Kommunikation och Teknik

Feb 16

4G täckning2

Den första generationen av mobilteknik 1G kom 1981 med analog överföring och år 1992 dök 2G upp i form av det digitala informationsutbytet. 3G gjorde sin debut 2001 och här ingår ett multimediastöd tillsammans med en toppöverföringshastighet på minst 200 kB per sekund. Termen 4G diskuteras en hel del dessa dagar med hänvisning till en ny hastighetsstandard i internetanslutning, men vad är fördelarna gentemot 3G?

Under de senaste åren har de flesta av oss konsumenter blivit vana vid att kunna ansluta till Internet med hjälp av mobiltelefonen när vi reser runt. Detta uppnås vanligen genom att ansluta via ett nätverk som tillhandahålls av mobiloperatören, känd som ett 3G-nät. 3G står för ”tredje generationens” mobildatastandarder, eller i stort sett den tredje versionen av den teknik som tillåter användare att ladda ner data till sina mobila enheter. 3G-tekniken har funnits i några år nu och mobiloperatörer har arbetat med utvecklingen av dess efterföljare, 4G (”fjärde generationen”), ungefär lika länge. De äldre 3G-standarder har varit tillräckliga för de inledande skedena av att få med konsumenternas internet på resande fot, men de har ett antal nackdelar. Det viktigaste är hastigheten på nedladdning av data och täckningen av tjänsten.

De nya nättjänsterna som 4G erbjuder ska lösa dessa frågor när det är fullt utbyggt. 4G kommer att ge betydligt snabbare internetuppkoppling över mobila enheter. I praktiken, kommer webbsidor hämta mycket snabbare och det kommer att bli möjligt att ladda ner ljud, video och program över en mobil anslutning. 4G kommer att ge mobila enheter möjlighet att ladda ner 100 MB per sekund, vilket förmodligen är cirka tio gånger snabbare ditt hems bredbandsanslutning någonsin kan åstadkomma. I verkligheten kommer tillgången av hastigheter sannolikt att vara något lägre än 100 MB, men trots det kommer det bli en betydande förbättring på aktuella mobila åtkomsthastigheter. Nätverk med 4G täckning borde också vara betydligt mer robust än 3G, vilket kommer innebära att din anslutning förblir stark oavsett om du rör dig, sitter i en bil eller ett tåg. Även användare inuti byggnader kommer att få en förbättrad anslutning eftersom radiovågor som bär 4G data lättare kan tränga igenom solida väggar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*