Viktigare att FBK värvar forward än back

Ni har säkert läst nyheten nu de flesta av er.
Den som vi avslöjar i dagens VF om att Färjestads norske backstjärna Ole-Kristian Tollefsen riskerar att bli borta säsongen ut efter den axeloperation han genomgår i dag i Göteborg.
Reaktionerna har varit många. De flesta av er skriker något i stil med att  ”nu måste Jörgen Jönsson värva Jonas Frögren”.
Visst, det känns ju logiskt. Men jag håller inte med. Finns flera anledningar till varför.
1) Färjestad har faktiskt fortfarande, även utan Tollefsen, sju backar under seniorkontrakt. Vilken signal skulle det skicka till Wilhelm Westlund och Ludwig Byström om man nu värvade in en ersättare till Tollefsen i stället för att ge dem chansen under hösten? Den frågan är ganska lätt att svara på.
Visst, Färjestad kommer under hösten ha en backbesättning där i stort sett bara tre spelare har rutin från SHL-spel. Men det är sånt som händer när skador som de här inträffar.
Och drar man på sig fler skador finns även jättelöftet Oliver Kylington som säkert inte skulle göra bort sig någon enstaka match.
2) Frågar ni mig är det en forward Färjestad måste värva. Klubben vill fortfarande låna ut Linus Fröberg till en allsvensk klubb där han ska få en stor roll och utvecklas. Gör man det har man i dagsläget tolv forwards – inklusive provspelande tjecken Tomáš Hyka under hösten då Christian Berglund som bekant saknas efter att ha genomgått samma axeloperation som Tollefsen. Givetvis en alldeles för tunn forwardstrupp.
Visst, man kan väl fylla på med juniorer där också. Johan ”Illern från Arvika” Olofsson gjorde det bra redan förra säsongen då han fick chansen. Men det skulle göra en ung forwardsbesättning ännu yngre.
Dessutom är det inte säkert att det alltid främjar en ung spelares utveckling att flyttas upp. Det kan mycket väl vara bättre för till exempel Olofsson att spela 20-25 minuter i en producerande formation i J20-laget än att få några minuter i SHL.

Fick en fråga i går på Twitter om man inte kunde lösa situationen genom att ta in Frögren på korttidskontrakt under hösten. Hade givetvis varit en ekonomiskt gynnsam lösning, men har fortfarande problem med vilken signal det skickar till Westlund/Byström plus att jag har väldigt svårt att Frögren själv gå med på en sån deal.

/ Eriksson

26 responses to “Viktigare att FBK värvar forward än back

 1. Förstår ärligt talat inte vad alla klagar på?
  Färjestad har kvar i stort sett samma stomme som senaste guldet, flera riktigt intressanta nyförvärv och en föryngring av laget har skett, redan förra säsongen spelade vi ungt, detta är nånnting alla lag tillslut måste göra, se på frölunda, dom har halvsatsat i 5 års tid utan nån respons alls, färjestad gjorde det förra året och nådde semi-final.

  Färjestad har vinnarmentalitet, thats it! ingen kommer till karlstad och ser det som en möjlighet att spela hockey på hyffsad nivå, du vet om att oavgjort är samma sak som förlust sett i en färjestadares ögon, det är vinnst eller inget som gäller! När pucken släpps mot örebro börjar tåget mot sm-guld, inget nytt mot något annant år!

  Vi har profiler i laget, och det redan innan Belle blev klar, och där har vi en kille som kommer vara älskad i karlstad, ger han 20 minuter i första matchen sen kommer han vara älskad, av oss gröna och vita!

  För er som sitter och klagar, hur många matcher var ni och såg säsongen vi hade både frögga och kåberg? Inte en enda, åk till hallen, i med och motgång, profiler köper man inte, profiler föder vi!

 2. Omark? Förslag på powerforwards? Dick?

 3. Förslag på en riktigt bra och realitisk forward någon? Kan Dick komma tillbaka?

 4. Lundh hade ett tufft år, det hade han, men man kan knappast klaga på honom för de två föregående. Lundh höll landlagsklass och det var fullt rättvist att han då fick bära blågult på tröjan.

  Åsa gjorde sin klart bästa säsong, tråkigt för honom gjorde inte skadan honom rättvisa den senare delen tyvärr. Ja, jo Connolly måste höja sig, så enkelt är det. Likaså där, det problemet med höften han hade var inte av det enklaste ska sägas. Färjestad valde naturlig väg före operation på honom, vid operation hade man efter säsong troligtvis fått göra om det. Killen visade ändå vilken nivå han kan spela på, förhoppningsvis om han är skadefri i fortsättningen så tror jag absolut han kan höja sig. En säsong med skador tär inte på mitt tålamod.

  Men som sagt, det är Peppe då.

  Då tror jag mer att man skall vara orolig över andra spelare, än de som hade lite skadebekymmer i vintras.

  Övertygad om att det inte är färdigvärvat.

 5. Swen Levin

  Börjat tappa tålamodet med både Lundh och Åsa och Conolly måste upp flera snäpp

 6. Klart att killen är ung, men ett tungt lass behöver han inte dra och det är inget han skall göra heller.

  Åslund, Holtet, Wallin, Basse, Lundh, Berglund och i viss mån en sådan som Connolly. Där har du killarna som ska dra laget. Nu är förvisso Berglund borta en stund, men låt då killar som Hillding (två säsonger nu) i alla fall få en chans, en möjlighet till att få visa sig på allvar.

  Oerhört positiv till en sådan som Åberg i laget, men dra laget skall han inte. Fixar han till 10-15 baljor och 25-30 är det klart godkänt så långt.

 7. Swen Levin

  jag har hela tiden trott på Åberg men han är lite ung för att dra ett alltför tungt lass

 8. Förslag på forward någon? Något speciellt såklart! AHL eller svensk? Kan Dick bryta sitt kontrakt måntro? Trots sin historia….

 9. Nej men det finns andra spelare, Berglund och Tollefsen är ju borta på grund av skada, knappast att göra med av den anledningen. Nej, ingen Sevc men likväl en Belle, Belle är idag exakt lika mycket profil som Sevc innan han kom. Eller förresten snarare mer, då Belle är mer känd än en sådan som Sevc.

  Kanske skulle våga titta upp mer och kanske törs våga se till sådan som kan bli spännande att följa än att bara gräva ner ögonen djupare och djupare.

  Ta ej personligen

  Men INTE ENDA sade positiva saker
  -wow vilken kille
  -detta kan bli något
  -spännande nyförvärv
  med mera om en sådan som Chris Lee, nu gråter folk floder för att han inte ersätts, på flera håll.

  Varför blir alldeles för många insnöade på namn???
  Okunskap är min teori, att man inte törs hoppas är en annan?

  Jag satt förra året och såg Färjestads första match i Arvika, man torskade mot Leksand med 2-3 efter en indianare från Lee i sista perioden. Då hade jag redan sett ett helt annat spel från Färjestads sida, då jagade man en viss förstärkning, offensiven bland de defensiva var tvungen att bli bättre från 2012. Det blev den sedan också.

  Det tog mig två perioder att se vad Lee kunde och vilket spel han stod för. Bredvid mig satt en journalist för en lokal morgonblaska och en skribent för en fansida. De skakade på huvudena och undrade.

  -Vad var det för jävla back man värvat?
  -Ojojoj, de blir inget topplag i år heller!
  -Två mål framåt bara! Samma sjukdom som ifjol!
  -Mot Leksand, ja det är klart. Leksand har värvat intressant iår.

  Jag kommer aldrig glömma de orden.

  Här är mina rader från matchen.

  http://farjestadbk.se/artikel/24283/

 10. Swen Levin

  tyvärr har du rätt i ditt sista inlägg gör om gör rätt

 11. Gör om, gör rätt

  Man ska alltid tänka positivt.
  Men, då kanske redan halva säsongen redan har gått.

 12. Man kan ju annars tänka positivt att vi jobbar upp farten, finessen och grundspelet. När vi sen får tillbaka våra axelskadade vänner lägger vi till tyngden och blir ännu bättre :-)

 13. Gör om, gör rätt

  Säsongsupptakten närmar sig, men ingen Sanny, Berglund, Tollufssen,
  Sevc, Kåberg mfl finns med längre.
  Känns inte som det blir så hett i ishallen i höst.

 14. Förslag på forwards någon? Det kan ju inte vara vilken dussinspelare som helst eller hur! Tänk om Dick kunde riva sitt kontrakt och komma tillbaka. Trots sin historia….

 15. Ska det verkligen ta så lång tid innan man kommer på att det är en allvarlig skada?

 16. in med frögren nu då! en jävla massa undanflykter till att inte värva Frögren hela jävla tiden tycker jag…. ”han har kontrakt”, ”vi behöver ingen defensiv back” (trots att man värvar belle efter), ”om O.T.K drar till nhl blir frögren aktuell”… Okt är borta och vi behöver en ersättare, punkt slut.
  man kan inte räkna byström och westlund som sheriffer eller ens värdiga ersättare, att bry sig om vilka singnaler det skickar till dem ÄR för mig totalt ointressant! som någon sa, det här är inte u12.
  GE PUBLIKEN OCH FANSEN VAD DE VILL HA! GE OSS FRÖGREN!
  Just Frögren känns som en sådan lirare som man skulle kunna få ut lite extra pengar ur sponsorer och etc av.
  Han ÄR FÄRJESTAD.
  Jag tycker även vi behöver en forward till men ser hellre Frögren kommande säsong. I Frögren vet vi vad vi får, vi får EXAKT allt det som står i FBK’s slogan; ”STORT HJÄRTA, HÅRT ARBETE!”
  Jag tycker Jönssons insats hitills har varit mkt blek, och att inte signa Frögren är tjänstefel!

 17. Bygg från grunden istället och ersätt Tolle med en likvärdig spelartyp. Ska Belle helt själv ta slitet hemåt? Det gick ju bra förra säsongen när Tolle fick göra det när Sanny försvann.

 18. Gör om, gör rätt

  Ett sjujävla rivjärn kan du bara glömma.
  I Färjestad blir alla rivjärn snabbt vattenkammade.

 19. Är helt i linje med Strickan och Rille å Levin . In mä en värdig ersättare alltså Frögren. Man tar inga fler poäng fast man ä rikast.

 20. Swen Levin

  Frögren är säkert dyr men kosing finns och hjärtat är värt de extra pengarna.Sveriges rikaste klubb har givetvis råd med en riktig forward ytterligare också,allt annat är skitsnack

 21. Visst vore Frögren den enkla, men dyra lösningen. Når man en bra lösning med Frören, fine kör på det men jag ser inte det som det mest nödvändigaste egentligen.

  Jag ser heller inget problem med att permanent flytta upp Wille, killen har sådan potential och kunnande att han kan klara av Grundserien fram till jul/nyår utan problem. Dessutom är det inte den perioden på året som de rutinerade rävarna brukar vara som bäst heller.

  Håller däremot med Eriksson, en forward före en back. Gärna ett riktigt sjujävla rivjärn också. Avvakta en aning, en bit in på oktober, plocka in en kille som inte får chansen i NHL utan skickas ner till AHL och ta in artistkontrakt, ingen omöjlig lösning på backsidan heller faktiskt.

 22. Tunt. Räcker med att en av värvningarna Stafford/Belle floppar eller halvfloppar för att vi ska på knäna under hösten?

  Till Swen Lewin: Hur menar du nu? Det är ju just pengar vi inte har. It’s all about the money du vet. Hade inte råd med Frögga. Har inte råd med Frögga på helårs (enda alt. såklart) även med OKT på skadelistan mer än halva säs. – Annars, ja, exakt spelartypen som behöver ersättas för under OKTs konvalescens och har dessutom elitserierutinen, vi vet vad vi får. + publikfavorit. Men för dyrt som sagt, så vad göra.. ?

 23. Swen Levin

  word Strickan och Rille

 24. Håller med Strickan. Vad WW och Byström tycker ang. Ev värvning av Frögren skiter jag högaktningsfullt i; Det är resultatet som är det viktigaste. Dessutom kan det väl vara ytterligare en sporre att verkligen prestera för att slå sig in i A-laget.

 25. Spelar ingen roll vilka signaler man sänder till WW & Byström. Vi pratar SHL nu & inte U12 där alla ska spela. Resultat som räknas, inget annat.

  O-K-T måste ersättas!

 26. Swen Levin

  men mina herrar:Westlund och eller Byström är väl knappast någon Frögren eller Tollefsentyp.Jag vill nog sälla mig till kören som vill ha in Frögga nu om han inte redan är uppbokad.Dessutom behöver vi en forward ytterligare.Stålar finns,ingen kan lura oss på den fronten