Äntligen åker #17 upp i taket

Gårdagens överraskning i samband med Färjestads presskonferens om 80-årsfesten den 24 november var när Mathias Johansson spatserade in i Lila Rummet.
Ska erkänna att jag först inte kopplade när ”Matte” klev in.
Borde jag kanske ha gjort.
Det är klart att det passar alldeles utmärkt att hylla klubbens mesta spelare genom tiderna (807 matcher i elitserien och slutspelet för FBK) i samband med 80-årsjubiléet.
Matte Johansson fick inget nytt kontrakt med Färjestad efter säsongen 2007-2008, något som upprörde många.
Sedan dess har Färjestad (och ”Matte” själv) fått många frågor om när hans tröja skulle upp i taket. Så sent som för ett par veckor sedan satt jag och kollega Eriksson och pratade med Håkan Loob om just detta. Loob babblade om att inget var bestämt, att det är svårt att veta vilka kriterier som ska gälla för tröjhissningar och att det finns många som borde uppmärksammas på ett eller annat vis. Bra pokerfejs där, för jag antar att det redan var spikat att Johanssons tröja skulle hissas då – eller var det så att vi sådde ett nytt frö?
Nåja, inget kunde vara mer rätt.
Mathias Johansson lämnade FBK en gång självmant, för NHL, men återvände redan efter ett år. Han spelade 17 säsonger i klubben och vann fyra SM-guld.
En ödmjuk, laglojal och väldigt sympatisk kille som verkligen förtjänar en hyllning av detta slag.

• • •
Färjestad berättade att hyllningen av Johansson kan bli den sista av det här slaget och att man funderar på andra typer av ceremonier för att hylla spelare som gjort mycket för klubben.
För visst finns det ett antal spelare som förtjänar att bli ihågkomna även om deras tröjor nödvändigtvis inte måste pensioneras.
Som Thomas Rhodin, Peter Nordström, Pelle Prestberg, Greger Artursson och Roger Johansson – för att nämna några i modern tid.
Längre tillbaka finns givetvis också ett antal namn som måste vara aktuella.
Kanske är det dags för ett eget Hall of fame i Färjestad helt enkelt?

/Hedlund

3 responses to “Äntligen åker #17 upp i taket

 1. Inte Prestberg för min del.

  Om Sterner finns i taket, finns det dock ett 20-30 tal namn som borde åka upp i arenans tak.

  Tycker dock idén med någon typ av annan hyllning och en banner i taket är på sin plats och något jag efterlängtat.

  Evensson (Flera säsonger som spelare, två sm-guld som ledare med FBK, styrelsemedlem och ett föredöme numer för den Värmländska hockeyn i alliansen), Bäckman (sju säsonger som spelare, två sm-guld som ledare, Johansson (Tio säsonger som spelare, ett guld, två guld som ledare), Rhodin (egen produkt med en del klubbrekord, fyra sm-guld, flertalet matcher under femton säsonger) och Nordström (fem guld, vm-guld, 14 säsonger) är aktuella där.

  Långa karriärer i föreningen på ett eller annat sätt och som varit framgångsrika antingen på/och eller utanför isen.

 2. Helt rätt ! Mathias Johansson är värd detta!

  För min del får gärna #25, # 19 , # 10 , # 29 och # 34 hamna där också!

  Go´kväll!

 3. Helt rätt.

  Trotjänaren med stort T förtjänar en plats i taket.