Grundel – en framtida ryggradsspelare


FOTO: SCANPIX

Färjestad vann 2–0 uppe i Övik och mycket kan sägas om den matchen.
Men vi börjar med han som har #73 på ryggen: Anton Grundel (som ni förra veckan fick lära känna vid sidan av isen i inslaget i Hockeystudion).
Jag minns en händelse för ett antal år sedan.
Stephan ”Lillis” Lundh var förbundskapten för U18-landslaget och satt på läktaren i Karlstad. I truppen hans kryllade det av Färjestadsspelare födda 1990. Där fanns Henrik Björklund, där fanns Marcus Johansson och Robin Sterner. Till sist fanns även Magnus Nygren i skaran och så då Anton Grundel.
När jag bad ”Lillis” plocka fram den spelare han trodde härnäst skulle ta plats i elitserien sa han:
– Jag tror inte det dröjer länge innan vi får se Anton Grundel åka ut där nere på isen.
Men karriären har inte gått så spikrakt uppåt för den högerfattade backen. Flera långa skadeperioder har hackat sönder säsongerna och han har aldrig riktigt fått chansen på riktigt en längre tid.
Tills nu i höst.
I de tolv matcher Grundel spelat, ja han har missat några nu också efter hjärnskakningen, har han snittat 17 minuter och 38 sekunders istid.
För en back som ytterst sällan spelar PP är det en hel del.
Ja, jag vet att målkolumnen fortfarande är tom och att det står -1 i plus/minus-statistiken.
Men uppe i Övik i kväll var Anton Grundel grym. Bäst i Färjestad tillsammans med Alexander Salák. Med Sanny Lindström hemma i Karlstad (hjärnskakning) och Ole-Kristian Tollefsen i båset var det Grundel FBK-tränarna vände sig till när Färjestad skulle klara upp det tre mot fem-läge Modo fick på över en minut.
I mina ögon har Anton Grundel den här hösten bevisat att han verkligen var värd det där tvåårskontraktet Thomas Rundqvist gav honom i våras när jag vet att ni var många som såg honom som överflödig och inte bra nog.
Han har dessutom visat vilken potential som finns, till exempel när han tar fart och transporterar pucken över hela isen, i honom.
Han kanske aldrig blir någon stjärna borta i Nordamerika.
Men jag skulle inte bli förvånad om vi tem år framåt i tiden ser Anton Grundel som en av de riktiga nyckel- och kärnspelarna i det lagbygge Jörgen Jönsson vill ska bära Färjestadstraditionen vidare.

• • •
När vi ändå är inne på istid är det svårt att inte nämna Chris Lee som nu snittar 22.45/match – en notering endast sex spelare i elitserien överträffar.
När Alexander Steen visades ut på en 2+2 för hög klubba på Calle Andersson stod Lee för en smått sanslös bedrift. Karln bytte inte under hela PP-spelet. Ett byte på drygt fyra minuter!
Ett rekord trodde jag. Sen fick jag veta att kanadensaren i ET mot HIFK lirat ett byte på 4.30…
Jisses.

• • •
Segern tog Färjestad om Modo och nu skiljer endast tre poäng till tredjeplatsen i elitserien.
Och Modo som för sju-åtta omgångar sedan var serieledare är nu sjua med ”endast” sex poäng ned till Timrå under strecket. Det svänger fort.

• • •
Att Modofansen skulle häckla Ole-Kristian Tollefsen var lika väntat som att de skulle bua åt domaren.
Men nog kunde de gjort det på ett mer finurligt sätt än med en banderoll med texten ”Tolle – en påse skit är värd mer än du”
Kul att Tollefsen själv svarade med den här tweeten, där han länkade till bilden på banderollen:

Humor.

• • •
Färjestad är dock långt ifrån Värmlands hetaste lag.
Den titeln håller BIK Karlskoga i ett fast grepp.
6–1 hemma mot Troja imponerar och till nästa match har jag hört de ska få tillskott av en rätt så hyfsad lirare…
En 90:a fostrad i Färjestads organisation.
Och det vet vi ju nu att det är bra spelare det.

/ Eriksson

One response to “Grundel – en framtida ryggradsspelare

  1. Grundel är lite klen i kroppen & väger ofta lätt i närkamperna men lyckas han bygga på sig några kilon muskler utan att tappa i smidighet & fart så spelar han i landslaget inom kort!