Så ställer FBK upp mot Davos

Pratade precis med Tommy Samuelsson som gav mig premiärlaget till torsdagens CHL-möte mot schweiziska Davos.
Här har ni det i sin helhet.
• Målvakt: Lars Haugen (Justin Pogge).
• Backpar: Magnus Nygren–Mikael Wikstrand, Sebastian Erixon–Jonas Holøs, Ole-Kristian Tollefsen–Tomas Skogs, Daniel Gunnarsson.
• Forwardsformationer: Milan Gulas–Robbie Earl–John Persson, Mikael Johansson–Johan Ryno–Linus Persson, Rasmus Asplund–Joel Eriksson Ek–Johan Olofsson, Martin Røymark–Rickard Wallin–Joakim Nygård, Johan Persson.

Där har ni laget, förutsatt att inget händer mellan nu och matchstart.
Niklas Arell är tillbaka i träning men får stå över. August Gunnarsson och Victor Ejdsell är helt utanför matchtruppen.
– Eftersom vi har J20-turneringen den här helgen är det ett ypperligt tillfälle att ge dem rejält med speltid där i fyra matcher mot tufft motstånd, säger Tommy Samuelsson.

Arell tillbaka i full träning

På torsdag sparkar Färjestad igång tävlingssäsongen med match i Champions Hockey League hemma mot de schweiziska mästarna Davos.
Glädjande för Färjestad är backen Niklas Arell tillbaka i full träning igen efter armskadan han ådrog sig i första träningsmatchen mot Frölunda. På tisdagen gjorde han sin comeback på is tillsammans med övriga laget.
– Det såg bra ut men vi får se hur han reagerar nu, säger tränaren Tommy Samuelsson som efter tisdagen hade samtliga spelare tillgängliga.
FBK-tränaren är beredd på en hård utmaning mot Davos.
– Det kommer nog att gå i 100 kilometer det här, om inte 102…
Men Färjestad känner sig redo.
– Jag hoppas att de här två matcherna vi har spelat och att vi började isträningen lite tidigare har gett oss bättre förutsättningar, säger Samuelsson.
Davos har spelat fem träningsmatcher hittills och förlorat samtliga. 3–6 och 2–5 mot Barys Astana, 4–5 och 2–6 mot CSKA Moskva och senast 4–7 mot Pardubice.
I laget återfinns FBK-bekantingarna Marcus Paulsson och Dick Axelsson men den sistnämnde rehabiliteringstränar efter en operation och kommer inte att spela matchen.
Färjestad tränar på is även på onsdagen och tar ut laget efter det.

Tipsen börjar rulla in

Skärmavbild 2015-08-18 kl. 09.08.49

Från Expressen.se

SHL-tipsen börjar sakta men säkert rulla in och det är intressant och irrelevant läsning på samma gång. Att presentera sina tips innan man ens sett alla lag spela är så klart en omöjlighet, men samtidigt är det intressant att läsa personer som följt SHL länge för att ta del av deras tankar. Som Pelle Hägglund på Örnsköldsviks Allehanda i dag – han tippar Skellefteå i toppen, Färjestad som fyra, Modo som sexa och Örebro som tolva (!). Expressens Magnus Nyström skrev nyligen att ”Det blir som vanligt – FBK tar guld”.

Även om Färjestad är en given guldkandidat med en intressant mix i laget kan laget lika gärna bli femma i grundserien utan att skämmas. Jag kan åtminstone inte rangordna Skellefteå, Växjö, Frölunda, Luleå och Färjestad just nu. Och Modo har jag INGEN aning om vart de står. De kan lika gärna överraska stort och spränga ovan nämnde kvintett. Eller är det kanske Djurgården som gör det? Just ja, turbulensen i HV 71 kanske har gjort att spelarna går samman och levererar direkt – truppen ser intressant ut.

Faktum är att jag just nu ser Pelle Hägglunds ovan nämnda tips ser rätt bra ut även om det lär bli ett par omkastningar. En fråga kan jag dock svara på redan nu – är det någon som underkastar sig en roll i tredje- eller fjärdekedjan så är det Rickard Wallin.

Själv återkommer jag med mitt tips för grundserien av SHL när tio omgångar är spelade – feg som jag är. Påminn mig då.

Nio tankar om premiären

Milan Gulas krutar in 2–2. Foto: HP Skoglund

Milan Gulas krutar in 2–2. Foto: HP Skoglund

Hemma igen efter Stenungsund tur och retur över lördagen — med säsongspremiären Frölunda–Färjestad som huvudingrediens mellan två (!) inte alltför nyttiga besök på en närliggande snabbmatskedja.
Efter att först ha matat ut åsikter under själva matchen i Glimts PPV-sändning och sedan sammanfattat den tillsammans med kollega Järpegård i den livesända Hockeystudion har jag nog sagt det mesta jag tycker.
Men ni bloggläsare är ju så himla härliga så givetvis ska ni få ert lystmäte också.

1. Justin Pogge fick chansen mot Frölunda – Lars Haugen kommer stå hela matchen mot Leksand i Strömstad nästa helg. Om det betyder något kring hur tränarna ser på rangordningen just nu? Inte omöjligt.
Med tanke på den säsongsavslutning Pogge gjorde i våras känns det som förstamålvaktsplatsen är hans att tappa i alla fall initialt.

2. Johan Olofsson och Victor Ejdsell har tydligt fått mer välbehövlig tyngd under sommaren.
Tommy Samuelsson lyfte fram Hagfôrs-Ejdsell efter matchen (läs mer här) som ett utropstecken och jag är beredd att hålla med. Han har häftiga förutsättningar – 195 centimeter lång och 98 kilo tung – och att se hur han stod upp mot Frölundas 106-kilosback Oliver Lauridsen var häftigt.

3. Niklas Arell skadad. Ingen tidtabell men det skulle inte förvåna mig om han blir borta ett tag – och Färjestad får direkt användning för den bredd man har på backsidan.

4. Mikael Wikstrand lyftes fram av Uffe Bodin i den här silly season-sammanställningen och efter premiären förstår jag varför.
För även om han överarbetade situationerna ibland syntes det redan efter första bytet att han är en klassback.

5. Om det var någon som tvekade kring Wikstrands egen vilja om den här vintern så behöver ni inte göra det längre. Efter matchen gjorde han det mer än klart var han vill spela i vinter.
”Vi är lite oense, jag vill stanna och de vill ha över mig. Det är där vi står nu. Jag har mest kommunikation med agenten som ska försöka lösa så att jag får stanna i Sverige ett år till”.

6. Robbie Earl såg precis lika bra ut som Jack Connolly gjorde när han kom till Färjestad. Gör vad ni vill med den informationen.

7. Formationen med Joakim Nygård, Johan Persson och tillfällige centern Martin Røymark var utan tvekan Färjestads mest anonyma i premiären. Märktes faktiskt att det saknades en riktig speluppläggare där.
Men vad ska vi säga: Nygård–Eriksson Ek–Asplund nästa vecka? Så hade jag gjort om jag var Tommy Samuelsson.

8. Då ska kanske även Johan Ryno in i laget (debut mot förra laget – precis som Wikstrand i dag) och då tar han August Gunnarssons plats i första medan Linus Persson får gå ut som ytterforward.

9. Om vi då håller kvar John Persson med Earl och Gulas, och kör Asplund-Eriksson Ek–Nygård så återstår Martin Røymark, Rickard Wallin, Johan Persson, August Gunnarsson, Victor Ejdsell och Johan Olofsson till den sista formationen.
Jag skulle inte bli förvånad om lösningen blir att vila någon/några av de äldre mer etablerade pjäserna på samma sätt som Ryno och Tollefsen vilade i dag.

Till sist: Bjuder på lite bilder från vår utmärkte fotograf HP Skoglund som var med ned till Stenungsund.
fbk fans fbk fro 1 hps fbk fro 3 hps fbk fro 4 fbk fro 5 hps fbk fro 6 hps

Hockeystudion kör live på lördag

Vi på VF-sporten kommer att satsa så hårt vi bara orkar nu under inledningen av Färjestads säsong. Och vi startar givetvis på lördag när FBK ställs mot FrölundaStenungsund. Jag, Johan Ekberg och fotografen HP Skoglund kommer vara på plats för matchen och förutom den vanliga rapporteringen till tidning och webb så kommer vi bjuda på lite nyheter:

• Ekberg kommer att fungera som ”expertkommentator” i Glimt TV:s PPV-sändning av matchen. Matchen kommer att kosta 99 kronor att köpa.
• Samtidigt kommer jag att liverapportera från matchen direkt på VF.se. Där har ni som vanligt chans att ösa på med frågor som jag ska ska försöka besvara så bra jag kan.
• Nu till det – i mitt tycke – göttigaste: Skapligt direkt efter matchens slut kommer vi att livesända säsongens första Hockeystudion direkt från hockeyladan i Stenungsund. Tanken är att ni snabbt ska få kommentarer och tankar från tränare och spelare i Färjestad. Förhoppningsvis ska även Ekberg hinna med att kika förbi studion för att bjuda på sina analyser.

Hur vi ska fortsätta med Hockeystudion under säsongen återkommer vi med. Det finns lite idéer som just nu studsar runt mellan lite olika parter – så fort någonting är bestämt så kommer vi meddela er trogna bloggläsare direkt.

Första ispasset

På plats i Löfbergs Arena där Färjestad just påbörjat det första ispasset för säsongen 2015/2016.
Spelarna har visserligen varit på is sen i måndags, men då har det varit enbart för att testa utrustning och få lite känsla. Dagens pass är det första som tränarna är med och styr.
Uppdaterar här nedan under passets gång.

18.03 En gallerprydd spelare på passet, 17-åriga storlöftet Oskar Steen.

18.06 Och där kom även Sebastian Erixon ut på isen. Sen till första Färjestadspasset. Bedrövlig start!!

18.10 Robbie Earl hänger upp den i taket bakom Pogge. Har skjutit högt varje gång jag sett honom ta avslut hittills. Diverse avslutsövningar, nu två mot noll, det som inleder passet.

18.18 Positiv sak #1: Att John och Johan Persson har klubborna åt varsitt håll. Jämt litte enklare att skilja dem åt.

18.23 Träningen fortsätter i hög fart med avslutsövningar. Nu mycket tre mot två-lägen.

18.31 Här får ni lite tidiga backpar i Färjestad:
Wikstrand–Nygren
Gunnarsson–Arell
Tollefsen–Skogs
Erixon–Holøs

18.50 Spelövning nu men väldigt varierande formationer offensivt, backparen är de ovan.
Men här har ni uppdelningen.
Gröna: Wallin, Gulas, Ryno, Røymark, Earl, L Persson, Johansson, Johan Persson.
Vita: Olofsson, Ejdsell, Gunnarsson, Eriksson Ek, Asplund, John Persson, Steen.

18.55 Slut på spelmomentet, nu avslutas (?) träningen med en klassisk straffläggning.

18.57 Gröna laget straffsegrare, Pogge släppte inte en enda straff förbi sig.

Rajala hade blivit svindyr för Luleå

Intressant citat från Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström i dagens NSD om Toni Rajala som inte kommer ansluta till den norrbottniska klubben förrän den 17 september.
– Det är det som gäller. Vi har valt att göra så med respekt för Färjestad så att klubben inte åker på en skattesmäll, säger Lars ”Osten” Bergström och syftar till att Rajala hade ett artistkontrakt med Färjestad.
Reglerna då säger att spelaren måste vara ur Sverige i minst sex månader, annars åker Färjestad på en skattesmäll där man tvingas betala full skatt för hela Rajalas kontraktsperiod i stället för de 15 procent som artistskatten ligger på.
Ringde upp Leif Carlsson för att se om Luleå bara varit snälla eller om det finns någon slags gentlements agreement mellan klubbarna i SHL.
Sanningen var en tredje.
– Det finns en överenskommelse mellan oss och spelaren som han hade äventyrat om han kommit tillbaka före september, säger Carlsson.
I klartext: När Rajala skrev på artistkontraktet med Färjestad skrev han även under ett avtal som sa att han efter kontraktstiden skulle vara utanför Sverige i sex månader.
– Indirekt hade det vi som behövt betala extra skatt men det hade blivit han som hade fått stå för det – eller om Luleå tagit kostnaden.
En rejäl summa pengar som varken Rajala eller Luleå var särskilt sugna på att betala vilket gör att finländaren inte kommer ansluta fullt ut till den storsatsande klubben förrän den 17 september – samma dag som Luleå möter Växjö i SHL-premiären.
Finländaren kommer dock att finnas med på Luleås matcher i Champions Hockey League i Finland och Schweiz under försäsongen.

Slut på bloggsemester och nytt kontrakt för Gulas?

Milan Gulas – redo att skriva på ett nytt kontrakt med Färjestad?

Milan Gulas – redo att skriva på ett nytt kontrakt med Färjestad inom en snar framtid?

Dags att den här hockeyredaktionen vaknar till liv på allvar nu, Färjestad har ändå återsamlats och på torsdag är det dags för säsongens första riktiga ispass. Med tanke på hur tidigt FBK gjorde klart sitt lagbygge har bloggen här hamnat lite i skymundan. Samtidigt kan vi konstatera två saker: Joel Eriksson Ek har skrivit sitt första NHL-kontrakt, men kommer att spela i Färjestad kommande säsong. Det har även varit en del snack om Nordamerika när det kommer till Mikael Wikstrand – där är dock läget mer oklart. Han kommer att missa säsongsstarten av SHL, men övriga frågor lär besvaras där först på torsdag när spelarna är tillgängliga för oss i media.

• • •

Alla spelare är som sagt på plats och en hel del material har ju dykt upp på webben – men då bara i Färjestads egna kanaler. En intressant grej dök upp i det här klippet där Milan Gulas pratar lite om sin framtid:
”Vi har pratat lite med ”Leffe” om ett nytt kontrakt”, säger Gulas.

Jag ringde upp Leif Carlsson nyss för att få hans syn på läget med Gulas och hans framtid i klubben efter att det här kontraktet går ut våren 2016.
”Vi pratar ingenting i dagsläget, mer än att vi har sagt att vi ska prata med om läget under tidig höst. Men han har ändå uttryckt sig positivt om Färjestad BK. Men nu låter vi det vara under den här första tiden på säsongen. Men vi har såklart sagt till Milan att det finns intresse från Färjestad”, säger Carlsson.

Räkna inte med att något händer under en snar framtid med andra ord, men samtidigt verkar båda parter rätt sugna på att få det här gjort hyfsat tidigt under säsongen, är min känsla.

Bloggkrönika: Färjestad styrkebesked

Jonas Holøs, här i VM i Tjeckien, återvänder till Färjestad.

Jonas Holøs, här i VM i Tjeckien, återvänder till Färjestad. FOTO: TT

Alla faller någon gång.
Men det är hur fort man reser sig – och på sättet man gör det – som visar ens karaktär.
Det är väldigt tydligt att den innersta kärnan i Färjestad någon gång förra hösten på något sätt fick nog.
Redan då var processen igång med den omorganisation som gjorde att flera personer varslades. Redan då la man ut stora pengar för att värva in Anssi Salmela och Toni Rajala.
Om värvningarna av finnarna var ett sätt att rädda upp en säsong som höll på att gå åt skogen så var varslen ett sätt att på sikt göra Färjestad konkurrenskraftigt igen.
Stefan Larsson var tydlig från första stund: Färjestad var tvunget att frigöra medel för att kunna lägga större summor på loket som ska driva hela föreningen, A-laget.
Gång på gång under våren fick vi se att så var fallet.
Det kom en Haugen. Det kom en Earl. Det kom en Skogs, ett par Perssons och en Erixon. Det kuppades en Wikstrand från värsta rivalen, det värvades en lagkapten från Leksand i Ryno och fansen fick vad de ville och lite till med en Johansson och en Nygren.
Efter den sista presentationen sa Leif Carlsson att det fanns en backplats kvar, men att det troliga var att man skulle låta egna juniorer fajtas om den sista öppningen.
Så sent som för ett par veckor var beskedet det samma.
Men innan vi kommer till det som är anledningen till hela den här texten får vi backa bandet ett tag. Redan runt säsongsslut, det rekordtidiga i play-in mot Brynäs, hörde jag om hur Färjestad skulle toksatsa på backsidan till nästa säsong.
När värvningarna trillade in allt eftersom var det tydligt hur man valde att bygga laget. ”Färjestad har alltid haft en stark centrallinje”, pratade Leif Carlsson om.
Och en centrallinje, den bygger man med ett koppel riktigt starka backar – och riktigt bra centrar.
Och om det redan tidigare var tydligt att det är modellen som Leffe Carlsson och Håkan Loob haft framför sig när de letat spelare till nästa vinters lagbygge så blev det kristallklart i kväll.
För trots att Carlsson hintat om att spelarbudgeten inte var helt slut trodde jag aldrig att det skulle finnas plats för en Jonas Holøs i budgeten.
Holøs är inte bara en värvning som höjer kvaliteten på Färjestads lag, vi kommer till det senare, utan även en värvning som än mer cementerar två faktum som Färjestads silly season handlat om.
1. Att bygga en betongstark centrallinjen.
2. Att visa att Färjestad på nytt – i alla fall ekonomiskt – är en storklubb som kan mäta sig med de andra i SHL-toppen.
Men med satsningar kommer lika stora krav. Och om det inte redan fanns förväntan och intresse efter de tio värvningar man presenterat tidigare så gör det sannerligen det efter den elfte.
Det blir en lång sommar av väntan för alla värmländska hockeyälskare.

• • •
En tidig sammansnickring av hur en backbesättning skulle kunna se ut:
• Magnus Nygren–Sebastian Erixon
• Jonas Holøs–Mikael Wikstrand
• Ole-Kristian Tollefsen–Tomas Skogs
• Daniel Gunnarsson–Niklas Arell
Utan tvekan den bästa backbesättning Färjestad gått in i en säsong med sedan
guldsäsongen 2011.
Laget då: Magnus Nygren–Martin Sevc, Sanny Lindström–Jonas Frögren, Jonas Junland–Kristofer Berglund, Jonas Brodin.
En vansinnigt stark uppställning.

• • •
Niclas Andersén till mitt kära Pittsburgh Penguins är ju en övergång som om man satt en tia på för en vecka sedan gett en bra slant tillbaka i dag.
Väldigt kul för Andersén som tagit steg för steg och i vinter även visade upp en offensiv som nog varken han eller vi trodde fanns.
Vid 27 års ålder har han nått ett av karriärens största mål och vi får hålla tummarna för att han även får chansen i NHL någon gång till vintern.
Med tanke på att signalerna från Pittsburgh är att inte kommer omsajna varken Paul Martin eller Christian Ehrhoff finns platser att fajtas om. Sen är det många om budet – på backsidan Penguins har ett överflöd av talang i farmarlaget Wilkes-Barre med spelare som Derrick Pouliot, Brian Dumoulin och Scott Harrington som alla är NHL-redo.
Anderséns resa blir spännande att följa.

#TBT – ”Henka”

FŠrjestad. Wolfpack, Henrik ÓHenkaÓ Hšgberg Šr ledare i hejaklacken fšr FBK. Infšr SM-finalen.

• Henrik ”Henka” Högberg. 

Jag hade kunnat skriva långt om tiden när den här mannen dominerade match ut och match in på ståplatsläktaren, först i Färjestad ishall och sedan i Löfbergs Lila Arena.
Men jag nöjer mig med ett ord: Polisrazzia!

FBK-backen bättre än Crosby och Lemieux

Lite Färjestadsläsning från dagens tidning som ni inte får missa.

Färjestadsmålvakten vill tillbaka till NHL.
Det var nog många som blev lite förvånade när nyheten på tisdagen började spridas som en löpeld borta i Nordamerika, NBC, TSN och några andra sajter hakade på, om att Justin Pogge siktar på en återkomst till NHL.
Leif Carlsson blev själv nerringd och såg till att få tag på Pogge, och där var beskeden lugnande för Färjestad i dagsläget.
Men det ska inte underskattas vad lite publicitet kan göra. Nu finns det inte en NHL-klubb som inte vet att Pogge finns där och är sugen.
Om det räcker till att han ska få det envägskontrakt han är ute efter? Tveksamt, med tanke på hans ålder. Den 16 juni vet vi facit.

Färjestadsbacken gör succé – med hjul under fötterna.
Daniel Gunnarsson, som avslutade säsongen med landslagsspel, har fått Färjestads tillåtelse att lira inlinehockey med poolarna hemma i Köping i Inlinehockeyligan. Om Gunnarsson har samma snitt i SHL som han har nu i IHL kommer han göra 245 (67+178) poäng på 52 matcher i vinter.
– Om han håller det snittet kommer han bli väldigt viktig för oss, sa Leffe.
• Och han lär vara förlorad för er till säsongen efter?
– Ja, det kan vi nog vara ganska övertygade om.

Hur Gunnarssons poängsnitt på 4,71 poäng per match står sig i ett större perspektiv?
Jo, ganska bra.
Sidney Crosby snittade som mest 2,84 poäng som pojklagsspelare i Shattuck St. Mary’s Midget Prep.
Hans boss i Pittsburgh, Mario Lemieux, noterade som mest 4,02 poäng i juniorhockeyn i Laval Voisins.
Men såväl Sidney Crosby, Mario Lemieux som Daniel Gunnarsson kan dock slänga sig i väggen när det kommer till världens bäste spelare genom alla tider.
Som tioåring under sista säsongen i Brantford Nadrofsky Steelers noterades han för vansinniga 517 – femhundrasjutton (!!) – poäng på 85 matcher.
Poängsnittet?
6,08 poäng/match.

Så ska FBK formera laget

VF-sportens podcast är tillbaka – tillsammans med Jonas Östlund snackar jag om värmländsk sport varje torsdag (är det tänkt). I det första avsnittet snackar vi om hur Färjestad bör formera sitt lag kommande säsongen. Prenumerera på podden i iTunes eller lyssna på den direkt HÄR.

Sagan om konungens återkomst

Målvakter:
1) Justin Pogge – kontrakt till 2016.
2) Lars Haugen – kontrakt till 2017 + ett optionsår (NY).
• Kommentar: Spikat och klart.

Ett saknat slagskott är tillbaka i Färjestad. Foto: TT

Ett saknat slagskott är tillbaka i Färjestad. Foto: TT

Backar
1) Niklas Arell – kontrakt till 2016.
2) Daniel Gunnarsson – kontrakt till 2016.
3) Ole-Kristian Tollefsen – kontrakt till 2017 + ett optionsår.
4) Tomas Skogs – kontrakt till 2017 + ett optionsår (NY).
5) Mikael Wikstrand – kontrakt till 2016 (NY).
6) Sebastian Erixon – kontrakt till 2017 (NY).
7) Magnus Nygren – kontrakt till 2017 + två optionsår* (NY).
8) Plats för en juniorback.
Kommentar: Den efterlängtade pusselbiten föll på plats – som en given offensiv stjärna bland backarna skapar värvningen av Magnus Nygren dynamik i laget. I övrigt kan ni läsa mina tankar om Nygrens återkomst i den här krönikan. I samband med att Nygren presenterades öppnade Leif Carlsson för ytterligare en värvning, platsen kommer dock vara öppen ett tag ”beroende på vad som händer” och det finns inte heller utrymme för ”någon jättestjärna”. Intervjun med sportchefen där han pratar om lagbygget hittar ni här.

Forwards
1) Joel Eriksson Ek – kontrakt till 2018.
2) Milan Gulas – kontrakt till 2016.
3) Joakim Nygård – kontrakt till 2017.
4) Johan Olofsson – kontrakt till 2016 + ett optionsår.
5) Linus Persson – kontrakt till 2016.
6) Martin Røymark – kontrakt till 2016.
7) Victor Ejdsell – kontrakt till 2016.
8) Rickard Wallin – kontrakt till 2016.
9) Rasmus Asplund – juniorkontrakt.
10) Robbie Earl – kontrakt till 2016 (NY).
11) Johan Persson – kontrakt till 2016 (tryout, NY).
12) Johan Ryno – kontrakt till 2017 (NY).
13) Mikael Johansson – kontrakt till 2016 (NY).
14) John Persson – kontrakt till 2017 (NY).
15) August Gunnarsson – juniorkontrakt.
• Kommentar: Förmodligen spikat här.

*2015: Kan lämna för NHL. 2016: NHL. 2017: NHL, NLA & KHL. 2018: NHL, NLA & KHL.

#TBT – Lovande värmlänningar

1993 landslagsstjŠrnor i Munkfors: Jonas Brodin, Jesper Appel, Oskar Klevbom, Joakim Nermark, Viktor Steen, Erik De laRose

Den värmländska 93-kullen var stark, vilket den här bilden från ett landslagsläger i Munkfors i december 2008 tydligt visar. Från vänster: Jonas Brodin, Jesper Appel, Oscar Klefbom, Joachim Nermark, Victor Steen och Erik de la Rose

Drygt sex år har gått sedan det där landslagslägret i Munkfors och alla sex på bilden ovan är fortfarande hockeyspelare, om än på högst olika nivåer.
• Jonas Brodin – Minnesota Wild.
En av klubbens viktigaste backar i den pågående Stanley Cup-slutspelet. I höst börjar hans sexåriga kontrakt att gälla som ger honom i snitt 4,167 miljoner dollar per säsong.
• Jesper Appel – Helsingborgs HC
Var med och tog JSM-brons med FBK J20 och fick vara med i SHL vid ett tillfälle innan han de två senaste säsongerna spelat division 1-hockey i Olofström och Helsingborg.
• Oscar Klefbom – Edmonton Oilers
Slog sig in i NHL-laget under vintern och är nu en av Oilers riktiga framtidshopp. Spelar just nu VM med Tre Kronor.
• Joachim Nermark – Vita Hästen
Tillhörde under flera år Linköping och fick många matcher i SHL, men utan att få alltför mycket speltid. Skrev på för Asplöven där han i vinter gjort 21 poäng på 49 matcher vilket fick Vita Hästen att värva honom till nästa säsong.
• Victor Steen – Filipstad
Gjorde sex poäng på åtta U16-landskamper, fler än spelare som Rikard Rakell, Victor Rask och Mika Zibanejad. Karriären fortsatte dock inte att gå spikrakt uppåt utan forwarden har sedan dess tillhört ett flertal klubbar, Skåre, Örebro J20, Åker/Strängnäs, Arboga och IK Lejon. Inledde den gångna säsongen som poängspruta i Kils AIK innan han bytte till Filipstad och var med och förde dem till division 2.
• Erik de la Rose – Storhamar
Precis som lillebrorsan Jacob ett jättelöfte. Men medan Jacobs karriär bara pekat åt ett håll har Erik fått kämpa för att ta klivet från lovande junior till levererande seniorspelare. Det stora genombrottet kom i vinter då han med 46 poäng på 45 matcher var näst bästa back i poängligan i norska ligan. Skrev mot slutet av säsongen ett nytt treårskontrakt med Storhamar.

John Persson helt klar

John Persson är till slut klar för Färjestad. Foto: Privat

John Persson är till slut klar för Färjestad.
Foto: Privat

Nu är det inte många platser kvar att fylla till nästa säsongs upplaga av Färjestad BK.
VF-sporten avslöjade redan den 10 mars att John Persson var högaktuell för Karlstadsklubben och att han skulle komma hit blev inte mindre troligt när Färjestad värvade hans storebror Johan.
Nu är hela affären alltså officiell och Persson har skrivit på för två säsonger med klubben.
Har sett för lite AHL-hockey (=ingen alls) för att kunna uttala mig om John Persson blir en succé, men det känns som en bra värvning.
Han har inte direkt öst in mål i AHL, elva den här säsongen och tolv förra säsongen, men det beror nog en hel del på grund av rollen han har haft.
– Jag är en målgörare, men kan spela defensivt om så krävs. Det har jag gjort en del här borta på slutet. Jag gillar att köra hårt och har en bra arbetsmoral, säger Persson i Färjestads pressmeddelande.
Därmed är läget enligt följande i truppen

Målvakter:
1) Justin Pogge – kontrakt till 2016.
2) Lars Haugen – kontrakt till 2017 + ett optionsår (NY).
• Kommentar: Spikat och klart.

Backar
1) Niklas Arell – kontrakt till 2016.
2) Daniel Gunnarsson – kontrakt till 2016.
3) Ole-Kristian Tollefsen – kontrakt till 2017 + ett optionsår.
4) Tomas Skogs – kontrakt till 2017 + ett optionsår (NY).
5) Mikael Wikstrand – kontrakt till 2016 (NY).
6) Sebastian Erixon – kontrakt till 2017 (NY).
7)
8) Fylls av en egen back från juniorlaget.

• Kommentar: En plats är vikt för Magnus Nygren. Annars blir det en annan back av hög kaliber. Så sa Leif Carlsson i går.

Forwards
1) Joel Eriksson Ek – kontrakt till 2018.
2) Milan Gulas – kontrakt till 2016.
3) Joakim Nygård – kontrakt till 2017.
4) Johan Olofsson – kontrakt till 2016 + ett optionsår.
5) Linus Persson – kontrakt till 2016.
6) Martin Røymark – kontrakt till 2016.
7) Victor Ejdsell – kontrakt till 2016.
8) Rickard Wallin – kontrakt till 2016.
9) Rasmus Asplund – juniorkontrakt.
10) Robbie Earl – kontrakt till 2016 (NY).
11) Johan Persson – kontrakt till 2016 (tryout, NY).
12) Johan Ryno – kontrakt till 2017 (NY).
13) Mikael Johansson – kontrakt till 2016 (NY).
14) John Persson – kontrakt till 2017 (NY).
• Kommentar: Med John Persson är forwardssidan även den med största sannolikhet spikad och klar.
EDIT: Enligt Leif Carlsson kan det faktiskt bli ytterligare någon forwardsvärvning. Läs vad han har att säga om det här.