Inget gott slut

Det var det.
En lång försäsong, European Trophy, 55 omgångar i elitserien och tio slutspelsmatcher senare kan vi summera Färjestads säsong.
Sedan Luleå vann den fjärde matchen hade jag räknat med att vi skulle få göra det efter semifinalserien – men inte redan i kväll.
Det kändes faktiskt hyfsat orättvist att Luleå vann den här matchen, men knappast hela matchserien. Norrbottningarna har varit lite starkare, lite smartare, lite skickligare och lite kyligare (kanske bortsett från Robin Jonsson) under serien.
De är värda finalplatsen, inget snack om det.
Men den här matchen borde Färjestad ha vunnit. Chanser fanns det gott om.
Det var lite som att säsongens stora problem upprepade sig ännu en gång. Färjestad har haft otroligt svårt att stänga matcher.
1–0 är ingen ledning att luta sig emot och när Luleå väl kvitterade genom värmlänningen Linus Persson kändes det som att FBK blev rädda och lite smått handlingsförlamade.
Det släppte förvisso i sudden och ett segermål hade varit välförtjänt.
Men så dök trollgubben Linus Klasen upp och krossade alla drömmar om en mirakelvändning.

• • •
Det går att diskutera huruvida Färjestad hade klarat av Luleå med Oscar Klefbom och Sanny Lindström i laget i oändlighet.
Och visst hade det inneburit mycket om de funnits med.
Men främst var det offensiv ineffektivitet som stjälpte Färjestad och inget annat.

• • •
Skellefteå blir väl favorit till SM-guldet nu – men jag skulle absolut inte räkna bort Luleå.
Det är ett homogent lag som har många potentiella matchvinnare.
Jag tror på en underhållande finalserie med mycket känslor och hetta.
Det kan nog trots allt bli ganska kul.

/Hedlund

6 responses to “Inget gott slut

 1. Alex:

  Connolly kom från Ncaa, College ligan, inte nån juniorliga, stor skillnad.
  Han blev dessutom utsedd till MVP i hela ligan.
  Förväntningarna på honom var höga, med all rätt.
  Att kalla honom flopp håller jag fullständigt med om, skador till trots.
  Hoppas verkligen han blommar ut till nästa säsong.

 2. Connolly gjorde 11 poäng på 7 matcher i ET och i Elitserien gjorde han 19 poäng på 34 matcher. Hur man nu kan kalla det för en flopp? Man får inte glömma att killen har varit skadad en väldigt stor del av säsongen och kommer från amerikanska juniorligan. Tycker hans första säsong är mer än godkänt. Nästa år lär han bli ännu bättre tror jag, däremot så förstår jag inte hur Hillding kunde få ett förlängt kontrakt, finns många juniorer som har spelat bättre än han.

 3. Gör om, gör rätt

  Final i ET och semi i elitserien är ju något de flesta
  klubbar skulle vara nöjda med, men inte i FBK.
  Mycket har varit bra, men jag skrev redan i höstas:
  Ingen ny spets framåt, och backsidan är sämre.
  Det stämde väl ganska så bra med några få undantag.
  Offensiva backspelet och framförallt pp blev ju riktigt bra
  när Lee blev varm i kläderna. Men defensivt var det stundtals
  tafatt. Tollufsen tycker jag inte har ersatt Frögren och Sevc.
  Tollufsen -2, Sevc i klar topp på +11. En viss skillnad.
  Vem i hela friden tog beslutet att inte förlänga med Sevc ?
  Forwards då, Paulsson bra förutom när det gällde, Connolly
  tycker jag i stort sett har varit en flopp.
  Nu får vi ta nya tag till hösten.

 4. Håller med Mr Hockey till 100 procent ang försvarsspelet.Har själv skrivit om värvningen av Ari Vallin,som en av dom märkligaste och sämsta på väldigt länge. och att man inte agerade när d stod klart att Sanny och Kleefbom skulle bli borta länge.

 5. Swen Levin

  Håller med Hockey om det mesta han skriver.Lee har varit kanon men är ett svaghetstecken när en back toppar poängligan,vi har helt saknat spets i slutspelet

 6. Mr Hockey

  Min summering av varför det gick som det gick i slutspelet:

  1. Målvaktsspelet. Salak var grundseriens bästa målvakt, men uppvisade ett osäkert och ojämnt spel genom hela slutspelet. Kom aldrig upp i klassen som behövs för att gå hela vägen. Han hade som exempel behövt rädda Linus Perssons läge som blev kvitteringen igår, men kom aldrig upp med de matchvinnande räddningarna. Varför ?

  2. Backspelet. När Ari Vallin kom in i laget ändrades hierarkin i försvarsspelet och kemin i laget (FIRO ni som kan ledarskap). Lajunen har inte varit sig lik och Tollefsen har inte litat en sekund på Ari vilket gjort att han också spelat mediokert (Har försökt överkompensera) av och till och dessutom tagit många onödiga utvisningar. Sanny Lindström har varit enormt saknad och det är en jätteblunder att man inte värvade en kvalificerad ersättare redan i slutet av hösten. Istället skulle man låtit Westlund, Fredriksson & Andersson delat på den 6:e backplatsen som en investering för framtiden istället för Ari. Jmfr Saik som spelat in 3 st 92:or och en 91:a i ordinarie backuppställning.

  3. Anfallsspelet. För att ha en bra offensiv krävs att spelet fungerar bakifrån. Frånsett Chris Lee som varit fantastisk så har Färjestads speluppbyggnad dvs uppspel och spelvändningar i mittzon inte alls fungerat (Lajunen & Nygren som är våra andra spelande backar har haft det jättetufft) och det har varit en del i att vi haft få 2-1 och 3-2 lägen.

  Dessutom har många anfallare varit helt ur slag. De flesta har varit sämre (Bastiansen som var direkt dålig i grundserien är väl undantaget. Pricksäkert av skribenten Strickan som förutsåg detta innan playoff) än i grundserien och det är också en gåta varför man inte spelat mer med Görtz, Fröberg, Nygård eller Olofsson. Dessutom är det frågetecken på kedjekompositionerna där Connolly fått lite förtroende till förmån för en budgetspelare som Hillding.

  Sist men inte minst så tror jag aldrig att det så öppet diskuterats med och i media om vilka som ska lämna och varför och detta är jag helt övertygad om har varit ett jättestörningsmoment. Det känns som det skrivits, intervjuats och spekulerats mer om Paulssons framtid inför och under detta slutspel än hans tidigare prestationer i karriären sammanlagt. Här hoppas jag Jönsson lär sig något till kommande säsong.