Färjestad överkört – hybris i Skellefteå

Hann ni med? Såg ni vad som hände? Färjestad gjorde det inte. Herregud. Såg några rubriker tidigare i slutspelet med snack om NHL-klass på Skellefteå. Jo, visst fan är de bra när de får fart och snurr på spelet. Men NHL-klass? Knappast.

Men, Skellefteå var tillräckligt bra för att Färjestad inte skulle ha en tillstymmelse till chans – då snackar vi den första perioden. Det kändes dock inte skridskoåkningen som var Färjestads första problem – det handlade snarare om skallarna. Skellefteås fart gjorde att FBK-spelarna inte hann tänka klart i situationerna vilket hela tiden renderade i att alla uppgifter sköttes på 80 procent. Det räcker inte långt mot ett hundraprocentigt Skellefteå.

• • •

Skellefteå Kraft Arena var fylld till sista platsen och den arenan blir verkligen en kokande gryta när hela sittplats hänger på ståplats. Att man i en hockeyarena kan få sittplatspubliken kan att hoppa under en match – det är imponerande. Samtidigt går det inte att slås av den hybris som finns här uppe nu, förstå mig rätt, det är lätt att ryckas med när ens lag presterat som det gör.

Men, banderollen de körde upp innan match: ”Det här är guldstaden.”
Det blir lite roligt när den vecklades ut intill två guldflaggor i taket när man möter ett lag med nio SM-guld. Lex slutspelsstaden Växjö. Även om de två guldflaggorna lär bli tre.

Dessutom, pratade en hel del med Lars Lindberg som brukar kommentera en hel del av matcherna i norra Sverige för C More. Han pratade lite om hur snacket går här uppe, det handlar inte om att vinna det här guldet. Nej, snacket handlar mer om huruvida laget kommer fixa ett SM-guld för tredje gången i rad – nästa säsong. Hybris som sagt.

En annan sak som slog mig, helvete vilken press de sätter på domarna här uppe. Jag tror fan jublet var större när Christian Berglund blev utvisad än när Bellemare gjorde mål i det efterföljande numerära överläget.

• • •

Hur som helst. Måste säga att det var sanslöst kul att se Skellefteå spela så bra som de gjorde i den första perioden. Men mycket bättre lär det inte bli, det var ”PW” inne på när jag pratade med honom efter matchen. Nu gäller det bara att Färjestad hittar ett sätt att bromsa upp Skellefteå  inledningen av torsdagens möte… Vad tror ni, fixar Färjestad det?

/Järpegård

10 responses to “Färjestad överkört – hybris i Skellefteå

 1. Vadå Guldstaden? Skellefteå är väl Sveriges Twin Peaks !

 2. Haha, snyggt. Helt rätt inställning!

 3. Måste säga att jag och mina polare satt och skrek så fort en Färjestadsspelare rörde en Skellefteå spelare, sen garvade vi rejält. Jag menar, har Expressen Nyström utnämnt oss till Sveriges mest enögda publik, så ska vi fan i mej leva upp till det också! Och man kan väl säga att det gav resultat, med tanke på Berglunds utvisning och 3-0 på det.

 4. Färjestad kan inte backa hem och bli stillastående som de gjorde utan de måste sätta mer press på Skellefteås backar.

 5. Det du missar är att skellefteä faktiskt kallas guldstaden, pga Boliden och guldet, detta spelar på en dubbel betydelse. Göe en googlesökning och kolla resultaten…

  Hybris är det inte i Skellefteå, den står tidningarna för med sina rubriker. Skellefteåborna är faktiskt rätt ödmjuka och obekväma i allt ros som TV och media i övrigt räker ur sig. Det är smått löjligt faktiskt, att nämna big red machine har kanKe en poäng, tittar man på farten och spelstilen känner man igen saker, gör en sökning på youtube och titta på farten och hur de håller undan motståndarna i anfallszon. Men det var Boork som sa det. Att prata om att slå NHL-lag är bara dumt och meningslöst, det var en Expressenskribent som skrev det och sedan skrev de ett antal artiklar som spelade på den med kommentarer från spelare, inte minst Tim Erixon. En storm i ett mjölkglas, skapad av media efter att superlativen i rubrikerna tagit slut. Att Skellefteå är klart överlägsna råder det dock ingen tvekan om, i serien och i slutspelet Men i hockey kan det hända mycket.

  Efter att ha följt samtliga slutspelamatcher är jag mest besviken på Växjö att de inte stod upp och spelade den hockey som de kan och som de har spelat under serien. Men de led förmodligen av samma mättnad och nöjdhet som Skellefteå hade första finalen efter återinträdet i serien.

  Den enda chansen FBK har är att vara fula. Under en sekvens fungerade det igår, men fulspel, tacklingar, ojämna domarbedömningar som dock kulminerade i en bakslag i form av en hård utvisning på Christian Berglund, det räcker inte. Det krävs ett spel som FBK helt enkelt inte visat upp den jär säsongen, varken i grundserien eller i slutspelet.

 6. Du har nog inte riktigt koll på historien här. Skellefteå har kallats Guldstaden i många år, inte pga av hockeyn utan för att allt guld som produceras i Sverige kommer från skellefteåfältet och förädlas på smältverket i Rönnskär.

 7. Johan Olofsson

  Skelleftea kallas Guldstaden i Vasterbotten p g a att det har namngett det stora guldmalmsfaltet, Skelleftea-faltet.

 8. Skellefteå har kallats Guldstaden i årtionden då man utvinner guld där. Lär dig lite historia, google är din vän. http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=915

 9. Men, alltså… Guldstaden är ett väldigt gammalt smeknamn som har med gruvorna i trakten att göra. Det matchar väl med hockeylaget för tillfället, men Skellefteå AIK är inte källan till smeknamnet.

 10. Bara för att förtydliga så kallas Skellefteå för Guldstaden pga allt det guld som bryts ut i Boliden och är inte något påhitt av fansen för att man är regerande mästare… Dock ganska passande då det känns som att guldet kommer att gå till just Guldstaden!!