Utgående kontrakt #2: Ville Lajunen


Ville Lajunen har, trots bilden, inte riktigt flugit fram i vinter. FOTO: TT

#47 Ville Lajunen
• Ålder: 25 år.
• Kontraktsläget: Sitter på ett utgående ettårskontrakt.
• Säsongen i siffror: 41 matcher, 12 (3+9) poäng och +4 i plus/minus. Snittar 17.34 i istid per match.
• På plussidan: En av få Färjestadsbackar som verkligen kan vara ett hot framåt. Skjuter som en häst sparkar när han får stå där på vänstersidan och trycka till direkt. Bra ålder.
• På minussidan: Tre mål och tolv poäng är inte tillräckligt bra siffror för en spelare som trots allt ska bidra offensivt. Klarade inte att fylla Magnus Nygrens roll i powerplay, det var först efter ”Nygga” kom hem som Färjestad började få ordning på den spelformen igen. Ska enligt uppgift inte vara någon jättebillig spelare, och har i dagsläget inte en roll i laget som rättfärdigar särskilt mycket mer än 100 000 i månaden.
• Slutsats: Oerhört svåranalyserad. Färjestad förlängde tidigt med Lajunen ifjol, väl medvetna om att Nygren troligtvis skulle försvinna till Nordamerika vilket gjorde att man inte ville tappa båda sina offensiva högerskjutande backar.
Men Lajunen var bättre i mitten/slutet av förra säsongen än han varit hittills i vinter. Kan bli kvar, kan försvinna. Känns verkligen som…
• Procentuell chans att bli kvar: ….50%

Vad tror, hoppas och vill ni läsare om Ville Lajunens eventuella framtid i Färjestad?

/ Ekberg

PS. Såg att det grymtas lite om inaktiviteten. Som Jacob svarade i kommentarsfältet: Bloggen är något som vi skriver mestadels på ledig tid, på arbetstid hinns det helt enkelt inte med. Hoppas ni har förståelse för detta. DS.

29 responses to “Utgående kontrakt #2: Ville Lajunen

 1. Wolfking74: Nä, det beror på att Belle har varit fruktansvärt dålig hela hösten. Med full trupp hade han suttit på läktaren för längesedan.

 2. De flesta av värvningarna ligger Anders Steen bakom.
  Tror att Jörgen kändes sig åtsidosatt och när det inte gick bra fick han ta smällen som Steen skulle haft.
  Hörde ett uttalande som Johan Garpenlöv gjorde, där han förundrades över att klubbarna i Elitserien/SHL inte byggt upp en bättre organisation kring sportchefen så att en person inte blir drabbad lika hårt som Jörgen blev. Och jag är benägen att hålla med.
  Jörgen var en orutinerad sportchef där skulle FBK tagit in en eller två gubbar till tycker jag.
  Varför ska sportchefen inte ha fler människor runt sig?

 3. Ryktena kring Frögren är många och gamla.

  Det finns tre fyra direkt anledningar till varför Frögren inte spelar i Färjestad, hade jag varit en arbetsgivare hade jag nog funderat faktiskt på en anställning.

  Synd att det blivit som det blivit men Frögren har haft det tufft, han är en fantastisk människa på många sätt men det finns också som sagt problem.

  Det är jättelätt att förstå varför man tog in Belle

  -Billig
  -Yngre
  -Då inte skadebenägen, fick tyvärr problem här

  Facit

  -Det fungerade helt enkelt inte

  Men så är inte Jönsson kvar i föreningen heller, jag står upp rak i ryggen och säger. Jag tror inte han avgick självmant till hundra procent.

  Ser man på Frögren har han haft det tufft i Skellefteå på slutet, han har vissa skadebekymmer igen men kan medverka men långt ifrån hundra procent.

 4. Jag känner väl till Jonas Frögrens tankar om Färjestad och han är inte en sådan som väljer bort laget bara för att han känner någon i ett annat lag. Det kan vara som så att han valde Skellefteå bara för att han kände någon där men det var inte avgörande för att han valde bort FBK. Det kan jag försäkra.

  Det spelar ingen roll nu men jag har en känsla av att Färjestad valde att rata bort gamla FBK spelare för att man ville testa, föryngra och skapa ett lag som kan konkurrera ute på European Trophy arenan. Men det är stor skillnad att spela i SHL och att lira i ET. Jag är övertygad om att man då plockade in Shawn Belle och många andra eftersom de hade erfarenheter från ET, vilket då FBK kunde ha nytta av. Men att missa Jonas Frögren som både har varit assisterande kapten och bidragit med så mycket i FBK bara för att man vill föryngra laget något känns inte rätt enligt mig. Men det är min åsikt. Där sätter jag punkt för detta.

 5. Det finns ett rykte som går om Frögren att han har haft i hop det med en kvinna vars man är antingen spelare eller ledare i klubben.
  Jag vet inte hur sant detta är men om det är så kan vara en bidragande orsak.

 6. Jag vill absolut inte föra en debatt på denna blogg, men jag kan säga som så här, vill man ha klasspelare så måste man också a tålamod och visa ett intresse. Jag har följt debatten och diskussionen angående Frögren och han valde Skellefteå för att intresset var mediokert från Färjestad – en klubb han ville spela i. Jag har också haft en mejl kontakt med Färjestad där de också säger att man var intresserade i Frögren men man prioriterade inte en defensiv back för närvarande. Tollefsen är deras ersättare till Frögren… då rimmar det enligt mig mycket dåligt att dagen efter att Jonas Frögren skriver på för Skellefteå så skriver Shawn Belle på för Färjestad. Man borde då ha haft samma inställning som man hade före… Man behöver ingen mer defensiv back. En transatlant har den stora nackdelen att han måste köras in först och man kan inte räkna med att en kanadensare, amerikan kan prestera direkt i alla matcher så fort de kommer till Sverige. Det är stor skillnad mellan ishockey i andra länder än den svenska hockeyn. Alltså då man får besked från Jonas Frögren så borde man ha satsat på att få honom hem. Skulle det vara så att KHL inte var intresserade att släppa honom så får man ta smällen då. Men då har man åtminstone visat för både Frögren och alla andra att man ville ha hem honom. Köper inte riktigt snacket om att Färjestad inte är skyldig till att Frögga gick till Skellefteå. Jag känner Jonas då jag har snackat med honom flera gånger och han ville verkligen hem till Karlstad.

  Färjestad har storsatsat på transatlanter denna säsong och vart är alla de nu? Hur många är kvar? Färjestad har dumpat spelare som Mikael Johansson och Jonas Frögren, Martin Sevc för att föryngra laget. Men jag känner att man måste ta det lugnt. Mikael J var visserligen skadad mycket och då frågar jag mig om Wallin blir kvar till nästa säsong eller om det är hans tur härnäst att få gå och om Christian Berglund också står på tur…

  Jag kritierar inte Shawn Belle, eller någon från laget. Men de två senaste åren har faktiskt Färjestad inte uppfyllt kraven och målet att vara ett guldlag. Färjestad kan vara glada om de ens kan spela slutspel i år.

  Hade Färjestad velat ha hem Frögga så hade man också lagt krut på det helt klart, något som man alltså inte gjorde. Jonas sade själv till mig att han knappt hade hört ett pip ifrån FBK då han väl skulle titta på alternativ. Färjestad sade också till mig som jag kanske nämnde men det tåls att upprepas: ”Färjestad behöver inte någon mer defensiv back. ” Frögga skriver på ett kontrakt med Skellefteå dagen efter att Shawn Belle kritar på för Färjestad. Hade man lagt krut på Frögga hade man fått honom helt klart.

 7. Strickan:

  Att de sagt upp optionsåret beror inte på att han var isens sämste spelare mot Linköping med tanke på att det sas upp innan den matchen.
  Jag tror det beror på att han varit mycket skadad och inte klarat av att visa sin fulla potential.

  Men jag tycker det är befängt att hänga ut en spelare och skylla på honom för att de förlorar.
  Med tanke på att de andra inte kunde utnyttja fyra powerplay i första perioden.
  Eller är det Belles fel att de inte kan göra mål i powerplay?
  Belle ligger trea i FBKs +/- liga med 9+ inte illa för en så dålig spelare eller vad säger du?

 8. Mikael Zetterström.
  Jonas Frögren stod under kontrakt med sin ryska klubb och Färjestad hade Tollefsen på skadelistan tog de in Belle.
  Hade de inte tagit honom och Frögren inte kunde lösas från kontraktet.
  Vad hade de gjort då, gett Stafford ännu större förtroende????
  Läste att FBK förhandlar med Anton Hedman i Luleå, jag hoppas att det bara är ett rykte och att de nöjer sig med Linus Persson från Luleå.

 9. Förstod faktiskt inte riktigt hur Färjestad tänkte då man plockade in Belle då det fanns möjligheter att få tillbaka Jonas Frögren. Jonas är en av de bästa spelarna som Färjestad haft. Man gick ut på nätet och sade att man inte ville ha in en spelare som Tollefsen till…. hm så värvar man in Belle istället? Jonas höll ju på att bryta sig loss från KHL. Nu spelar han i Skellefteå och är en stark bidragande orsak till att Skellefteå kommer ta guld igen…. Precis som förra året då man plockade in Sevc.

  Nej försök att erkänna felet Loob och plocka tillbaka Jonas Frögren efter säsongen. Han är ju en hjälte som passar Färjestad.

 10. WolfKing74:

  Enligt mig va Belle isens sämsta spelare igår. Han inledde med att försöka trix-valla i rundeln, det slutar med ett friläge för LHC som PW tvingas idioträdda.

  Han är direkta orsaken till dem två mål LHC gör i spel 5 mot 5 & han drar på sig två bedrövliga utvisningar som LHC utnyttjar. På 1-3 får han dela skämskudde med Byström som slarvar med en 2:a för puck-out.

  Vad är anledningen till att FBK sagt upp optionsåret med Belle tror du?

 11. Ja måste väl ändra mig då och hålla med om att det var synd att Belle var med.
  För då kanske de andra gjort mål på fe FYRA POWER PLAY lägen de hade i första perioden.
  Dumma Belle som var med och störde de andras koncentration när de skulle skjuta mot mål.

 12. helt rätt Stricksn!

 13. WollfKing74

  Så du menar Strickan att det är på grund av Belle som FBK inte kan göra mer mål?

 14. Små marginaler i ishockey. Om Belle varit skadad nån dag till hade FBK tagit 3p igår. Trevlig helg !

 15. Gör om, gör rätt

  Bästa backarna hade vi säsongen 2010/2011.

 16. Jag tror Åslund har 2+2 efter nyår.

  Det känns som han har varit ganska osynlig hela säsongen – ändå är han Färjestads tredje bästa poängplockare.

 17. Åslund är totalt osynlig i matcherna, är det någon som har koll på hur hans poängskörd ser ut efter jul?

 18. Det märks att Loob är tillbaka i sportchefsstolen när det surras om tänkbara namn för nästa år redan nu. Och väldigt intressanta namn, dessutom.

 19. Gör om, gör rätt

  Både ja och nej, offensivt hade vi bästa backen i Chris Lee, solklart.
  Men vi vägde väldigt lätt i slutspelet.

 20. Lindgren:förra året höll väl backarna måttet,vi hade elitseriens bästa back i Chris Lee

 21. Har svårt att säga varken det ena eller andra. Men enligt rykten så verkar han snart vara klar för finska Kärpät. Angående hela laget så anser jag faktiskt att man gjorde en dundertabbe genom att plocka in transatlanter. Jonas Frögga hade behövts, Mikael Johansson har presterat i Leksand och gjort ett bra jobb där. Hade varit bättre att behållit dessa istället för att plocka in spelare som måste genomgå en omställning. Enligt mig så är årets upplaga av Färjestad tunn på många fronter. Känner inte riktigt igen Färjestad längre. Hoppas det blir bättre till nästa säsong. Men som sagt var satsa på juniorer och riktigt bra spelare som har hjärta för klubben. Tycker däremot att man bör behålla åtminstone Gulas för han har känsla för vart pucken ska.

 22. Satsa på Westlund och Kylington istället.

 23. Sanningen är väl att backbesättningen både i år och förra året inte håller måttet. Offensivt och särskilt i pp mycket bra av Nygren, men i övrigt är det långt ifrån den backlinjen vi hade när vi vann SM gulden.

 24. Kan aldrig tänka mig att Lajunen blir kvar, han har inte varit tillräckligt bra för att få nytt kontakt.

  Enligt hockeysverige så är Färjestad intresserade av Linus Persson,.

 25. Ser Lajunen som förlorad och det är jättetråkigt.

  I höstas när laget spelade dåligt använde man Grundel och Belle i första fem mot fyra, ja men skyll er själva FBK.

  När sedan flera backar försvann började Ljaunen att leverera igen och man började så småningom att få ordning på det, då kom Nygren hem (inget ont om det) och sedan nu igen skadad.

  Som sagt tråkigt för jag tycker det finns mycket gott i Lajunen men som inte kommit till sin rätt. Även om han inte är något vistous på skridskor så trivs han med öppen fartfylls ishockey och inte Tollefsen, Belle, stuket de han då ofta fått spela med.

 26. tror han blir kvar p.g.a rutinen

 27. Om han varit svag i år så informera mig om förutom målvakterna som inte varigt det.Det är svårt att ensam göra jobbet

 28. Peter Andersson

  Tror inte att Lajunen blir kvar, trodde att han skulle ta mer plats när vi hade så många skadade backar men det gjorde han inte. Sen vet man ju aldrig vad han har fått för spelinstruktioner av tränarna.

  Ser gärna Fredda in hos backarna nästa år istället för Lajunen.

  Sen tror jag att de flesta av oss vet att det här är en bi-bi-syssla som ni ger oss som vi verkligen inte kan begäran något ifrån er i form av regelbundna uppdateringar.

 29. För mig är Ville Lajuenen en dussinspelare och att ha en dussinspelare som är dyr låter inte smart.
  Då är det bättre att satsa på en ung svensk back eller en lite dyrare etablerad back som verkligen gör poäng. Om man nu inte kan hitta en billig back som gör mycket poäng.