Utgående kontrakt #4: Ludwig Byström


94:an Ludwig Byström har varit en positiv överraskning. FOTO: TT

#6 Ludwig Byström
• Ålder: 19 år.
• Kontraktsläget: Skrev på för 1+1 år inför den här säsongen. Båda parterna har möjlighet att säga upp avtalet innan den 15 mars. Är på lån från från Dallas Stars.
• Säsongen i siffror: 46 matcher, 10 (2+8) poäng och +10 i plus/minus-statistiken. Snittar 15.36 i istid per match.
På plussidan: Duktig skridskoåkare, duktig med puck. Spelar ett moget spel där han vet sina begränsningar. Väldigt bra plus/minus, bäst i hela Färjestad faktiskt.
• På minussidan: Började lite knackigt innan han växte in i det, det syntes att han kom från en jobbig säsong i Modo. Borde kunna bidra än mer offensivt med tanke på de kvaliteter han har. Lite vek i det defensiva spelet framför eget mål stundtals.
• Slutsats: Håkan Loob gjorde klart för mig i torsdags att Färjestad väldigt gärna vill se Ludwig Byström i laget nästa säsong, de kommer med andra ord inte utnyttja klausulen att bryta kontraktet. Ett väldigt givet val, för det är precis som Loob sa lätt att glömma bort att Byström faktiskt fortfarande är en junior. Utvecklingspotentialen är jättestor.
Finns dock en rejäl x-faktor i allt och den är givetvis Dallas Stars. Byström skrev kontrakt med NHL-klubben kort efter att han draftats och de har givetvis mycket att säga till om när det kommer till var han ska spela. Kanske vill de se honom i AHL redan nästa säsong. Men jag tror, precis som Loob, att ett år till i Sverige och SHL skulle göra Byström väldigt gott. Då skulle han komma över till Nordamerika som en mycket mer färdig spelare, och med tanke på Dallas – med NHL-mått mätt – torftiga backbesättning skulle jag inte se det som alltför otroligt om han skulle vara aktuell för en plats bland åtta backar säsongen 2015/2016.
• Procentuell chans att han blir kvar: 85 %.

Vad tycker ni om Ludwig Byström och hans framtid i Färjestad?

/ Ekberg

9 responses to “Utgående kontrakt #4: Ludwig Byström

 1. Mr Hockey

  Om det går så ska vi självklart behålla Byström. Han är tillsammans med Åberg den absolut bästa värvning av de som gjordes Offseason (Även Arell räknas här, men hamnar snäppet under pga hans katastrofala inledning av säsongen).

  Han känns som en uppgraderad variant av Kristoffer Berglund som inte räckte till och var för liten i storleken. Jag tror dessutom att Byström kan utvecklas ytterligare där grunden är hans enkla spel, men förhoppningsvis med en ännu större offensiv uppsida framöver …

 2. Får vi se mer aktivitet i bloggen nu när OS och rallyt är över?

 3. Gör om, gör rätt

  Varför publiceras inte alla inlägg på bloggen ?

 4. Gör om, gör rätt

  Ung och lovande, värd att satsa på. Men 2010/2011 hade vi bästa backbesättningen. Då var det kul att se på hockey.

 5. Perfekt om han skulle bli kvar.

 6. skall givetvis ned tanke på åldern va kvar ett år till om inte Dallas vill annat

 7. Det är synd att inte FBKkan bestämma i detta fallet.
  Från FBK s sida vill de ha honom kvar till 100 % men de har tyvärr inte sista ordet här.

 8. Martin Solberg

  ”Duktig skridskoåkare, duktig med puck. Spelar ett moget spel där han vet sina begränsningar. ” Inget av detta visade han mot Marlies iaf där både han och Arell blev ifrån åkta fler ggr. Han sköt även ifrån blå fast motspelare stod framför istället för att passa. Gjorde även ett dåligt avslut när han sköt rakt i magen på målvakten. Nu är detta bara ifrån en match mot ett ahl lag men har visat detta även på hemmaplan. Tycker han har varit ganska osynlig och inte tillfört så mycket. Men som du själv sa att ett till år här hemma kommer att göra gott, det håller jag också med om.

 9. Peter Andersson

  Jag hoppas att han är kvar ett år till, växt med uppgiften och ser inga (större) tendenser till att vara så lat och loj som ryktet från MoDo sa.