Teknik nyheter

Mar 04

Det finns stora fördelar med att använda dagens moderna teknik för att effektivisera din vardag och göra ditt jobb lättare och smidigare. Internet och telekommunikationen har för med sig ett helt annat sätt att kommunicera.

Det finns många molntjänster och tekniska möjligheter som kan underlätta och rent av skapa nya möjligheter och kunder som genererar vinst och pengar på kontot, men det gäller att veta hur du bäst använder dem för att inte veckla in dig i komplicerade tekniska lösningar som ingen förstår sig på. Om tekniken krånglar och skapar hinder istället för möjligheter är det ofta bättre att avstå och köra på det manuella, traditionella sättet men faktum är att med dagens molntjänster för småföretag finns det goda möjligheter för alla att lära sig behärska och dra nytta av modern teknologi i arbetslivet.

Skype är ett företag som erbjuder internetbaserad kommunikation och så kallad IP-telefoni där man ringer via internet istället för via de landbaserade kablar som brukar användas inom traditionell telefoni. Företaget Skype grundades av den svenske entreprenören Niklas Zennström redan 2003 och blev då ett banbrytande sätt att kommunicera för både företag och privatpersoner eftersom det inte längre kostade skjortan att ringa och samtala med vänner och bekanta världen över. När man väljer att ringa via traditionella telefonlinjer behöver man alltid gå via en telefonoperatör som står fri att ta ut olika avgifter för olika typer av samtal, där internationella samtal mellan olika länder och kontinenter som regel är mycket dyrt. När man istället kunde utföra samma typ av samtal via IP-telefoni med Skype blev kostnaderna avsevärt mindre eftersom du ringde via din internetuppkoppling istället för via en telefonoperatör. Internationella företag var snabba att hoppa på detta nya sätt att samtala och kunde på så sätt spara miljontals kronor årligen på internationell kommunikation.

Skype såldes 2005 till Ebay som år 2009 sålde det vidare till en grupp investerare. Sedan 2011 ägs Skype av Microsoft som gjort programmet till en del av sin internetkommunikation. Skype finns idag som en given del av det populära email programmet Outlook, vilket ägs av just Microsoft. I takt med att internet tar allt större plats i våra samhällen blir IP-telefoni och att samtala via internet i både tal och skrift allt populärare. Många företag inser fördelarna med att hålla kostnadseffektiva videosamtal via till exempel Skype. Ett nytt begrepp i sammanhanget är ”internet of things”, så kallat iot, som är ett samlingsnamn för den utveckling där maskiner, hushållsapparater, fordon, kläder och mycket annat förses med inbyggda sensorer och datorer som kan främja kommunikationen människor emellan. År 2020 beräknas 50 miljarder enheter vara uppkopplade dygnet runt.

Det är naturligtvis alltid intressant och finns många fördelar med att anamma kostnadseffektiva teknologier oavsett ditt företags storlek och verksamhetsområde. Nedan listar vi några av de många fördelar med att använda Skype for business.

  1. Dela din skärm

En av de absolut största fördelarna med Skype är möjligheten att dela din skärm med dem du pratar med, vilket gör det möjligt att hålla presentationer eller visa vad du jobbar med för kollegor världen över i kostnadseffektiva videosamtal. Högerklicka under ett pågående samtal och välj ”Share your screen” under ett pågående video-samtal för att visa kollegor och kunder vad du har framför dig på den egna skärmen.

  1. Vidarekoppla samtal

Med Skype kan du enkelt vidarekoppla dina samtal från Skype till din mobil, även om din dator är avstängd och ligger i väskan. Detta kan vara ett smart alternativ till Skype-appen som lätt kan sluka mycket batteri då den ligger öppen i bakgrunden på mobilen.

  1. Ha koll på ditt hem när du är borta

Ha koll på vad som händer i din bostad när du inte är där, och titta på ditt husdjur eller din hemhjälp i en live-sänd kamera direkt via Skype. Skapa två olika användarkonton och logga in på det nya kontot hemifrån din dator, sätt inställningarna till att automatiskt svara på inkommande samtal med video-anslutning. När du sedan ringer upp ditt eget konto från din mobil eller dator på kontoret i Beijing eller var i världen du nu befinner dig, kommer du kunna se ditt hem i realtid via Skype och automatiskt se vad som försiggår där hemma. Ett mycket enkelt och kostnadsfritt sätt att hålla dig uppdaterad när du är ute på affärsmöten.

  1. Skapa ett Skype möte direkt från Outlook

Tack vare länken mellan Skype och Microsofts Outlook finns det idag en möjlighet att skapa ett möte via Skype direkt från Outlook, vilket är perfekt om du vill köra en kostnadseffektiv och smidig videokonferens med deltagare från olika länder och kontinenter. Klicka på knappen ”New Skype meeting” inne i din Outlook-kalender och all nödvändig information kommer automatiskt att länkas rakt in i inbjudan. Lättare än såhär blir det inte.

  1. Spara dina chatt-konversationer

Har du fått en länk skickad till dig via chatt eller så kallad ”instant messanger” från en kollega, men vet inte hur du ska kunna spara den? När chatt-fönstret väl är stängt försvinner som regel informationen och konversationen, och länkar och dokument som delas kan vara svåra att hitta igen. Tack vare Skype kan du lätt och smidigt spara din konversation och kan utan problem gå tillbaka och hitta den information du söker vid ett senare tillfälle. Genom att trycka Crtl+S på din dator sparas historiken automatiskt i din dator eller telefon.

Detta sätt att kommunicera kommer antagligen att utvecklas i framtiden, utan tvekan. Vi står bara i början av hur vi kan sköta våra jobb och privatliv genom nätet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*