Spännande möten med starka kvinnor

Nu har vi en liten paus mellan förmiddagens möten och eftermiddagens och kvällens engagemang så då passar jag på att blogga lite om mina intryck.

Vi började dagen med att träffa kvinnoministern Claudia Pascal Grau och hade ett jättespännande samtal om de reformer som genomförts under president Bachelet, både den första presidentperioden och den som nu pågår. Man har stort fokus på att driva kvinnors rättigheter och har gjort ett ministerium av det som innan var en myndighet för att driva jämställdhet. Viktig signal.

Man försöker styra så att det i allt ska vara 40/60 representantation mellan könen även om man inte är där ännu på längs vägar så är det dit man vill.

Man har stiftat lag som gör det möjligt att ingå partnerskap och nu vill man också inrätta lag om samkönade äktenskap.

Tidigare var det högre premier på privata sjukförsäkringar för kvinnor i fertil ålder, det har man tagit bort. De sågs alltså som risk. Otroligt.

10-13 åriga flickor får livmoderhalscancervaccin kostnadsfritt eftersom just den sjukdomen är den andra vanligaste dödsorsaken i Chile och man vill förebygga.

Man vill ta bort regeln som säger att företag som anställer sin 20:e kvinna måste ordna barnomsorg eftersom det begränsar kvinnors möjlighet att få jobb. Ingen vill anställa för många kvinnor. Men de har starka krafter emot sig. Det är förresten  bara kvinnor som har rätt till förskola….

De har infört en utbildningsreform som hittills möjliggjort för 250 000 att gå på högskola utan att betala avgifter, 51% av dessa är kvinnor, och de vill öka på antalet.

Och de har beslutat om en ny abortlagstiftning som är ett bra första steg, men som ännu är långt från den vi har.

Sedan träffade vi Denise Pascal Allende som är systerdotter till f d president Allende. Hela hennes familj har alltid varit politiskt aktiva och hon har nu uppdrag som parlamentsledamot sedan 12 år. Hon sitter i tre olika utskott, arbetsmarknad, familje och jordbruksutskottet. Det fungerar eftersom de möts på olika tider.

Under Pinochet fick de fly landet men visste heka tiden att när de kommer tillbaka så ska de ta upp sitt politiska engagemang. Hon är särskilt stolt över att presidenten skapade ett klimatministerium dör hon var ordförande i klimatutskottet och jobbat hårt med att b l a få vattnet att bli en mänsklig rättighet. Idag kan vattnet kommersialiseras och det skapar stora orättvisor. Hon är också stolt över de familjepolitiska beslut som fattats såsom skilsmässolagen, föräldraförsäkringen m m. Men hon menar att man har lång och hård kamp kvar för att skapa ett samhälle som är mer jämlikt än idag.

Oerhört intressanta möten!Comments are closed.