Denna söndag om ett år

Nu har klockan just gått över midnatt, till tionde september. Denna söndag om ett år är det val. Då är det den 9:e september och valet ligger en vecka tidigare än det brukar. Ett oerhört viktigt val.

På måndag är det val i grannlandet Norge, också där ett val som handlar om skattesänkningar kontra investeringar i välfärd. Läste just en artikel om Petter Stordalen som säger sig sakna visioner från de politiska partierna och som tog ett exempel med ett val för några år sedan då ett parti lovat förskola från viss ålder för rimlig avgift och i och med detta tog storslam på valdagen.

Det ligger mycket i hans tankar om vikten av visioner. Om jag ska säga någon som socialdemokraterna driver nu och har gjort i några år så är det rätten och möjligheten att alltid via utbildning komma vidare i livet. Så oändligt många fler utbildningsplatser för oss vuxna som de senaste åren skapats inom olika delar av systemet. Nu måste också alla system runt platserna hänga med för att underlätta plugget.

Tillbaka till Norge och vallöftet om förskola för fler. Det är tillsammans med avskaffandet av sambeskattningen de allra viktigaste reformerna i vårt land för att öka jämställdheten och något jag alltid lyfter vid besök i länder som ännu inte kommit så långt i förskoleutbyggnaden.

Nu senast vid besöket i Chile, där under hälften av kvinnorna jobbat. Och där det bara är kvinnor som har rätt till de få förskoleplatser som finns. Att ha barn är alltså kvinnans ansvar där. Viktigt att diskutera och sprida det som gjort att vår tillväxt i Sverige ökat, alltså att fler kvinnor kommit i jobb. Alltså betalt jobb. För jobbat har kvinnor alltid gjort, och gör över hela världen. Skillnaden är bara att i samhällen som driver på utvecklingen av jämställdhet så får de också betalt.

Så vad tycker du att du saknar för reform i din vardag?

/Gunilla

 Comments are closed.