogg med många fina idéer. Jag följer gärna det du skriver och inspireras. Har ett gammalt hus, ursprungligen från slutet av 1700 -talet.
  Vänliga hälsningar Margareta Alsterdal

  • Profilbild på Christina Christina skriver:

   Hej Margareta! Kul att du hittat hit och att du gillar det jag skriver. Det har varit lite glest med uppdateringar under vintern men jag lovar att skärpa till mig nu när det blir vår och vi drar igång med projekt.

 2. Hanna skriver:

  Hej! Hittade hit nu, bor också mellan Kristinehamn och Karlstad, rättare sagt Väse. Men uppväxt i de djupa ölme-skogarna. Är så sugen på att i framtiden köpa eget torp, rättare sagt har jag ett inspanat. Som dessutom fortfarande ligger i släkten, så det är i alla fall kvar ett tag till. Det är utan vatten och el, men taket är helt, haha. Känns som en miljonprojekt och en dröm långt borta. Men var väldigt inspirerande att läsa er blogg! Det ska jag fortsätta med! 🙂

  • Profilbild på Christina Christina skriver:

   Hej Hanna och välkommen hit!
   Kul att få en ny följare med lokalkännedom. 🙂 Det låter som att du har ett spännande projekt framför dig.
   Med ett tätt tak kommer man långt. Några miljoner har vi verkligen inte lagt ut på torpet. Kan man fixa mycket på egen hand så blir det betydligt billigare – och roligare. 🙂

   • Hanna skriver:

    Ja, jag håller tummarna för att jag får fast jobb inom snar framtid, för att kunna ta lån för avlopp m.m. Men kan få tjäna som sommarstuga till att börja med, om jag får köpa loss det 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*