Vilken natt. Vilken jävla natt.

Foto: Scanpix

Bara två ögonblick kan mäta sig med sekunden som Mika Zibanejad både han avgöra och slänga av sig handskarna och börja jubla på. (Ett VM-guld i simning som leder till bragdguld bleknar verkligen i jämförelse.) Ravellis straffräddning i VM 1994 och Foppas straff tillsammans med Salos räddning i OS 1994.

JVM-guldet är större än OS-guldet 2006.

Min son som är fyra år hade vaknat och var uppe och tittade på finalen tillsammans med mig och min fru. Han funderade lite hur jag och min fru mådde när vi slets mellan hopp och förtvivlan. När jag skrek ut min glädje vid målet var det verkligen ett avgrundsvrål – sonen gömde sig då under täcket. Sen började han tack och lov att skratta och hoppade och studsade med mig.

Som sagt. Vilken natt. Vilken jävla natt.

Sen är det givetvis så fantastiskt kul att laget innehåller tre tvättäkta värmlänningar. Tre värmlänningar som dessutom understryker vad som krävs för att bli framgångsrik i ett mästerskap. Kanske framför allt Erik Thorell. Ska det bli guld krävs det alltid att spelare överträffar sig själv och presterar sitt absolut bästa. Det gjorde verkligen Thorell.

Det gjorde, smått otroligt nog med tanke på vilka förväntningar som fanns, Jonas Brodin och Oscar Klefbom också. Efter en knackig start i första matchen har backparet som fått hålla ihop hela VM fullkomligt dominerat. I finalen var Klefbom en gigant på isen. En gigant. Helt rätt att Klefbom dessutom fick en plats i all star team.

Snart bär det av till redaktionen – då börjar vi jobbet med att sammanställa guldyran i en riktigt grym lördagstidning.

/Järpegård

4 responses to “Vilken natt. Vilken jävla natt.

  1. Kan man få bragdguldet för att simma 50 m så…

  2. Jag tänkte redan under gruppspelet att om de skulle slå Kanada i finalen i Kanada då hade det varit bragdguldstämpel inget snack. Nu blev det Ryssland vilket blev en lite ”lättare” uppgift men svår nog ändå!!! Sättet de genomförde matchen på med den konsekvensen det är en av de bästa prestationerna ett svenskt hockeylandslag gjort någonsin anser jag. Tidigare JVM har vi haft fler stjärnor med s.k. spets men saknat det rätta mentala virket. Nu visade de var skåpet ska stå helt enkelt. Visst är de med i snacket om ett bragdguld åtminstone?

  3. håller med nisse pistol

  4. nisse pistol

    Visst detta är stort, men nu börjar ”mediadrevet” gå igång och överdriva som vanligt. Vafan bragdguldet? Detta är ett JUNIOR-vm guld, kom in i matchen nu….