En oroande trend

Avslöjar i dagens VF att Färjestad för tredje gången de senaste fem säsongerna är på väg att göra ett minusresultat.
De två gånger man gjort plusresultat har det varit för att…
1. I fjol då man sålde Alexander Salák och Chris Lee och på det sättet räddade upp ett minusresultat.
2. Säsongen 2010/2011 då man gick plus 1,5 miljoner – men enbart på grund av att man gick till SM-final.
Givetvis är trenden oroande. Från att ha gjort ganska stora vinster där i början av 2000-talet är det allt svårare att få ekvationen att gå ihop.
Att spelarbudgeten nu sänks på nytt är lätt att förstå när publiktrenden pekar åt samma håll.
Tack och lov, om ni frågar mig.
Finns få saker som jag avskyr som idrottsklubbar som blir förblindade av jakten på succé och handlar för pengar som inte finns.
Visst, på ett sätt kan man säga att det var det Färjestad gjorde i år då minusresultatet är en frukt av att man i höstas kände sig tvingade att värva för att rädda upp en säsong som höll på att gå åt skogen.
Men skillnaden är att Färjestad nu valde att använda en del av det kapital som trots allt finns, även om den summan inte är så stor som många tror – Färjestads ekonomiska ledning gillar att påpeka att många av de miljoner man har i eget kapital sitter i balkarna i Löfbergs Arena.
Men att man har så svårt att få det att gå ihop är givetvis en trend som borde oroa många av er fans.
Spiralen är tydlig. Mindre publik – sämre lag – mindre publik…
Uppgiften är lika tydlig. Få mer folk på matcherna – få mer pengar att värva spelare för – få ett bättre lag – fler folk kommer på matcherna…

Vad Färjestad måste göra?
På lång sikt?
Givetvis få fler åskådare på matcherna.
På kort sikt?
Att för mindre pengar värva ett spektakulärt lag som både spelar rolig hockey och har förmågan att vinna matcher.

Vad har ni för några lösningar?

/ Ekberg

13 responses to “En oroande trend

 1. LTRN Jag menar yngre spelare som är framstående och inte utfyllnadsspelare som Byström som du nämnde,visst han kan säkert bli bra framöver. Jag skrev förr för om vi tittar tillbaka i tiden så långt som på 80 talet och tills för några år sedan. D jag syftade på va tex Peter Andersson Lusth Håkan Nordin i den eran. Sen Olausson Staffan Lundh M Holmberg mfl. Jönsson Nordström Prestberg Matte Wallin Sjögren.Alla dom va unga duktiga när dom kom. D jag vill säga är att scoutingen måste ha varit klasser bättre förr. Håller med om att d finns yngre bra förmåger på gång och visst vi har haft sådana som Brodin Åberg Klefbom och några till men långt ifrån den kalibern som har kännetecknat Fbk genom åren.

 2. Jon

  Ludvig Byström, Tomas Hyka (tråkigt att det inte fungerade), Pontus Åberg plus att vi även hade/har en del unga redan i våra egna led för tillfället. Hur kan det komma sig att Nygård, Westlund, Kylington med flera spelar i FBK?

  När var egentligen FBK duktiga att knyta till sig unga och duktiga spelare jämfört med idag? Frölunda satsade väldigt på det ifjol, mycket tack vare Roger. I år lyckas man med två namn i Janmark och en lovande finländare. Problemet är att många av de unga skrivet kontrakt med NHL inom en väldigt snar framtid, om de inte redan.

  Sedan kan man alltid fundera på om Frölunda gör rätt alla gånger, en miljon kronor betalade man för Mikael Wikstrand till Mora (den uggiften tar jag gift på). Nu har han skrivit ett kontrakt med NHL, varpå man inte ens fick igen en tredjedel på för den miljonen, man tvingas dessutom nu betala mer i lön för honom än om han inte skrivit på för NHL.

  Andreas:

  Vilka klasspelare har valt HV71 före FBK (Det vill säga de som även FBK varit intresserade av alltså) ?

  Det finns flera skäl till varför man inte är intresserade av Frögren, dem har jag full respekt för. Jag har då absolut inget emot Frögren personligen, skulle också vilja se honom här men jag respekterar Färjestads beslut till fullo.

  Spelare i Karlstad har i urminnes tider alltid pratat om vilken tid på året man skall vara som bäst, det vet alla lag med vinnarkultur.

  MEN jag håller med om att det ser blekt ut vad gäller själva profileringen av spelare, men är det bara i FBK eller gäller det hela Elitserien. I början av 2000 talet fanns inte KHL och med hur många lag har NHL växt de senaste tjugo åren? Problemen är att fler lag med större pengar tömmer de andra ligorna, inte bara FBK. Kolla igenom boksluten för hela SHL, branschen är hur tuff som helst och få lag klara plus. Ju fler lag det finns på toppen ju sämre blir spetsen, inget som händer över en dag men på sikt är det tydligt.

 3. Håller med både Mattias och Andreas,det är helt profillöst. Spelar ingen roll hur mycket som görs vid sidan av planen runt matcherna om du inte har en intressant produkt på isen. Vet inte vad d beror på att Frölunda lyckas knyta till sig alla yngre och lovande spelare Fbk verkar ju inte ens va nära att knyta till sig några i den kalibern. Förr va dom riktigt duktiga på d. Nej Mellanmjölk är inget annat än Mellanmjölk.

 4. Ps Det är ert jobb att se till att vi underhålls av er inte publikens jobb att se till att ni kämpar !

 5. Att inte ta in Frögren nu var att skjuta sig själv i foten !!! FBK hjärta ett känt ansikte osv . Helt värdelöst agerat om ni frågar mig .
  FBK har förlorat sin dragningskraft ! Klass spelare väljer Frölunda/HV före FBK .
  Varför skall folk gå o titta på FBK under hösten när ni endast är intresserade av att vara som bäst i slutspel ?
  Förr fanns det stolthet i att vinna jämt nu hör man i intervjuer med spelarna att det är inte nu vi skall vara bäst !,, nä men hur kul är det då att gå o se er under hösten ?

 6. Mellan 2000 och 2010 hade FBK Ikoner i truppen som Mathias Johansson, Jörgen Jönsson, Peter Nordström, Thomas Rhodin, Greger Arthursson, Rickard Wallin, Jonas Frögren mfl. Alltså spelare som har representerat klubben länge och som publiken kommer dit för att få se. Vilka har FBK idag?

 7. Gör om, gör rätt

  Håller med LTRN, behöver spelare som skapar känslor och snack på stan.
  Både lirare och grovjobbare, typ Jantunen, Kalt, Jenni, Ledin, Kåberg, Sevc mfl. Sista årens uppställningar har varit färglösa.

 8. Önnu billigare biljetter, med olika priser för motstånd och matchdagar har redan prövats, ett koncept som kostade ännu pengar än det gav, idén var god men det fungerade inte.

 9. Swen Levin

  där har du rätt LTRN.

 10. Bra ide att vänta med nyförvärv tills juletider
  Då kan ju vi i publiken också vänta med att besöka arenan tills laget är klart

 11. Håller med dig, Johan.

  En klubb som har ett elitlag i SHL är också ett företag som vilket annat. Har man vikande resultat – särskilt ett antal år i rad – måste man vidta åtgärder. Det är inte som att spela NHL 14, sitta och värva hej vilt, spela och sedan trycka på off- knappen när säsongen är slut. Frågan är hur man med en mindre spelarbudget ändå ska kunna värva spelare av rang. Skellefteå har ändå lyckats, trots att jag inte kan förstå att man kan vilja bo i den stan mer än fem dagar per år. Ett bra spelkoncept som även kan premiera yngre förmågor vore att föredra. Detta är dock inte snutet ur snoken men skulle bygga upp laget mer långsiktigt. Trist att se en spelare som Janmark gå till Göteborg, men just deras upplägg verkar kunna attrahera spelare. Och då menar jag inte att upplägget enbart består av pengar.

  Svår fråga, men jag tror på en mer långsiktig lösning än att stenhårt gå in för SM-guld nästa säsong.

 12. Se till att ha riktigt billiga biljetter till matcher mot lag som inte känns så hett.
  Nu är det ju redan olika priser beroende på vilket lag.

  Men när det trots billigare biljetter ändå bara kommer 5000-5800 så är det bättre att försöka fylla arenan med ännu billigare.

 13. Ge fan i att dumsnåla.

  Kanske helt enkelt behövs nytt blod vid sidan av planen också på kontoren, en ny generationsväxling?

  Kanske har den värmländska marknaden gått lite i stå under en tid. Nytt blod kan väcka liv i marknaden på hemmaplan också. Som det är nu tappar man sponsorer vad det verkar, får ju inte alla loger sålda. Senaste säsongen hade man en kvar då gjorde man om den till sin egen sponsorloge (sitter precis nedanför den).

  Tar hellre två ”kända” fräscha nyförvärv än fem okända. Namn som får folket på stan att snacka. Satsa hellre lite från start och kanske komplettera under säsongen, nu har man ju inte kompleterat utan jagat spetsnyförvärv i dec-jan.