Succékedjan splittras mot Växjö

Magsjukan i Färjestad har skördat sitt nästa offer. Rasmus Asplund, som klev av mot Luleå, har insjuknat och kommer inte till spel mot Växjö. Därmed splittras succékedjan med Joel Eriksson Ek och Oskar Steen på kanterna. Vem som tar plats mellan dem, för den duon ska fortsätta ihop, är inte bestämt än.

Sebastian Erixon och Mikael Wikstrand är på bättringsvägen, men det är oklart om de kommer till spel. Milan Gulas och Magnus Nygren kommer dock att spela, enligt Tommy Samuelsson.

Eriksson Ek, Asplund och Steen. Foto: Håkan Strandman

Eriksson Ek, Asplund och Steen. Foto: Håkan Strandman

Så värmländskt som det kan bli

Färjestads 1–1-mål mot Luleå var viktigt och gav Färjestad en väg in i en match de hade det jobbigt i.
Färjestads 1–1-mål mot Luleå blev omtalat då det krävdes en förvånansvärt lång videogranskning innan det godkändes.
Men vad som var mest anmärkningsvärt med Färjestads 1–1-mål?
Spelarna som var på isen.
För efter att Tommy Samuelsson hintat efter Frölundamatchen om att det snart kunde vara dags för ”Juniorkedjan” att få chansen i powerplay så gick han från ord till handling nu.
Och formationen: Den var så värmländsk som en formation kan bli.
Ute på högerkanten som speluppläggare, Arvika HC-produkten Mikael Johansson.
Uppe på blålinjen hela tiden skottklar: Magnus Nygren med Färjestad BK som moderklubb.
Lägg därtill en till FBK-produkt i Joel Eriksson Ek nere vid mål, Filipstads IF:s Rasmus Asplund i slottet och sedan Forshaga IF-fostrade Oskar Steen på vänsterkanten och ni har en kvintett som är så värmländsk som det möjligt är.
DET är anmärkningsvärt.

Erixon sjuk – även Wikstrand borta

UPPDATERAT: Precis som Tommy Samuelsson flaggade lite för kommer Sebastian Erixon inte till spel i kväll mot Luleå på grund av magsjuka. Och även Mikael Wikstrand missar matchen – också han är sjuk. Två riktigt tunga avbräck för Färjestad som ger följande backpar:

Nygren-Skogs
Holøs-Nordin
Gunnarsson-Arell

Framåt sker inga förändringar i formationerna, men Antti Tyrväinen finns med i matchtruppen som extraspelare. Även Johan Olofsson inleder som extraforward.

Tyrväinen aktuell för comeback mot Luleå

Antti Tyrväinen hade kastat den röda tröjan och körde för fullt på onsdagens frivilliga ispass. Och finländaren är aktuell för spel mot Luleå.

– Han är tillgänglig i alla fall, sedan får vi se hur vi gör. Vi tar beslut efter matchvärmningen, säger Tommy Samuelsson.

Mycket hänger på Sebastian Erixon som åkt på magsjuka. Kommer inte han till spel mot Luleå kan det mycket väl bli så att matchtruppen kommer bestå av sex backar och 14 forwards.

– Det är ett möjlig scenario, nu får vi framför allt avvakta och se hur Antti reagerar på den här träningen, säger Samuelsson.

Veckans FBK-lag #14

Tre segermatcher, Växjö hemma, Malmö borta och Modo borta, summeras i den här versionen av veckans lag.

Målvakt: Justin Pogge (5)
• Även om Lars Haugen storspelade mot Modo så var Pogge strået vassare mot Malmö – där han dessutom fick vinna en straffläggning. Även en stabil insats mot Växjö och Pogge är ganska given som målvakt i veckans lag.

Sebastian Erixon. Foto: Emil Langvad / TT

Back 1: Mikael Wikstrand (2)
• Tar sig in i veckans lag för andra veckan i rad. Efter segern mot Modo pratade Tommy Samuelsson på nytt om hur imponerad han var av Wikstrand: ”Det finns inte många svenska backar som skulle kunna vara borta i fyra månader och gå in och spela som han gör”. Har ett vansinnigt lugn med pucken.

Back 2: Sebastian Erixon (6)
• Tillbaka i veckans lag efter några veckor utanför. Ett mål – viktiga 1–0 mot Malmö – och en assist. Dessutom inte inne på något baklängesmål i spel fem mot fem.

Center: Rasmus Asplund (4)
• Tar centerplatsen för andra veckan i rad. Har under de tre senaste matcherna haft Oskar Steen och Joel Eriksson Ek på sina kanter och ungtupparna har gjort det överraskande bra tillsammans.
Dessutom: Tommy Samuelsson pratar ofta om hur imponerad han är av att Asplund alltid gör sig spelbar i egen zon. Kolla lite extra på det de kommande matcherna, för han är verkligen ALLTID spelbar när backarna letar uppspelsalternativ.

Forward 1: Joel Eriksson Ek (3)
• Poängbäst i Färjestad den senaste veckan med två mål och en målgivande passning. Det förväntade bakslaget efter JVM har inte kommit hos varken Eriksson Ek eller Asplund som snarare har sett bättre ut efter mästerskapet.
Avslutet mot Modo långt ifrån någon tillfällighet. Minns en FBK-träning för någon vecka sedan där både Eriksson Ek och Asplund stod kvar länge på isen och tränade avslut. Var de siktade? Högt – varje gång.

Martin Røymark överlistar Malmömålvakten Jonas Gunnarsson och gör säsongens första mål. Foto: Emil Langvad / TT

Martin Røymark överlistar Malmömålvakten Jonas Gunnarsson och gör säsongens första mål. Foto: Emil Langvad / TT

Forward 2: Martin Røymark (2)
• Tänk vad ett mål kan göra. Efter 47 SHL-matcher i rad utan att hitta nätet satte Martin Røymark säsongens första mål borta mot Malmö. Han följde upp det med att ha stor del i Färjestads två första mål borta mot Modo, framför allt framspelningen till Johan Olofssons 2–1-mål var riktigt läcker.

Vad tycker ni? Är rätt sex spelare uttagna eller hade ni velat ha med någon annan?

Nyckelspelare åter i Färjestad

Tomas Skogs missade matcherna mot Växjö, Malmö och Modo.
Joakim Nygård missade bara den sistnämnda.
Men när Färjestad tränade på måndagen fanns båda två med och körde för fullt och Tommy Samuelsson räknar med att båda två kommer spela mot Frölunda.
– Nygård går tillbaka in i formationen med Johan Ryno och Milan Gulas, säger Färjestadstränaren.
Försvinner ur matchtruppen jämfört med Modomatchen gör Jesper Nordin och August Gunnarsson. Johan Olofsson kommer börja som 13:e forward men kommer garanterat att få speltid.
– Vi kommer att ha 13 aktiva forwards. Det måste man när man möter ett lag som Frölunda. Johan gjorde det såpass bra sist att han klarar av att kastas in lite överallt i formationerna, säger Samuelsson.

Målvakterna bakom Färjestads formlyft

SHL-tabellen senaste två månaderna.

SHL-tabellen senaste två månaderna.

Det är inte bara den senaste veckan som poängen trillat in för Färjestad. Om vi ser på december och januari (16 matcher) tillhör FBK ett av de mer formstarka lagen. Luleå toppar inte oväntat tabellen över de senaste två månaderna med 39 poäng, men där bakom kommer framför allt Linköping, Frölunda och Färjestad på 32, 32 och 31 poäng.

Corsi.

Corsi – blåa staplar fram till 4 december och orangea staplar fram till nu.

PDO

PDO – samma princip som på staplarna för Corsi fast av någon anledning byte jag färger. 

Luleås fina form syns tydligt även i de underliggande siffrorna. Från en PDO på dryga 97 % till nästan 100 % nu innebär att Luleå börjar hitta till sin fulla potential. Även norrbottningarnas Corsi har förbättrats, nu över 50 %.

Januari och februari.

Januari och februari.

Hela säsongen.

Hela säsongen.

Färjestad då? Inga större förändringar egentligen, Corsin är mer eller mindre oförändrad medan PDO:n hoppat upp från 98 % till 99 %. En ökning framför allt driven av bättre målvaktsspel. Om vi isolerar de senaste två månaderna för Färjestad ligger PDO:n nästan precis på 100 % – skottprocenten i 5 mot 5 ligger dock nästan precis i linje med hur det har sett ut under hela säsongen – alltså strax över 7 %. Däremot finns det en rejäl skillnad om vi kollar på målvaktssiffrorna. I 5 mot 5 har Färjestads målvakter legat på 91,94 % över hela säsongenen – om vi isolerar de två senaste månaderna ligger den siffran på 93,63 %.

Färjestads målvakter Justin Pogge och Lars Haugen. Foto: TT

Färjestads målvakter Justin Pogge och Lars Haugen. Foto: TT

Några tyckte vi var lite för snåla när vi gav Lars Haugen en tvåa i betyg när vi betygsatte Färjestads nyförvärv. Kan förstå det. Men faktum är att han inte klivit fram och vunnit matcher lite på egen hand som riktigt bra målvakter måste göra. Justin Pogge gjorde det förra säsongen, men har inte riktigt lyckats den här säsongen han heller. Men under veckan som gick klev Pogge fram nere i Malmö och Haugen följde upp det med en strålande insats i Örnsköldsvik. Vi kanske inte ska förvänta oss att de kommer fortsätta på över 93 % resten av säsongen, men en bit över 92 % i 5 mot 5 nu när det ska avgöras kan vara väldigt betydande… Det ska dock sägas att Pogge ligger rätt bra till där, sett över hela säsongen.

Ser att den del efterfrågar en snajper eller poänggörare för att ersätta Robbie Earl. Jag vidhåller att en värvning i det här läget vore onödigt. Färjestad kan lyfta med nuvarande lag – om försvaret och målvakterna kan leverera.

Är han spetsvärningen FBK söker?

Sakari Salminen. FOTO: TT

Sakari Salminen. FOTO: TT

Färjestad har en plats att fylla i truppen efter försäljningen av Robbie Earl.
Både Leif Carlsson och Håkan Loob har bekräftat att man håller koll på marknaden för ett se vad som kan dyka upp.
Och enligt Radio Fribourg är ett högklassigt namn på väg ut på spelarmarknaden. För enligt kanalen är det klart att den 27-årige finländaren Sakari Salminen lämnar schweiziska Fribourg-Gottéron.
Ytterforwarden gör sin första säsong i Schweiz efter att under två säsonger i Torpedo Nizhny Novgorod i KHL gjort totalt 95 poäng på 114 matcher.
I NLA har han dock inte fått samma fart på poängproduktionen, 25 poäng på 42 matcher är 27-åringens facit.
Helt klart låter det som ett namn som Färjestad lär kolla upp ordentligt.
Men helt klart låter det även som ett namn som man inte kommer vara ensamma att jaga.
Transferfönstret i SHL stänger den 15 februari.

Vad säger ni? Skulle Salminen vara en drömvärvning?

Kanonstart för Earl i Schweiz

I tisdag köpte Biel loss Robbie Earl från Färjestad.
En lyckad investering, om vi ska döma av amerikanens två första matcher sedan återkomsten till NLA.
I lördagens match hemma mot Zürich blev Robbie Earl målskytt redan efter 2.24 då han kvitterade till 1–1. Centern satte sedan även 4–3 i slutet av andra perioden innan han noterades för en assist på Anthony Huguenins matchavgörande 6–5-mål 40 sekunder in i förlängningen.
Earl följde upp den insatsen med att under söndagen noteras för ett mål och en assist när Lausanne besegrade hans Biel med hela 5–2.
Men totalt tre mål och tre målgivande passningar – på två matcher – får ses som en lyckad start i nya klubben för amerikanen.

Väntat FBK-lag mot Malmö

Det blir ett väntat lag Färjestad ställer på isen på Malmö. Det enda som egentligen är värt att notera är att Olofsson ställs utanför matchtruppen där August Gunnarsson blir extraforward. Det innebär att de två ”toppkedjorna” från i tisdags är intakta, att Ryno kliver in med Nygård och Gulas samt att Linus Persson hamnar på Wallins kant där Røymark finns på andra sidan.

Laget:
Holøs-Erixon
Nygren-Wikstrand
D. Gunnarsson-Arell
Nordin

Eriksson Ek-Asplund-Steen
John Persson-Johansson-Turnbull
Nygård-Ryno-Gulas
Røymark-Wallin-Linus Persson
A. Gunnarsson

Målvakt vill inte Färjestad inte avslöja än, men Haugen stod senast och lär få förnyat förtroende.

Håller ni med om betygen?

Skärmavbild 2016-01-28 kl. 08.32.27Ni har väl inte missat min och Jonas Östlunds stora genomgång av Färjestads värvningar sedan det senaste SM-guldet? Bra… Så vad tycker ni om våra betyg?

Här har ni betygsskalan:
1: Underkänd.
2: Godkänd.
3: Bra.
4: Mycket bra.
5: Absolut toppspelare i SHL.

HÄR hittar ni alla betyg.
HÄR hittar ni texten med Leif Carlsson om nyförvärv med mera.

Läget inför Malmö och Modo borta

Tomas Skogs, Ole-Kristian Tollefsen och Antti Tyrväinen fanns inte med på den buss som efter lunch rullade ner mot Skåne för torsdagsmatchen mot Malmö. Och det mesta tyder på att de inte heller kommer till spel mot Modo på lördag dit Färjestad flyger från Malmö på fredag.

Sebastian Erixon och Johan Ryno är dock tillbaka i truppen och i övrigt finns samtliga spelare från Växjömatchen med i truppen. Det innebär 14 forwards och sju backar i bussen – någon kommer alltså ställas utanför matchtruppen.

Några planer på att splittra någon av de två första formationerna finns inte och räkna med att Ryno kliver in mellan Milan Gulas och Joakim Nygård igen. Det gör att Linus Persson lär hamna med Rickard Wallin och Martin Røymark i fjärde.

Skippa värvningarna Färjestad

Håkan Loob – tillsammans med Leif Carlsson – bör börja fokusera på nästa säsong. Foto: Håkan Strandman

Håkan Loob – tillsammans med Leif Carlsson – bör börja fokusera på nästa säsong. Foto: Håkan Strandman

Robbie Earl har lämnat för Biel och ropen efter en ersättare kom direkt. Förståligt, pengarna lär ju finnas där nu.

Med Antti Tyrväinen och Johan Ryno i truppen har Färjestad 13 forwards – i Oskar Steen och August Gunnarsson finns två juniorer som knackar på dörren. Räcker inte  det? Är det inte dags att låta den här truppen få lugn och ro? ”Det är ni som ska göra det här nu, okej?”

Just nu ser jag en semifinal som ett tak för Färjestad. Kommer en ersättare till Earl förändra det? Knappast. En spelare in kommer inte ta Färjestad närmare Skellefteå och Frölunda. Då är det bättre för den sportsliga ledningen att lägga all fokus på nästa säsong för att minska avståndet till dem nästa säsong. Leif Carlsson och Håkan Loob bör scouta och pussla för att förbättra 2016–17-versionen av Färjestad.

Den senaste tiden har Travis Turnbull och Antti Tyrväinen kommit in i gruppen. Dessutom har Wikstrand klivit in i omklädningsrummet på allvar. Behöver man verkligen förändra dynamiken i gruppen ännu en gång?

Nej… Så länge inte ett prövat kort, typ Per Åslund som inte verkar vara aktuell, dyker upp bör Färjestad hålla i sina pengar.

• • •

Jag förstår att ALLT kanske inte var klart vid måndagsträningen. Men det var på gång. Tro inget annat. Därför köper jag inte sättet Robbie Earls ”avhopp” släpptes så nära inpå match.
”Robbie tillhör oss och spelar mot Växjö. Vi behöver varenda spelare som vi har med tanke på skadeläget.”
Så lät det från Leif Carlsson i måndags. Det är ett uttalande som är svart och vitt, i sådana här situationer krävs det gråa nyanser.

Bloggkrönika: Många frågor – få svar kring Earl

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 23.04.45
Nordamerikanska importer och Färjestad är uppenbarligen en ekvation som inte går ihop. Bara de senaste åren har Färjestad brutit med Garrett Stafford och Luciano Aquino under pågående säsong. Shawn Lalonde och Shawn Belle försvann i sin tur efter bara en säsong i klubben.
Förra hösten lämnade dessutom stjärnvärvningen Jakub Klepis, i någon sorts samförstånd, och även spelare som Max Görtz och Oliver Kylington har försvunnit under pågående säsong på senare tid.
I de flesta fall finns det svar på varför.
Nordamerikanerna ovan presterade inte alls på förväntad nivå medan det kanske fanns fler frågetecken kring varför framför allt Klepis försvann.
Vad gäller Robbie Earl kan jag inte se någon annan förklaring än att amerikanen inte trivdes i Färjestad och/eller Karlstad.
Han har enbart skrivit på till slutet av nästa säsong (2016-2017) med EHC Biel så att det skulle vara en chans till ett långtidskontrakt i Schweiz som gjorde att han valde att lämna FBK redan nu känns inte särskilt troligt.
Något är det som har hänt.
Men vad?
Earl har visserligen inte presterat på den höga nivå som Färjestad och troligen han själv också förväntade sig. Men han känns samtidigt inte som en flopp och Håkan Loob medgav att han blev uppriktigt förvånad när han förstod att Earl var öppen för att lämna laget omgående.
Färjestad bedyrade dessutom på måndagen att Earl skulle spela mot Växjö men sedan bara två timmar före nedsläpp släpps nyheten om att de har släppt amerikanen till Schweiz.
Svar hade varit önskvärda.
Robbie Earl hade kunnat berätta.
Nu valde att göra sig oanträffbar efter beskedet och vissa frågor ser ut att förbli obesvarade, åtminstone för stunden.

• • •
Det var i alla fall onekligen bra tajming av Färjestad att göra en stark insats mot Växjö på tisdagskvällen. Det ger välbehövligt andrum och nu återstår att se om FBK kan rada upp fler segrar i rad framöver, något som inte varit vanligt.
Extra starkt av Färjestad att vinna i avsaknad av Johan Ryno, Antti Tyrväinen, Tomas Skogs och Sebastian Erixon.

• • •
Kan Oskar Steen fylla tomrummet efter Robbie Earl?
På sikt ja. Men inte än.
Jag tror att det dyker upp ett nyförvärv i laget inom en ganska snar framtid. Ska vi säga från KHL?
Roman Horák från Vityaz Podolsk, som har spelat med Milan Gulas, är en spelare som FBK-supportern Göran Ljungberg lyfter fram i ett mejl.
Vityaz har redan missat slutspel så det lär inte vara en omöjlighet att de släpper sin lagkapten.
En intressant tanke tycker jag i alla fall.

Veckans FBK-lag 13

Två matcher, Rögle hemma och Örebro borta, sammanfattas i den här upplagan.

Veckans lag
Målvakt: Justin Pogge (4)
• Pogge har stått båda matcherna – Haugen ingen. När desstom kanadensaren gjort det bra – totalt tre insläppta mål – så är han given på den här platsen. Noterbart är att han tar platsen för första gången sedan ”Veckans lag #8”

Back 1: Jonas Holøs (6)
• Har fått anmärkningsvärt lite istid, 17.42 i snitt, men det är givetvis en följd av att Färjestad framför allt mor Rögle rullade runt på många backar. Två assist och inte inne på ett enda baklängesmål i spel fem mot fem.

Back 2: Mikael Wikstrand (1)
• Fått beröm av Tommy Samuelsson både efter segern mot Rögle och förlusten i Örebro. Kommer att få stor betydelse för Färjestad. Varför? Läs här.

Center: Rasmus Asplund (3)
• Har kommit tillbaka från JVM med förvånansvärt mycket energi. Formationen med han, Joel Eriksson Ek och John Persson har sett spännande ut.

Joakim Nygård tar plats i veckans FBK-lag. Foto: Mikael Fritzon / TT

Joakim Nygård tar plats i veckans FBK-lag.
Foto: Mikael Fritzon / TT

Forward 1: Joakim Nygård (3)
• Färjestads överlägset bäste spelare sett till de två senaste matcherna. En av de få i laget som kan skapa något på egen hand – och gör det väldigt ofta. När Ryno kommer tillbaka från avstängning lär han, Nygård och Gulas få fortsätta tillsammans. Lovande förstamatch för trion mot Rögle.

Forward 2: John Persson (3)
• Målskytt mot Rögle efter ett fräckt avslut. Men tar den här platsen på grund av spelet i stort. Ser mer och mer hemtam ut på den stora isen där han flera gånger satt in offensiva tacklingar som gjort att Färjestad lyckats vinna puck djupt och starta anfall därifrån.

Håller ni med? Eller är det några andra spelare ni hade velat se i laget.