Färjestad 14/15 – version 2

MÅLVAKTER
1. Fredrik Pettersson-Wentzel.
2. Justin Pogge (NY).
3. Danny Taylor.
4.
Kommentar: En seniormålvakt för mycket. Men återstår fortfarande för Färjestad att värva in en J20-målvakt som blir tredjemålvakt i A-laget. Adam Werner är ett av svensk hockeys största målvaktslöften, men 97:a som han är är det knappast troligt att FBK redan vågar räkna honom som trea.

BACKAR
1. Ole-Kristian Tollefsen.
2. Niklas Arell.
3. Anton Grundel.
4. Daniel Gunnarsson (NY).
5. Shawn Lalonde (NY).
6. Oliver Kylington
7.
8.
9. Wilhelm Westlund (lånas ut)
10. Simon Fredriksson (lånas ut)
Kommentar: Färjestad är intresserad av Fredrik Eriksson men där finns hård konkurrens från KHL. Man väntar fortsatt från svar från Dallas (Ludwig Byström) och Montreal (Magnus Nygren).

FORWARDS
1. Milan Gulas.
2. Joakim Hillding.
3. Christoffer Forsberg.
4. Linus Fröberg.
5. Joakim Nygård.
6. Martin Røymark.
7. Pontus Åberg.
8. Per Åslund.
9. Marius Holtet (+)
10. Johan Olofsson (NY)
11. Anton Hedman (NY)
12. Linus Persson (NY)
13. Joachim Rohdin (NY)
14. Luciano Aquino (NY)
15.
16.
Kommentar: Färjestad har presenterat fyra ytterforwards den senaste veckan medan Tomás Hyka nu är ett minne blott efter att ha gjort en permanent övergång till moderklubben Mlada Boleslav.
Men två spelare ska in. Vi skrev i lördagens VF att Färjestad och Rickard Wallin enligt uppgift är nära en förlängning. I så fall återstår bara en pusselbit för Färjestad att lägga framåt – en förstecenter av klass.
Jag skrev den här långa krönikan om vem jag tycker de borde lägga allt fokus på. Håller ni med mig?
Vad man mer kan läsa ut av de fyra forwardsvärvningarna FBK gjort i veckan?
1. Man räknar inte på något sätt med Marius Holtet.
2. Christoffer Forsberg/Linus Fröberg kommer spela center i fjärdeformationen.

Vad är era tankar kring hur laget börjar forma sig?

/ Ekberg

25 responses to “Färjestad 14/15 – version 2

 1. Gör om, gör rätt

  Bästa försvaret hade vi senaste guldåret 2010/2011. Bättre på alla positioner. Trist att Åberg försvinner också.

 2. Mr Hockey

  @Martin Solberg: Jag tycker att Åberg och Byström är dom klart mest lyckade av nyförvärven som gjordes innan säsongen och visst har Byström gjort en del misstag, men har varit klart mer stabil än Arell som började katastrofalt och även hade en dipp på slutet. Antalet onödiga 2:or varav ett gäng highsticking var frekventa i slutskedet av serien och slutspelet dessutom. Byström känns som en uppgraderad variant av Kristoffer Berglund där bägge lever på mycket bra skridskoåkning och enkelt spel, men Byström har bättre size till sin fördel. Klart stabilare än både Grundel & Arell i egen zon.

  Jag håller dessutom med dig om Nygård och Åberg, men jag har aldrig dömt ut Holtet bara påpekat att känslan är att han försvinner (Som jag skrev känns Rohdin som en ersättare) och vi är helt överens om att det är extremt tråkigt i så fall. Håller tummarna för att du får rätt här!

 3. Gör om, gör rätt

  Håller med om att Nygren är viktig. Men tycker fortfarande det är lite tunt på vissa poster.

 4. Alexander Mattsson

  Gör om, gör rätt:

  Håller inte med dig alls, just nu ser vi ut att få ligans bästa försvar. Det enda som saknas är Nygren.

 5. Gör om, gör rätt: Verkar som du sett Aquino ? Hur är han? Vad kan vi förvänta oss?

 6. Swen Levin

  Gött att Walle blir kvar på något sätt i alla fall,han behövs,vill dock ha positiva besked angående Pontus,Ludwig och Magnus

 7. Gör om, gör rätt

  Laget känns lite som en Volvokombi, helt ok på det mesta men inte riktigt bra på något. Arell, Kylington, Grundel, Byström bakåt känns sådär och framåt saknas en riktig förstacenter. Och Aquino ??

 8. Martin Solberg

  Mr Hockey – De luckorna jag menar är bla hur de ska få ordning på Byström. Tycker han väger alldeles för lätt(i dubbel bemärkelse) samt att han är för ojämn. Samma sak med Arell som dock spottade upp sig rejält på slutet, så där är jag mer positiv. Han måste dock lära sig att utnyttja sin storlek a la 105 pannor.

  Tyckte inte heller att Christoffer Forsberg gjorde så mycket väsen av sig. Då gillade jag mer vad Joakim Nygård visade. Visst han brände chanser på löpande band han med. Men han har en blixtsnabb skridskoåkning där få hänger med. Snabb och teknisk med pucken, så han har framtiden för sig. Samma med Åberg.

  Holtet har du redan dömt ut men jag hoppas verkligen du har fel. En av SHLs bästa BP spelare med två år kvar på kontraktet. Att han får lägga skridskorna på hyllan finns inte i min värld just nu. Det jag läst så verkar det som att han va på rätt väg.

  Wallin verkar va på G för ett nytt kontrakt. Fbk behöver en stark ledargestalt. Ang. Nygga så ligger vi pyrt till, som du sa, om han inte får stanna.

 9. Mr Hockey

  @ Martin Solberg: Jag vet att Samuelsson är starkt inblandad i denna värvning men det luktar ändå Anders Steen över detta. Dvs en ren chansning i Bertrand stil. Undrar vad du menar med ”Är många luckor kvar att täta i laget.”? Det är 4 spelare som ska in och som det ser ut nu så blir säkert någon av Byström, Nygren & Wallin kvar plus en klasscenter som vi inte vet vad det slutar med. Självklart att alla lag jobbar med sammanhållningen med det saknas en röd tråd i lagbygget så där har man en rejäl utmaning. Bra att Samuelsson aviserat att han kommer ställa högre krav på barmarksträningen och förhoppningsvis så får man ihop det med teambuildandet.

  @Ekberg: Lander vore naturligtvis en drömförstärkning och som du skriver besitter han dessutom ledaregenskaper och det andas klassisk Färjestadcenter över honom!

  Andra frågor som behöver svar är också hur man tänker sig BP/PP kommande säsong. Som det ser ut nu försvinner både Holtet (I mitt tycke SHLs bäste BP spelare) och den rutinerade men långsamme Bastiansen och här måste andra kliva fram. Vem ska styra PP ? Magic Mike hade varit perfekt som är outstanding på att transportera in pucken i zon samt hitta öppnande passningar och detta måste lösas om vårt PP ska börja fungera igen och vi såg ju även vad som hände efter Nygrens återkomst då vi fick en pointman värd namnet. Försvinner ”Nygga” ser det risigt ut! Viktiga frågor som behöver svar !

 10. En svaghet som Åslunds har är fysiken, han väger alldeles för lätt ute på isen. Blir av med puck ofta och för enkelt.
  Starka sidor är spel utan puck, skymma målvakt i pp och boxplay.

 11. Åslund är en spelare som kan spela många olika typer av ishockey. Han kanske inte är bäst på få enskilda saker som snabbast, bästa skottet eller flest tacklingar men han är bra i stora hela på väldigt mycket.

  Framför allt är han en spelare som gör väldigt få misstag i båda ändar av isen. Han är fruktansvärt snabbtänkt egentligen och är väldigt duktig på att skapa för andra spelare. Dels är han duktig på att skapa yta, ge sina medspelare lägena och möjligheterna. Åslund är inte den som är allra fysisk men han kan ändå ge sig in i skiten om så krävs.

  Den kanske allra bästa egenskapen han har är att göra andra medspelare bra och låter dem få spela sitt spel och att göra det just de är bra på. Kanske ligger det lite i fatet för han själv vissa gånger det är lite det som har med att göra att han kan egentligen spela med vilka som helst i sin kedja.

  Sätt Åslund med Hillding och Lundh och Åslund blir den som tar ansvaret defensivt. Sätt honom med Holtet och Bastiansen och han blir den som behandlar pucken och skapar.

  Hans anpassningsförmåga, hans styrka att sällan göra misstag och hans styrka att skapa möjligheter för sina kedjekamrater att spela sitt spel är något som är oerhört högt värderat inom ishockeyn.

  Sammen har berömt många gånger Per Åslund för hans sätt att tänka ishockey. Åslund är en av väldigt få som lyckats anpassa sitt spel och vara med i samma kedja tillsammans med Jönsson-Nordström. Enkelt kan tyckas att lira med de två men det är bland det svåraste du kan göra.

  Han kanske inte alltid ses i poängprotokollet, men tittar man igen och ser varför de andra kunde göra poäng så förstår man. Det tog mig tid också, men efter ett samtal Perra efter 09-10 fattade jag också.

 12. Martin Solberg: Visst har Åslund styrkor men jag blev nyfiken på vad LTRN tycker som skrev att Åslund har ”många fantastiska verktyg i lådan”

 13. Martin Solberg

  Gillar verkligen att vi har värmlänningar i truppen. Åslund är dessutom som jag ifrån Kil, så sådant är verkligen ett plus!

  Ove – Åslund har verkligen styrkor. Jag kallar det grovjobbare och andra kallar det slitvargar. Han kämpade och slet trots att hans sikte var rejält felinställt. Men i och med att han gjorde sitt jobb ändå så grävde han fram många puckar till Lundh men speciellt till Hillding.

  Mr Hockey – Är många luckor kvar att täta i laget. Inte bara i värvningsväg utan även att få laget att spela som ett lag. Med andra ord lära känna varann.

  Luciano Aquino är det faktiskt Sammen som ligger bakom. Han har mött honom i många matcher nere i Österrike och gillade tydligen vad han såg.

 14. Mr Hockey

  Tycker att Åslund haft en riktigt tung säsong, men spelade upp sig i slutspelet och det finns mycket bra poänger i det LTRN skriver! Åslund är en bärande spelare i laget och jag tycker det är viktigt att vi har värmlänningar i största möjliga mån i laget för att bygga intresse runt Färjestad så det är en självklarhet att han ska vara kvar. Han har dessutom stor del i Hilldings framgång där han och Peppe gjort skitjobbet så att Hillding kunnat glänsa !

  Totalt sett saknas det spets i lagbygget och det andas mycket Brynäs och Luleå över truppen tycker jag. På forwardsidan är det egentligen bara Gulas som sticker ut ordentligt däremot ett antal intressanta yngre killar. Nygård, Fröberg, Forsberg, Åberg & Olofsson som jag hoppas får chansen kommer vara grymt spännande att följa. Rohdin känns som Holtets ersättare och Aquino är en klassisk Anders Steen värvning som jag tror får svårt att överleva oktober, men kanske kan överraska !? Hedman gör att vi ligger i pool position för att vinna utvisningsligan i år igen. Magic Mike hade varit gjuten som förstecenter då vi inte har en enda bra playmaker på centersidan. Tycker för övrigt att Åslund & Hillding borde byta plats.

  Målvaktssidan känns riktigt bra, men jag hade hellre sett Nihlstorp som är en större matchvinnare i mina ögon än PW som dock har åldern till sin fördel. Pogge kommer sannolikt vara klart bäste målvakt med klubban i SHL !

  Backsidan är stabil men utan spets och lyckas man inte knyta upp Nygren ser det tungt ut. Kylington (Tack Ragge för att du fixade den värvningen!) är en profil och oerhörd talang, men jag vet inte om man förvänta sig att han kommer vara ledande redan kommande säsong !? Lalonde & Gunnarsson är intressanta medan Arell & Grundel måste ta nästa kliv i utvecklingen kommande säsong då de varit alldeles för upp och ner den här säsongen. Tollefsen är ingen Frögren och måste sluta ta onödiga utvisningar som sätter laget i klistret.

 15. LNRN: Vad anser du är Åslunds styrkor och svagheter och tycker du Åslund gjort en bra säsong?

 16. Martin Solberg

  LTRN – Som jag skrev tidigare så är jag övertygad om att Sammen INTE vill se honom bränna lika mycket chanser som denna säsong och delvis förra också. Oavsett hur mycket ”ishockeyskalle” han tycker att Åslund besitter. Varken bra för för den egna eller lagets moral/självförtroende för den delen heller.

 17. Solberg:

  Vem är det då som klassar Åslund som målgörare, det måste ju ändå vara din egen syn på det hela.

  Tittar man på Åslund genom hela hans karriär har han egentligen aldrig varit den poänggöraren av rang så att säga. Åslund har många fantastiska verktyg i lådan, det är få som har så många bra element i SHL som faktiskt han har.

  Tränare som Per Mårts, Tommy Smauelsson och Perra Johnsson har många påpekat hans ishockeyskalle. Grovjobbare är heller inget jag håller med om men Per Åslund kan om så behövs, ta den rollen. Är det något han är så är det en bra lagspelare, och det på många plan. Visst önskar man som alltid att spelare gör fler mål, det kan jag hålla med om.

 18. Tråkigt med Hyka han kommer att bli hur bra som helst kanske skulle hamnat i VF där dom unga verkligen får spela.
  Det är tydligen svårt för en värmlänning att bli erkänd så mycket gnäll på Åslund slitvarg och poänggörare som gör andra bättre

 19. Martin Solberg

  LTRN – Håller med dig om att helheten är viktigast men nu är bla Lundh borta.
  Svor ofta över Lundh men mest över Åslund. Åslund som ju är ”klassad” som målgörare, kanske skulle klassas om till grovjobbare (som han egentligen är) som Basse, Holtet och Röymark? För jag är övertygad om att Sammen INTE vill se honom bränna lika mycket chanser som denna säsong och delvis förra också.

 20. Solberg:

  Att du nämner Åslund som kört fast är ändå ganska så intressant, av de åtta säsonger han gjort i FBK har han bara producerat fler poäng än i vintras under två utav dem. Visst önskar man alltid mål, men för mig handlar det om helheten i produktionen som jag anser vara viktigare. Åslund är en utav de största orsakerna tillsammans med Lundh som gett Hillding det stora lyftet, något Hillding själv påpekar.

  Sedan som Solberg säger, ett kontrakt förbinder bara egentligen, försäkringar, pengar och under hur lång tid det skall skötas så länge inte spelarna säger, -nej jag vill flytta.

  Jag har absolut inget emot Ludvig men skulle han lämna har vi såpass många unga duktiga backar i pipen att ge chansen. Nygga däremot har en annan typ av spets och specialiteter som inte växer på träd. Nygga är mer av en rollspelare vi behöver.

  Vad det gäller Åberg så handlar det nog väldigt mycket om att Nashville vill behålla rättigheterna till honom. Visst kan han åka över men då blir det AHL. Återstår dock att se om det blir utlåning till FBK eller DIF.

  Men återigen, om nu Wallin skriver på så måste det till klass på en center och en forward till. Då menar jag inte Blaha Blaha från Ungerska tredjeligan, det måste vara ett namn som klingar mer, som får folk intresserade. Ett namn som folk ändå kan känna igen.

 21. Martin Solberg

  Underförstått så har det påpekats att ingen egentligen sitter säkert. Inte ens de med kontrakt. Hyka va en va dem. Den första jag tänker på är dock Åslund, som jag tycker borde lufta sina vingar och pröva något nytt. Skaffa sig nya erfarenheter och bredda sitt spel. Han va ju en våra målgörare som körde fast ordentligt i år. Är övertygad om att det skulle göra honom gott.

 22. Swen Levin

  ett rykte florerar att Åberg skrivit på för nån nhl-klubb

 23. Kul lag! Bra jobbat Fbk!

 24. Swen Levin

  detta kommer bli oerhört spännande,måtte Ludwig och Magnus stanna

 25. Med tanke på värvningarna är klass på resten som ska värvas ett måste.

  Räkna inte med Fredriksson, har haft kontakt med FBK en enda gång under säsongen.

  Tråkigt med Hyka

  Nygrens vara blir oerhört viktigt när Bastiansen och Berglund försvinner

  Tror/hoppas att Forsberg kan lånas ut och få den speltid Fröberg fick, viktigt.

  Kan inte släppa kedjan Nygård-Fröberg-Åberg, mumma.