Aprilfundering

Sitter på det jättetidiga tåget hem mot Värmland så här på måndag morgon (avgång 05.40 är tidigt) och filosoferar. Inte minst med tanke på den hemska olyckan i helgen där livet och vardagen på några sekunder förändrades för många familjer. Vi vet vad det innebär i praktiken och känner starkt med de drabbade.

Därför känns det extra bra att ha haft en bra helg med son nr 2. Införde med son nr 1 att barnens 30-års present från mig ska vara en resa till något europeiskt ställe som intresserar dem, med mig som sällskap och finansiär:)

Första resan gick till Prix d’amerique och Paris. Och i helgen har vi varit i Prag och promenerat och sett mycket historia, druckit olika sorters öl och pratat en massa. Värdefullt. Tre år till nästa sådan speciell resa:)

Så till politiken. Förstår på inlägg på sociala medier att det var en skattedebatt igår på Agenda. Skulle kunna tycka och skriva en massa om detta men nöjer mig med att konstatera att de där som vill sänka skatterna de har nog inte riktigt tänkt igenom konsekvenserna för vår gemensamma välfärd om det blir verklighet. Eller också har man det eftersom vi ju faktiskt har facit efter åtta års styre med moderaterna nyss.

För skattetryck och gemensam välfärd hänger ihop, så länge vi inte hittar andra sätt att finansiera för alla. Jag tycker att ett av de bästa bevisen för att den svenska modellen fungerar bra är den överraskande minen hos människor utomlands när de förstår att alla har tillgång till högre utbildning i vårt land, utan avgifter och med ett generöst system för bidrag/lånefinansiering.

Så vill man sänka skattetrycket så vill man också per automatik försämra det vi får möjlighet till via gemensamma ansträngningar. Värt att betänka.

Och jag tycker att det finns mer att göra på det skattepolitiska området med resultatet en bättre och rättvisare välfärd. Men inser också vårt svåra parlamentariska läge. Ser dock fram emot partikongressens diskussioner som snart närmar sig:)

/Gunilla

 Comments are closed.