Mål direkt i AHL

Förlust med 4–3. Men Joel Eriksson Ek gjorde mål direkt i sin AHL-debut för Iowa Wild. Han prickade in 3–1 för Iowa i power play i slutet av den andra perioden. Ett riktigt snyggt mål där Iowa kom i 3 mot 1-läge efter en snabb spelvändning. Eriksson Ek med nummer 25 på ryggen fick en fin passning och satte pucken i nät med ett direktskott.

Joel Eriksson Ek prickar in 3–1. Skärmdump: theahl.com

Joel Eriksson Ek prickar in 3–1. Skärmdump: theahl.com

Återstår att se om detta blir värmlänningens enda match i AHL. Torsdag kväll, lokal tid, spelar Minnesota Wild. Dags för NHL-debut då?

Här finns höjdpunkter med Joel Eriksson Eks mål.

Veckans FBK-lag #4

MÅLVAKT
Lars Haugen (3)
59 räddningar 97,92 SV%
• Stekhet. Finns inte så mycket mer att säga egentligen. Imponerade stort mot Luleå där han såg till att Färjestad behöll försprånget laget skaffat sig i den första perioden.

BACKAR
Magnus Nygren (3)
3 poäng (1+1) 8 SOG
• Fortsätter att vara en av Färjestads ledande spelare i offensiven och är med i toppen av backarnas poängliga i SHL.

Ole-Kristian Tollefsen (ny)
2 poäng (0+2) 3 HITS
• Fått ett lyft sedan han parades ihop med Nygren. Trygg i spelet och dessutom smartare beslut i offensiven. Hans skott för retur mot Luleå ledde till John Perssons viktiga 3–1-mål.

John Persson är given i veckans FBK-lag #4. Foto: Tommy Andersson

John Persson är given i veckans FBK-lag #4. Foto: Tommy Andersson

FORWARDS
John Persson (ny)
3 poäng (2+1) 2 SOG
• Har verkligen vaknat till liv. Tar för sig mer i det fysiska spelet och det smittar av sig i spelet med puck. Börjar visa upp vilket tryck han har i handledsskottet.

Joakim Nygård (2)
1 poäng (0+1) 3 SOG
• Farten fortsätter vara hans vapen – den läckra dragningen i förarbetet till 1–0 mot Luleå räcker till en plats i veckans FBK-lag. Men Nygård är formstark rent generellt.

Milan Gulas (ny)
2 poäng (1+1) 5 HITS
• En bit kvar till toppformen, men potentielle målkungen Gulas blir allt mer involverad i offensiven. Viktigt för FBK.

Veckans lag baseras på Färjestads matcher i SHL den senaste veckan – i det här fallet bortamatcherna mot Skellefteå och Luleå.

Många backar saknas på FBK-träningen

Det blev nästan en heldag för mig i Löfbergs Arena. Kastade mig hit efter ett tips om att Micke Johansson körde på is – resultatet av det ser ni på VF.se redan nu. Nu sitter jag och följer Färjestads träning som drog igång strax efter klockan 16.00. Laget kom hem hyfsat sent i går och valde därför att gå på is under eftermiddagen.

Satt kvar i pressrummet och skev Micke Johansson-artikeln – såg då i ögonvrån hur hela laget gick ut och körde fys med Clabbe Eriksson. Förutom Anton Grundel och Mikael Wikstrand som klev ut på isen – dock utan utrustning. Kändes lite som ett test med andra ord. Backduon finns i alla fall inte på is nu – detsamma gäller Sebastian Erixon. Även Jokakim Nygård saknas, han körde dock ett individuellt pass förut. Anledningen till att han saknas nu är en tandläkartid – han fick som bekant en puck i ansiktet under matchen mot Luleå.

Hur som helst. Det innebär fem ordinarie backar på is – inklusive Hugo Enock. Övriga platser fyller Anton Brandhammar, Alexander Leandersson och  Oskar Skärberg (tror jag) ut.

FORMATIONER:
• Haugen/Steéen.
• Nygren-Tollefsen, Skogs-Holøs, Enock-Skärberg, Leandersson-Brandhammar.
• Gulas-Asplund-Åslund, Steen-Ryno-Johansson, Stapleton-Linus Persson-Nilsson, Svensson-Jämtin-John Persson.

Steen ”vikarierar” alltså för Nygård. I övrigt så gör Färjestad inga förändringar ser det ut som.

• • •

Lite senare kommer veckans FBK-lag här i bloggen och i morgondagens VF samt på VF.se kommer en intervju med en av huvudpersonerna där.

Mest underhållande i FBK på 00-talet – gör era egna listor

I det senaste avsnittet av Hockeystudion, ni hittar det här, listar jag och Johan Hedlund de mest underhållande spelarna i Färjestad sedan år 2000 och framåt.
Men det vore väldigt intressant att höra era röster.
Så kommentera det här inlägget med vilka ni tycker har varit de mest underhållande FBK-spelarna under de senaste 16 åren.
Gör det i form av en ranking från 1–10 där den mest underhållande placeras på första plats och sen sammanställer vi alla era rankingar till en lista som sammanfattar fansens röst.

Veckans FBK-lag #3

Förluster mot Liberec och HV71 – men en viktig vändning i suddensegern hemma mot Frölunda.  Där har ni de tre matcherna som ligger till grund för den tredje upplagan av Veckans FBK-lag.
Håller ni med? Eller är det någon som saknas?

MÅLVAKT
Lars Haugen (2)
• Enkelt val på målvaktspositionen denna vecka. För efter att både Stefan Stéen (mot Liberec) och Haugen (mot HV) stått för varsin inte alltför imponerande insats var norrmannen fullkomligt strålande mot Frölunda. Klev framför allt fram när han behövdes som mest – hade stor del i tvåpoängaren.

BACKAR
Hugo Enock
• Den senaste veckan har karlskogingen har i ett skadedrabbat FBK fått mycket förtroende – och imponerat. Fullkomligt orädd, trots att han åkte på en rejäl propp tidigt mot Frölunda fortsatte han gå in med 110 procent i varje situation. Löser många problem med sin skridskoåkning. Kan dock förbättra passningsspelet.

Magnus Nygren (2)
• Tillbaka på listan. Med flera backar skadade har kaptenen fått dra ett tungt lass. Vågar ta mer och mer initiativ offensivt, men bokfördes överraskande inte för ett enda skott på mål mot Frölunda efter att innan dess skjutit 21 skott på fem SHL-matcher.

FORWARDS
Per Åslund (3)
• Trean inom parantes betyder att Kilssonen varit med på listan alla tre veckor – något han är ensam om. Fortsätter den starka säsongsinledning han stått för och är hela tiden en kraft i offensiven, HV-matchen är enda gången i SHL som han lämnat isen utan att ha gjort poäng den här säsongen,

Joakim Nygård jublar efter kvitteringen mot Frölunda. FOTO: HÅKAN STRANDMAN

Joakim Nygård jublar efter kvitteringen mot Frölunda. FOTO: HÅKAN STRANDMAN

Marcus ”Lilliz” Nilsson (2)
• Var Färjestads klart största hot i förlusten mot HV och tar sig under en målfattig vecka, totalt fyra gjorda mål på tre matcher, in på listan igen. Poängsviten i stannade dock på fem matcher efter att ”Lilliz” lämnat isen mot Frölunda utan poäng – för första gången i FBK-tröjan i SHL-sammanhang.

Joakim Nygård
• Börjar få upp farten i de där benen som är bland SHL:s snabbaste. Fixade PP-lägen mot HV, naglade fast backar i egen zon med bra forecheck mot Frölunda. Dessutom den så förlösande 1–1-kvitteringen i lördags – ett mål vars betydelse för Färjestad inte ska underskattas.

Nya backskador och nya kedjeformationer

Sebastian Erixon och Tomas Skogs är redan skadade.
På Färjestads fredagsträning fanns inte heller Mikael Wikstrand och Anton Grundel med på isen – och dessutom fick Ole-Kristian Tollefsen en rejäl smäll över näsan och tvingades bryta passet.
Men Mattias Hell, ansvarig för Färjestads medicinska team, kommer med lugnande besked.
– Det är bara Skogs och Erixon som missar matchen mot Frölunda, säger Hell.
• Det lät som att Tollefsen sa att näsan var bruten?
– Han har nog brutit den ett antal gånger, nu tog den en smäll till. Men den var sned redan innan, säger Hell och skrattar.
• Spelar han med galler på lördag?
– Det tror jag inte vi får på honom…

• • •
I övrigt hade Leif Carlsson vaskat om en del i kedjeformationerna på träningen. Men han påpekade att det inte är säkert att laget formeras så mot Frölunda.
Så här såg det ut i alla fall:
Milan Gulas–Rasmus Asplund–Per Åslund
Alexander Johansson-Johan Ryno–Joakim Nygård
Tim Stapleton–Linus Persson–Marcus Nilsson
Andreas Jämtin–Björn Svensson-John Persson/Oskar Steen

Mest intressant är väl att Stapleton flyttats ut som ytterforward. Tyckte ändå att han gjorde sin bästa match hittills mot HV.

• • •
Det var hög intensitet och spelarna smällde på en del under träningen. Tändningen och revanschlustan är det inget fel på.
Gäller bara att få ut det i matcherna också.

Bloggkrönika: Inte mycket nytt i Färjestads spel

Tredje raka förlusten i SHL kom på torsdagskvällen. FOTO: Håkan Strandman

Tredje raka förlusten i SHL kom på torsdagskvällen. FOTO: Håkan Strandman

Jag har sett delar av Färjestads samtliga matcher, bortamötet med Karlskrona undantaget. Men kvällens drabbning med HV71 var första som jag verkligen kunde kolla på allvar. Det är alltid lättare att göra på plats från vårt fågelperspektiv i Löfbergs Arena.

Därifrån kan jag inte direkt påstå att jag gillade det jag såg.

Det var två bedrövligt slarviga lag vars passningsspel var under all kritik. Där hade framför allt Färjestad stora problem. Det var inte fel på farten eller viljan, men det såg ut som att tankarna inte hängde med. Gång på gång flippades pucken iväg på tomma ytor, den chippades ut ur egen zon och den dumpades ner i anfallszonen. Då var det inte heller direkt ”dump and chase” – snarare ”dump en change”. Slänga bort pucken och hoppas någon annan gör jobbet. Om man nu ska spela så krävs dessutom en rejäl press – det jobbet var det inte tillräckligt många spelare som gjorde. Nygård, Johansson och Åslund får godkänt i den aspekten. Inte fler. Men det är inte lätt när knappt några passningar sitter där de ska eller kommer i rätt läge. Där måste Färjestad lägga sitt fokus. Och det handlar faktiskt om att våga ta ett andetag ibland. Hålla i pucken i stället för att slänga iväg den. HV71:s mål fram till 2–1 kanske ni minns som en snabb spelvändning med en fin genomskärande passning. Det var det. Men det föregicks också av en sekvens där en HV-back valde att hålla i pucken, vända om och hitta ett mer kontrollerat sätt att ta sig ur egen zon i stället för en chanspuck som hamnar hos motståndarna eller som förvandlas till en icing.

Något annat jag saknar är en tydligare rollfördelning. Som när Färjestad låg under med 2–1 och fick en tekning i offensiv zon. Ska verkligen Persson-Persson-Svensson ihop med Grundel-Tollefsen in på isen då? Det slutade med pucktapp och att offensiva spelare som Gulas och Asplund fick komma in flygande och jaga puck i egen zon. Det funkar inte ALLTID att matcha laget så. Men det funkar inte att ALDRIG göra det heller.

• • •

Marcus ”Lilliz” Nillson – klart bäst i Färjestad just nu. FOTO: Håkan Strandman

Powerplay håller Färjestad över vattenytan. Där är Marcus ”Lilliz” Nilsson nu i en klass för sig. Han ser isen som ingen annan och passningarna från hans klubba hittar hela tiden fram till någon annans. Men trots att ”Lilliz” var het fick Ryno börja varje powerplay i den spelfördelande positionen. Förstår inte. Okej att man vill ha Nygren i skottläge från start, men sätt honom med trollkarlen från Charlottenberg då.

”Lilliz” Hade knappt 13 minuters istid. Det är i paritet med Björn Svensson och John Persson i fjärdekedjan. Och då spelar han ändå PP…

• • •

3,45 och 87,88– där har ni Färjestads skottprocent och räddningsprocent i spelet fem mot fem. Siffror som är under all kritik. Trösten för Färjestad är att de garanterat inte kommer hålla i sig. Just nu ligger FBK:s PDO på 91,33 % och den kommer att stiga upp mot 100. Frågan är hur lång tid det dröjer bara…

haugen

Lars Haugen släppte in tre mål mot HV71 – det ger honom en räddningsprocent på 86,67 över hela säsongen. FOTO: Håkan Strandman

Veckans FBK-lag #2

En rätt trist vecka för Färjestad – med två storförluster i bagaget.
Det gjorde det heller inte särskilt enkelt att ta ut veckans FBK-lag – men här är det. Håll tillgodo.

MÅLVAKT
Stefan Stéen
• Får platsen trots att han släppte in fem mål på 26 skott mor Karlskrona. Lars Haugen har nämligen fått sju skott mot sig den senaste veckan – varav tre gått in…

BACKAR
Anton Grundel (2)
• Tvåan inom parantes står för att det är hemvändarens andra tillfälle i veckans lag. Varit en av Färjestads bästa spelare i de båda förlustmatcherna – vill gärna bidra offensivt.

Mikael Wikstrand
• Får tillsammans med Magnus Nygren enormt med istid. Målskytt mot Malmö. Fortfarande inte på den nivå han kan prestera på – men på väg åt rätt håll med sitt hela tiden kreativa spel.

FORWARDS
Marcus Nilsson
• Den allsvenske poängligavinnaren från förra säsongen har levererat även i inledningen av SHL. Har faktiskt inte lämnat isen utan att ha gjort poäng i någon av Färjestads fyra SHL-matcher.

Per Åslund (2)
• Fortsätter att vara en av Färjestads absolut bästa spelare under säsongsinledningen. Har precis som ”Lilliz” en fyra matcher lång poängsvit.

Alexander Johansson
• Nyförvärvet från Växjö har fått en betydligt mycket större roll i Färjestad och imponerat. Satte första SHL-målet i FBK-tröjan mot Malmö, följde upp med en assist mot Karlskrona.

JEK – mot en Färjestadsåterkomst?

Ni läste alla säkert artikeln vi publicerade härom dagen där Minnesotas ledning var tydliga med att om Joel Eriksson Ek inte tar plats i Minnesotas NHL-lag i vinter så kommer han att återvända till Färjestad snarare än att skickas ned till AHL.

Men då till den stora frågan: Tar Eriksson Ek plats i Minnesota eller inte?
På fredagen kapade NHL-klubben ytterligare fyra spelare från träningslägret, och det betyder att Eriksson Ek nu är kvar som en av 38 spelare på campen.
Värmlänningen fick natten till fredag 15.31 i speltid (varav 2.55 i PP och 2.11 i SH) och noterades för två skottnär ett väldigt reservbetonat Minnesota förlorade med 1–4 mot Winnipeg Jets.
Intressant kring Eriksson Ek: Minnesotacoachen Bruce Boudreau valde att inte som tidigare matcha värmlänningen som center utan i en roll som vänsterforward i andraformationen med 30-årige AHL-centern Pat Cannone och 20-åriga amerikanska löftet Alex Tuch.

Min känsla har hela tiden varit att det inte är troligt att Joel Eriksson Ek tar plats som en av Minnesotas topp tre-centrar redan nu, och att behålla ett sånt löfte och spela honom i fjärdekedjan kan jag inte se hända.
Nye Eric Staal och Mikko Koivu är givna som de två toppcentrarna, och troligt är att finske Erik Haula – som gjorde 34 poäng på 76 matcher i fjol i en till början undanskymd roll – lär få centra tredjeformationen.
Att Eriksson Ek nu matchades som ytterforward är mycket möjligt en indikation på att Minnesota känner samma sak och därför ville testa Eriksson Ek som ytterforward för att se om han är redo att ta en plats där.
Hur är då konkurrensen på de sex ytterforwardsplatser som finns tillgängliga i topp nio?
Zach Parise, omskolade Mikael Granlund, Nino Niederreiter, Jason Pominville, Jason Zucker och Charlie Coyle är alla stabila NHL-spelare – och bakom dem finns återvändande Chris Stewart, Jordan Schroeder som spelade VM för USA i fjol och provspelande veteranen Ryan Carter även de på campen.
Även om ytterforwardssidan inte på något sätt är skrämmande bra med NHL-mått mätt så är den full av meriterade namn.

Nej, min känsla att Färjestad kommer att få hem en drömförstärkning här inom nästa vecka är fortfarande tämligen stark.
Dock finns alternativet att de testar Eriksson Ek i någon av de första NHL-matcherna, regelverket gör så att han kan spela max nio matcher innan det första året på NHL-kontraktet börjar gälla.

Första riktiga matchen för Eriksson Ek

I natt spelade Minnesota Wild sin första träningsmatch för säsongen – Joel Eriksson Ek fanns dock inte med i laget när Buffalo Sabres besegrades med 2–1. Kommande natt väntar dock ett möte med Colorado Avalanche och då kommer värmlänningen spela sin första riktiga match för NHL-klubben som valde honom i den första rundan av draften för ett drygt år sedan.

Innan Wilds huvudträningsläger inleddes i fredags spelade Joel Eriksson Ek en rookieturnering. Där blev det tre raka förluster för Wilds ynglingar i gruppspelet men lyckades sedan avsluta med en seger i placeringsmatchen och undvek på så vis sistaplatsen.

Veckans FBK-lag #1

Bloggsuccén (?) från förra säsongen är tillbaka. Givetvis kommer vi försöka sammanfatta varje matchvecka med att ta ut de bästa FBK-spelarna – en målvakt, två backar och tre forwards. Nytt för i år är även att vi kommer att lyfta in det i papperstidningen och på ”vanliga” VF.se. Det innebär att det under tisdagen kommer dyka upp en intervju med Magnus Nygren som dessutom berättar vem han tycker är given i veckans lag. Så… nu kör vi!

Per Åslund styr in 2–1 på skott av Magnus Nygren i premiären mot Örebro. Foto: Håkan Strandman

Per Åslund styr in 2–1 på skott av Magnus Nygren i premiären mot Örebro. Foto: Håkan Strandman

VECKANS FBK-LAG #1

MÅLVAKT
Lars Haugen
43 räddningar – 1,98 GAA – 91,49 %
• Vaktat kassen båda matcherna och därmed ett givet val. Riktigt stark premiär mot Örebro, kom inte upp i samma standard mot Linköping.

BACKAR
Magnus Nygren
4 poäng (1+3) – 5 skott på mål – 23.10 min/per match i snitt
• Poängbäst i Färjestad och dessutom inblandad i flera viktiga mål. Visar hur oerhört viktig han kommer vara för lagets powerplay som inlett säsongen starkt.

Anton Grundel
3 skott på mål – 4 blockade skott – 2 tacklingar
• Stark premiär mot Örebro för den återvändande värmlänningen. Drar ett tungt lass i boxplay.

FORWARDS
Johan Ryno
1 poäng (1+0) – 8 skott på mål – 19.18 min/per match i snitt
• Bäst på isen i premiären och har levererat både i fem mot fem och i powerplay.

Per Åslund
2 poäng (2+0) – 5 skott på mål – 1 matchvinnande mål
• Styrde in segermålet mot Örebro och den viktiga reduceringen med två sekunder kvar av den andra perioden mot Linköping. Gör ett enormt jobb framför motståndarnas mål.

Rasmus Asplund
2 poäng (1+1) – 3 skott på mål – 1 matchvinnande mål
• Avgjorde matchen mot Linköping och visade då att han är redo att axla en stor roll i den här säsongens Färjestad. Har dessutom hittat riktigt bra kemi med Joakim Nygård. Blir Milan Gulas tredjelänken där när tjecken ansluter?

Så var försäsongen – i siffror

Bara några timmar kvar nu tills det smäller ute i Löfbergs Arena, SHL-premiär mellan Färjestad och Örebro.
Starten av grundserien innebär att en annan del av säsongen, den som har de tre bokstäverna f, ö och r innan säsongen, nu officiellt är över.
Bloggläsaren Strickan hörde av sig med siffror som sammanfattar det som har hänt.
Här har ni dem.

Lagstatistik
• 7 matcher
• 4 segrar, en suddenförlust och två rena förluster
• Totalt 21–13 i målskillnad. Dock 9–12 i målskillnad om man räknar bort de två matcherna mot polska Cracovia.

Målvaktsstatistik
Lars Haugen
• 4 matcher, 108 skott, 3 insläppta = 97,22 %
Stefan Stéen
3 matcher, 90 skott, 9 insläppta = 90,00 %

Poängligan – försäsongen
Per Åslund 6 (4+2)
Alexander Johansson 5 (1+4)
Johan Ryno 4 (2+2)
Marcus ”Lilliz” Nilsson 4 (1+3)
Rasmus Asplund 4 (1+3)
John Persson 3 (2+1)
Tim Stapleton 3 (2+1)
Sebastian Erixon 3 (1+2)
Anders Eriksson 2 (2+0)
Björn Svensson 2 (1+1)
Milan Gulas 2 (0+2)
Anton Grundel 2 (0+2)
Magnus Nygren 2 (1+1)
Oskar Steen 1 (1+0)
Linus Persson 1 (1+0)
Ole-Kristian Tollefsen 1 (1+0)
Andreas Jämtin 1 (0+1)
Joakim Nygård 1 (0+1)

Fotnot: Siffrorna ovan stämmer inte överens med CHL:s officiella statistik då den är kass. Tre av målen i första matchen mot Cracovia är helt fel bokförda i den officiella statistiken.
Här har ni de korrekta statsen på de tre målen, vilket är de uppgifter som legat till grund för poängligan ovan:
• Magnus Nygren satte 1–0, assist Marcus Nilsson och Milan Gulas
• Rasmus Asplund satte 3–1-målet, assist Per Åslund och Alexander Johansson.
• 5–1-målet är Anders Eriksson. Han sköt varpå returen gick ut på Cracoviaback och i mål. Assist till Björn Svensson och Sebastian Erixon.

Laddar upp med gräsklippning och båttur

Som barn dagen innan julafton. Så känner sig både spelare och tränare i Färjestad nu – säkert ni supportrar till laget också. Så här får i alla fall Magnus Nygren tiden att gå…

”Det ska bli kul, nu kommer den här dagen bli världens längsta när man bara går och väntar. Det gäller att hålla det på en lagom nivå. Jag får se om jag går ut och klipper gräset eller något för att lugna ner mig lite”, skrattar Nygren.

Leif Carlsson väljer också att lägga hockeyn åt sidan dagen innan premiären:

”Jag ska faktiskt köra en båt över Vänern till Åmål, så jag ger mig iväg efter lunch. Det är en fin dag ute där man kan få frisk luft och skaffa sig rejält med energi. Få tänka på något annat helt enkelt och jag har båtlivet nära hjärtat.”

Alla laddar vi upp inför premiären på vårt egna sätt. Leffe laddar på sjön! #fbkse

Ett foto publicerat av Färjestad BK (@farjestad_bk) Sep 16, 2016 kl. 7:27 PDT

Tränaren inte nöjd: ”Var jag otydlig?”

Dagens FBK-träning var lik gårdagens, om jag ska tolka Ekbergs rapportering rätt.

Återigen låg stort fokus på skridskoåkning och spelvändningar.
Efter knappt halva passet inleddes en ny övning där assisterande tränaren Anders ”Ante” Karlsson inte var nöjd med hur det såg ut och samlade ihop spelarna.
– Var jag otydlig? Vi måste göra det vi ska i 60 minuter”, sa ”Ante” bland annat.
Därefter blev det bättre tempo igen och Ole-Kristian Tollefsen var en av de som var nöjd med hur det såg ut, vilket han tydligt meddelade lagkamraterna.
Till slut blev det träning på tekningar och fokus på hur laget ska ställa upp där. Leif Carlsson avrundade med en lång, över tio minuter, genomgång med fokus just kring tekningsmomenten. Carlsson avslutade med att fråga laget om de är överens hur de ska ställa upp samt hur de spela efter tekningarna.
– Säg till annars så tar vi fem minuter på nästa träning, rundade han av.

Formationerna såg exakt likadana ut så nog har ett premiärlag format sig.
• Målvakter: Lars Haugen och Stefan Stéen.
• Backar: Mikael Wikstrand–Magnus Nygren, Sebastian Erixon–Jonas Holøs, Ole-Kristian Tollefsen–Anton Grundel, Hugo Enock–Anton Brandhammar.
• Forwards: Oskar Steen–Rasmus Asplund–Joakim Nygård, Per Åslund–Johan Ryno–Alexander Johansson, Marcus Nilsson–Tim Stapleton–John Persson, Andreas Jämtin–Linus Persson–Björn Svensson.

Breaking: Så blir Färjestads premiärlag

”Det är klart att vi är väldigt nära att premiärlag”
Så sa Leif Carlsson efter 7–0-segern mot Cracovia i lördags och syftade då på hur han valt att ställa upp manskapet i den matchen.
Den lilla brasklapp FBK-tränaren då stoppade in i sitt resonemang att det skulle kunna bli någon ändring under veckans träningar.
Men efter att ha varit lediga på söndag och måndag återsamlades Färjestad på tisdagsmorgonen.
Och det är efter att ha studerat det passet jag slår fast: Färjestads premiärlag är spikat.
Hade Leffe och de andra tränarna funderat på någon ändring hade de gjort den inför det här passet för att ge spelarna den här veckan att bli bekväma i den eventuellt nya formation de är tänkta att tillhöra.
Men någon ändring blev det inte.
Räkna därmed att Färjestad ställer upp så här på lördag.

Målvakt:
Lars Haugen (Stefan Stéen)
• Målvaktsplatsen är Haugens att förlora, det blir garanterat han som står på lördag.

Backpar:
Magnus Nygren–Mikael Wikstrand
Jonas Holøs–Sebastian Erixon
Ole-Kristian Tollefsen–Anton Grundel
Hugo Enock
• Sedan Wikstrand kom tillbaka så är det så här Färjestad formerat backarna. Enock fick sällskap av Anton Brandhammar på tisdagens träning, men det var Enock som var sjundeback i lördags – och han fick dessutom en hel del speltid. Räkna med de här sju ovan på lördag.
Det i och med den skadan som håller Tomas Skogs från spel i premiären, om ni missat den grejen läs här.

Forwardsformationer:
Joakim Nygård–Rasmus Asplund–Oskar Steen
Alexander Johansson–Johan Ryno–Per Åslund
Marcus Nilsson–Tim Stapleton–John Persson
Andreas Jämtin–Linus Persson–Björn Svensson
Fabian Zetterlund/Lukas Enkvist
• Som sagt, inga ändringar alls på forwardssidan på tisdagsträningen jämfört med lördagens match.
Det enda frågetecknet jag sätter är det kring vem som blir 13:e forward. Anders Eriksson hade den platsen i lördags, men hans kontrakt är som bekant brutet vilket gör att vägen ligger öppen för en egen junior i den rollen.
På tisdagsträningen nöjde sig Färjestad med att ha med de tolv A-lagsforwards man har, men om jag skulle gissa nu blir det Fabian Zetterlund som tar den 13:e platsen även om det verkligen är hugget som stucket mellan han och Lukas Enkvist.

Men där har ni det alltså.
Färjestads premiärlag* mot Örebro.

*Ja, det finns en liten ”tänk om…”. För givetvis kan någon spelare bli skadad eller sjuk i veckan…