Kommunikation och Teknik

Maj 31

support-1120755_1280

IP-telefoni eller VoIP, som står för Voice over Internet Protocol, är telefoni som gör det möjligt att kommunicera via internet, vilket blir allt vanligare och vanligare inom företag världen över. Ingående och utgående samtal sker då med hjälp av virtuella telefonsystem. Utvecklingen har nu gått så långt att det dessutom går att använda sig av IP-telefoni från vanliga telefoner, men då krävs särskilda adaptrar vars syfte är att ansluta telefonen till datanätet. Olika företag och andra verksamheter kan dra stor nytta av att använda sig av IP-telefoni, då fenomenet har många praktiska fördelar. Tjänsten kräver till exempel knappt varken underhåll eller driftkostnader.

Två huvudsakliga anledningar till att använda sig av IP-telefoni

Det finns framför allt två anledningar som ligger i fokus till varför företag borde byta till IP telefoni, istället för att använda dedikerad fast telefoni. Det är nämligen både billigare och resulterar även i en större flexibilitet, vilket beror på att verksamheten då enbart använder sig av ett nätverk, istället för att ha både ett nätverk att surfa på och ett telenät att ringa på. Med andra ord sparas mycket pengar in på de försvunna telefonräkningarna eftersom företaget slipper betala ett minutpris för telefonsamtal och ringer istället gratis via internet. Det är fördelaktigt både för samtal inom landets gränser, men framför allt för samtal som görs internationellt.

Samtidigt blir verksamheten mer flexibel eftersom tjänsten medför ett antal funktioner, som till exempel vidarekoppling och röstmeddelande till mailen. Vidarekoppling resulterar i att kontakt med kund hålls, även när ingen kan ta emot samtalet, vilket beror på att samtalet då vidarebefordras till exempelvis en mobiltelefon. Röstmeddelande till mailen innebär att om ingen trots vidarekoppling svarar på samtalet, skickas även ett röstmeddelande direkt till e-posten hos personen som missat att svara. Det gör att man aldrig missar ett samtal på riktigt.

Dessutom är det en extrem fördel att man kan ringa överallt där det finns internet. Detta gör att faktorer som att befinna sig i utlandet inte längre spelar någon roll så länge den tillhörande adaptern är medtagen och man har laddat ner en app för IP-telefoni. Applikationen fungerar både för Android och iOS.

Andra fördelar för företag som använder sig av IP-telefoni

Tillförlitligheten av IP-telefoni för företag går att räkna med även på bärbara datorer eftersom det sker via en vanlig internetuppkoppling och inte via en speciell hårdvara, vilket resulterar i en stor tillgänglighet av tjänsten. Vidare tillkommer det heller inte några kostnader för att använda sig av tjänsten, utan det går att använda sig av IP-telefoni med sitt gamla vanliga nummer.

Att använda IP-telefoni inom ett företag kan alltså resultera i mycket positivt. Trots den låga kostnaden för tjänsten påverkas inte kvaliteten på ljudet märkvärt, så länge stadig internetuppkoppling finns. Många leverantörer av IP-telefoni garanterar dessutom att ljudkvaliteten ska hålla måttet med fast telefoni.

Väl utvecklad teknik som ständigt är under utveckling

Syftet med IP-teknik var att göra det möjligt att överföra både ljud och video i realtid genom internet, vilket man också lyckades med. Företag med global utspridning har insett de många fördelarna med tjänsten och fler verksamheter tillkommer ständigt. Samtidigt fortsätter även IP-telefonin att utvecklas frekvent, vilket gör att det inom en snar framtid troligtvis kommer att bli ännu bättre. Slutligen medföljer i många fall även ökad produktivitet bland de anställda, men också en yrkesmässig professionalism hos de företag som använder sig av tjänsten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*