”Jag förstår reaktionerna, men…”

Christoffer Wiktorsson är tillbaka i Degerfors och det skapar reaktioner. Här är några av de olika parametrarna:
• Degerfors får en back av allsvensk klass, med rutin från högsta nationella nivå och som 26 år gammal har ett antal år kvar.
• Det är en hemvändare som alltid har varit öppen med sin kärlek till klubben.
• Han kommer närmast från fyra säsonger i ärkerivalen Örebro.

Relationen Degerfors–Örebro är fortfarande något så djävulskt känslig och jag förstår att det finns supportrar som reagerar. Det är bra att diskussioner förs. Men Peter Samuelsson har varit i ÖSK och vänt hem, Patrik Anttonen har hämtats från Närkeklubben och blivit en viktig kugge… Ska Degerfors nå allsvenskan är det faktiskt bara att bita i det äpplet.

Christoffer Wiktorsson senast det begav sig i Degerfors. Foto: Håkan Strandman

Christoffer Wiktorsson senast det begav sig i Degerfors.
Foto: Håkan Strandman

Wiktorsson gör dessutom en fantastiskt grej i och med det här klubbytet. Han gör just nu sin bästa säsong i allsvenskan och hade definitivt kunnat stanna i Örebro eller gått till en annan klubb i högsta serien. Och fått en tongivande roll. Men han vill hem. Hem till Degerfors. Till klubben han älskar. För att göra sina bästa år där och spela upp laget i allsvenskan.

Christoffer Wiktorsson kommer vara en kanonvärvning och se till att Degerfors med honom och Hampus Zachrisson får superettans bästa mittbackspar nästa säsong. Jag är säker på att han också med all önskvärd tydlighet kommer få alla att förstå att han är en spelare och person som sätter Degerfors i första rummet och bär klubben i sitt hjärta.

Annars hade han inte kommit tillbaka nu.

/Jonas

KBK har chansen – och Broberg fortsätter dominera

Jag har under en period – mest för att sticka ut hakan – sagt att Karlstad BK kommer att gå om Trollhättan, vinna serien och gå upp i division 1. Och nu kan vi slå fast att de sista två omgångarna i division 2 norra Götaland blir ett riktigt drama.

Karlstad som har 17 matcher i rad utan förlust – varav 15 segrar – är nu bara en poäng bakom Trollhättan, som överraskande förlorade mot Rynninge senast. KBK har bättre målskillnad, 41 mot 38. Och spelschemat talar för värmlänningarna.

På lördag tar Karlstad emot jumbon IFK Skövde som bara tagit nio poäng på hela säsongen. Det är laget som förlorade med 0–13 mot Nordvärmland i somras. Skövde tog visserligen revansch i helgen med en 2–1-seger, men ändå – den matchen ska KBK vinna. Samtidigt spelar Trollhättan borta mot tabellsjuan Lidköping. Precis som Karlstad är Trollhättan favorit, men risken för att gå på en mina bör vara betydligt större.

Sista omgången då. Trollhättan möter Skövde AIK som ligger femma. Karlstad åker till Örebro för match mot Karlslund som ligger elva och lär vara i fortsatt poängbehov i bottenstriden.

– – –

Martin Broberg alltså. Jag och flera andra tyckte i somras att det nog var läge för honom att komma hem till Degerfors och börja om i superettan. Det gjorde han inte. Han lämnade Djurgården för Örebro – där han har exploderat. Han gjorde tre mål mot Elfsborg förra veckan och i kväll blev det två nya fullträffar mot Kalmar. En match Broberg därmed avgjorde på egen hand.

Totalt har det blivit åtta allsvenska mål i år för Martin Broberg. Det trodde jag inte att han hade i sig.

/Jonas

Drama i toppmötet

Sifhälla slog Strömtorp i division 4 och knappar därmed in på östvärmlänningarna i toppstriden. Men kampen slutade inte när domaren blåste av matchen. Det var heta känslor mellan lagen även på sociala medier.

På sitt Twitterkonto beskriver Sifhälla matchen som grisig och där Säfflelaget lyckades hantera Strömtorps raka spel. Sifhälla slängde också i väg en känga till SIK och lagets slogan.

Skärmavbild 2015-09-20 kl. 17.07.42

Strömtorp svarade med att flytta tillbaka fokus till planen.

Skärmavbild 2015-09-20 kl. 17.07.53

Men vad hände egentligen? Var någon där och såg dramat utspela sig?

Oavsett måste jag gilla det här – allt som kan höja intresset för den värmländska fotbollen och flytta in den i rampljuset är bra.

/Jonas

Degerfors trupp mot Mjällby

Degerfors spelar sin första av många måstematcher när Mjällby kommer på besök i morgon. Ska det finnas någon chans att nå Sirius och kvalplatsen till allsvenskan är det förstås inget annat än tre poäng som gäller – särskilt med tanke på att Mjällby ligger sist i serien.

Här är spelarna som ska göra det för Degerfors i morgon:
Målvakter: August Strömberg, Oscar Klasson.
Backar: Daniel Sundgren, Hampus Zackrisson, Marcus de Bruin, Patrik Anttonen, Emil Johansson, Hannes Fritzson.
Mittfältare: Andreas Holmberg, Marcus Astvald, Govend Haidar, Fuad Hyseni, Tobias Solberg, Ludvig Fritzson, Boris Lumbana, Eric Jernberg, Erik Nilsson.
Anfallare: Peter Samuelsson, Simon Molander.

Eric Jernberg är tillbaka efter sin avstängning. Foto: Sanna Emanuelsson

Eric Jernberg är tillbaka efter sin avstängning.
Foto: Sanna Emanuelsson

Den uppmärksamme noterar att Patrik Werner har tagit ut 19 spelare – trots att bara 18 faktiskt får vara med. Det är samma spelare som mot Sirius som är uttagna, plus Eric Jernberg som var avstängd då. En spelare ska bort på matchdagen. Han lär heta Hannes Fritzson eller möjligtvis Boris Lumbana, om jag får spekulera.

Mjällbymatchen är för övrigt Degerfors stora bidrag till Röda korset, där två kronor per åskådare skänks till organisationen. Gör nu för h-vete inte som Lech Poznans ”supportrar”.

Klubbens meste spelare någonsin, Tobias Solberg, hyllas dessutom före avspark.

/Jonas

Så slutar superettan

Efter Degerfors förlust mot Sirius ser det mörkt ut för värmlänningarna i kampen om kvalplatsen till allsvenskan. Men på lördag möter Sirius serietvåan Östersund borta och Degerfors tar emot jumbon Mjällby – och då talar mycket för att DIF reducerar avståndet till Uppsalalaget till fyra poäng.

Erik Nilsson, Patrik Werner och Degerfors får svårt att nå allsvenskan. Foto: Peter Bäcker

Erik Nilsson, Patrik Werner och Degerfors får svårt att nå allsvenskan.
Foto: Peter Bäcker

Blir det så är det kamp igen – men min genomgång av alla återstående matcher visar att Sirius försvarar sin kvalplats. Sirius har förstås också chansen att nå Östersund som är fem poäng före, men den jakten tror jag misslyckas.

Så här tror jag att kampen om tredjeplatsen i superettan 2015 slutar.

3. Sirius, målskillnad +22, 43 poäng
19/9 Östersund (borta) – rimlig poängutdelning: 024/9 Assyriska (hemma) – 3
28/9 Athletic United (b) – 3
5/10 Frej (h) – 3
17/10 Varberg (b) – 1
25/10 Jönköpings Södra (h) – 1
1/11 Gais (b) – 1
Tippad slutpoäng: 55
Tippad slutplacering: 3

4. Degerfors, +7, 36
19/9 Mjällby (h) – 3
23/9 Syrianska (b) – 0
27/9 Brommapojkarna (h) – 3
4/10 Ängelholm (b) – 3
18/10 Ljungskile (h) – 3
26/10 Varberg (h) – 1
1/11 Assyriska (b) – 1
Tippad slutpoäng: 50
Tippad slutplacering: 4

5. Syrianska, +9, 35
20/9 Assyriska (b) – 1
23/9 Degerfors (h) – 3
27/9 Frej (b) – 3
5/10 Jönköpings Södra (h) – 0
18/10 Gais (b) – 3
27/10 Östersund (h) – 1
1/11 Athletic United (b) – 3
Tippad slutpoäng: 49
Tippad slutplacering: 5

6. Assyriska, +5, 35
20/9 Syrianska (h) – 1
24/9 Sirius (b) – 0
28/9 Varberg (h) – 3
3/10 Brommapojkarna (b) – 3
18/10 Mjällby (h) – 3
25/10 Ljungskile (b) – 0
1/11 Degerfors (h) – 1
Tippad slutpoäng: 46
Tippad slutplacering: 7

7. Varberg, +5, 35
19/9 Ljungskile (b) – 1
24/9 Värnamo (h) – 3
28/9 Assyriska (b) – 0
4/10 Mjällby (b) – 3
17/10 Sirius (h) – 1
26/10 Degerfors (b) – 1
1/11 – Ängelholm (h) – 3
Tippad slutpoäng: 47
Tippad slutplacering: 6

/Jonas

Vackert, Degerfors

Degerfors IF är inte bara ett alldeles utmärkt fotbollslag som jagar en plats i allsvenskan. I dag har föreningen även visat sig från sin absolut bästa humanitära sida.

Klubben skickade ut ett pressmeddelande för att berätta att den skänker pengar till Röda korset och organisationens insats i flyktingkatastrofen. Två kronor per åskådare Degerfors–Mjällby nästa helg går till Röda korset. Så jag säger som Degerforssupportrarna brukar göra: Alla till Valla!

Men det stannar inte där. Spelare, ledare och övrig personal i klubben har beslutat att ta pengar från sina egna löner i september för att skänka till Röda korset.
– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det är en fråga om
solidaritet som stämmer helt med den värdegrund Degerfors IF har, säger klubbens ordförande Suzanne Hällström i pressmeddelandet.
– Vi hoppas nu på en bred uppslutning kring denna solidaritetsaktion och
att vi kan visa hur idrotten är en positiv faktor i samhället.

Flera andra klubbar har gjort liknande hjälpinsatser och det är bara att applådera dem alla. Idrotten finns där och ställer upp när det behövs som mest.

/Jonas

Nu måste Degerfors slå Sirius

Jag har faktiskt en fullständigt lysande fotbollskväll hemma i soffan. Ledsnade visserligen på bengalavbrotten i Djurgården–Hammarby, men fick i stället se en rafflande avslutning mellan Norrköping och Helsingborg. Norrköping vill inte släppa taget om guldet utan hakar på i titelstriden, som är helt galet spännande.

Nu ser jag Arsenal–Liverpool, men tidigare hann jag då och då slå ett getöga på Gais–Degerfors. Såg för lite för att kunna dra några analyser av spelet, men jag konstaterar att Gais definitivt är det mest oberäkneliga laget i svensk elitfotboll. Jag var på Gamla Ullevi när de mötte Värnamo för någon vecka sedan och då var de usla. 1–3 och total hönsgård i Gais. Sedan dess har de slagit Varberg och nu Degerfors.

Eric Jernberg och Degerfors hade ingen lycka mot Gais. Foto: HP Skoglund

Eric Jernberg och Degerfors hade ingen lycka mot Gais.
Foto: HP Skoglund

Degerfors som hade några riktigt bra lägen och som borde ha gjort i alla fall något mål till. Det blir lätt lite tveksamt i de avgörande lägena. Varför har jag ingen aning om. Men klart är att det är ett problem att spelarna just bakom Peter Samuelsson – i kväll Marcus Astvald, Andreas Holmberg och Ludvig Fritzson – sällan syns i målprotokollet.

Sirius slog Värnamo i kväll och är nu sex poäng före Degerfors, som lär behöva slå Uppsalalaget på Studenternas i september om tredjeplatsen ska vara realistisk. Och det är klart att det kan gå. Degerfors har vunnit svårare matcher än så i år.

/Jonas

Stjärnskottet

Den senaste veckan har Fotbollsvärmland fått skåda ett riktigt genombrott. 20-årige Claes Nyman har gjort sina två första tävlingsmatcher från start i Carlstad United – och som han har gjort det.

Det började mot Hammarby i svenska cupen i torsdags. En fantastisk fotbollskväll på ett välfyllt Tingvalla när Carlstad United gav Stockholmslaget en rejäl match och till slut föll med 2–3. Så nära hade laget inte kommit utan Claes Nyman. Han var fullständigt lysande i sin forwardsposition. Han hotade i djupled, vågade hålla i bollen, avslutade vasst och orkade till och med – sin tunna kropp till trots – hålla ifrån Hammarbybackarna i närkampsspelet.

Jag var djupt imponerad av Nyman i den matchen och stämde in i hyllningskören efteråt. Men jag trodde att det var något av en engångsföreteelse. En galet inspirerad yngling som gjorde sitt livs match när det behövdes som mest.

Men så slog han till igen. Tung förlust för United hemma mot topplaget Akropolis, visst. Men för Claes Nyman var matchen en ny succé. Han gjorde två mål och visade enligt rapporterna samma pondus som mot Hammarby.

Claes Nyman under matchen mot Akropolis. Foto: Tommy Andersson

Claes Nyman under matchen mot Akropolis.
Foto: Tommy Andersson

Unitedtränaren Jonas Rehnberg har nu en intressant forwardsuppsättning att jobba med.
• Hårt jobbande Jochen Graf som är rena drömpartnern för vilken anfallare som helst.
• Den lite tyngre måltjuven Valon Gashi.
• Claes Nyman vars djupledsspel är som ett nålstick i det tätaste av försvar.

/Jonas

Deppa inte, Degerfors

0–0, nästan 3 000 åskådare och en alldeles strålande fotbollskväll. Så såg verkligheten ut på Stora valla i Degerfors i går. Topplagen Degerfors och Östersund bjöd på en tempostark match med en hel del känslor och när publiken manade på sitt hemmalag var det nog årets bästa stämning på Stora valla.

Det är klart att Degerfors hade mått bra av tre poäng i stället för en. Det är klart det går att undra varför Peter Samuelsson byttes ut när han behövdes som mest. Jag funderar även på varför Boris Lumbana skulle komma in i stället för Ludvig Fritzson när bara minuter återstod. Ett meningslöst byte som gjorde att Degerfors tappade rytmen i jakten på ett segermål.

Men jag fokuserar på Degerfors positiva bitar. Samuelsson var nog trött, att spela med en fräsch Alexander Andersson i slutet är ingen dum tanke, även om han kom helt fel in i matchen den här gången. Lumbana kanske skulle bidra med huvudspel? Även om han aldrig hamnade där uppe.

Degerfors var faktiskt lite bättre än Östersund och kunde ha vunnit. Men Andreas Holmbergs skott tog i stolpen i stället för i nätet. Peter Samuelsson var felvänd när han fick sitt öppna läge i straffområdet i första halvlek. Och Ludvig Fritzson övervann den tveksamhet han känner i kantrollen lite för sent för att hinna luckra upp det jämtska försvaret riktigt ordentligt.

Efter sommaren har Degerfors slagit Athletic och gjort en plattmatch mot Utsikten. Annars har värmlänningarna haft otur. Det är klart att tur är något man förtjänar, men det tycker jag att Degerfors har gjort nu. Med det här spelet kommer bollen snart börja studsa rätt. Stolpskotten kommer gå i mål och Peter Samuelsson kommer fortsätta göra mål.

Det spel Degerfors visade i går räcker för att slåss om tredjeplatsen hela vägen till omgång 30. Om det räcker för att bräcka Sirius återstår att se. Men det blir en kamp.

Jag måste förstås också hylla Tobias Solberg. Lagkaptenen gjorde i går sin 400:e seriematch för Degerfors IF. Helt fantastiskt. Han uppmärksammades ordentligt inför avspark i går och det är så välförtjänt det kan bli. Hyllas den som hyllas bör.

/Jonas

Bohlin ersätter Strömberg

August Strömberg fick sin tredje varning mot Frej i lördags och är avstängd i morgondagens hemmamatch mot Utsikten. Ersätter i Degerforsmålet gör en rutinerad herre – nämligen 39-årige Jonas Bohlin.

Därmed blir det en superettanmatch mot Bohlin även i år. Han har faktiskt inte varit utan seriespel sedan säsongen 2010. Så här har det sett ut för honom de senaste åren:
• 2014: Ett inhopp.
• 2013: En match från start.
• 2012: Två matcher från start, ett inhopp.
• 2011: Två matcher från start.

Arvikasonen har gjort sig känd som en stabil och trygg reservmålvakt och jag tror inte att hans medverkan i matchen mot Utsikten ska påverka utfallet för Degerfors.

Efter två matcher med mycket stolpe ut – och lite oskärpa framför motståndarmålet – är det dags att Degerfors vinner igen. Utsikten på hemmaplan är en match värmlänningarna bara ska vinna. Och med en normal prestation blir det garanterat tre poäng.

Nej, jag har inte glömt premiären. Men blixten slår inte ned två gånger.

/Jonas