Bloggkrönika: Han bör ta över efter ”AJ”

Nej, den hade jag inte sett komma.
Färjestads sparkning av Andreas Johansson som assisterande tränare kom överraskande även för spelarna.
Ni trogna Hockeystudio-tittare kommer säkert ihåg vad Anders Steen sa där för snart två månader sedan när Jörgen Jönsson valt att avgå och Håkan Loob på nytt blivit sportchef.
”När Håkan är med händer det saker…”
Steen visste vad han sa, och fick rätt.
Håkan Loobs facit under sex veckor som sportchef:
1. Han kickade Devin DiDiomete.
2. Han värvade Pelle Prestberg.
3. Han valde att låta Dave Liffiton gå.
4. Han värvade Charles Bertrand.
5. Han valde att inte förlänga med Pelle Prestberg.
6. Han värvades Milan Gulas.
7. Han värvade Magnus Nygren.
8. Och nu då till sist: Han kickade Andreas Johansson.
Den som säger att Loob suttit och pillat bort navelludd sedan på nytt blivit sportchef… Ja, ni fattar.
Frågar ni mig trivs Looben som aldrig förr. Frågar ni mig han han saknat att jobba nära sporten.
Och frågar ni mig är det där han ska stanna.
Inte för att jag tror att han gör ett dåligt jobb som klubbdirektör, utan för att jag tror att det blir svårare för Färjestad att hitta en ersättare till honom som sportchef än vad det blir att hitta en klubbdirektör.
Loob avslöjade själv i VF för ett par veckor sedan att det blir han och Anders Steen som kommer bygga nästa säsongs trupp. Skulle inte bli förvånad om lösningen även permanent  blir något liknande det som när är fallet.
Håkan Loob sitter som någon slags kombinerad klubbdirektör/sportchef och har huvudansvaret på båda posterna, men personer i organisationen runt honom hjälper till med en massa uppgifter för att göra arbetsbördan hanterbar.
Vad som blir punkt 9 på listan ovan är ganska självklart.
För i min värld finns det inte att Färjestad inte skulle plocka in en ersättare.
Radek Hamr har bara drygt en säsongs erfarenhet som tränare på elitnivå, hans enda erfarenhet innan det var som J18-tränare. Hans erfarenhet av att coacha lag är därmed nästan obefintlig.
Leif Carlsson har genom alla år varit den som coachat backarna.
När Färjestad vann SM-guld 2006 var det med Carlsson som backcoach och Perra Johnsson med huvudansvar för forwards.
Perra var huvudansvarig då och skulle få en roll som assisterande nu. Men att plocka in honom känns på många sätt som det logiska och givna valet.
Jag tror inte Färjestad med tanke på den turbulenta höst klubben genomlider mår särskilt bra av ytterligare för många förändringar.
Med Perra vet de precis vad de får. En tränare som står så stabilt som möjligt är med båda fötterna på jorden och har ett ledarskap som dessutom rimmar väldigt bra med Leif Carlssons.
Det andra logiska alternativet, att plocka in Clas Eriksson, är givetvis också logiskt på alla sätt. Men en befordran av ”Clabbe” skapar samtidigt ett annat hål i organisationen, han är just nu junioransvarig, och är på ett sätt en lösning som bara flyttar på problemet.

Hur tycker ni Färjestad ska agera? Och hur tycker ni om deras agerande hittills?

/ Ekberg

20 Responses to Bloggkrönika: Han bör ta över efter ”AJ”

 1. Precis 5:an, bara rätt namn som ska in på den posten.

  Sture menar naturligtvis att det finns vissa paragrafer idag som inte föreningen mår speciellt bra utav. JJ/Håkan/AJ, spelare åt höger och vänster är bara en del i ett stort förändringsarbete, sådant kan smärta och tära på individer och förening. Vad säger att det är mindre publik nästa år?

 2. Mår bättre om något år?
  Klarar vi det med dom publiksiffrorna som är stadigt minskande ?
  Det rätta borde vara att hitta en ny VD och låta Håkan ta GM platsen
  rätt man på rätt plats

 3. Vad skiljer åldersfördelningen egentligen mellan laget, ett år i snittålder? Unga utvecklingsbara spelare finns det i båda lagen, däremot kanske det finns vissa saker på olika områden som saknas, då pratar jag ren klass på en speciell spelartyp.

  Storlek på staden tycker jag inte spelar så stor roll faktiskt. Här är det istället viktigare hur klubben arbetar emot närområdet. Skulle man se till det skulle inte många lag kunna mäta sig mot varken stockholm eller Göteborg.

  Lite kul faktiskt, kolla senaste Tre Kronortruppen, stockholmsdominerad faktiskt.

  Jag säger som Sture Emmanuelsson
  -Vi mår bättre om något år

  Tror också att Färjestad är nere och vänder men om vi sedan är tillbaka imorgon eller om fem år, det vet jag inte. Å andra idan är det omöjligt att vara på topp jämt. Ser INGA problem med att frölunda skulle kunna få vara på toppen ett år eller två.

  Vem trodde Frölunda skulle harva om en Kvalserieplats efter gulden 03 och 05? Vi har tagit tre guld efter Frölundas senaste. Vi har redan genomgått en stor generattionsväxling och även vunnit guld efter den, och det finns komponenter efter den som lever kvar. Jag tror verkligen på nya vindar om ett par år.

  Viktigaste av allt är att få in rätt person på rätt lats på kansliet bara. Ett namn behövs bara

 4. LTRN läs Stefan Nilsson i GP idag han förklarar bättre vad jag menar
  Skellefteå har snart haft sin topp sedan tar VF över tyvärr
  Hoppas att FBK kan vara med där uppe annars blir det tråkigt för oss Värmlänningar

 5. Se bara på deras trupp åldersfördelning landslagsspelare utvecklingsbara juniorer publiksnitt större stad med möjliga storsponsorer och vad det ser ut som slutligen en mera kompetent ledning än på mycket länge

 6. 5:an hur menar du att VF ligger mycket före jämfört FBK?

 7. Nu är det viktigt att Håkan behåller greppet om det sportsliga och formerar ett
  mycket starkt lag med bra ledning till nästa år CL spel.
  Att tappa deltagande i CL kommer att bli mycket kostsamt .
  VF ligger mycket före när det gäller att forma sin trupp för framtiden
  Om VF får detta försprång med de pengar Europaspel inbringar kommer dom att bli svåra framöver

 8. välkommen Clabbe! även om jag hellre sett Perra

 9. …..& Görtz klar för Frölunda! Nu händer det grejer :)

  Hoppas FBK fick BRA betalt!

 10. Clabbe klar som ass.coach! Spännande!

 11. Ny tränare kommer!

  Blir också en ”innifrån”

 12. Martin Solberg

  Peter Andersson – Nu vet jag ju inte hur Leif Carlsson är, därför jag spekulerade mer i att ”tänk om” det Tomas Ros skrev stämde.

 13. Nu njuter många i hockeysverige man ser illa dolda leenden hos experter och tyckare i i tv rutan.
  Bra av Håkan att agera när han fattar att något är fel.
  Han skulle nog ha agerat tidigare redan innan truppen bildades.
  För svaga backar inga bra uppspel och för trögt när dom moderna lagen pressar högt , för sena och dåliga uppspel anfallen stoppar upp därmed korta anfall och kontringar mot oss

 14. Peter Andersson

  @Martin

  Magnus Nyström säger att den som tror att Leffe är en mysgubbe tror helt fel och jag litar mycket mer på Nyström än Ros.

  http://www.expressen.se/sport/kronikorer/magnus-nystrom/nystrom-loob-kan-vara-hansynslos/

 15. Varför inte Matte J eller Norda?? Vet att Norda tränar Forshaga och att Matte arbetar med Nordic youth trophy men jag tror att båda två har en hel del att ge som ass tränare.

 16. Undrar om det här kanske får Görtz att stanna? Man kan ju fundera över om den otydlighet, som AJ enligt Loob har skapat, kan vara en orsak till Görtz önskan att flytta. Bara rena spekulationer givetvis.

 17. Någon med anknytning till FBK på något sätt men som har ”unga” idéer kring sättet att spela ishockey på. Ska det göras en generationsväxling på isen, ja varför inte på bänken också. Fröberg vore ju kul, Norda har säkert någon idé också

  Drömma är tillåtet

  2013/14

  Nihlstorp
  P-W

  Arell
  Grundel
  Nygren
  Tömmernäs
  O-K T
  Byström
  Kylington
  Westlund

  Lundh
  Åslund
  Björklund
  Nygård
  Hillding
  Bastiansen
  Holtet
  Bergfors
  Åberg
  Hyka
  Forsberg
  Everberg
  Gulas
  Olofsson
  Ridderwall

 18. Mattias Gidlund

  Kan inte annat än hålla med dig Johan. Perra är det perfekta namnet och jag tror inte han skulle ha några problem att underordna sig Leffe. Sen att han verkar vara en grym stämningshöjare tror jag också kan vara bra. Angående Clas så tror jag inte på det för den här säsongen men är säkert ett bra namn för framtiden.

 19. Jag vet inte, men jag har länge haft intrycket att AJ tar för mycket plats, och jag tror att det är många som har stört sig på det. om det är så eller inte kan jag inte svara på, jag tror det här kommer gynna alla parter.

  OM en ersättare nu ska in vilket jag inte ser som en nödvändighet, så hamnar alla mina kort självklart på Perra, om han nu kan begrava den omskrivelsen han har om sig att han inte klarar av att jobba som assisterande utan enbart huvudtränare.

  ska bli intressant att följa det här.

 20. Martin Solberg

  Även om jag gillar Leif Carlsson så kan jag inte låta bli att kittlas av tanken av Tomas Ros analys. Mycket kan man säga om Mr Ros men om hans analys av Leif och AJ stämmer, så tycker iaf jag att hans beskrivning av AJ som huvudcoach verkar vara intressant. Han verkar inte vara någon som lägger fingrarna emellan. Bäst spelar! Punkt!

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/farjestad/article17968000.ab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prenumerera utan att kommentera