Heldag i Valparaiso

Idag startade vi dagen med ett besök på svenska ambassaden där vi fick hälsa på alla anställda och också hann säga välkommen till ambassadören som kom direkt från flygplatsen efter att ha varit några dagar i Sverige.

Sedan har vi varit i Valparaiso som ligger ungefär en och en halv timmars bilkörning från huvudstaden Santiago.

Under militärkuppens år så bestämde Pinochet att han inte ville ha parlamentet i Santiago så det byggdes ett nytt parlament just i Valparaiso där ledamöterna i deputeradehuset, 120 stycken, och i senaten, 38 stycken, fortfarande möts tisdag, onsdag och torsdag. På måndagar är de i Santiago och på fredagar i det egna valdistriktet.

Och idag åkte vi dit och fick en väldigt fin guidad visning av byggnaden med de två kamrarna och en högtidssal, som används två gånger per år vid fasta tillfällen och ibland vid andra gånger också, vi hann också prata lite med deras motsvarighet till riksdagsdirektör.

Och så träffade vi och åt lunch ihop med den svensk-chilenska vänskapsföreningen och hade bra diskussioner om den svenska modellen, jämlikhet, jämställdhet och mycket mer. De inledde med att tacka Olof Palme och Harald Edelstam, vår ambassadör under militärkuppens år som räddade så många chilenare.

Och sedan gick vi en promenad upp i bergen och fick se hamnen uppifrån. Fantastiskt fina hus, jag fick lite Kuba-känsla när vi gick där. Hus målade i alla möjliga färger och glada människor:)

/Gunilla

 Comments are closed.