Bloggkrönika: Hjärtats och hjärnans olika röster

”Varför värva Belle och inte Frögren?”
Får jag gissa att det var tanken som slog 99 procent av er i går efter att Färjestad gått ut med värvningen och ni gått in och kollat hans stats på EP?
Och jag förstår er. Inget snack om saken.
När en stor, stor publikfavorit går här hemma i Karlstad och inte önskar annat än att spela i Färjestad igen vore det konstigt om ni kände och tänkte något annat. Hjärtat säger ju så.
Och hjärtat ska man följa, men bara nästan alltid.
Jag tror det har varit mycket hjärta som Fredrik Stillman haft som ledande organ när han 2012 skrev ett fyraårskontrakt med en 36-årig David Petrasek till exempel.
Givetvis skulle han aldrig erkänna att så var fallet. Men tror ni han erbjudit ett lukrativt (får vi anta med tanke på att Växjö var där och högg och erbjöd typ femtioelva miljoner) till en 36-åring med en tung säsong bakom sig om det inte vore för vad hjärtat sa till honom?
Och jag är övertygad om att Jörgen Jönssons hjärta bultar och säger ”värva Frögren” på samma sätt som det sa ”skriv nytt kontrakt med Micke”.
Hjärtat fungerar ju så.
Att det nu verkar som att ingen av dem spelar i Färjestad i vinter betyder med andra ord att Jönsson och Anders Steen lyssnat till hjärnan och vad de tycker är bäst för Färjestad.
Intresset för Shawn Belle har varit stort i Färjestads sportsliga ledning ett bra tag (jag hade hört ryktena och var på väg att skriva om det – bara en sista definitivt bekräftelse saknades – just när det blev officiellt) och de har till exempel korsförhört Chris Lee grundligt under vintern om hans förre backpartner.
Det är alltså inget namn som kommit upp hux-flux och som de slagit till på.
Varför de valde Belle före Frögren?
Finns givetvis flera orsaker men frågar ni mig skulle jag gissa på både att han är billigare och enligt uppgift en betydligt bättre skridskoåkare. Kanske såg Jönsson och Steen Luleå och Skellefteås rappa forwards och oroades hur Färjestads försvar skulle hänga med om det bestod av både Ole-Kristian Tollefsen och Jonas Frögren?
För det är ju så, Jönsson sa det direkt efter säsongen när jag satt ned med honom för en lång intervju: Jonas Frögren är aktuell först om Ole-Kristian Tollefsen lämnar.
I konkurrenten NWT säger Frögren själv i dag att han fått beskedet för ett par veckor sedan av JJ att han inte är den back de söker. Inget konstigt med det, Nashvilles intresse för Tollefsen verkar ha svalnat av och då har Färjestad redan en spelare på Frögrens plats i laget (kom ihåg att OKT handplockades just som ersättare för ”Frögga”).
Hade jag velat se Jonas Frögren tillbaka i Färjestad? Jättegärna, har alltid gillat honom både på och utanför isen.
Har jag förståelse för Färjestadledningens agerande? Ja, om nu Belle’s prislapp dessutom är mindre och kostnaderna – som vi alla vet – ska sänkas i FBK blir det till och med ganska lätt att förstå.
Hjärtat säger ”Frögga”.
Hjärnan förstår att det blev Belle.

/ Eriksson

10 responses to “Bloggkrönika: Hjärtats och hjärnans olika röster

 1. Swen Levin

  Så kom då Stafford också,en riktig sniper och en offensiv back ytterligare skulle göra laget riktigt bra

 2. Bara inte publiken minskar när man skär ner på hjärta och väljer hjärna.

 3. MYCKET bra skrivet precis vad jag själv känner och tycker. BRA jobbat!

 4. Stämmer bra d Swen.

 5. Swen Levin

  är det den 15:e som är deadline?

 6. Känns TUNGT i ett Fbk hjärta att se en med mer Fbk hjärta än någon kan stava till i truppen bli ratad :( Får hoppas Tollefsen får nåt Nhl bud innan d är försent. Han var en stor besvikelse med alla dessa utvisningar som han drog på sig och satte laget i svåra situationer.

 7. Knappast något vi behöver vara oroliga för, klart att pengar kommer läggas på en back med offensiva kvalitéer.

  Mycket bra skrivet Eriksson

 8. Hjärtat säger Jonas Frögren och det borde räcka…vill vi enbart ha hockey-vagabonder eller vill vi HJÄRTA OCH SJÄL?? Kan inte finnas ett enda argument för att välja bort folkets spelare mer hans egen motvilja att spela i FBK eller det Ryska kontraktet…Tjänstefel är isåfall ordet för dagen.

 9. Daniel Svensson

  Mycket vettigt inlägg! Belle har dock stor press på sig. Presterar han på topp så kommer allt vara frid och fröjd, men lilla minsta misstag och det att ropas efter Frögren i vinter.

 10. Swen Levin

  word Eriksson men hoppas pengar läggs nu på minst 1 offensiv back,annars har du helt rätt