Intressant skede för Färjestad

Trots 38 skott på mål och mängder av tid i power play kändes det aldrig som att Färjestad riktigt var nära tre poäng. Årets Färjestad måste spela hundraprocentigt aggressivt för att nå framgång fullt ut. Mot Brynäs blev de långa anfallen för få, mycket på grund av att man för ofta ”hamnade på utsidan”, som Leffe Carlsson uttrycker det. Uppspelen fastnar ofta redan i egen zon när passen från backarna kommer till spelare i för låg fart. Det påverkar i sin tur spelet i numerärt överläge där farten och självförtroendet i uppspelsfasen sakans för att ”komma in rätt i det”. Det var min korta matchanalys.

• • •

Färjestad befinner sig i ett intressant skede. En skadefri forwardsuppsättning och ett kontrakt med Pelle Prestberg som precis gått ut. Jag förutsätter att Prestberg spelat sin sista match i FBK-tröjan. Det räckte helt enkelt inte till nu när alla är tillgängliga. I det läget tänker jag mig Färjestads lag på följande vis. Inte nödvändigtvis som jag tycker, utan lite mer vad jag tror.

Åslund-Hillding-Lundh
• Given förstakedja, ingen idé att ändra på.

Holtet-Bastiansen-Röymark.
• Lika given, mycket speltid när det behövs. Men kan matchas mer sparsamt när matchbilden tillåter det.

Åberg-Wallin-Nygård.
• Kanske kan kaptenen få Åberg att tända till lite igen. Har sett lite för oengagerad ut senaste tiden.

Bertrand-Forsberg-Berglund.
• Fransosen gjorde sin sämsta match mot Brynäs, men bör få chansen kontraktstiden ut. Ser honom mer som viktig för nästa säsong, där han skulle kunna bli intressant. Forsberg har förtjänat rollen som fjärdecenter, men Connolly lär inte petas. Inte än, även om det var ett tag sedan amerikanen kändes het. Då tycker jag Forsberg passar bättre i en ”energikedja” där revanschsugen Berglund kan bli nyttig. Görtz då? Ja, jag vet inte… Egentligen är det en spelare som bör få tid och växa in i en topproll. Men finns tiden? Tveksamt. Helst skulle jag se honom med typ Åslund och Hillding, men där finns det ingen plats nu. Lätt att vara Färjestadscoach just nu? Tveksamt…

Dessutom lär det fortfarande vara aktuellt med ett nyförvärv. Som sagt, ett intressant läge i Färjestad just nu. Hur tänker ni?

/Järpegård

31 Responses to Intressant skede för Färjestad

 1. Även om tränarna tänker att bäst för dagen får spela så kan det inte vara lätt att plocka bort vilka 5 forwards som inte ska få vara med.

 2. Inte ett dugg svårt att ta ut ett lag oavsett storlek. Bäst för dagen spelar

 3. Nu har tränarna 9 backar och 17 forwards i truppen, det blir ett angenämt problem för tränarna att ta ut laget framöver.

  Niklas Arell
  Shawn Belle
  Ludwig Byström
  Anton Grundel
  Oliver Kylington
  Ville Lajunen
  Magnus Nygren
  Garrett Stafford
  Ole-Kristian Tollefsen

  Anders Bastiansen
  Christian Berglund
  Charles Bertrand
  Jack Connolly
  Christoffer Forsberg
  Milan Gulas
  Max Görtz
  Joakim Hillding
  Marius Holtet
  Tomas Hyka
  Patrik Lundh
  Joakim Nygård
  Johan Olofsson
  Martin Røymark
  Rickard Wallin
  Pontus Åberg
  Per Åslund

 4. Bland forwards alltså.

 5. 5:an: Det var inte så konstigt att det gnälldes på Berglund.
  Berglund och Åslund var de som presterade minst under hösten.

 6. Berglund måste in han banar väg för våra lätta forwards med sitt riviga spel framför målet.Förstår inte allt gnäll på han det är många som underpresterar
  men dom gnälls det inte på.Berglund är en tillgång om han är motiverad.

 7. Måste få fart på Berglund alla vet ju vad han kan.
  Hoppas att det inte är något annat som en del antyder

 8. In med Gulas tillsammans med Hillding och Lundh så kan vi få en riktigt bra förstakedja.

  Gulas-Hillding-Lundh
  Holtet-Bastiansen-Röymark
  Åberg-Wallin-Nygård
  Bertrand-Connolly-Hyka

  Forsberg, Berglund, Åslund och Görtz får kämpa på om platsen som 13:e forward

 9. glömde bertrand… men han är väla med och krigar om berglunds/röymarks plats. tror dock inte berglund är kvar så värst länge. känns som det är nåt mer än bara dålig prestation som ligger och skaver… enligt äldre rykten har han legat risigt till förr.

 10. intressant värvning trots att jag håller med LTRN att det är en center med tyngd som behövs. PP back tror jag inte behövs då det finns forwards som kan skotta från blå som åberg bl.a. finns nog inte många lediga PP backar heller skulle jag tro. en kedja med åberg-walle-gulas skulle va kul o se. parkera walle framför mål för det är han riktiga duktig på o låt åberg-gulas åka röven av sig… lika barn leka bäst!?
  ¤berglund/röymark-basse-holtet
  ¤åberg-walle-gulas
  ¤åslund-hillding-lundh
  ¤görtz/hyka-connolly-nygård
  väljer connolly före foppa då jag skulle vilja spela in connolly som playmaker i ett PP. var ju verkligen där han va duktig när han kom och lite varför de tog hit honom. men hur man får igång en som görtz är ju ett mysterium, killen sitter ju på riktigt bra vapen med tyngd och skott. klipp ihop highlights med allt bra han gjort och låt han kolla på det och försöka få han att förstå att han är stor stark och farlig! berglund hade jag velat få in och förhoppningsvis igång i brunkarlinan istället för röymark.

 11. nog okey Gulas men jag framhärdar i min envishet att det är pp-backar vi behöver,är väl snart bara Örebro som har sämre pp än oss

 12. Här skriker jag efter en center med tyngd för att bana väg för spelare som Hyka, Åberg, Lundh, Nygård och i viss mån Åslund.

  Nähä, då tar de in en till i OS-klassen lätt flugskit!

  Absolut inget emot Gulas i sig långt ifrån, men spelartypen finns redan. OK, kanske en uppgradering mot JC om de sätter honom som center.

 13. Milan Gulas är klar för Färjestad.
  Ska bli spännande att se vad han kan bidra med.

 14. Milan Gulaš in! Spännande!

 15. Berglund bör vara redo att kliva in på PelleP´s plats !

  Skönt att det inte var allvarligt för OKT! Nu tar vi Gnaget i nästa.

  Sopa på, FBK!

 16. Läste i granntidningen att Loob har en spetsvärvning på gång, det kan väl inte vara Lilliz han menar i alla fall?
  Hoppas det verkligen är en spetsspelare som kommer in så att det inte en breddspelare till, typ Per Bäcker eller Per Åslund.

 17. Färjestad behöver en poängstark back som påminner gärna lite om Chris Lee även om Lee är oslagbar då det gäller poängskörden. Färjestad lär nog behöva plocka in en sådan back i alla fall om de ska skapa oreda i motståndarzonerna. Att Prestberg fick gå var väntat då Christian Berglund knappt fått ta på sig skridskorna. Men det lär han nog få göra nu när Prestberg försvinner. Tror att det har varit det som hindrat att Christian kommit in, det och hans skador mm. Sedan är jag övertygad om att Lilliz är på gång in. Kanske till och med efter AIK matchen som ska förövrigt spelas i Karlstad…. kan faktiskt vara så att han följer med AIK hit men skriver på kontraktet med FBK i samma veva och inleder inom några veckor i FBK dressen…. men men det är ju inte säkert, bara mina gissningar….

 18. ppbacken är det primära och presterar inte Walle bättre måste fler från j20 upp.Lilliz hoppas jag kommer in,han kommer att leverera

 19. Wallin gjorde rätt mycket mål på den tiden han spelade som ytterforward. Skulle vara kul att se Connolly som center mellan Wallin och Berglund.

 20. Martin Solberg

  LTRN – Låter som en intressant analys. Har jag faktiskt inte tänkt på.
  Kan nog mycket väl vara så.

  LA – Det är där Berglund kommer in. Han är en sådan spelare som du menar.
  Det är det jag har försökt att få fram. En spelar som med sin fart, energi och sitt fysiska spel hade kunnat bana vägen för en spelare som Hyka.
  Så dålig har han inte varit, för att bli bänkad i 6 matcher. Är många som sagt som har varit dåliga men inte ens de har blivit bänkade.

 21. Tyvärr misshandlades Lajunen del, skottet finns där men hans självförtroende försvann ganska så stort när man lyfte bort honom från pp för att mer och mer spela in Stafford. Situationen med en otränad Stafford blev inte bra, liksom med Berglund. Man hade alldeles för bråttom med att få båda i spel, något man också medgett.

  LA
  Ullström fanns inte på kartan, skatteregler satte stopp, ingen idé ens.

  Det största problemet som jag ser det förutom uppspelen. Vi har ingen tung spelande center som skapar ytorna för sådana som Hyka, Lundh, Åberg, Nygård. De får jaga ytan själva hela tiden. Här saknas ju en Sjögrentyp som många varit inne på tidigare. Lite tyngre och tuffare och som kan ändå hålla puck. forwards generellt sett väger lite för lätt. Därför tycker jag en sådan som Bertrand på något sätt behövs, han satsar, trycker till och är lite avig.

  Kolla bara på en sådan som Hyka vad som händer när han får lite svängrum och yta, han vänder på folket ganska så bra. Men då måste Hillding och JC hålla undan en center eller en back till exempel, och har de fysiken för det?

 22. Bra rubrik av VF:
  Sanslöst ineffektivt!
  Hockey innebär att flest mål vinner. FBK har inte den förmågan!
  Lika bra att satsa fullt ut på utvisningsligan i år.
  Sen byta ut hela skiten till nästa år- träna mental disciplin till max – då måste nästa säsong bli roligare- vilket inte säger så mycket!
  Några grava systemfel måste vara orsaken till årets haveri!!

 23. Martin Solberg

  Marcus – Tycker inte att Berglund varit kass! Isf så är det fler som borde bänkats. Åslund tex jobbade visserligen hårt men brände stort sett alla chanser han fick. Berglund är också en grovjobbare som med mycket fart, energi och fysiskt spel gjorde minst lika mycket som Åslund mfl. Så ja…jag tror det är nåt som skaver hos någon. Ingen som har blivit så hårt bänkad som han.

  LTRN – Den beskrivningen du ger Stafford, stämmer in på fler spelare.
  Lajonen tex gör individuella misstag stort sett varje match.
  Skottet han hade i början av säsongen har inte heller setts till på länge.

  Wallin har visserligen varit borta länge så han är ursäktad. Men igår så kändes det mest som att var i vägen.

 24. Jacob Järpgård

  Ja, jäklar… Hyka också. Skyller på att det var sent när jag bloggade :)
  Han kanske får bilda femtekedja med Görtz och Connolly.

 25. Tror FBK var riktigt intresserade av att få in Ullström i truppen efter att han fått lämna KHL, tyvärr valde han Prag istället.

 26. Håller med Järpegård om att den uppställningen ser intressant ut. Men det känns orimligt att ha Connolly och Görtz vid sidan av. Dessutom var ska du stoppa in Hyka? Du glömmer honom.

 27. Stafford kan vara en av föreningens sämsta värvningar genom tiderna.

  Kollar på bytena han gör match efter match. Missar uppspelen, korta passningar. Vallar i sargen och det blir flera icingpuckar, ofta i uppspelen sitter passet bakom på spelaren.

  Jerofejev, Kaski och Kaski. Spelare med bra förväntningar på sig men som inte gjort/gjorde många glada.

  Hade ju varit en sak om man sett tendenser till att det skulle bli bättre, men med all speltid han fått sedan han kom tillbaka finns det inte mycket. NEJ jag vet att man inte kan se allt på så många matcher, men när man inte heller ser tendenser och små detaljer bli bättre då är det illa, ingenting finns där liksom.

 28. Berglund har ju varit kass så det är klart att han inte ska spela då ! Tycker dom gör rätt som låter han träna upp sig innan han får spela igen.tror nog att han kommer få ta Pelles plats för Pelle kommer tyvärr inte få förlängt.han håller inte.

 29. Gör om, gör rätt

  Finns helt klart flera hundar begravna. Både Frögren, Berglund och Jönsson. Är nog lite gnissel i föreningen.

 30. Martin Solberg

  Ang. Prestbergs vara eller icke vara så håller jag med Leif Carlsson om att det inte är lätt att spela bra om inte resten av laget spelar bra. Men eftersom laget verkar vara på väg uppåt så tycker jag att de gott kan förlänga hans kontrakt till juluppehållet.

  Tycker faktiskt INTE att vi ska skaffa nåt mer nyförvärv! Vi kan ju inte slänga in hur många spelare som helst. Laget har ju dessutom börjat att kugga i, så tror det bara skulle förstöra mer än det gör nytta.
  Laget behöver stabilitet och det får man inte om man slänger in/ut spelare titt som tätt.

  Ang. Berglund så kan jag inte låta bli att undra om det inte är minst en hund begraven??? Känns som om det är något som inte stämmer?

 31. Jag tror att både Prestberg och Berglund har gjort sitt i Färjestad. Tyvärr tror jag även att LIlliz är på väg in, inte den toppspelaren jag hoppats på. Känns som ännu en breddspelare.
  För övrigt så blir Stafford kvar till jul sen får han packa väskorna. Finns snart inga fler orsaker att skylla på, även om han gjorde mål igår.
  Möjligtvis kommer det in en PP back innan Stafford lämnar. Det skulle behövas iaf.
  Yanick Weber verkar vara på väg bort ifrån NHL, här har vi en riktigt stjärnvärvning och toppspelare, andra alternativ är Klefbom, Nygren.
  Samtidigt hoppas jag nästan att Nygren kämpar för att nå sin dröm. Men i fbk är han alltid välkommen.
  Precis nyvaken så ni får förlåta mig om inlägget var lite osammanhängande och med mindre bra svenska:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prenumerera utan att kommentera