Livsstil, Sport & Utomhus

Maj 18

Image Source: Deluxosphere.com

Cykling – ett nöje för alla!
Cykeln, så som vi känner igen den, har funnits i nästan 150 år och den lär nog finnas kvar i många år till. Med all rätt, cykling är ett utmärkt sätt att kombinera motion med framkomlighet, naturupplevelse och kanske äventyrlighet. I cykelns barndom var den gjord i trä och utan stötdämpande gummidäck, det var alltså en ganska obekväm upplevelse. I dag finns det många olika sorters cyklar som är anpassade för var, hur och av vem de ska brukas: om den ska köras i terräng eller på asfalt, om den ska framföras i högt tempo eller i maklig takt, för barn eller vuxna. Allt för att upplevelsen ska vara den bästa.

Att åka till en butik och säga att man ska köpa cykel räcker alltså inte längre. Man måste också tänka igenom vad man främst planerar använda den till, vem man är och vilka behov man har. Man kan även googla ”cyklar rea” för att hitta ett kap!

Vardagscyklisten
Om behovet är att ta dig till arbetet och till affären eller kanske en liten cykeltur med familjen ibland för att motionera lite så är det en standardcykel som rekommenderas. En standardcykel är inte samma sak som en tråkig cykel! Nej, här finns många modeller och finesser för att göra de vardagliga turerna så behagliga som det bara går. De vackra standardcyklarna med högt styre och pakethållare ger en behaglig cykelupplevelse i ett normalt tempo. Ofta är damcyklarna försedda med en korg på styret och kanske ett kjolskydd på bakhjulet. Allt för bekvämlighet och säkerhet. En cykel kombinerad med en elmotor, en el-assisterande cykel, hjälper dig som känner att benmusklerna kanske inte riktigt räcker till i alla lägen eller när det är många upp- och nedförsbackar.

Motionären och den tävlande
Med alla vackra vägar i Sverige så är det inte konstigt att många väljer att sätta sig på cykeln för att förbättra sin kondition. Målet kan vara att klara av en Vätternrunda eller Hisingen Runt. För andra är det bara en bättre kondition som eftersträvas. Oavsett så är det en nätt och lätt cykel som gäller, utan pakethållare och andra tillbehör. Cyklarna har ofta många inställningslägen för att du ska hitta bästa sittposition i kombination med att få till den maximala aerodynamiken.

Äventyraren
Oavsett om det är branta backar, stenar och nedfallna trädstammar eller bilar och betongblock som ska forceras så kräver det sin cykel! En Mountainbike anpassad för staden, skogen eller grusiga underlag gör det till ett rent nöje för dig att trampa dig fram medan du undviker hinder i din väg.

Akrobaten
För många är ju cykeln så mycket mer än bara ett fortskaffningsmedel eller en motionsform. Det är för dig ett nöje och en hobby att med en BMX-cykel göra volter och hopp, försöka dig på olika trick som att stå på bakhjulet. Eller så vill du prova något nytt och antar utmaningen att lära dig bemästra en enhjuling.

Barnet
Klart att barnet ska få en cykel! Hur gammalt är det? En trehjuling passar mindre barn som inte är så stadiga och som dessutom kanske gillar att lägga nallen, hinken och nappflaskan på flaket. Är barnet lite stadigare så kan en spark- och springcykel vara perfekt för att öva upp balansen. En spark- och springcykel är alltså som en liten cykel men utan pedaler, barnet sitter på sadeln och stampar av med fötterna i marken. Är det dags för den första riktiga barncykeln med två hjul, den som barnet drömmer om, den med eller utan stödhjul? I dag finns barn- och juniorcyklarna i olika utföranden precis som för vuxna. Det finns standardmodeller, trickcyklar och de som är lite sportigare i utförandet.

Köpet
Butikerna brukar emellanåt sälja ut sitt befintliga lager för att få plats med kommande säsongs nymodigheter. Om du inte är ute efter det senaste märket så kan det vara smart att köpa en cykel på rea. Kanske vet du exakt vilken cykel du vill ha eller kanske vet du bara att du vill ha en cykel. En specialiserad cykelhandlare kan hjälpa till och komma med goda råd för att välja den bästa cykeln för dig, för dina ändamål och din budget. Ofta har handlarna en egen verkstad eller ett bra kontaktnät för att hjälpa till med reservdelar och service när det behovet uppstår. För en cykel är en investering i något som ska hålla länge, den bör därför få lite omvårdnad emellanåt.

När du sedan står där med din nya fina cykel med händerna på styret och hjälmen på huvudet så ska du känna att det här är cykeln för dina behov och du ska känna dig nöjd. Det här är följeslagaren i många år framöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*