Livsstil, Sport & Utomhus

Jun 05

Att cykla anses som ett praktiskt färdmedel, du tar dig från punkt A till punkt B snabbare genom att cykla än att gå. Det krävs inget körkort för att cykla vilket resulterar i att personer i alla åldrar har möjligheten att använda detta färdmedel. Det är dock viktigt att du är förberedd och har det du behöver för cykling, samt att du är extra noggrann med säkerheten, man befinner sig trots allt i trafiken och bör vara försiktig. Det finns olika skydd och cyklar beroende på hur och var du ska utföra aktiviteten.

Det är viktigt att du väljer en cykel som passar för ditt tänkta ändamål och det finns även andra saker du bör veta innan du köper en ny cykel. Vill du köra fort och hårt i terrängen är det en mountainbike du ska satsa på, medan en racercykel passar utmärkt som träningsredskap. Det finns en mängd olika cyklar, i varierande prisklass och funktion. Lägg ner tid på ditt cykelköp och fundera över hur mycket pengar du är beredd att lägga. Ett tips är att handla direkt från en cykelbutik, då kan du få svar på alla dina frågor och se vad säljaren rekommenderar för just dig och ditt behov. Du får även chansen att testcykla, något som kan vara avgörande i jakten på den ultimata cykeln.

Fördel med att cykla

Förutom att cykling är praktiskt är det också ett utmärkt sätt att komma i form om man använder det på rätt sätt. Det är skonsamt för kroppen samtidigt som både hjärta och muskler får arbeta. Det belastar heller inte på samma sätt som till exempel löpning gör, varför det är många skadade löpare som använder cykling som ett alternativ. Precis som med all annan träning är det viktigt att du börjar lugnt. Hetsa inte upp på cykeln och tro att du kan cykla 7 kilometer på en kvart. Alla kan cykla, det är ingen sport som kräver hög IQ utan tekniken är lätt att förstå. Både människa och miljö mår bättre av att aktivt välja bort bil och buss.

Cykeltillbehör

Men det räcker inte bara med en cykel för att vara redo för vägarna. Har du rätt cykel tillbehör blir både du och cykeln snäppet vassare. Cykeltillbehören är A och O för en behaglig, och framförallt trygg, resa. Den viktigaste av dem alla är givetvis cykelhjälmen. Hjälmar säljs i en uppsjö av olika färger, variationer och former och eftersom detta är en billig livförsäkring är det viktigt att du lägger ner tid på ditt hjälmköp. Hjälmen ska sitta perfekt på huvudet, ha bra ventilation, varken väga för mycket eller för lite och vara CE-märkt. Har cykelhjälmen en CE-märkning innebär det att den gått igenom samtliga säkerhetskrav och direktiv uppsatta i EU och EES.

Ett annat tillbehör du kan lägga lita extra pengar på inför framtida cykelresor är cykelskorna. Det finns olika sorters skor för olika sorters cyklar, så först och främst ska du prata med din cykelhandlare. De är utbildade och vet precis vilka skor du ska köpa för att få rätt komfort till cykeln du valt. Några saker du ändå kan tänka på när du ska köpa cykelskor är passformen, ventilation, sulan och spännsystemet.

Halva nöjet med att cykla är att man får se så mycket mer av naturen än om man åker bil eller buss. Skogen med all dess natur, färgglada fält med nyutslagna blommor, människorna i staden. För att inte missa allt detta är ett par cykelglasögon att rekommendera. För visst undviker man helst att få små, envisa flugor i ögonen? Leta efter ett par med ytor av gummi, så du inte riskerar att de halkar omkring i ansiktet om det blir svettigt.

Glöm inte bort detaljerna

En cykel behöver inte gå igenom någon besiktning, men det betyder inte att man ska glömma bort cykelns viktigaste delar helt och hållet. Att ta hand om hjul och däck är ett måste för att upprätthålla standard och fart. Cyklar du regelbundet rekommenderas att du byter däck varje år, då slitage och nötning på gummit inte bidrar till en trygg resa. Ett annat tips för att få cyklingen att flyta på bättre är att införskaffa en liten pump, som du kan ha med dig på resan om olyckan skulle vara framme. Andra viktiga detaljer att komma ihåg är att dra åt skruvar och muttrar med jämna mellanrum, och se till att inga ekrar sitter löst.

Kom ihåg att du inte behöver köpa någon extremt avancerad cykel direkt. Börja litet, och uppgradera sedan när du väl kommit in i cykeltänket. Det viktigaste är att du vågar hoppa upp på hojen och börja trampa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*