Loob om publiktappet i LLA

TT släppte i går en artikel med statistik och fakta om publiksiffrorna fortsätter att rasa i elitserien. Självklart tog vi ett snack med Håkan Loob för att prata om läget i LLA. Jämfört med samma tid i fjol har Färjestad tappat drygt 600 åskådare i snitt per match. Anmärkningsvärda siffror så klart. Men då ska vi komma ihåg att under samma period förra säsongen hade Färjestad haft fem lördagsmatcher på hemmaplan, under samma tid i höst bara tre. Det understryker bara hur svårt det är att jämföra kortare perioder av en hel säsong. Räknar vi dessutom i stället 13 hemmamatcher – alltså lyfter in lördagens match mot Frölunda med över 8 200 i publiken så sjunker snittet på förlorade åskådare per match.

• • •

Jag pratade även med Loob om hur sjunkade publiksiffror påverkar spelarbudgeten här och nu. Alltså, finns det pengar till värvningar just nu?

”Vill du att jag ska avslöja något nu?” skrattade Loob.

Det tyckte jag så klart att han kunde. Men Loob skulle kunna bli politiker vilken dag som helst, snacka om att vara skicklig på att svara på frågor snyggt utan att någonsin avslöja ”för” mycket.

Det ändå sa kring värvningar är att det alltid beror på. Finns det långtidsskador? Kostar det mer att riskera att missa ett slutspel eller hamna i kvalserien än att värva? Och så vidare…

Då kan vi konstatera att om det bara är Oscar Klefbom som försvinner en längre tid frigörs det inga stora pengar för nyförvärv. Juniorbacken har ingen större lön i förhållande till vilken viktig roll han har i laget.

Jo, Loob återupprepade även sitt mantra: ”Folk kanske tror att vi har en tunna vi kan ösa pengar ur, men så ser inte verkligheten ut längre.”

• • •

Vi pratade även lite löst om situationen med NHL-lockouten. Loob kopplas ju ofta samman med Mike Helber i LHC som en av de stora motståndarna. De två nämns ofta synonymt både i krönikor och bland förespråkare på twitter. Men faktum är att jag knappt sett Loob göra ett uttalande kring situationen i NHL. Något han även själv bekräftade ungefär så här:

”Jag har inte sett att det finns någon anledning till att jag ska kommentera vad de göra i andra ligor eller andra klubbar. Vi har varit tydliga med vår ståndpunkt från början, det räcker.”

/Järpegård

6 responses to “Loob om publiktappet i LLA

 1. Intresset för hockey är fortfarande lika stort i landet, men det är TV sändningarna som gör att publiksiffrorna minskar.

  Klubbarna har väl bara två val egentligen, tv-pengar eller publik i arenorna.

 2. Inte den enskilde de tappat på egentligen, företagen är de som drog in sitt först. Där är det stor skillnad, men som du säger till viss del som följd av världsekonomin.

 3. Är väl ganska logiskt att folk väljer att stanna hemma när ekonomin ser ut som den gör. Industriföretag lägger ju nya varsel i stort sett varenda dag nu . Värmland är väl ett av de län som har drabbats hårdast. Nöjen är väl det första man drar ner på när man lägger en ny hushållsbudget.
  Tror man något annat är man ganska naiv.

 4. Gör om, gör rätt

  Nyförvärv i all ära, men som vanligt är ju marknaden ganska
  uttömd vid den här tiden på året.

 5. Gav väl inga direkta svar egentligt, mer intressant få svaret på frågan.

  -Hur man går till väga på marknad bland annat.

  Att et jobbas det vet man, men hur jobbas det?

 6. tror bergis det är nyförvärv på g,vore ansvarslöst annara