Bakom lucka 15: Näste Minilirare

LUCKA 15
I bilen hem från Karlskoga i går hade jag och kollega Strand en lång diskussion kring huruvida Bofors lilla sensationslirare Marcus ”Lillis” Nilsson är elitseriematerial eller inte.
Till sist tror jag att vi kom fram till att det kommer att bli elitseriespelare av honom ganska snart.
Varför? Jo, det ska jag förklara.
Många av er har säkert sett ”Lillis” i ishallar runt om i Värmland i flera år.
Siffrorna han gjorde i division 1, som framför allt 18 och 19-åring är smått sjuka.
Totalt är ”Lillis” division 1-facit 130 poäng på 98 matcher, och då snittade han bara 0,3 poäng under sin första säsong i Sunne.
Jag trodde nog att han skulle kunna peta in en och annan poäng även i Bofors men absolut inte att han skulle producera på det sätt han gör nu.
25 poäng på 31 matcher är ett ruggigt bra facit.
Och det är här vi ska sätta allt i perspektiv.
För det är ju faktiskt så att Marcus Nilsson påminner inte så lite om en annan västvärmlänning. Ja, ni vet han som debuterade för Tre Kronor nere i Tjeckien i kväll.
Och jämför vi siffrorna som ”Lillis” nu presterar i Bofors med vad Mikael Johansson gjorde, visserligen ett år yngre, har vi det svart på vitt:
• Mikael Johansson
Matcher: 45.
Poäng: 12 (5+7).
Poängsnitt: 0,27 poäng/match.

• Marcus ”Lillis” Nilsson
Matcher: 31.
Poäng: 25 (6+19).
Poängsnitt: 0,81 poäng/match.

Siffror som gör i alla fall mig övertygad att även ”Lillis” komemr att bli en producerande spelare även i elitserien.
Sen är frågan om han bör nappa om erbjudandena kommer redan i sommar.
För av samma anledning som Bofors nobbade honom för ett år sedan – han var då inte en spelare för en av deras två toppfemmor – kan det vara nu. Det finns ingen anledning att värva ”Lillis” och sedan placera honom i en fjärdekedja.
Så här är mitt råd: Stanna även nästa säsong i Bofors, ös in poäng och förbättra även avsluten. Ta sen steget till elitserien.
Om utvecklingskurvan fortsätter att peka åt det håll jag tror vore det tjänstefel då av Färjestad att inte ge honom en chans.
Värmländska spelgenier ska man hålla inom landskapet.

Och förresten: Ni kommer väl ihåg det här målet.
Från en match med Charlottenberg från runt 2005–2006. Om jag inte minns fel hittade Niklas Wikegård klippet och visade det i Hockeykväll.

/ Eriksson

2 responses to “Bakom lucka 15: Näste Minilirare

  1. Klockren analys av er ! Jag tror också att ”Lillis” mår bäst av ytterliggare en säsong till i Bofors … Rundqvist kanske däremot kunde säkra upp honom redan nu och låna ut honom till Bofors Karlskoga nästa säsong.

    Zuccarello var ju intressant enligt Rundqvist (Även om han inte är intresserad), men jag tycker hellre att man ska satsa på en kille som ”Lillis” i förlängningen som har lokal förankring. En värmländsk offensiv artist som kommer att locka besökarna till LLA. Färjestad spelar alldeles för defensivt idag …

  2. Pähr Lindgren

    Lillis spelar i elitserien nästa säsong……. med BIK Karlskoga! ;)