Historiska platser

Igår besökte vi verkligen historiska platser. Förresten känns det så hela tiden. Men igår eftermiddag fick vi en guidad, mycket bra, visning inne på presidentpalatset la Moneda. Det stället där Salvador Allende mördades 1973 och det ställe som president Michelle Bachelet idag arbetar varje dag vid. Delar av palatset var öppet för visning. Under kuppen 1973 så smällde 24 bomber inne i palatset och 90% förstördes. Men det är nu återuppbyggt.

Det byggdes för över 200 år sedan som en myntfabrik, därav namnet, öppnade 1805. 1929 flyttade myntfabriken och det blev palats.

I ett av rummen har man medaljer som varje president får sitt porträtt på. Så nu är det snart dags för Bachelet att få sin andra medalj, eftersom det är val i november och presidenten aldrig kan omväljas direkt utan måste göra något annat under en valperiod.

Och självklart fanns också ett minnesmonument över den mördade presidenten Allende.

Efter det mötet träffade vi Martin Sandgren som bor och jobbar i Chile och som gav oss sin bild av läget över en fika.

Han gick sedan med oss till socialistpartiets högkvarter där vi fick träffa presidentkandidaten Alejandro Guillier samt partiordförande Alvaro Elisalde och deras motsvarighet till SSU-ordförande som jag tyvärr tappade namnet på och några fler.

De pratade mycket om jämställdhet och hur viktigt det är och vilka viktiga reformer som Bachelet har genomfört men vi träffade ju bara män på viktiga positioner i partiet så möjligtvis har de lite att jobba med:) Å andra sidan har de ju nu en kvinna som president!

I år är första gången någonsin man kan rösta i valet från andra länder så nu gäller det att vi mobiliserar våra chilenska vänner hemma att gå iväg och rösta i valet i november:)

/GunillaComments are closed.