Skolpojkarna

måndag, oktober 24th, 2016

Det är väldigt ovanligt att jag är i Stockholm tidigt en måndag morgon. Men idag så. Utbildningsradion bjöd in till en förhandsvisning av den nya serien Skolpojkarna, som jag inte ville missa. Så därför tog jag bussen tidigt imorse från min övernattningslya till Eriksdalsskolan där dagen startade med frukostfralla o mingel. Hann prata en stund med vår utbildningsminister innan filmen startade.  B l a om hans besök i Filipstad förra veckan där länets skolpolitiker, förvaltningar och lärarfack samlades för att diskutera utmaningen i att elever lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper. Han reser landet runt och träffar motsvarande överallt. Mycket bra!

Sserien  Skolpojkarna är inspelad på Skrantaskolan i Karlskoga. Under ett helt år har filmare varje dag följt niondeklassare. Utgångspunkt var Pisa som kom 2012 och som visade att 30 % av killarna inte hade grundläggande kunskaper i läsförståelse. I genomsnitt skiljer det 26 poäng mellan killar och tjejer i betyg och flickor presterar bättre i alla ämnen utom idrott och hälsa. Detta fick Utbildningsradion att vilja veta mer och på Skrantaskolan skiljde det hela 55 poäng mellan könen.

För att förändra måste man veta vad som är fel. Och något filmandet visat är att skolan är allas ansvar och att det finns många faktorer som påverkar.

Nåt väldigt allvarligt idag är att killarna inte kommer ifatt, det gjorde de förr.

Panelen efter filmen bestod av utbildningsminister Gustav Fridolin, professorn i pedagogik från Göteborgs universitet, Elisabeth Öhrn, docenten i pedagogiskt arbete från Umeå universitet Per-Åke Roswall och t f rektor Gökstensskolan i Torshälla Sara Hägglund.

Under diskussionen kom några synpunkter värda att fundera vidare på:

Är skolan idag en skola för de som klarar sig, för de som kodar av och förstår vad som krävs? Nåt som flickor uppenbarligen är bättre på.

Har vi tillräckligt av värdeskapande aktiviteter i skolan idag? Aktiviteter där man motiverar och förstärker det som fungerar bra och som är individernas styrkor.

Uppmuntras samhällsfenomenet att man ska vara bra på saker utan att plugga?

Gustav lyfte en viktig fråga – om vi tar fokus på de 30% som lämnar skolan utan behörighet så hamnar man i en annan diskussion än den som handlar om kön för då ser man att av dessa är en tredjedel flickor. Han lyfte tre saker som viktiga: att tidigt stöd kan göra skillnad, att studie- och yrkesvägledning behövs tidigare och som en röd tråd genom skolsystemet och att en elevhälsa som finns nära ledningen i organisationen är central. Och att regeringen investerar i att förstärka detta.

Idag klockan 12.00 kan man se första avsnittet på UR play och på onsdag klockan 10.00 kan man se första avsnittet i serien i vanliga tv:n.

Jag blev fundersam över attityden hos en av lärarna som speglas i första avsnittet, titta du också och se om du funderar lika mycket som mig. Apropå det där med att stötta och uppmuntra.

Bra använd morgontid.

Ska också bli bättre på att ge mer av mina funderingar kring det jag är med om här i bloggen:)

/Gunilla img_2379

 

 

 

 

 

Frågestund

torsdag, mars 17th, 2016

Har just suttit nästan en och en halv timma i kammaren och väntat på att få ställa min fråga till Gustav Fridolin. Vi har en ny ordning för frågor nu, alla ledamöter måste gå fram och ställa sin fråga framme vid debatt-talarstolarna, man har 1 minut till att ställa frågan och sedan svarar ministern 1 min och efter det får man ställa en följdfråga på 30 sekunder som sedan besvaras. Det går undan och många frågor hinner ställas, men idag höll vi på extra länge. Jag ställde en fråga om vad regeringen egentligen gör för att se till att alla barn i skolan får det stöd man har behov av och fick en uppräkning av Gustav på allt som händer just nu. Allt från fler platser på speciallärare och specialpedagogutbildningen till pengar för att minska barngrupperna och öka antalet anställda.

Och snart ska jag gå iväg och träffa övriga styrelsen för folkhögskoleföreningen inom SKL. De andra har träffats hela dagen men jag har ju haft fullt upp i riksdagen, det går inte att klona sig. Så jag ansluter nu strax. Imorgon har vi årsmöte för representanter för huvudmännen till folkhögskolorna.

Igår var jag också på ett intressant frukostmöte som anordnades av FN-föreningen i riksdagen, där gäster var Linda Nordin, som är generalsekreterare på svenska FN-förbundet, Kajsa Olofsgård som är ambassadör för 2030-agendan och så Maria Kling som är departementssekreterare hos Ardalan Shekarabi. Vi fick bra beskrivningar om vad som händer nu när hela världen har enats om Agenda 2030, som alltså är de globala målen för hållbar utveckling. De är 17 till antalet och har 169 delmål och nu är varje land ansvarig för att göra sin del för att uppfylla målen och för regeringen kommer att det arbetet att vara prioriterat. Vi har 15 år av långt arbete framför oss!

/gunilla

Besök av Toleransprojektet

tisdag, mars 15th, 2016

Idag har jag haft besök i riksdagen av ett gäng ungdomar, 8:e klassare från min hemkommun Årjäng, som tillsammans med tre vuxna fick en rundvandring.

Toleransprojektet har som syfte att motverka intolerans och rasism och att istället  främja etnisk och kulturell mångfald. Och det gör man mycket genom samtal och att vrida och vända på funderingar. Inga ”så kan du inte tycka” utan istället lära ungdomarna att stå för sina åsikter och argumenters för dem. Och en del inser då att man kanske ibland behöver ändra åsikt:)

Det är alltid lika kul med besök hemifrån!

image

Ibland tar politik lång tid

torsdag, mars 10th, 2016

Noterar just på regeringens hemsida att statsrådet Hellmark Knutsson gett UKÄ i uppdrag att ta fram examensbevis för yrkeslegitimation för kuratorer inom hälso-och sjukvård. Äntligen!

Det motionerade vi på Värmlandsbänken om redan 2011 och fick såklart avslag. Det krävdes några år och byte av regering för att något skulle hända. För fakta är att en utredning föreslog det redan 2010, något som den förra alliansregeringen struntade i. Bra beslut idag!

Annars har väldigt mycket av min tid just nu bestått av förberedelser, inläsning och debatter. Precis som det ska vara.

Men imorgon ska jag äntligen få komma ut på arbetsplatsbesök, det är ju roligast. Då ska jag tillsammans med några av västkamraterna besöka Borås, kul!

/Gunilla

Extra debatt i kammaren

tisdag, januari 26th, 2016

Idag har jag suttit i kammaren och lyssnat på den extra debatt som begärts av moderaterna om Sveriges deltagande i kampen mot Daish. Från socialdemokraternas sida deltog utrikesminister Margot Wallström. Och det gjorde hon med den äran. En borgerlighet som gnäller över att insatserna är för små, kommer för sent, har fel innehåll men ändå inte på utrikesministerns begäran kan ge några som helst förslag på förändringar – hur trovärdiga är sådana partier egentligen?

Frågan som poppar upp i mitt huvud är om de egentligen tyckte att det var så värst mycket fel på Sveriges deltagande? Eller om inte huvudfrågan egentligen är att de vill byta ut utrikesministern och därför försöker hitta så mycket fel som möjligt på henne?

Margot läste upp tackbrev från Frankrike (på franska) och förklarade gång på gång att Sverige var det tredje landet av 28 medlemsländer i EU som lämnade förslag på deltagande men det hjälpte inte mot gnället.

Jag undrar vad övriga som tittade på debatten, gärna de som gjorde det hemifrån, tyckte.

Och jag undrar när vi ska få en opposition som förstår att i vissa frågor så krävs en sammanhållning över blockgränser och över landsgränser för att vi ska lyckas. Dit hör definitivt bekämpandet av terrorism.

Samtidigt blir jag mer och mer glad över att vi har en utrikesminister som i alla lägen tar fajten mot orättvisor i livsvillkor runt om i världen beroende på kön, mot terrorism, mot länder som inte lever upp till mänskliga rättigheter med mycket mera- för det behövs!

/gunilla

 

Spännande om bostadspolitik och stadsutveckling i Göteborg

fredag, oktober 16th, 2015

Idag har jag tillsammans med några av mina kollegor från olika län i Västsverige besökt Göteborg och fått lära mer om bostadspolitiska visioner och stadsutveckling och deras visioner för de närmaste 25 åren.

Mitt inne i stan, nära Operan, har de ett hus som heter Älvrummet. Det ska du absolut besöka om du är i Göteborg, för inne i huset finns en modell på framtida Göteborg med tänkt utveckling. Jo, det finns en modell på en för låg bro med (i Värmland är vi lite rädda för att Vänersjöfarten påverkas negativt om den nya bron blir för låg).

Efter visning av modellen och föredrag av fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj och fastighetsdirektören Martin Sigfusson, samt av Pedram Kouchakpour och Thomas Martinsson från Hyresgästföreningen och avslutningsvis av Martin Blixt från Älvstranden Utveckling AB så åkte vi elbuss 55 till Frihamnen.

Och där fick vi se på starten på Jubileumsparken (ska vara klar till 400-årsjubileumet 2021). I dialog med befolkningen så har man hittills byggt en bassäng med renat havsvatten, eftersom människor vill kunna bada mitt inne i stan, och en bastu (svettekörka) och omklädningsrum – allt gjort av återvunnet material och med hjälp av befolkningen. ” A man’s trash is another man’s treasure” som någon så klokt sa. (eller a woman såklart)

Vision Älvstaden innehåller byggandet av många tusentals nya bostäder där 50 % blir hyresrätter (och där 50 % av dessa ska ha låga hyror) och där 50 % blir bostadsrätter. Målsättningen är tydlig från de ledande politikerna, alla ska ha råd att bo och befolkningen ska vara blandad. Det ska bli spännande att se hur den politiska styrningen kommer att fungera för ett socialt hållbart Göteborg.

Utgångspunkten för hur Göteborg ska jobba handlar om att man ska tänka nytt, göra det tillsammans och bry sig. Ganska klokt.

Intressant dag, tack för den.

 

/gunilla

Handelskammarträff

torsdag, oktober 8th, 2015

Nu har jag återigen glömt att jag har en blogg. Men ska försöka skärpa mig. Igen.

Idag har de på Värmlandsbänken som hade möjlighet (alltså de värmländska riksdagsledamöterna från alla partier) varit på gemensam träff hos Handelskammaren i Värmland. Där hade vi en bra diskussion om vilka frågor företagarna i Värmland tycker är viktigast och vad vi som ledamöter kan göra för att underlätta vägar in hos olika myndigheter.

Vi hade också en särskild dragning kring de lokala sparbankernas utmaningar genom att de båda bankdirektörerna på Westra Wermlands och Fryksdalens sparbank, Ola och Håkan deltog och berättade.

Bra möte och mycket kring Värmlands utmaningar kan utvecklas till det bättre såklart.

Nu strax möte i Grums innan färden går mot Årjäng och invigning av ny förskola och sedan tillbaka till Karlstad för att knacka dörr i kväll😄

/Gunilla

I målartagen

onsdag, juni 24th, 2015

Idag går jag in på tredje dagen av målning av lillstugan ute vid stugan. En hel stuga full av furu ska förvandlas till vitt, och hittills ser det bra ut. Jag och äldste sonen Niklas har slitit ganska ont men börjar nu se slutet. Vet en sak i alla fall, om jag sadlar om nån gång så tänker jag inte börja måla…

I år tänker jag inte åka till Almedalen, det känns bra att ha fattat det beslutet. Har tillräckligt mycket att göra hemma med två hus som ska underhållas utan att tillbringa en vecka med i och för sig oftast intressanta seminarier men tyvärr belägna i en bubbla av likasinnade.

Imorgon och på fredag och eventuellt på lördag är det jobb men sedan tänker jag ta det lugnt några veckor och bara vara.

Så avslutningsvis vill jag önska en skön sommar och att värmen kommer även till oss nån gång!

/Gunilla

 

 

Innehållsrik tisdag

tisdag, april 28th, 2015

Inorse ringde klockan halv fem. Tidigt. Berodde såklart på att jag var hemma i Årjöng o skulle med tåget strax innan halv sju, tio mil bort.

Igår hade vi kommunfullmäktige hemma och fick av ekonomichefen veta att vi är näst bästa kommun på resultatsidan i Värmland. Plus 15 miljoner, heja oss!

Än så länge rullar tåget o nu har vi bara fem minuter kvar. Ska tillsammans med kulturutskottets ordförande Gunilla träffa länsteatrarna nu klockan nio. Sedan ska jag skriva klart talen tänkte jag innan det är dags att tillbringa eftermiddagen på Skolriksdagen med politiker från hela landet på socialdemokratiska gruppmötet.

Och sedan är det dags för riksdagsgruppens möte innan dagen avslutas med Helgas som ikväll har hälsofokus

/Gunilla

 

Barnbarn

fredag, april 24th, 2015

Igår blev det officiellt att sonen Daniel och hans Anna väntar barn, som beräknas komma i september. Jag var med dem på ultraljud igår och det är ju häftigt att se det lilla knytet röra sig inne i magen. Lite oroligt innan men underbart när läkaren säger att allt ser jättebra ut.image

Så nu väntar vi!

 

Den här helgen är en ledig helg. En traditionsrik hekg. Vet inte för vilken gång i ordningen jag tillsammans med kompisar är i Göteborg och imorgon besöker Olympiatravet, men vi vet att vi har passerat 25 år.  Som vanligt, men ändå så annorlunda såklart eftersom Eje fattas oss i år.  Tror han hade velat att allt fortsätter som vanligt, eller bättre:)

Så nu håller vi tummarna för lite vinster imorgon också

/Gunilla

 

 

 

 

Framtiden börjar i skolan

tisdag, april 21st, 2015

Oj, oj – nu var det länge sedan jag var här igen. Måste skärpa mig. Vi socialdemokrater har just nu kampanjveckor och är ute i skolor för att berätta om regeringens förslag på skolområdet. Vi vill höja resultaten i skolan genom tidiga insatser och mindre klasser, genom investeringar i skickliga lärar3e och genom att ge läxhjälp till alla barn och stoppa vinstjakten i skolan.

Ett första steg togs i vårbudgeten där pengar avsätts för mer  personal i skolan. Sedan kommer det mer i höstbudgeten.

Det viktiga är att vi alla förstår hur viktig skolan är för hur det går för oss vidare i livet. En skicklig lärare kan göra skillnad och därför måste vi satsa mer på att få de allra bästa att vilja bli lärare, på att få de lärare som kämpar i skolan idag att faktiskt vilja vara kvar i sitt yrke – idag vet vi att 25 % av de utbildade lärarna gör något annat.

Igår var jag ute på två skolbesök, dels på Centralskolans högstadium i Arvika, dels på fritidshemmet på Tuggeliteskolan i Karlstad. Jag fick med mig mycket synpunkter tillbaka till riksdagen. Och jag hade 19 bra samtal en till en om skolan och regeringens satsningar.

För ett par veckor sedan tjuvstartade jag och var på Skåre Herrgårds förskola och skuggade läraren Lotta och hennes kollegor en förmiddag. Där hade jag också några bra samtal och fick med mig inspel, framförallt om behovet av att hinna se varje barn.

Vi socialdemokrater vet att det är bättre att lägga våra gemensamma pengar på investeringar i skolan före skattesänkningar och avdrag till de som redan har. Därför gör vi också det.

Härligt väder vi har förresten!

/gunilla

Sportlovsvecka

måndag, februari 23rd, 2015

Det är lite körigt. Många möten är det och mycket som ska läsas in. Så bloggaktiviteten är för dålig, erkännes.

Denna veckan är det sportlov i Värmland och plenifritt i riksdagen. Hade ju passat bra om jag haft sportlovslediga barn. Vilket jag inte har längre.

Så därför passar jag nu på att lära mig mer om ett av mina ansvarsområden i riksdagen, lärarutbildningen, och ska ägna två dagar åt Göteborgs universitets lärarutbildning. Det ska bli spännande. Och förhoppningsvis följas av fler besök på fler lärosäten, för att få med den röda tråden av möjligheter och utmaningar i sektorn.

Men först två dagar hemma i Värmland, idag har jag hunnit fika med goda vänner, läst in en massa, svarat på enkäter m m och strax är det kommunfullmäktige hemma i Årjäng.

Imorgon ska vi fem sossar i Värmland göra gemensamt arbetsplatsbesök och em/kvällen fyller jag med Konstfrämjandet.

Och tidigt på onsdag bär det av till Göteborg, där jag också mellan mötena ska hinna umgås lite med familjen.

/Gunilla

 

Förintelsens minnesdag

tisdag, januari 27th, 2015

Idag är en dag som stämmer till eftertanke. 70 år sedan lägren öppnades, överlevarna befriades och omvärlden förstod att över 6 miljoner judar mördats under andra världskriget. Människor som mördats på grund av sitt ursprung. Ofattbart.

Vi har alla ansvar för att föra berättelser vidare. Än så länge kan vi höra överlevare själva berätta om sina fasor,men om bara några få år finns inga kvar som faktiskt varit med om det som är så svårt att förstå.

Trots att det finns överlevare med nummer bränt in på sina armar finns det människor som förnekar förintelsen. Varje gång vi låter bli att ta den diskussionen så låter vi någon annans sanning bli vår egen sanning. Så ställ dig aldrig bredvid och låt bli att försvara mänskliga rättigheter!

I riksdagen hade vi en stark minnesstund idag med en överlevare och f d statsminister Göran Persson som båda höll gripande tal om vårt ansvar att ta lärdom av historien och kämpa för alla människors lika värde.

Starkt.

/Gunilla

 

Tillbaka i politiken

söndag, januari 18th, 2015

Nu kör vi igång andra veckan efter julveckorna.

Jag och barnen och deras respektive åkte ju iväg och firade en annan slags jul och nyår än vi brukar, två härliga veckor på Kuba med mycket tid till gemensamma upplevelser gav mersmak och var välbehövligt. Dessutom tog jag ledigt från allt vad sociala medier heter och därför blev blogginläggen noll.

Det känns väldigt bra att det inte blev något extra val. Nu ska vi i alla utskott istället jobba med politikutveckling ihop med respektive departement och förhoppningsvis landa i bra förslag i vårändringsbudgeten, förslag som gör skillnad för människor.

Imorgon är det måndag och jag är för ovanlighetens skull redan på plats i Stockholm. Min utskottsgrupp skulle egentligen ha varit i Kalmar måndag och tisdag, men eftersom SD väckt misstroende mot statsminister Stefan Löfven så måste vi istället rösta om detta på tisdag. Så då komprimerar vi vår planering till tisdagen istället o stannar i Stockholm för att kunna vara med o rösta. Så imorgon ska jag hinna ifatt allt jag inte hann med förra veckan när kroppen var ur slag p g a tidsomställning. Klart förresten att vi har förtroende för Stefan!

/Gunilla

 

Dags för dom viktiga frågorna

söndag, december 7th, 2014

Jag kan inte låta bli att vara lite trött på hur det politiska läget framställs. Både av media och av enskilda personer. På sociala medier sprids en film som till och med förtroendevalda delat, med en man som sitter i en bil och är så trött på politiker att han tycker det vore bättre om politiker inte fanns. Och media rapporterar om spelet som pågår.

Jag blir allvarligt bekymrad. Vi har många, många människor som valt att lägga hur många timmar som helst på nåt de brinner för, att förändra världen till det bättre. För att lyckas med det måste man börja i det lilla, vilket de flesta förtroendevalda gjort. Då kan jag känna mig kränkt av den där filmen som spottar på mig. Faktiskt.

Nu har vi sedan valet 2010 SD invalda i riksdagen. Ett parti som är oerhört tydliga med att vissa människor inte är lika mycket värda som andra. Just nu handlar det om människor som är födda i andra länder än Sverige och som kanske är muslimer dessutom. Men om detta parti får hållas så kommer det kanske om några år att handla om nån helt annan orsak för att inte omfattas av SD:s ”vi”. För hela deras politiska program går ut på att skapa ett vi som är bra och ett dom dom är dåligt.

Jag tror inte innerst inne att nåt av de andra sju partierna i riksdagen tycker att det är okey med den uppdelningen av människor som SD gör. Men av nån underlig anledning har det politiska spelet blivit viktigare än att stå upp för grundläggande värderingar. Varför?

Att dessutom vägra sätta sig runt samma bord och diskutera hur Sverige skulle kunna styras utan att SD får nåt som helst inflytande är lågt och visar bara att makten är viktigare än värderingarna för vissa.

Det är märkligt särskilt när vi vet att de borgerliga partierna har lokala företrädare i över 100 kommuner som gjort just det, satt sig vid samma bord och förhandlat fram en stabil majoritet med sunda värderingar.

Nu står vi inför nåt som ingen egentligen vill ha, ett extra val. Men det fanns ju inget alternativ när de borgerliga partierna vägrade att ens sätta sig ner och ta den allvarliga situationen på allvar när spelplanen så radikalt ändrades när SD skapade egna regler för hur man röstar i riksdagen. Dom tog sig friheten att rösta på två olika förslag i kammaren och trodde dessutom att de skulle kunna välja vilket förslag de skulle stötta i utskotten. Makalös hantering.

Jag förstår att människor tycker att riksdagen har förvandlats till en lekstuga. Men frågan är hur vi socialdemokrater skulle kunnat agera på nåt annat sätt än att kalla till nyval när vi 1. möttes av borgerliga partiledare som hånskrattade åt vår partiledare och vägrade samtala och 2.möttes av SD som ändrade reglerna under pågående match och dessutom sa att de tänker rösta ner varje förslag som inte innebär minskad invandring?

Den 22 mars är det du som avgör vilken framtid vi ska ge våra barn och barnbarn. För nu står vi vid vägskälet.

/Gunilla