VF-sportens reporter ställs mot världsstjärnor i stekhett landslagsuppdrag

HALLÅ DÄR….

Jonas …stlund…Jonas Östlund, 29, sportjournalist på Värmlands Folkblad som i helgen landslagsdebuterar i en stekhet Finnkamp i tv-spelshockey.
• Hur kommer det sig att just du blivit uttagen?
– Det var ett kval på nätet där man utsåg fem olika vinnare. Jag vann min grupp och får åka till Stockholm och Helsingsfors över helgen för att möta spelare från Finland. Sverige och Finland består av fem spelare vardera och det laget som vinner flest matcher vinner sedermera landskampen.
• Vad har du för några förväntningar under helgen?
– Ser det mest som en rolig grej. Som liten drömde man ju om att representera Sverige i hockey, men det sket sig ju rätt rejält. Så istället fick det bli tv-spelshockey.
• Exakt hur mycket sitter du och spelar egentligen?
– Det ska nog min sambo svara på, och inte jag… Nä men, förr spelade jag löjligt mycket, men det har mattats av med åren och alla förpliktelser som följer med i familjelivet. Man är ju ingen ungdom längre, tiden är knapp. Nu lever jag mest på gamla meriter eftersom spelen inte förändras så mycket från år till år.
• Vad är dina styrkor?
Jag är en jävel på att läsa spelet och mina motståndare. Jag har aldrig varit den som är snabbast i fingrarna, men kompenserar det med smart spel.
• Hur ser ett typiskt Jonas Östlund-mål ut?
– Tunnel på Sidney Crosby och sprätter upp pucken rakt i krysset.
Vad tror du om era chanser i landskampen?
– Finland är stora favoriter. NHL, som spel, är mycket större i grannlandet och de verkar lägga stor prestige i landskampen. De har i princip bästa möjliga lag att ställa på benen, medan många duktiga svenskar valt att stå över årets NHL, eftersom spelet blev rätt så ofärdigt i konsol-övergången.
– Men bollen är rund och det ska spelas om det också. Jag får lära mig lite svordomar på finska och psyka motståndarna.
• Lycka till! Vi kommer hålla alla tummar vi har för dig.
– Tack!

Asplund fortsätter att imponera på Samuelsson

Stannade till på Färjestads träning på väg till jobbet, missade inledningen, men känslan var att mycket att fokus låg på powerplay och boxplay. Med all rätt kanske. Just spel i numerärt underläge har varit under all kritik den här säsongen – mer om det i morgondagens VF.

Christoffer Forsberg och Rasmus Asplund såg ut att turas om när det kom till den fjärde centerplatsen. Min känsla var att Asplund kommer få chansen från start på lördag mot Skellefteå. Tommy Samuelsson ville dock inte säga det rakt ut, men han fortsätter att imponeras av den unge värmlänningen, det är en sak som är helt säker.

Hur som helst, så här tränade Färjestad
• Målvakter: Pogge/PW – vem som står avgörs matchdagen. Men PW som varit krasslig tränade för fullt.
• Backar: Grundel-Byström, Arell-Jensen, Tollefsen-Gunnarsson, Kylington-Lalonde (kanadensaren avstängd en match till).
• Kedjor: Aquino-Klepis-Gulas, Åslund-Hillding-Persson, Hedman-Wallin-Røymark, Olofsson-Forsberg/Asplund-Rohdin.

PP1: Byström, Hillding, Klepis, Gulas, Åslund.
PP2: Jensen, Gunnarsson, Persson, Aquino, Hedman.

FBK-kedja 20, 21, 22 och 23

Precis som vi skrev i dagens VF blir det kedjeformation 20, 21, 22 och 23 i kvällens match mot HV 71. Det innebär Klepis och Gulas ihop med Aquino, Persson kliver in med Hillding och Åslund. Wallin centrar Røymark och Hedman medan Olofsson, Forsberg och Rohdin spelar i fjärde. Rasmus Asplund är extraforward och Joakim Nygård saknas efter smällen mot Örebro.

Bland backarna saknas Shawn Lalonde. Det innebär följande backpar: Grundel-Byström, Arell-Jensen, Tollefsen-Gunnarsson och Kylington som sjundeback.

Bloggkrönika: Färjestad måste hitta SITT spel

Det finns kunskap och kompetens och jag tror inte på något vis att Färjestad måste värva sig ur den här svackan. Men nu är det dags att laget börjar sätta sin prägel på matcherna – annars kommer ännu en förlust på hemmaplan mot HV71 nu på onsdag.

Både mot Frölunda och Skellefteå spelade Färjestad riktigt bra, fartfylld och underhållande hockey. Men nu, med lite distans till matcherna, känns det om att laget drogs med i motståndarnas tempo. Det är ju bra, inte minst på bortaplan, när motståndarna sätter fart. Eller när man möter Frölunda hemma som alltid kör på i Karlstad. Det är värre mot Linköping, Modo, Luleå eller vilka man nu möter i Löfbergs Arena. För faktum är att väldigt få lag kommer till Karlstad med en gameplan att sätta fart att styra matchen. Det borde Färjestad veta – och det gör de – och utnyttja betydligt bättre. Just nu är det lätt att peka på individuella underprestationer, men det är framför allt som ett kollektiv Färjestad inte lyckas just nu. Det laget behöver göra är att ”köra på”.

Men just ”köra på” kan vara det svåraste som finns när självförtroende saknas. I synnerhet när det måste göras inom taktiska ramar.

• • •

Om nu Färjestad ska värva hoppas jag man blickar mot spelskickliga backar med förmågan att slå ett bra förstapass.

• • •

Apropå att köra på. Kanske inte fel att plocka in en juniorkedja en match eller två. Det kommer garanterat bara köra på. Ställ några andra åt sidan så kanske de vaknar till. Öka konkurrensen och våga göra det även i SHL. Finns ändå inte så mycket att förlora nu… En kedja juniorer är dock verkligen inte någon permanent lösning.

PW täppte till vid stolpen

Det var uppenbart att Örebro letade efter en lucka högt in till närmaste stolpen hos Fredrik Pettersson-Wentzel. Framför allt på vinkelskotten. Där täppte ”PW” till i Behrn Arena. Misstänker starkt att Örebros videocoach synat några av Färjestads slutspelsmatcher från förra säsongen. Då släppte PW ett par sådana kassar. Minns en mot Brynäs i kvartsfinalserien. Annars är Pettersson-Wentzels enda kända svaghet spelet med klubba bakom förlängd mållinje.

Samuelssons tankar efter straffsegern

Klockan 23.15 – en kvart efter att vi skickat våra sidor till tryck – ringde Tommy Samuelsson upp mig. Sen matchstart, förlängning och straffar fungerar inte så bra ihop med morgontidningar. Men, jag bjuder på snacket med Samuelsson exklusivt för er i bloggen.

Ska dock säga att jag knappt sett något av matchen eftersom mitt fokus i kväll låg på innebandyderbyt mellan Karlstad och Skoghall.

• Tankar efter straffseger mot Vålerenga?

– Det känns bra, men samtidigt borde vi ha vunnit efter 60 minuter. Vi måste utnyttja våra lägen, speciellt i den tredje perioden när vi har fem mot tre i två minuter. Han (Søberg) gör några bra räddningar och Jensen har väl en i ribban. Det som var bättre i sista perioden var att vi gjorde saker tillsammans.

• Bra spel, men fortfarande ineffektivt…

– Jo, men vi blir mer tajta i sista, uppspelen blir bättre och vi tar rätt beslut när vi presser och är som sagt mer tillsammans. Men det finns fortfarande speltekniska grejer att jobba med. Som ett snabbare passningspel med bättre kvalitet. Sedan saknas det lite självförtroende och då blir det lite för få avslut. Självförtroende är en färskvara och det är klart att vi är lite naggade i kanten nu. Ni handlar det om att lägga pucklar på mål och skapa lite ”skitchanser”, vi behöver inte skjuta sönder nätet.

• Vad säger du om juniorernas insats?

– Jättebra! Jag sa innan att de förtjänade chansen. De har visat framfötterna och jag ville se dem i tävlingssammanhang på seniornivå och jag är stolt över sättet de uppträdde på.

• Ni kallade hem Olofsson från AIK, betyder det att han går in i laget?

– Tanken var att matcha honom i form så att han skulle vara redo, sedan får jag ta ett beslut i morgon (torsdag). Det var som med Byström nu, han gjorde en av sina bättre matcher och det efter att ha fått 15–20 minuter i Timrå.

Samuelsson om stjärnornas positionsbyten

Skade- och sjukdomsfri trupp.
Ludwig Byström utlånad till Timrå.
Då har Tommy Samuelsson inga svåra val att göra inför torsdagens match uppe i Skellefteå.
– Händer inget fortsätter vi med samma formationer och ”PW” i kassen, säger Färjestadstränaren.

Avsnitt 2 av Hockeystudion (som kommer ut någon gång under kvällen) pratar jag bland annat om bytet på positioner för Linus Persson och Jakub Klepis där Persson gått från ytterforward till center och Klepis gått motsatt väg.
Själv tycker jag båda har sett betydligt bättre ut i sina nya roller och Tommy Samuelsson är beredd att hålla med.
– Det känns som att de är mer och mer bekväma i de rollerna. Klepis ville vi få mer involverad och delaktig, inte att han bara ska åka och läsa av sina ytterforwards. Han kan så mycket mer än det. Och nu tycker jag han är på rätt väg, han var en av våra bästa spelare i lördags och var bra matchen innan också, säger Tommy Samuelsson och fortsätter:
– Linus har ju spelat center tidigare i Bik Karlskoga. Nu hamnar han mer centralt i banan och kan styra sig själv och sina medspelare. Dessutom är han en väldigt smart hockeyspelare så det passar honom bra.

Inga förändringar i Färjestads lag

Kollega Jonas Östlund stämde precis av läget med Tommy Samuelsson och ni kan räkna med att Färjestad ställer upp på samma sätt mot Frölunda som mot Djurgården. Det innebär även att Fredrik Pettersson-Wentzel fortsätter mellan stolparna.

Mycket istid för Klefbom

I natt var det säsongsdebut på allvar även för Oscar Klefbom. När hans Edmonton bortaslog Winnipeg med 3–2 i en träningsmatch fick värmlänningen rejält med istid. Över 20 minuter klockade han in på och det verkar även som att coacherna ser honom som en tillgång i boxplay – i numerärt underläge fick han 1.48 minuter på isen.

Nygård, Tollefsen och PW tillbaka mot Djurgården

Ole-Kristian Tollefsen var avstängd mot Vålerenga.
Fredrik Pettersson-Wentzel fick vila.
Och Joakim Nygård var skadad.
Men på torsdag kväll mot Djurgården är alla tre tillbaka i Färjestads lag mot Djurgården.
Laget blir därmed detsamma som mot Växjö i lördags, med den lilla ändringen att Anton Grundel nu spelar igen och Ludwig Byström ställs utanför truppen.
• Här har ni FBK:s uppställning i morgon:
Målvakter: Pettersson-Wentzel (Pogge)
Backpar: Tollefsen–Lalonde, Jensen–Gunnarsson, Arell–Grundel, Kylington.
Forwardsformationer: Åslund–Hillding–Klepis, Hedman–Persson–Gulas, Nygård–Wallin–Aquino, Røymark–Forsberg–Rohdin, Olofsson.

Intressant är ju givetvis att Klepis nu matchas som ytterforward. Tycker själv han sett rappare och mer delaktig ut i den rollen.
Vad tror/tycker ni?

Två assist direkt av Nygren

Magnus Nygren är tillbaka i Nordamerika och Montréal Canadiens och han inledde säsongen starkt när hans ”Habs” inatt tog emot Boston Bruins hemma i Bell Center. Han var inblandad i Canadiens vändning med assist till både 2–2 (i powerplay) och sedan även segermålet 3–2 som Drayson Bowman satte dit precis i slutskedet av matchen. Totalt hade Nygren 14.49 minuter på isen varav 2.39 var i numerärt överläge. Även Jacob de la Rose fanns på isen för Canadiens – och Arvikasonen fick rejält med förtroende med 18.46 (2.27 i powerplay) minuter på isen.

Här finns det en sammanfattning och high lights från matchen.

Vad skulle locka dig till arenan?

lapub

Kollega Johan Ekbergs bild från Löfbergs Arena med
15 minuter till nedsläpp tidigare i kväll. 

1 714 mot Zürich. 1 972 mot Vienna. Och 1 121 mot Vålerenga.
Frågan är dock om det räknas säsongskort (för visst ingår CHL där) eller faktiska personer på plats. För när man kollade på tv kändes det inte som över tusen åskådare på plats. Men, men…

Matchstart 20.05 mot Vålerenga – jag förstår faktiskt varför det inte får publiken att vallfärda till arenan. Men nu är jag intresserade av hur ni resonerar. Om ni brukar gå på FBK-matcher, men inte var där i kväll, varför?
Är det tiden, för att CHL inte känns hett, för dyrt/lägger hellre pengarna på SHL? Ös på med kommentarer. Är verkligen nyfiken på hur ni resonerar…

Och en fråga till – vad hade fått er att gå dit i kväll?

Nygård skadad – Pogge står

Färjestads chanser för att nå ett slutspel i CHL är minimala. Kollega Strand gjorde en bra sammanställning av läget efter förlusten mot Vienna Capitals.

Oavsett läge så släpps pucken imorrn 20.05 när norska Vålerenga gästar Färjestad. Ett Färjestad som får klara sig utan Ole-Kristian Tollefsen (avstängd) och Joakim Nygård som täckte ett skott i lördagens match mot Växjö och klev av måndagens träning. Johan Olofsson kommer kliva in och ta hans plats. Anton Grundel som missade matchen i lördags tränade för fullt på måndagen och lär vara spelbar. Tommy Samuelsson meddelar även att Justin Pogge kommer att vakta kassen. En junior kommer att plockas in som 13:e forward – det mesta tyder på att det blir Rasmus Asplund.

Leksand på väg mot en ”FBK-säsong”?

Förra säsongen gick det knappt en arbetsvecka för oss på VF utan att vi skrev om någon som på ett eller annat sätt fick lämna klubben. Sportchefen slutade, spelare fick lämna och en assisterande tränare fick sparken.

Nu, fyra omgångar in på årets SHL, lämnar Tommy Salo beskedet att han lämnar rollen som sportchef i Leksand. Anledningen är att han inte klarar av att samarbeta med den nye värmländske vd:n Kjell Kruse.

Frågan är om Salo, Kruse och Leksand satt en boll i rullning som gjort att det kommer att bli en lång och turbulent säsong i Dalarna?

Inte i Växjö? Se Färjestad gratis i kväll

Ingen möjlighet att ta dig till Växjö i kväll? Då finns det möjlighet att se kvällens match gratis utan att fulstreama. Csports kör en frivisning av alla matcher i dag.

I övrigt kan vi notera att mot Modo utbytte Justin Pogge får stanna på bänken och att Anton Hedman var ett frågetecken i går när kollega Pavlovic pratade med Tommy Samuelsson – därför är det fortfarande lite oklart hur Färjestad formerar sitt lag.