Bloggkrönika: Hyvönen – ett givet val


Hannes Hyvönen gör det han alltid gör – mål. FOTO: SCANPIX

Näst sist i elitserien.
Otroligt svårt att göra mål.
Men framför allt otroligt svårt att ens få till avslut.
Efter fem matcher har Färjestad skjutit 104 skott.
Brynäs, som skjutit näst minst, har skjutit 138.
Efter tre raka förluster under ordinarie tid, och dessutom undermåligt spel, var Färjestadsledningen tvungen att agera.
Svaret hade de redan på plats i Karlstad: Hannes Hyvönen.
Finnen har visserligen hunnit bli 36 år och har knappast karriärens bästa år framför sig.
Men är det två saker man kan säga om Hannes är det:
1. Han skjuter. Hela tiden.
2. Han har en sanslös näsa för att göra mål.

Om man bortser från en strulig fjolårssäsong har Hyvönen vinter ut och vinter in levererat i ligor som NLA, elitserien, SM-liiga och KHL.
När man nu dessutom kan ta in honom på ett sånt här korttidskontrakt gör det inte heller att det gräver alltför djupa hål i ekonomiskt pressade Färjestads kassakista och hela affären blev därmed nästintill oundviklig för Thomas Rundqvist.

• • •
Att Hyvönen redan bor i Karlstad och har tränat då och då med Färjestad under hela sommaren gör inte värvningen mindre logisk.
Han kommer inte behöva någon tid att acklimatisera sig.
Och Färjestads tränartrojka bör ha järnkoll på i vilken form han är och hur han ska användas.

• • •
Ni är nog många som precis som jag minns hur Hyvönen kom in mot slutet av säsongen 2002/2003 och gjorde mål på allt och lite till.
Mitt främsta minne av honom är dock från hans senaste säsong i FBK.
Det var hösten 2004 och finnen fick inte mycket att stämma samtidigt som speltiden var begränsad.
Han gjorde ett mål den hösten. Och jag kommer ihåg precis hur.
Sittande på knä i ena sarghörnet fick han för sig att skjuta. Och gjorde mål.
Det är nog bara han och Alexander Ovechkin som skulle kunna komma på den idén.
Men just därför bör han vara precis vad Färjestad behöver.

/ Eriksson

12 responses to “Bloggkrönika: Hyvönen – ett givet val

 1. Håller med Mr Hockey om saken. Färjestad kommer ha mycket stor nytta av Sjöström. Hannes Hyvönen kommer också vara en stor tillgång. Tror att alla hånskrattare kommer att få sätta i halsen. Även om han kanske inte kommer att dominera FBK så kommer han att få igång de andra ordentligt och det tror jag faktiskt är detta som Rundqvist helst av allt önskar sig. Men jag tror faktiskt att på dessa matcher som han ska spela så gör han utan vidare runt 10-15 poäng och då får han dessutom garanterat fortsätta i FBK hela säsongen ut. Tror han kommer att ligga på runt 20-25 poäng efter säsongens slut. Hjärtligt välkommen både Sjöström och Hannes Hyvönen jag litar på er och ledningen.

 2. Måste skriva igen !!!

  Tror aldrig att jag varit med om en spelare som fått så mycket oförtjänt skit som Fredrik Sjöström så länge jag följt Färjestad.

  Detta är en supervärvning på papperet om han så inte gör EN enda poäng på hela säsongen. Det finns ingen garanti för hur bra en spelare ska lyckas i en ny klubb utan det är en mängd olika parametrar som påverkar. Sjöström har bevisat att han är en skicklig spelare under sin karriär och att han inte lyckats än så länge härör mer till situationen i klubben/laget än hans egen prestation. Vad har Berglund och Wallin presterat så här långt? De om några som lagets kulturbärare borde kliva fram i detta läge, men det känns som folk i allmänhet tror att Sjöström ska gå in och dominera ????? Han har spelat nästan 500 matcher i NHL som en grovjobbare och det tar tid att ställa om sig till stor rink samt en mycket mer offensiv roll. Han ska snarast ses som Mathias Sjögrens ersättare än något annat. Nog för att Sjöström haft Gretzky som tränare, men det är nog det närmaste han kommer de Gretzky likande förväntningarna som folk verkar ha på honom.

  Vi kan omvänt ta Marcus Johansson som exempel. Färjestad hade ingen koll på vilken talang man hade i organisationen och han fick göra debut pga skador 07/08. Säsongen därpå fick han en ordinarie plats, men långt ifrån det förtroende och den framskjutna platsen han skulle haft i laguppställningen (Trots en usel säsong av Fbk). I fjol gjorde han en fantastiskt bra säsong som rookie i Capitals. Hade han blivit så fantastiskt mycket bättre från en säsong till en annan ? Nej … Däremot så hade han fått förtroende och framförallt en bra omgivning och dessutom kom han till ett lag som är ett av de bästa i NHL där han kunde acklimatisera sig utan press.

  För att lyckas är Sjöström beroende av att lagets kulturbärare tar taktpinnen så att han kan acklimatisera sig och bidra med det han är bra på.

 3. Hoppas det blir bra med Hyvönen.Det blir så här när man väntar iohjäl sig på Brunnström och får ta en defensiv forward i stället.Lite panikkänsla med Hannes men allt är bättre än Sjöström

 4. Lars Karlsson

  Hyvönnen var bra sist han var här, sedan dess har nog ölmagen kommit. Tyvärr så hjälper inte detta FBK. Rundkvist värvar fel igen.

 5. Sebastian von Stedingk

  Jag har ingen koll på Hyvönens form, men jag känner mig säker på att Kocken inte skulle värva en spelare med ölmage utan puckkontroll. Skulle gärna se att man sätter honom bredvid Walle och Bappen och att han ska skjuta på allt och lite till. Sjöström är ingen poängmakare, det borde alla ha vetat om! Jag tror på Loob, Czarnecki, Kocken m.fl. när dem säger att ”Vi vet att det kommer att ta tid att anpassa sig”. Wallin sa själv att det är väldigt svårt att anpassa sig tillbaka till stor is, och då spenderade han en (1!) säsong ‘over there’. Tänk er då hur det är efter en hel karriär!

  Välkommen Hannes!

 6. Suveränt bra Rundqvist !!!

  Jag vill se förstakedjan intakt och en andrakedja med Micke som center och Hyvönen resp Per Åslund på varsin kant. Tillbaka med Paulsson i Basse/Holtet linan samt en fjärde med Sterner, Lundh och Thorell. Hilding alternerar med Thorell.

  Johan Larsson och Pekka Wennerström lånas ut till Bofors så att de förhoppninsvis kommer igen med bättre tempo/självförtroende i kroppen …

 7. Slobodansken

  Ta in Micke Nylander när ni ändå håller på. FBK behöver rutin och ytor i anfallszon och det fixar passningsgeniet Nyllet!

 8. spela honom med Bapen och Walle och bänka Sjöström i 15 matcher minst,sämst på isen mot Luleå våran jätteflopp

 9. Kung! Jag sticker ut hakan & tippar att Hannes smackar in 10+3 på dem 15 matcherna, till att börja med =)

  Enda negativa med detta är att Skellefteå, AIK & Luleå klev förbi oss i att vara seriens yngsta lag =)

 10. är det inte läge och göra ett byte med Örebro, dom kan få Berglund (71) och vi kan få Kåberg tillbaka,nu har vi fått tillbaka mannen med ett ruskigt hårt och snabbt skott, få tillbaka Kåberg så får vi en som ger 100% i varje byte och förhoppningsvis kan få övriga att vakna.

 11. Jag gillar Hyvönen,men nog luktar det lite panik över den här värvningen.FBK har sig själva att skylla att anfallet inte fungerar som inte bättre ersatte spelarna som lämnade efter förra säsongen.
  Jag hoppas det här kan få fart på FBK’s minst sagt pinsamma anfallsspel.
  Ge mig nu en kedja med
  Paulsson – Johansson – Hyvönen
  så blir jag glad.Tror den skulle funka rätt så bra.

 12. Naturligt val av FBK! Varför inte testa hyönen! Jobba