Morgonen efter franska valet

Så är då första valomgången avklarad och den landade som fruktat. Att högerextrema Le Pen tog sig vidare tillsammans med Macron som startade sin rörelse för bara ett år sedan.

Nu säger alla att Le Pen är chanslös i den andra omgång som kommer om två veckor eftersom alla kommer att mobilisera mot henne. Med tanke på vad som hände i USA skulle jag kanske inte vara så tvärsäker på det.

Dessutom har både USA och Frankrike nu lärt oss något viktigt, det finns många, många som känner sig svikna av samhället och som hellre väljer en extrem än en etablerad politiker som sin företrädare. Och det måste vara en lärdom för alla oss, oavsett nivå på vårt engagemang. Varför når inte våra budskap fram?

Varför vill man hellre lägga sin röst på personer som vill göra skillnad på människor beroende på ursprung än på någon som vill utjämna skillnader?

Kanske därför att det varit mycket snack och lite verkstad. De där framförallt ute på landsbygden som sett sina jobb försvinna p g a utvecklingen, som sett samhällsservice försvinna, som ser sina barn fastna i ungdomsarbetslösheten – de har inte erbjudits omställning och framtidstro och framförallt någon som lyssnar på dem.

Krisen är djup i de två tidigare så självklara stora partierna, det konservativa som företräds av en fifflare som utreds för ekonomisk brottslighet i sitt förtroendeuppdrag och socialistpartiet som länge haft interna slitningar och som i primärvalet fick fram en kandidat som för få står bakom och som nu levererat historiens sämsta resultat. Hade resultatet gått ner till 5% hade partiet dessutom förlorat sina statliga bidrag och gått mot total katastrof.

Det är dessutom första gången som inget av dessa båda partier gått vidare till andra omgången.

Noterbart är ändå att de tre kandidaterna på vänstersidan fick runt 50% av rösterna vilket innebär att om vänstern samlar ihop sig så finns en bra chans att faktiskt göra något riktigt bra och ställa om samhället till mer fokus på solidaritet, mer gemenskap och mer jämlikhet. Men då krävs det mycket mer av ansvarstagande och vilja än vad vi hittills sett.

Det mest skrämmande igår var i mitt tycke vänsterkandidaten Melechon som i sitt tal på kvällen vägrade uppmana sina väljare att rösta på Macron, utan som istället bluddrade om någon rådgivande medlemsundersökning som skulle visa vägen. Så dåligt ledarskap och ansvarstagande att man inte tror det är sant. Han sa i princip i sina undertexter därmed att det är fritt fram att rösta på Le Pen. Usch. Medan både konservative Fillon och socialisternas Hamon uppmanade sina väljare att rösta på Macron i nästa valomgång.

Igårmorse träffade vi de tre ungdomarna på bilden ovan. Lärdomen av det mötet är att det finns många bra tankar inför framtiden, nya tankar t ex om värnplikt i samhället för att öka sammanhållningen, t ex om ett bidrag på 18-årsdagen för att lättare kunna försörja sig via jobb genom att få starthjälp att satsa på körkort, utbildning eller att starta eget m m. Men ska vi lyckas måste de unga få ta plats.

Det har varit en fantastisk förmån att få vara här i Paris på plats under valet, att ha fått med mig många fantastiskt bra samtal från de möten som Arenagruppen och reseledare Tomas arrangerat med olika initierade personer och dessutom ha denna måndag kvar för eftervalsanalys med olika människor och inte minst med oss 12 som tillbringat fem spännande, fullmatade dagar tillsammans innan flyget ikväll går hem mot Sverige, där vår egen valrörelse egentligen redan startat så här efter kongressen.

/GunillaComments are closed.