Forward tillbaka – han är formstarkast

KARLSKRONA 2015-09-16  Färjestads Joakim Nygård under onsdagens SHL-match i ishockey mellan Karlskrona HK och Färjestad BK i ABB Arena i Karlskrona.  Foto: Patric Söderström / TT / Kod 10760

Joakim Nygård är tillbaka i Färjestads lag mot Modo på lördagen. FOTO: TT

Joakim Nygård var sjuk och lämnades hemma när Färjestad i onsdags åkte till Skåne.
Men när man tränade på fredagen var Nygård med och körde för fullt och i lördagens match mot Modo är snabbskrinnaren tillbaka.
– Han ska in i laget, sen får vi se exakt hur vi formerar det, säger Tommy Samuelsson som låter Victor Ejdsell och August Gunnarsson fortsätta med J20-laget i helgen.
• Vem är den formstarkaste spelaren i Färjestad?
– Jag säger Jonas Holøs. Han äter mycket istid – och ska äta mycket istid – och gör det bra. Han är en viktig pjäs i egentligen alla spelformer för oss och blir nästan bättre ju mer istid han får.

Väntat FBK-lag i kväll

Kvällens laguppställningar är ute och formationerna är de väntade, de vi hade i dagens tidning.
Det vill säga:
Backar: Skogs–Nygren, Erixon–Holøs, Gunnarsson–Tollefsen, Arell.
Forwards: John Persson–Earl–Gulas, Eriksson Ek–Ryno–Johansson, Røymark–Wallin–Olofsson, Linus Persson–Asplund–Johan Persson.

Målvakt?
Ska man tolka laguppställningen på Swehockey är det Lars Haugen som får chans till revansch efter den tråkiga starten i Göteborg. Andra uppgifter gör gällande att det är Pogge som får fortsätta.
Den som lever får se, som man säger.

Intervju med Ottawajournalisten – bloggversionen

Ljudkvalitén i det är klippet blev inte riktigt 100 procent – så därför bjuder vi på en transkriberad bloggversion av intervjun med Murray Pam också.

DIGITAL CAMERA

Murray Pam.

Berätta hur reaktionerna har runt laget och bland journalisterna i Ottawa när man fick höra att Mikael Wikstrand hade lämnat Nordamerika och åkte hem.
”Vi blev väldigt förvånade först. Mikael skrev på Twitter att en anhörig var sjuk, och det är ju ett giltigt skäl att åka hem. Jag tror att Senators, och särskilt general managern Bryan Murray som själv håller på att genomgå cancerbehandling, skulle ha godtagit det. Han hade säkert låtit honom åka hem i några dagar åtminstone, och sen komma tillbaka. Men att han åkte helt utan förvarning och lät alla sväva i ovisshet… Det tror jag att lagets ledning i synnerhet tog ganska hårt.”

Hur låter snacken hos er – kommer Senators att häva Mikaels avstängning först om han återvänder till Ottawas organisation?
”Just nu är lagets hållning att han är avstängd. Men nu har de nog inte för avsikt att försöka få tillbaka honom till Ottawa. Kanske i framtiden. Jag tror att Mikael och Senators kommer att ta ett snack snart, förhoppningsvis om nån vecka eller så, och försöka komma överens. Om Mikael vill spela i NHL är det viktigt för hans utveckling att spela i Binghamton och bekanta sig med rinkstorleken, arenorna och spelstilen i NHL.”

Du nämnde Bryan Murray och hans historia med cancer. Berätta mer om honom. Är han en hård GM som vill statuera exempel, eller tror du att han kan ändra sig och låta Mikael spela i Sverige den här säsongen?
”Han är ju en riktig veteran. Han har hållit på med hockey i säkert 40–50 år och varit en del av NHL sen tidigt 80-tal. I det här fallet… Han brukar behandla spelarna rättvist. I det här fallet tror jag att han känner sig förolämpad av att Mikael som sagt åkte helt utan förvarning. Jag skulle tro att han vill statuera exempel för de yngre spelarna i synnerhet, de som provspelar, och visa att klubbens bedömning av spelarna gäller. Mikael skrev väl på kontraktet för drygt ett år sen, och de har investerat i honom. Jag tror att det är därför han är så hård nu. ”Vi har betalat dig, gett dig en sign on-bonus, vi har satsat på dig som spelare genom att bjuda in dig till lägret och lägga tid på att träna upp dig” och så vidare. Jag tror att han har satt ner foten här, för att låta Mikael själv komma fram till om han vill spela i NHL. Som sagt, de kommer säkert att prata mer snart.

De saknas mot Malmö

Tommy Samuelsson fick inte med sig en full trupp på bussen ner till Malmö. Joakim Nygård är sjuk och stannade därför kvar hemma i Karlstad. Inte heller Victor Ejdsell, som är skadad, finns med i matchtruppen.
”Men han är tillbaka i full träning nu”, säger Samuelsson om Ejdsell.

För laget innebär det att Linus Persson kliver in med Rasmus Asplund och Johan Persson. Någon extraforward har Samuelsson inte med sig.
”Nej, sitta på buss i en massa timmar och sedan knappt få spela blir man ingen bättre hockeyspelare av. Så länge inget akut händer så kör vi med tolv forwards.”

Färjestad tränar i Malmö på onsdagskvällen.

Veckans FBK-lag 1

Tänkte vi skulle ta och sammanfatta läget lite här i bloggen varje vecka. Vi får väl se hur länge det löftet håller – men hej! Vi gör ett försök i alla fall.

Tomas Skogs – bäst i Färjestad så här långt.

Tomas Skogs – bäst i Färjestad så här långt. Foto: Håkan Strandman

VECKANS FBK-LAG 1
Målvakt: Justin Pogge – 1,57 GAA, 94,55 % – en seger.
• Egentligen hugget som stucket, men känslan säger att Pogge har hittat rätt snabbare än Lars Haugen så här långt.
Back 1: Tomas Skogs – 4 poäng (3+1), 4 tacklingar, 12 blockade skott.
• Klart bäst i Färjestad under säsongsinledningen. Ser till att Magnus Nygren får det lugn han behöver för att komma in i bra matchform igen.
Back 2: Magnus Nygren – 4 poäng (2+2), 7 skott på mål, 1 PPG.
• Delar man ledningen i den interna poängligan när man är en offensiv back så har man så klart en plats på listan.
Center: Rickard Wallin – 2 poäng (0+2), bara inne på ett mål i boxplay på 6.14 minuters istid i spelformen.
• Har startat säsongen lysande, har lett en kanske bästa kedjan med Johan Olofsson och Martin Røymark på kanterna.
Forward 1: Joel Eriksson Ek – 4 poäng (2+2), 10 skott på mål, 8 tacklingar.
• Har bevisat att han utan problem kan spela även på en vinge. Frågan är bara hur länge han orkar leverera på den här höga nivån.
Forward 2: Johan Olofsson – 2 poäng (2+0), 5 skott på mål, ett GWG.
• Tänk vad lite självförtroende kan göra. Hade ingen kanonmatch mot Frölunda, men strålande i de tre första matcherna.

Bubblare: Jonas Holøs och Micke Johansson.

Hur ser era lag ut?

Persson körde för fullt på träningen

Pogge och ”Masken”.

Pogge och ”Masken”.

Justin Pogge var först ute på isen under förmiddagens träning för att köra extra med målvaktscoachen Maciej Swoch. Enligt mitt sätt att se på det betyder det att Lars Haugen kommer vakta kassen mot Frölunda – Tommy Samuelsson höll inte med…
”Nu kör ju Haugen extra, kolla där borta”, sa han och pekade till andra sidan av rinken.
Och ja, där fanns norrmannen i kassen efter det ordinarie passet.
”Du får vänta till i morgon klockan 17.30 som alla andra”, skojade FBK-tränaren vidare.

Ja, vi få väl se då… Men i övrigt kan jag notera att Linus Persson körde på för full hela träningen. När det vankades ”fem mot fem” matchades han dock utanför de fyra kedjorna (exakt de som spelade mot Växjö) som back. Den enda spelaren som saknades var Victor Ejdsell som ju skadade sig med juniorerna förra helgen.

Min gissning: Exakt samma lag som senast mot Frölunda med August Gunnarsson som extraforward. Om Linus Persson kan spela kliver han in med Asplund och Nygård och petar Johan Persson till rollen extraforward. Och ja, jag tror att Haugen står. Vi får väl se hur rätt jag har.

Haugen mot Växjö

Färjestad byter målvakt igen, efter att Justin Pogge stått mot Luleå blir det nu norske Lars Haugen som får chansen mot Växjö, berättar Färjestads målvaktstränare Maciej Szwoch i klubbens Periscopesändning.
– Lars är en otroligt fokuserad målvakt på en daglig basis och det jag gillar är hur han tävlar varje dag han kommer hit. Han är superfokuserad och nogrann och då blir det tacksamt för mig att kunna påverka den processen, säger ”Masken” om norrmannen.

Nya formationer i FBK mot Växjö

SHL står åter på menyn i morgon då Färjestad tar emot Växjö.
Och givetvis ska ni bloggläsare få senaste nytt kring Färjestads lag.
Johan Ryno vilades mot Luleå i CHL, men precis som både han och Tommy Samuelsson sa efter matchen där så är han tillbaka nu.
Däremot får Färjestad klara sig utan Linus Persson ytterligare en match vilket ger följande kedjeformationer.
• John Persson–Robbie Earl–Milan Gulas
• Mikael Johansson–Johan Ryno–Joel Eriksson Ek
• Joakim Nygård–Rasmus Asplund–Johan Persson
• Martin Røymark–Rickard Wallin–Johan Olofsson
– Vi tyckte att Rasmus gjorde det bra som center mot Luleå och låter honom fortsätta där, säger Tommy Samuelsson som kommer att plocka med endera Martin Karlsson eller August Gunnarsson som 13:e forward.
– Martin gjorde det bra mot Luleå och jag tycker även att August var duktig i de få byten han fick i början av tredje. Vem det blir avgörs efter J20-matchen mot Frölunda, säger FBK-tränaren som inte ville avslöja vem som står.
På backsidan blir det samma uppställning som i tidigare matcher.

Åslunds TUNGA förvandling

Även den tyska ligan är i full gång nu och ”svensklaget” Kölner Haie har börjat bra med åtta av nio möjliga poäng på tre matcher. Fredrik Eriksson har redan gjort tre poäng (2+1) och hans värmländske kollega Per Åslund är inte långt efter med sina två (1+1). Värt att notera är att båda FBK-bekantingarna Shawn Lalonde och Dragan Umicevic har stått före tre assist var.

Men det mest intressanta är dock förvandlingen Åslund gjort utanför isen:

Per Åslund har lagt på några kilo.

Per Åslund har lagt på några kilo. Eller?

Vet inte när EP uppdaterade sin profil på Kilspôjken – men det var nog ett tag sedan…

Så ställer Färjestad upp

Jag hade det på känn när jag pratade med Samuelsson inför dagens match, att det skulle bli några förändringar och nu är det klart hur Färjestad ställer upp mot Luleå:

• Pogge (Haugen)
• Nygren-Skogs, Erixon-Holøs, Tollefsen-D. Gunnarsson, Arell.
• Gulas-Earl-John Persson, Røymark-Wallin-Olofsson, Johansson-Eriksson Ek-Johan Persson, Nygåd-Asplund-A. Gunnarsson, Martin Karlsson.

Linus Persson med ”lite småskavanker” vilar och Johan Ryno ”tränar på extra”.

Sanningen bakom ”Sammens” namnskylt

I morgon väntar Luleå för Färjestad – då handlar det om 16-delsfinal i CHL. När laget tränade på måndagseftermiddagen fanns alla spelare för lördagens match på is. Den enda som inte är tillgänglig för spel i morgon är Victor Ejdsell som åkte på en smäll när han spelade med J20-laget i lördags.
”Men det är ingen större fara”, säger Tommy Samuelsson.

Men nu till något viktigare.
Twittrade så här nyss:

Skärmavbild 2015-09-21 kl. 17.51.21

Och fick snabbt svar från Erik Granqvist:
Skärmavbild 2015-09-21 kl. 17.51.32

Tommy Samuelsson dementerar inte inledningsvis att han jobbar extra i en klädbutik.
”Det kan du säga till ”Grana” att jag gör. Ja, säg det!”
Han medger dock efter en stunds hårt grillande av undertecknad:
”Det är en skylt med vårt Europabolag, de sponsorer som finns med där…”
Bättre än de gamla Trygg Hansa-polotröjorna kanske?
”Ja, den tiden är förbi, haha.”

Lite senare avslöjade Färjestads Stefan Eriksson ytterligare detaljer om den mystiska skylten:
Skärmavbild 2015-09-21 kl. 17.57.00

Så nu vet ni och kan alla sova gott i natt. Det ska jag göra.

Här har ni en lite bättre bild också:

Färjestad Karlskrona

Foto: Håkan Strandman

Värdet av tre poäng inför 8 000

Dagens VF.

Dagens VF.

Så här såg det ut på förstasidan av dagens sportbilaga i VF. En ganska trevlig syn, måste jag säga. Det är alltid kul när sportevenemang lockar rejält med publik – inramningen gör trots allt en hel del. Fråga bara Hellton som lockade nästan 1 000 åskådare till sin premiär i går. Att Färjestad lockade över 8 000 åskådare till sin hemmapremiär är förstås oerhört viktigt.

Sedan är det en sak att locka 8 000 – en helt annan att faktiskt lyckas knyta ihop säcken och vinna. Själv hände jag i sommarstugan på kräftskiva (utan att äta kräftor) så jag såg inte matchen och kan inte bedöma underhållningsvärdet. Men jag tror det spelar mindre roll. Tre poäng är tre poäng och så vidare. Ett par segrar till på hemmaplan under de närmsta omgångar kan betyda mycket för tillströmningen av publik den här säsongen.

Ni som var på plats – hur upplevde ni festen i lördags?

Asplund hetaste straffskytten

Innan den ordinarie träningen drog igång avslutade den tidiga kvintetten Earl, Nygård, Asplund Eriksson Ek och Olofsson med en straffturnering. Två straffar på varje målvakt och här får ni facit:

MÅL PÅ FYRA STRAFFAR
Asplund: Tre (och en i ribban).
Olofsson: Två.
Eriksson Ek: Två.
Earl: Ett.
Nygård: Noll mål (eventuellt ett, missade en straff som gick i ramen – så om den gick i ramen och in ska jag låta vara osagt).

RÄDDNINGAR PÅ 10 STRAFFAR
Haugen: Åtta (eventuellt sju då med Nygårds ramträff).
Pogge: Fyra.

Som ni kan se – Rasmus Asplund är stekhet och bör få chansen om läge uppstår mot Brynäs.

• • •

I övrigt inga konstigheter runt laget, räkna med exakt samma trupp och samma formationer som mot Karlskrona om ingenting oförutsett händer det kommande dygnet.

FÖRVÄNTAT LAG
Målvakter: Haugen/Pogge.
Backar: Nygren-Skogs, Holøs-Erixon, Tollefsen-Gunnarsson, Arell.
Forwards: Gulas-Earl-John P, Johansson-Ryno-Asplund, Eriksson Ek-Linus P-Nygård, Røymark-Wallin-Olofsson, Johan P.

FBK filar detaljer i Kobbs

VF är såklart på plats för att kolla läget på Färjestads sista träning innan hemmapremiären. I Löfbergs Arena pågår förberedelser inför lördagsmatchen så laget tränar i Kobbs.


Just nu kör Earl, Olofsson, Nygård, Asplund och Eriksson Ek lite avslutsövningar med målvakterna. Återkommer senare med fler rapporter.

Nu är alla spelare ute på isen och det är ALLA spelare plus J20-backen Jesper Nordin. Fyller på här om det händer något speciellt, annars kommer det senare. Kallt om fingrarna här i Kobbs…

Över 7 000 på lördag

Det bra rejält med publik i Karlskrona i onsdags och det lär det bli även på lördag i Löfbergs Arena. Foto: Håkan Strandman

Det bra rejält med publik i Karlskrona i onsdags och det lär det bli även på lördag i Löfbergs Arena. Foto: Håkan Strandman

Snackade nyss med Färjestads Stefan Eriksson som kunde rapportera att det är 6500 biljetter sålda till lördagens hemmapremiär mot Brynäs. Det lär innebära att det kommer vara en bra bit över 7000 i Löfbergs Arena. Det varierar så klart och beror på olika saker – men man brukar räkna med att det säljs omkring 700–1200 biljetter under det sista dygnet… Vi får väl se vart det landar, men det verkar som att det ska kunna bli drag på lördag.