Teknik nyheter

Mar 04

Det finns stora fördelar med att använda dagens moderna teknik för att effektivisera din vardag och göra ditt jobb lättare och smidigare. Internet och telekommunikationen har för med sig ett helt annat sätt att kommunicera.

Det finns många molntjänster och tekniska möjligheter som kan underlätta och rent av skapa nya möjligheter och kunder som genererar vinst och pengar på kontot, men det gäller att veta hur du bäst använder dem för att inte veckla in dig i komplicerade tekniska lösningar som ingen förstår sig på. Om tekniken krånglar och skapar hinder istället för möjligheter är det ofta bättre att avstå och köra på det manuella, traditionella sättet men faktum är att med dagens molntjänster för småföretag finns det goda möjligheter för alla att lära sig behärska och dra nytta av modern teknologi i arbetslivet.

Skype är ett företag som erbjuder internetbaserad kommunikation och så kallad IP-telefoni där man ringer via internet istället för via de landbaserade kablar som brukar användas inom traditionell telefoni. Företaget Skype grundades av den svenske entreprenören Niklas Zennström redan 2003 och blev då ett banbrytande sätt att kommunicera för både företag och privatpersoner eftersom det inte längre kostade skjortan att ringa och samtala med vänner och bekanta världen över. När man väljer att ringa via traditionella telefonlinjer behöver man alltid gå via en telefonoperatör som står fri att ta ut olika avgifter för olika typer av samtal, där internationella samtal mellan olika länder och kontinenter som regel är mycket dyrt. När man istället kunde utföra samma typ av samtal via IP-telefoni med Skype blev kostnaderna avsevärt mindre eftersom du ringde via din internetuppkoppling istället för via en telefonoperatör. Internationella företag var snabba att hoppa på detta nya sätt att samtala och kunde på så sätt spara miljontals kronor årligen på internationell kommunikation.

Skype såldes 2005 till Ebay som år 2009 sålde det vidare till en grupp investerare. Sedan 2011 ägs Skype av Microsoft som gjort programmet till en del av sin internetkommunikation. Skype finns idag som en given del av det populära email programmet Outlook, vilket ägs av just Microsoft. I takt med att internet tar allt större plats i våra samhällen blir IP-telefoni och att samtala via internet i både tal och skrift allt populärare. Många företag inser fördelarna med att hålla kostnadseffektiva videosamtal via till exempel Skype. Ett nytt begrepp i sammanhanget är ”internet of things”, så kallat iot, som är ett samlingsnamn för den utveckling där maskiner, hushållsapparater, fordon, kläder och mycket annat förses med inbyggda sensorer och datorer som kan främja kommunikationen människor emellan. År 2020 beräknas 50 miljarder enheter vara uppkopplade dygnet runt.

Det är naturligtvis alltid intressant och finns många fördelar med att anamma kostnadseffektiva teknologier oavsett ditt företags storlek och verksamhetsområde. Nedan listar vi några av de många fördelar med att använda Skype for business.

  1. Dela din skärm

En av de absolut största fördelarna med Skype är möjligheten att dela din skärm med dem du pratar med, vilket gör det möjligt att hålla presentationer eller visa vad du jobbar med för kollegor världen över i kostnadseffektiva videosamtal. Högerklicka under ett pågående samtal och välj ”Share your screen” under ett pågående video-samtal för att visa kollegor och kunder vad du har framför dig på den egna skärmen.

  1. Vidarekoppla samtal

Med Skype kan du enkelt vidarekoppla dina samtal från Skype till din mobil, även om din dator är avstängd och ligger i väskan. Detta kan vara ett smart alternativ till Skype-appen som lätt kan sluka mycket batteri då den ligger öppen i bakgrunden på mobilen.

  1. Ha koll på ditt hem när du är borta

Ha koll på vad som händer i din bostad när du inte är där, och titta på ditt husdjur eller din hemhjälp i en live-sänd kamera direkt via Skype. Skapa två olika användarkonton och logga in på det nya kontot hemifrån din dator, sätt inställningarna till att automatiskt svara på inkommande samtal med video-anslutning. När du sedan ringer upp ditt eget konto från din mobil eller dator på kontoret i Beijing eller var i världen du nu befinner dig, kommer du kunna se ditt hem i realtid via Skype och automatiskt se vad som försiggår där hemma. Ett mycket enkelt och kostnadsfritt sätt att hålla dig uppdaterad när du är ute på affärsmöten.

  1. Skapa ett Skype möte direkt från Outlook

Tack vare länken mellan Skype och Microsofts Outlook finns det idag en möjlighet att skapa ett möte via Skype direkt från Outlook, vilket är perfekt om du vill köra en kostnadseffektiv och smidig videokonferens med deltagare från olika länder och kontinenter. Klicka på knappen ”New Skype meeting” inne i din Outlook-kalender och all nödvändig information kommer automatiskt att länkas rakt in i inbjudan. Lättare än såhär blir det inte.

  1. Spara dina chatt-konversationer

Har du fått en länk skickad till dig via chatt eller så kallad ”instant messanger” från en kollega, men vet inte hur du ska kunna spara den? När chatt-fönstret väl är stängt försvinner som regel informationen och konversationen, och länkar och dokument som delas kan vara svåra att hitta igen. Tack vare Skype kan du lätt och smidigt spara din konversation och kan utan problem gå tillbaka och hitta den information du söker vid ett senare tillfälle. Genom att trycka Crtl+S på din dator sparas historiken automatiskt i din dator eller telefon.

Detta sätt att kommunicera kommer antagligen att utvecklas i framtiden, utan tvekan. Vi står bara i början av hur vi kan sköta våra jobb och privatliv genom nätet.

Aug 09

smartphone

Att vi alla är slavar åt vår smartphone är nog ingen hemlighet, att ”checka” av mobilen innebär idag betydligt mycket mer än att enbart se efter om någon försökt att nå en. Är det inte sociala medier, surfande eller mailande är det underhållning i form av musik, film eller spel. Vardagen är på ett helt nytt sätt synkat till en enda enhet, mobilen.

Men det här med att ”hålla på med mobilen” stup i kvarten – kan det ändå inte föra något positivt med sig? Eller är det bara en distraktion från verkligheten? Ja och nej. Smartphoneanvändandet kan utan tvekan påverka det mesta i positiv anda, framför allt när det kommer till den arbetsmässiga vardagen.

Med rätt verktyg och applikationer kan användarens smartphone på högsta allvar både spara tid och pengar samtidigt som den genererar mer produktivitet i arbetet. För var dag inser fler och fler företag att mobil teknologi inte behöver vara ett negativt inslag utan tvärtom kan skapa fördelar och vinstprofit. Vilken som är den bästa smartphone är svårt att säga, generellt sett brukar företag anse att Android telefoner är bättre än iPhone.

Här följer ett par viktiga punkter som bevisar varför smartphones faktiskt kan hjälpa medarbetare att vara fokuserade på sina arbetsuppgifter och hjälpa företaget att växa.

Uppgiftshantering
Mängder av mobilanpassade tjänster ser till att användaren har koll på agendan och vet vad som måste prioriteras. En populär tjänst är Toodledo som håller stenkoll på vad som måste bli färdigt genom att sortera alla rutiner i mappar. Tjänsten har liksom många andra en gratisversion som är av det enklare slaget, vill man ha en komplett tjänst är PRO-versionen att rekommendera som ger tillgång till alla funktioner och fördelar. Nackdelen med just Toodledo är att tjänsten enbart fungerar för Apple-baserade enheter och inte Android. Det kan vara orsaken till att företag väljer andra tjänster eftersom exempelvis kinesiska ZTE erbjuder några av de bästa smartphones tillverkade med Androidsystem. Just ZTE mobil anses av många vara den bästa mobilen just nu.

”Remember the Milk” är en annan stor favorit när det kommer till den här typen av mobiltjänster och den synkar däremot med Apple, Android och Blackberry.

Man ska alltid komma ihåg att utgå från hur företagets verksamhet ser ut eftersom att olika tjänster erbjuder skilt innehåll och något som fungerar bra för en mindre typ av arbetsplats kanske inte alls är det bästa alternativet i praktiken för en större arbetsplats osv.

Resande i jobbet
Smartphones ger smidiga lösningar för den som reser mycket i arbetet eftersom dagens flygbolag erbjuder mobilanpassade sajter som gör det möjligt att enkelt checka in online samt få sin biljett direkt i mobilen. Moderna smartphones som exempelvis en prisvärd mobil som ZTE har ofta en applikation inbyggd där man kan ta emot biljetten i scannad form som man enkelt visar upp direkt vid säkerhetskontrollen och boardingen (om det gäller flyg, tåg fungerar snarlikt).

Säljare ”on the road”
Många säljare ägnar sin vardag åt att besöka kunder på olika platser, det innebär att man säkerligen inte har tillgång till ett riggat kontor alltför ofta. Tidigare har detta skapat en enorm försening när det kommer till att exempelvis lägga beställningar. Med dagens smartphones kan säljaren däremot i samma ögonblick kunden frågar om låt säga varor på lager ge en aktuell status på vad som finns tillgängligt att beställa. Så länge man har uppkoppling kan man helt enkelt ge kunden exakt information och därefter smidigt maila in ordern till kontoret eller via ett internt orderssystem om företaget har ett sådant. Oerhört effektivt och produktivt när det kommer till business och försäljning, dessutom ett stort plus för kunden som får ut mycket av det korta mötet med säljaren.

E-mail
Att vara möjlig att nå oberoende av var man befinner sig är guld värt för många företag när det kommer till produktivitet inom verksamheten. Många gånger kan ett beslut behöva tas omedelbart för att inte ett problem ska uppstå som kan ställa till stora bekymmer och ett mail kan vara räddningen många gånger. Man ska dock tänka på att det ändå inte är samma sak att skriva långa mail från en liten smartphoneskärm, har man möjlighet att läsa inkommande mail och flagga de man behöver lite mer tid för att svara på. När man väl är på plats vid en dator tar man sig an de mail man tidigare redan läst på språng.

Även om man som sagt inte så enkelt skriver långa essäer på en smartphone är det en stor fördel att kunna svara alla mailande personer lite kort som en uppskattad bekräftelse på att mailet kommit fram.

Feb 24

iphone_6s_vs_nexus_6p_thumb800

När det gäller mobiltelefoni och smartphoneteknik kan man utan tvivel säga att det idag är en finess i stort sett de flesta bär med sig i vardagen. Förr var det betydligt enklare att införskaffa sig en ny mobil – utbudet var tämligen dåligt och konkurrensen inte direkt tät, vilket gjorde det lätt att hitta en helt ok telefon. Man kan lätt tro att mobiltelefoner var en billig historia förr i tiden, men faktum är att de tidiga modellerna med dagens ögon få funktioner var relativt dyra i förhållande till dagens avancerade enheter.

Att välja telefon idag är inte ett enkelt val. Det finns inte bara olika modeller till utseendet att välja bland utan även olika operativsystem och tillverkare. Android – iOS – Windows eller Blackberry: vad ska man välja? Det kanske allra vanligaste är att man väljer att prova en typ av smartphone och sedan fortsätter hålla sig till samma system och tillverkare. Många Applefantaster kan inte tänka sig att använda någon annan telefon än iPhone och om sanningen ska fram är det nog ändå mest grundat på marknadsföring och Steve Jobs imponerande drag att göra teknik personlig och till en livsstil.

Här nedan kommer vi gå igenom några av de mest synliga argumenten för att Android telefoner faktiskt är bättre på många plan än ovan nämnda iPhone.

Lagringsutrymme
När du köper din nya iPhone får du endast med dig det lagringsutrymme du väljer vid köptillfället. De flesta av alla Android telefoner har ett slags micro sim kort som du enkelt och skapligt billigt kan köpa ytterligare utrymme till. Zte blade är en prisvärd mobil och ett bra exempel på en modern Android som ger dig mycket utrymme för pengarna.

Batteri och kabel
Börjar ditt batteri krångla är det genast ett stort problem för iPhone ägaren. Du kan nämligen inte bara köpa ett nytt och stoppa i telefonen. När det gäller Android kan du med de flesta modeller (som exempelvis flera zte mobiltelefoner) allt som oftast ta bort det förstörda batteriet och ersätta det med ett nytt. Android enheter kan praktiskt laddas med USB-sladd medan iPhone endast laddar sitt batteri med den speciellt anpassade sladden.

Dubbla funktioner
Flera av Android telefonerna kan utöver sin funktion som smartphone även användas som fjärrkontroll tack vare sin IR-blaster. ZTE’s blade v6 är ett bättre val än iPhone just på grund av den här fiffiga sensorn eftersom att iPhone inte har någon liknande funktion att erbjuda sina användare.

Smidigt filsystem
Ett av Android telefonernas vinnande argument gentemot iPhone är enkelheten när det gäller filhantering i systemet. Du kan enkelt dra och spara filer mellan din telefon och dator. Du har full access till dina filer när du ansluter Androiden till datorn. iPhone har inget enkelt filsystem och kräver att du synkar allt via iTunes.

Valbarhet
Som vi nämnde i inledningen finns det ett enormt utbud av Android modeller, vilket kan vara förvirrande till viss del men i det långa loppet en stor fördel eftersom du alltid har ett alternativ som passar dina önskemål om storlek, prestanda och design. Pratar vi iPhone kan du garanteras en stilren design, men dina alternativ är få och inte i närheten av Android-djungeln.

Hårdvara
iPhone må ha en avancerad och utvecklad teknik men faktum är att Apples vassaste modell inte kommer i närheten av de mest innovativa modellerna med Android system. Prestandaegenskaper som RAM och batteritid är i många fall bättre på prisvärda mobiler med Androidsystem.

Multitasking
Android har fokuserat på denna bit sedan en tid tillbaka och många vill hävda att det är anledningen till att de föredrar systemet före iOS. Det praktiska multitask-fönstret används dit man enkelt drar de appar man önskar ha igång samtidigt. Det kan exempelvis vara en video som visas via YouTube-appen och access till enhetens filsystem eller SMS-skrivande.

Android är överlägset bäst
Jämför man iPhonen med Androidtelefoner märker man snabbt att det finns många fördelar med Androidtelefoner. Var du inte övertygad om att prova en Android istället för iPhone innan så är du nog det nu!

Jun 11

Att synas och att göra sig en plats på en så konkurrensutsatt marknad och med så lite utrymme för misstag som smartphone-marknaden är en oerhört svår uppgift, särskilt när tillverkarna i fråga letar efter en global expansion. Inte alla har möjlighet att nå alla länder och många, antingen genom att centralisera sina resurser eller eventuella rättsliga problem i väst, föredrar att spela hemma och bli starka där, som fallet i Kina med Xiaomi och Meizu eller bq i Spanien. Så när ett kinesiskt företag som till exempel Huawei visas på scenen och säljer smartphones globalt, måste vi erkänna dess meriter. Det finns även andra kinesiska tillverkare som har börjat göra sig starka i väst och dessa bör beaktas när det är dags att köpa mobiltelefoner då tillverkarna också brukar delta i bästa mobilen-test som gör runt om i världen. Ett av dessa märken, ZTE, har även representation i vårt hemland genom ZTE Sverige. Vilken som är den bästa androidtelefonen är inte längre så enkelt att säga.

Huawei

Huawei

Nu har då den nya modellen Huawei P8 officiellt lanserats. Efter att ha utnyttjat de lärdomar som dragits från Huawei P7, har nu det kinesiska företaget lyckats lära sig vilka funktioner som behövs förbättras och vilka som bör behållas för att förbli en tillverkare att räkna med på marknaden i år. Resultatet är en smartphone som Huawei kan känna sig väldigt stolt över. För att börja med storleken; Huawei har spelat sina kort mycket bra genom att hålla måtten liknande sin föregångare, då dessa enbart har ökat från 5 tum till 5,2 tum. Upplösningen på skärmen har uppgraderats till 1080p, vilket bidrar till en längre självständighet och som kanske inte hade uppnåtts genom en upplösning i 2K. Detta resulterar också i en lite mer begränsad storlek än andra konkurrerande smartphones och gör mobilen lättare att hantera med bara en hand. Vad har då förändrats i den nya modellen Huawei P8? Den största förändringen är den nya processorn HiSilicon Kirin 935 som med åtta kärnor utgör en dramatisk förbättring jämfört med förra året. Detta garanterar en bra prestanda även i de mest krävande situationerna.

HTC

HTC

Väntan på HTC One M9 är över. Den nya modellen av den taiwanesiska tillverkaren har varit en av de mest efterlängtade mobilerna i år. HTC One M8 vann många hjärtan förra året med sin spektakulära design, snygga gränssnitt och kraftfulla inre. Frågan är om den nya modellen M9 kan göra samma sak i år. M9 kommer med en Qualcomm Snapdragon 810 processor med åtta kärnor och en oproportionerligt stor makt. Den har även en mycket förbättrad 20,7 MP kamera och med några fiffiga funktioner som den senaste Sense UI har HTC One M9 gjort stora framsteg inom vissa områden. Andra områden, som skärm och design, har förblivit helt och hållet oförändrade.

ZTE

blades6

ZTE Blade S6 är redan en verklighet på marknaden. Sanningen är att det är en enhet som erbjuder tillförlitlighet i de åtgärder som vidtagits och med sitt förhållandevis låga pris för en smartphone, ger enheten en bra relation mellan kvalitet/pris. En av de första detaljerna som fångar uppmärksamheten hos ZTE Blade S6 är att denna modell levereras med Android Lollipop (med ett anpassat programskikt som inte precis är mycket påträngande). Dessutom överraskar också mobilen med sin Snapdragon 615 processor, en SoC som inte precis är vanlig på marknaden. Just den här modellen kan klassas in i mellanregistret bland ZTE mobiltelefonerna. Denna modell, som kommer med en HD panel (720p), har alla färdigheter för att vara en bra lösning i det dagliga livet för den genomsnittlige användaren. Dock kommer den aldrig att kunna konkurrera som jämlike med modellerna som utgör high-end produkter, något som bör beaktas vid bedömningen av dess tekniska kapacitet. Faktum är att ZTE Blade S6, som har ett RAM på 2 GB, erbjuder intressanta alternativ såsom stöd för 4G-nät eller att utöka sitt interna minne med hjälp av microSD-kort.

ZTE har även andra populära modeller på marknaden, till exempel den senaste ZTE Blade 4G Vec, som har ett intressant pris och prestationer som bör beaktas. Den har en anmärkningsvärd kamera som kan jämföra sig med Moto G av Motorola, vilken som för tillfället är en av de största i det genomsnittliga intervallet. När vi pratar om mellanregistret talar vi om egna interna komponenter i en aktuell medelmobil med två eller fyra processorkärnor och runt 1 GB i RAM-minne. Denna ZTE smartphone har en Qualcomm Snapdragon 400 quad-core processor, 1 GB RAM och en IPS-skärm på 5 tum med HD-upplösning. Detta är inget nytt under solen, utan det som är anmärkningsvärt är dess anslutningsmöjligheter då det är en av de få i mellanregistret med 4G/LTE-anslutning.

Sony

xperia-z3

Den japanska tillverkaren håller ett ostoppbart tempo och presenterar hela tiden nya modeller. I fjol vår kom Xperia Z2 och i september Xperia Z3. Bland de nya modellerna i år finns till exempel Sony Xperia M4 Aqua.

LG

medium05

LG har infört fyra mid-range terminaler på marknaden som kommer att ersätta de olika L-modellerna. Modellen LG Magna är redan välkänd bland konsumenterna. Andra presenterade smartphones tillverkade av LG är Spirit, Leon och Joy, med vilka LG söker sin plats i mellanregistret med en attraktiv kvalitet/pris relation. Det koreanska företaget kommer inom kort att släppa sitt nya flaggskepp, LG G4. En smartphone som kan skryta med en utmärkt skärm, snygg design och framför allt, en kamera med funktioner som är typiska för en SLR-kamera.

Motorola

motorola_moto_g_8gb

Motorola har släppt den andra versionen av sin telefon Moto E som är en av de mobilerna med bäst mervärde bland de smartphones som för närvarande presenteras på marknaden. Den nya enheten har mer flashminne och en kraftfullare processor och framförallt ett attraktivt pris.