Livsstil, Sport & Utomhus

Apr 13

När det kommer till klockor finns det mängder av varumärken, vilka alla verkar inom sin egen kategori när det kommer till pris och marknad. Många av de stora aktörerna som funnits på marknaden i tider tillverkar klockor som säljs till de högsta priserna. Rolex är ett bra exempel på klockmärke inom denna kategori.

En annan kategori av märkesklockor, när det handlar om lyxmodeller, är vad som skulle kunna kallas för ”första nivåns lyxklockor”. Det vill säga klockor som kostar mer än andra, men samtidigt har ett rimligt pris för den som vill köpa herrklockor och damklockor av hög kvalitet. Vanligtvis ligger prisnivån från 3000 kronor upp till 10000 kronor. Stora pengar för många, men ändå ett bra alternativ för lyxiga klockor eftersom nästa nivå svider betydligt mer i plånboken.

Fördelen med den här lyxkategorin av märkesklockor för herrar och damer är det faktum att modellerna många gånger inte håller sämre kvalitet än dyrare alternativ. Tvärtom används ofta samma typ av material för att tillverka klockor till detta pris som till högre pris. Det gör också anledningarna fler till varför man ändå bör satsa på att köpa en kvalitetsklocka istället för en billig modell. Här följer några förklarande punkter på skillnaderna mellan budgetklockor och lyxklockor.

  1. Glaset

De flesta klockor på dagens marknad har två typer av glas; mineralglas eller syntetiskt safirglas. Det första är betydligt billigare. Det går inte sönder lätt, men kan få sprickor vid hårda slag. Safirglas används på dyrare klockor och ju grövre glaset är, desto mer tåligt och mindre risk är det att det går sönder. Det lyxigare safirglaset är också oerhört reptåligt, vilket man ser tydligt på välanvända lyxklockor, där armbandet må vara slitet men glaset i sitt ursprungliga skick.

  1. Urverket

Schweiz är förutom sin berömda choklad även känt för sina kvalitetstillverkade klockverk. Även Japan är duktiga på att ta fram urverk till sina egna japanska klockmärken. Det finns såklart andra länder som står för tillverkning av urverk, men ett köptips för lyxiga klockor i denna priskategori är att satsa på en klocka med antingen schweiziskt eller japanskt urverk. Är klockan inte av ett japanskt varumärke, såsom Casio eller Seiko, bör man helst välja schweiziskt urverk i första hand.

  1. Traditionell klocktillverkning

Dam klockor och herrklockor som enbart har tillverkats med fokus på utseende och design är inte värt sitt pris i det långa loppet. Man bör istället satsa på en klocka tillverkad av en äkta klockmästare. Framför allt när man köper klockor av detta slag, med en något högre prislapp. När en klocka är framtagen på ett noggrant och professionellt sätt är den inte bara stilig, utan även bekväm och användbar. Schweizarna är på denna punkt oövervinneliga då de har förmågan att alltid hålla hög nivå, oavsett pris, när det kommer till funktion och bekvämlighet.

  1. Tillverkningspris

Faktum är att många budgetklockor är tillverkade till en ytterst liten kostnad. För att skapa en billig produkt används material av mindre bra kvalitet, i vissa fall betydligt sämre, och processen går från att vara hantverkarmässig som vid dyrare klockor till att bli till massproduktion i maskiner. Men vad som verkligen argumenterar för att investera i en dyrare lyxklocka är det faktum att de billigare alternativen, oavsett om det är klockor på nätet eller i butik, inte har ett relevant pris i förhållande till produktionskostnad. Vid en första anblick kan det kännas som ett lockande pris, men i själva verket är det inte i närheten av varans egentliga värde. En lyxklocka däremot har förstås sitt höga pris med vinstmarginal för både tillverkare och återförsäljare, men i detta fall handlar det om ett arbete utfört av mänskliga händer som kräver både talang och erfarenhet.

Att välja mellan budgetklockor och märkesklockor från lyxkategorier är i slutändan ett individuellt val utifrån behov, krav och möjligheter. Men det är alltid bra att ha kännedom om vad som ligger bakom dessa stora prisskillnader eftersom det faktiskt finns en hel del belägg för att lyxigare klockor kostar mer än armbandsur av sämre kvalitet. Vad som säljs bäst grundas även på andra faktorer som exempelvis trender och mode, vilket är två viktiga aspekter när det kommer till att väcka uppmärksamhet kring ett varumärke. Förr litade de dyrare märkena enbart på sin kvalitetsstatus och annonserade sällan i annat än de klassiska kanalerna. Idag ser man tydligt hur även dessa klockmärken, som försöker undvika att tappa marknadsandelar, väljer att möta sina kunder via de nya kanalerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*