Silly season 13/14 – 7.0

Det har rasslat till och nu känns väl Färjestads lagbygge för kommande säsong i stort sett är klart. Tollefsen kan visserligen försvinna – men det känns inte speciellt troligt. Sedan får vi ju se vad som händer med Hykas tryout-kontrakt. Med andra ord kan ni börja formera laget här i kommentarsfältet…

Målvakter:
1. Fredrik Pettersson-Wentzel (15/16)
2. Danny Taylor (14/15)
3. Luca Boltshauser (14/15 – lånas ut till Västerås)
• Kommentar: Målvaktsduon är komplett och precis som väntat blev det en något mer rutinerad som fick komplettera ”PW”. För mig är dock Taylor en helt okänd spelare, men så länge Granqvist finns i Färjestad finns det ingen anledning att tvivla på de målvaktsvärvningar som görs. Dessutom tror jag inte ”PW” är speciellt långt från att ta klivet till förstemålvakt.

Backar:
1. Anton Grundel (13/14)
2. Ole-Kristian Tollefsen (13/14 +1)
3. Ville Lajunen (13/14)
4. Niklas Arell (15/16)
5. Shawn Belle (13/14 +1)
6. Garrett Stafford (14/15)
7. Wilhelm Westlund (15/16)
8. Ludwig Byström (14/15)
9. Simon Fredriksson (14/15 – kommer att lånas ut till Karlskrona)
• Kommentar: Jämfört med de sju backar som spelade regelbundet i slutspelet och de åtta som har kontrakt nu så har backuppsättningen växt med 1,4 centimeter i snitt och gått upp 5,8 kilo (utan att jag kontrollräknade). Bara det ger mig en positiv känsla, det saknades helt klart lite tyngd i slutspelet. I övrigt känns det svårt att sia rent kvalitetsmässigt – jag har inte sett varken Belle eller Stafford spela nog mycket för det. Men i mina ögon känns det som intressanta nyförvärv. 

Forwards:
1. Per Åslund (14/15)
2. Rickard Wallin (13/14)
3. Jack Connolly (13/14)
4. Patrik Lundh (13/14)
5. Max Görtz (13/14 +1)
6. Christian Berglund (13/14)
7. Anders Bastiansen (13/14)
8. Martin Röymark (13/14)
9. Linus Fröberg (14/15 –  kommer förmodligen att lånas ut)
10. Joakim Hillding (14/15)
11. Marius Holtet (15/16)
12. Pontus Åberg (14/15)
13. Joakim Nygård (14/15)
14. Tomáš Hyka (tryoutkontrakt)
• Kommentar: Ingenting har hänt på den här fronten sedan den senaste uppdateringen.

/Järpegård

18 responses to “Silly season 13/14 – 7.0

 1. Om det är så vanligt att de brukar tappa, vet jag väl inte tyvärr egentligen men när det ändå gäller den tiden på året ser jag stora möjligheter för de yngre att på allvar kliva fram.

  Klubben får inga pengar över att kunna värva något för under den här perioden. Visst vill man väl alltid men att ta in någon bara för en kort period under den tiden på året, nja.

  Jag tror inte att det är färdigvärvat heller när det gäller forwardssidan. Har sagt det förut, jag tror man ger förutom Hyka då, Nygård, Görtz igen då, Fröberg och kanske rent av en sådan som Olofsson möjligheten att visa sig. Faller någon av dessa väl ut ser jag ingen anledning att plocka in en kille under två månader innan Berglund är tillbaka.

  Känns som om att de i så fall söker en permanent lösning för hela säsongen efter att man sett utvecklingen och då kanske bestämt sig för om de behöver mer tyngd, kanske en center eller en tvåvägsspelare. Nu när marknaden är större med hjälp av Nordamerikaner finns det flertalet som kanske blir nedskickade som istället vill till europa.

 2. Swen Levin

  det är de omgångarna som är så viktiga LTRN,som FBK brukar tappa i tyvärr

 3. Håller med LTRN! Det gynnar andra. Ser mycket spännande ut tycker jag!

 4. Berglunds skada kommer inte att påverka eventuella nyförvärv. Snarare gynna de yngre. I VÄRSTA fall missar han 20 omgångar under sept-okt.

 5. Swen Levin

  finns ingen återvändå nu med tanke på Bapens långa skada,in med en riktig sniper

 6. Grejen är ju också att man kan ju inte fylla på med ett antal spelare till och sen stå och fråga sig varför våra juniorer etc. inte utvecklas när de inte får speltid. Om man inte tror på t.ex. Hyka så hade man aldrig tagit in honom. Han är däremot på tryout, så om det inte faller väl ut ska ni se att vi värvar nåt annat. Vi har rätt mycket potential på anfallssidan, där har jag inga som helst betänkligheter. Intressant är naturligtvis hur länge Bapen blir borta, men även hans frånvaro borde vi kunna hantera under en begränsad tidsperiod. På backsidan känns det som frågetecknen finns, å andra sidan har vi värvat det vi saknade i år, tyngd. Gäller bara att vi har tillräcklig offensiv kraft i våra 7-8 spelande backar. På målvaktssidan har jag precis som många andra inga betänkligheter alls så länge Grana håller i trådarna.

 7. Swen Levin

  på målvaktssidan känner jag ingen oro så länge som Grana finns i organisationen

 8. Swen Levin

  hävdar nog att vi behöver en poängback till och en sniper om det inte toklossnar för en sån som Görtz t.ex eller tryoutspelaren som vi inget vet om

 9. Tycker truppen ser riktigt bra ut!

  Många från i fjol som borde ha mer att ge också. En skadefri Connolly tex.

  Blir minst semifinal igen & väl där är det små marginaler som avgör!

 10. Martin

  Tipset ligger i sista veckan i juli. Brukar vara veckan innan is för lite testbatterier och sådant samt inkvartering.

 11. Z

  JJ är felciterad av hockeysverige. Inte två backar, en tvåvägsback. Eriksson på VF kan bekräfta detta.

 12. Enligt JJ ska vi ha in en back till, frågan är vem det blir…

  ”Hockeysverige.se bad honom att efter värvningen av backen Shawn Belle berätta vilka spelartyper som saknas i truppen innan lagbygget är komplett.
  – Två backar. Vi blev av med ganska mycket poäng genom spelarna vi tappat så vi får se om vi kan hitta något liknande.

  Finns det i dag lediga backar idag i Sverige som kan ta klivet rakt in i elitserien eller söker ni i första hand utomlands?
  – Vi tittar mestadels utomlands så får vi se om det kan lösa sig dom närmaste dagarna. ”

 13. LTRN: Haha, ingen som helst vetenskapligt eller faktabaserat bakom det, endast pur magkänsla. Tror det lika gärna kan gå åt andra hållet med. Men det känns lite som PW:s säsong i år. Tredje gången gillt och nytt kontrakt med lite självförtroende i ryggen.

 14. När ansluter transatlanterna till laget?

 15. Agaton Sax

  Järpegård:

  ” I övrigt känns det svårt att sia rent kvalitetsmässigt – jag har inte sett varken Belle eller Stafford spela nog mycket för det. Men i mina ögon känns det som intressanta nyförvärv. ”

  Har du sett dem spela över huvud taget?

 16. Simon

  Varör luktar det Divis om Taylor? Jag har aldrig sett honom spela, kanske kan du ge lite info kring honom.

  Sven

  Lägg inte allt fokus på Åberg, tror vi dessutom kan räkna med en del produktion också från de som redan finns i laget. Vi har tappat en sådan som Paulsson, jovisst. Paulsson fick ett jätteår med sig i ryggsäcken, kul att det till slut lossnade efter två år från hans sida med klen produktion.

  Något jag däremot saknade en aning i vintras var produktionen från de som inte skall producera. Jag vet det låter konstigt, men Röymark kan mer än 4 mål. Då är väl inte han den som skall göra 19, men kanske 9-10 i alla fall under en grundserie. Lundh kan också en 4-5 baljor till. Förhoppningsvis tror jag också att Connolly frisk igen kan producera mer. Sedan har vi en sådan som Görtz som vaknade till liv under våren och hamnade till slut för hans del på 9 fina mål. Kan han mäkta med 4-5 till. Ja å sen Åberg då naturligtvis.

  Tar du en 4-5 spelare som redan finns i truppen och kanske 4-5 mål vardera så kommer du upp i Paulssons 15-20 mål.

  Då har jag inte nämnt spelare som Fröberg, Nygård, Hyka.

  Holtet till exempel är ju inte den förste man tänker på när det handlar om produktion. Han drog till med dryga 20 pinnar och då har han bara varit över 10 en gång tidigare på 4 säsonger.

  Lite det tyvärr tror jag låg en sådan som Thorell i fatet, hade Thorell ändå kanske kommit upp och fixat 15-20 poäng (för det har han kapacitet till) så tror jag inte han hade spelat för en annan klubb idag.

  Både Berglund, Wallin, Åslund och spädde på sina poängskördar, vilket också visar att det finns en del kvar i laget också och att du fortfarande kan vidareutvecklas. Folk får tycka vad de vill, men jag tror inte att Åslund gjort sin poängbästa säsong ännu, om inget med skada osv.

  Sedan är jag övertygad om att FBK inte värvat färdigt. Kanske för stunden men känslan säger att man vill ge Hyka, Fröberg och Nygård en rejäl chans. Vill det sig inte så är känslan av att JJ inte tömt börsen i sept-okt.

 17. Swen Levin

  Olofsson finns ju i bakgrunden och kan säkert komma in och hänga några annars behövde vi nog en sniper ytterligare då anjsvaret blir nästan omänskligt på Åberg

 18. Tycker det ser intressant ut. Vi får en blandning av ungdomlighet och rutin. Tror att spelare som Åberg kommer växa ut och göra ett utmärkt offensivt arbete. Ser ingen anledning till varför han inte skulle kunna ha en Paulsson-säsong i år. Även Görtz känns som det kan finnas en genombrottsäsong i. Tyngden i defensiven kommer bli oerhört viktig. Förstår verkligen besvikelsen över Frögga men är helt säker på att hade Frögren gått att lösa bra så hade det just löst sig. Nu gjorde det inte det och vi får leva med det. Man kan inte ta in spelare på gamla meriter. Dessutom verkar många glömma det faktum att Frögren har lämnat under kontrakt faktiskt två gånger genom åren (vilket man naturligtvis unnat honom). Men det innebar att man var tvungen att värva ersättare. Ska vi nu sparka dessa för att Frögren ändrat sig och plötsligt vill tillbaka? Allt är nog inte riktigt så enkelt.
  Tror detta blir året då PW tar steget och blir en Färjestadmålvakt för flera år framöver. Taylor i all ära men det luktar Divis-säsong på den fronten.

  Allt som allt ser det intressant ut. Man vet inte riktigt vad som väntar förns säsongen startar.