FBK: Avslutningen? Säsongens MVP? Spelarcirkusen? Organisationen?

Tre omgångar kvar och SHL, trots att Skellefteå (utan tre bokstäver lång ändelse) säkrat seriesegern, så är det ändå rätt spännande. I grund och botten tycker jag förkval till kvartsfinalerna är larvigt, men det har ju onekligen skapat lite spänning i slutskedet och det är rätt många lag inblandade kring de intressanta strecken. AIK är ju rökta och Örebro räknar jag bort. Lika lite tror jag att Färjestad, Leksand eller något av de andra lagen kan nå Luleå på fjärdeplatsen även om det är teoretiskt möjligt. Jag tror ändå att den trepoängaren som PW fixade uppe i Örnsköldsvik räcker för att Färjestad ska klara sig undan lite extramatcher innan det riktiga slutspelet.

• • •

Foto: TT

Fredrik Pettersson-Wentzel förresten – med tre matcher kvar törs jag ändå med säkerhet säga att vi har Färjestads MVP under grundserien där. Ingen annan har haft samma jämna nivå under så lång tid som PW. Ofta skillnaden mellan poäng eller inte poäng – som mot just Modo. Delad MVP-tvåa får Magnus Nygren och Milan Gulas bli. Utan att den duon kommit in i laget tror jag en topp sex-plats hade varit körd nu…

• • •

Tanken var att jag skulle försöka sammanfatta säsongen nu när jag faktiskt har en stund över att fundera. Även om jag har lite svårt för slutsatsmakande innan en säsong är färdigspelad. Men. Redan nu går det att konstatera att säsongen 2013–14 har varit en av de mest turbulenta någonsin.

SPELARKARUSELLEN
Jag har säkert glömt någon. Men SEX (Liffiton, Prestberg, Bertrand, Gulas, Nygren, Tuokkola) spelare har kommit in under säsongen. Sex. Det är givetvis för mycket även om det i viss fall varit nödvändigt. Att en spelare som Liffiton ens plockades in från första början går över mitt förstånd. Stafford var en sanslös missräkning. Lyckade värvningar av Nygren (om det nu kan kallas för en värvning när spelaren med störst klubbhjärta återvänder) och Gulas har på något vis plåstrat om de misslyckanden som Färjestad faktiskt gjort på spelarmarknaden. Om Nygren är frisk på tisdag hoppas jag att det är Belle som ställs utanför lagen. Ytterligare en nordamerikansk värvning som inte fungerat som man hoppats (det finns trots allt en anledning till att optionsåret inte blev utnyttjat) – slump eller inte att de kanadensiska/amerikanska spelarna funkat? Vad tror ni?  

Men, jag gillar inte att bara gnälla. Positivt på spelarsidan?
• Joakim Hillding har visat att han kan vara en ledande spelare i offensiven.
• Martin Røymark petades av ett ”råskinn” i början av säsongen och har gått från klarhet till klarhet i sin roll.
• När Pontus Åberg vill – då kan han. Toppen av interna poängligan, då känns det ändå som det finns mer att ta av. Viktigt för tränarna att krama ur det sista ur honom under resterande del av säsongen.
• Kylington! Fått det tuffare när motståndarna vet att han faktiskt vågar hålla i pucken på det sätt han gör.  Ändå oumbärlig i backbesättningen nu.
• Arell – positiv utvecklingskurva.
• Christoffer Forsberg – snacka om att spela in sig i ett lag.

SPORTCHEFER/TRÄNARE
Att en sportchef lämnar och att en assisterande tränare lämnar och sparkas under en säsong – det hade jag inte spelat pengar på inför säsongen. Jönsson tänker jag inte fördjupa mig igen. Inte AJ heller. Men det Håkan Loob sa i en VF-intervju nyligen är intressant. Något i stil med att tränarna i Färjestads bås nästa säsong kommer vara sådana som är lojala mot klubben. Med tanke på hur AJ predikade att han varit lojal efter han fått sparken så förstår man att Loob och han inte kom bra överens.

Men nu blickar vi framåt.

Givetvis är det oerhört viktigt på sättet som Håkan Loob och (till viss del) Anders Steen nu bygger nästa säsongs trupp. Många tunga kontrakt går ut. Många svåra beslut ska tas. Men, det känns mer intressant hur Färjestad ska formera sin sportsliga ledning när Håkan Loob återgår till att ”bara” vara klubbdirektör. Om han nu gör det…

Några tankar:
• Scoutingsidan behöver stärkas upp. Är det någonting som är på frammarsch i hockeyvärlden så är det analys och statistik. Frågan är när svenska klubbar på allvar hakar på det tåget på allvar. Utan att ha full insyn i hur klubbarna i Sverige jobbar så tror jag inte att Corsi och Fenwick används speciellt frekvent.
• En bredare organisation. En större grupp med olika ansvarsområden. Olika världsdelar, olika åldrar, olika positioner… vad ni vill. Men tanke på vad misslyckade värvningar kostar så kan det nog löna sig.
• Vem som ska ta Håkan Loobs jobb? Varför inte locka hem Tommy Samuelsson igen? Om vi nu ska snacka lojalitet.

• • •

Någon slags sammanfattning. Med tanke på förutsättningarna och alla stormar under säsongen tycker jag ändå att det är ett godkänt resultat om spelarna lyckas behålla en position 5–7 när vi summerar om tre matcher. Slutspel och all spänning det innebär, spelarnamn som ryktas på väg in och ut – det ska bli mer intressant att se vad som händer organisatoriskt i Färjestad när nästa säsongs trupp är färdigbyggd.

• • •

Puh. Jag vet vart jag började. Men jag tänkte i alla fall ge er ett rejält inlägg att diskutera så ni har något att göra om det skulle dröja tills nästa inlägg kommer, hehe.

/Järpegård

14 responses to “FBK: Avslutningen? Säsongens MVP? Spelarcirkusen? Organisationen?

 1. Det är väldigt mycket om hamnar bland skräpposter också, minst 20 om dagen. För oss att sitta och skumma igenom det hela tiden är tyvärr en omöjlighet. Använd (som många gör) samma mejladress och namn när ni kommenterar så underlättar det förmodligen. Om ni märker att en kommentar inte kommer igenom, försök igen eller uppmärksamma oss på det. Det handlar som sagt inte om att vi stoppar någons åsikter.

 2. Gör om, gör rätt

  Är ju många inlägg som inte publiceras.

 3. Inte glömt Nygård, hyllade honom så mkt förra säsongen så det fick räcka :)

 4. Man måste också se till vad spelarna kostar och hur de presterar utefter det. Åberg, Kylington och Nygård är överlägsna där och det bådar gott inför nästa år när de fått ytterligare rutin. Har du missat Nygård bland ”positivt på spelarsidan”? Han har ju varit fantastisk, även om det inte är han själv som gör målen på allt han skapar.

 5. Det pratas om vilka kontrakt som ska förlängas och vilka som inte ska förlängas, men nu är det dags att skeppa iväg Åslund även om han har kontrakt.
  Sett till hela säsongen så blir Åslunds betyg underkänt.
  Trots att Åslund fått mycket istid, spelat mycket powerplay och spelat i producerande kedjor så har han varit totalt iskall.

 6. Gick igenom skräpposterna igen och hittade ditt inlägg där, nu är det publicerat också.

 7. Ska stämma av med mina kollegor, men har svårt att tro att något skulle vara censurerat. Hittar ingen kommentar i ”papperskorgen” eller bland ”skräpposter”. Försök gärna kommentera igen. Så länge det inte är för obsent språkbruk, rasistiskt (eller liknande) eller personangrepp mot någon som inte kan försvara sig så har jag svårt att se att något medvetet har plockats bort

 8. För Stor Kostym.

  Viktigaste kuggen att bli av med…Måste vara Anders Steen, en förlegad stenstod som inte direkt rosat marknaden någon gång….Undrar hur han lyckas hålla sig kvar….Knyter han slipsen på Looben kanske??

 9. Efter som ni tydligen censurerar och tar bort harmlösa inlägg
  så det här är mitt sista

 10. Swen Levin

  Är Linus Persson och Anton Hedman klara? eller är det bara lösa rykten? Belles plus minus är imponerande och honom vill jag ha kvar

 11. Martin Solberg

  En bredare organisation. En större grupp med olika ansvarsområden. Olika världsdelar, olika åldrar, olika positioner…Vem som ska ta Håkan Loobs jobb? Varför inte locka tillbaka Jörgen Jönsson igen? Men att han då får en eller två personer under sig med olika arbetsuppgifter och JJ tar hand om huvudansvaret. Om vi nu ska snacka lojalitet.

  Gillar Belles backspel, även om det är först nu han har börjat att visa vad han går för. Mycket bra skridskoåkning för att vara back samt ett bra skott. Om Lajunen försvinner, som det mesta tyder på, så kommer han att behövas till nästa säsong. Med Lajunen borta så blir det åtta backar kvar, eller sju egentligen. Räknar inte med att Wilhelm Westlund tar en ordinarie plats till nästa säsong, utan blir extra back. Sen kanske det ramlar in nåt nyförvärv längre fram?

  Även om jag anser att Berglund(en av mina favoriter) och Wallin behövs för gruppen, så har de inte direkt rosat marknaden i år. De blir kanske kvar på ett års kontrakt med halverad lön. Ang. Basse så skulle det va grovt tjänstefel att inte förlänga med en av SHLs bästa BP spelare!

 12. Locka hem Tommy från Österrike hoppas han vill
  Har Milan fått sitt kontrakt nu så att han inte behöver prestera mer?
  Håkan som GM tror jag vore rätt

 13. Robert Åslund

  Håller med om Belle. Han har absolut inte rosat marknaden under säsongen. Men vill dock inte ställ honom utanför på tisdag. Tyckte han tog ett stort kliv framåt mot Modo. Bättre skridskoåkning och rejälare spel.
  Om han nu blivit kvitt knäproblemen så behöver han speltid för att bli ännu viktigare i ett ev. Slutspel!