Affärsverksamhet Och Planering

Sep 28

Att driva företag är något som alla kanske någon gång i livet funderat på. Det är inte alltid så enkelt att driva ett företag som det är att starta ett. Det finns många faktorer som spelar in för att du ska få de bästa resultaten i ditt företag. Den allra främsta och viktigaste faktorn är planering – planera planera planera.

Att tänka på

Du ska som företagare framförallt fundera på vad det är som gör ditt företag unikt. Varför ska kunderna handla just av dig. Vad ditt företag erbjuder som ingen annan gör, vilka fördelar kunden erbjuds och så vidare. Därför är det ytterst viktigt att ta sig en rejäl funderare på vad det unika med ditt företag är. Dina konkurrenter blir nervösa – du har nått ditt mål!

Ekonomi

Att skaffa sig rätt rutiner från start kommer att ge dig kontroll över ditt företag och du kommer med säkerhet att undvika onödiga avgifter och en massa huvudvärk. Därför är det en bra strategi att göra rätt från första början.

Att hålla reda på företagets ekonomi kan verka svårt och krångligt. Därför är det smart att lägga upp en ekonomisk plan. Det allra första steget är att granska företagets försäljning. Hur mycket måste företaget sälja för att det ska gå med vinst. Genom att jämföra försäljning från månad till månad kommer du få en bra översikt vilken månad som visade bäst resultat. Då kan du även se vad du kan satsa mer eller mindre på för att få ut mer vinning.

Gör en budget och följ upp den, helst varje dag. En budget är ett jättebra verktyg för att du får en överblick och lättare kunna beräkna kommande intäkter och utgifter. I budgeten kommer du exempelvis få se de intäkter du förväntas ha, rörliga kostnader och fasta kostnader.

Sätt upp mål för ditt företag. Med mål vet du vart företaget ska för att du ska nå den avkastning som du önskar. Ett bra sätt är att månadsvis sätta försäljningsmål och varje dag kolla upp hur mycket du måste tjäna för att nå ditt mål.

Marknadsföring A och O

Marknadsföring är A och O när man driver ett företag och även här ska marknadsföringen vara unik och tilltalande. Du kan marknadsföra dig på många olika sätt – det är bara fantasin som sätter stopp. Marknadsföring kan du tyvärr inte vara utan. Det är mycket nödvändigt med marknadsföring för samtliga företag, stora som små, det är samtidigt dessutom väldigt roligt och behöver inte kosta massvis med pengar. Fastna inte i ett och samma marknadsföringssätt utan våga testa andra vägar och du kommer själv märka vilket sätt som gav bäst resultat. Som sagt, använd fantasin – det kommer generera ditt företag goda resultat.

Var inte tveksam eller rädd för att använda dig av konsulter. De finns ett hav av konsulttjänster och personerna är särskilt specialiserade på många olika områden inom företag som kommer att vara lönsamt och behjälpligt för dig och du kommer att uppnå goda resultat i företaget. Finns det något i ditt företag som behöver ordnas eller utvecklas så krävs det en långsiktig plan, även när det gäller b2b försäljning, som betyder business-to-business.

B2B är en typ av försäljning eller inköp som är mer personlig och du är direktkontakt med ett annat företag. Du kan även här använda dig av en konsult som är specialiserad på b2b försäljning/inköp. Att outsourca tjänster till ett konsultföretag är väldigt vanligt bland företagare och även ett smart sätt att använda sig utav eftersom det krävs så mycket annan fokusering kring att driva eget företag.

Att anlita rätt människor till ditt företag är det viktigaste eftersom det är din personal som kommer att ryggraden för hela din verksamhet. Därför är det viktigt att du anställer kvalificerade personer för den position anlitar dem för. Din personal behöver också vara hängivna till att hjälpa företaget att växa vidare.

Ett annat smart sätt för att få de allra bästa resultaten i ditt företag är att fundera på om platsen för ditt företag verkligen ligger på “rätt” plats. Framförallt vilken målgrupp du har riktat in dig på? Har du en fysisk butik är det givet att ha den placerad lättåtkomligt och där människor normalt rör sig – du vill ju synas med ditt företag.

Företaget online

Världens kommunikation idag är via internet. Allt kretsar på nätet och därmed är det ett ypperligt tillfälle att etablera ditt företag på nätet också. Det finns så mycket bra verktyg och hjälpmedel, det behöver inte vara avancerat för dig att fixa i ordning en snygg och proffsig hemsida. Dessutom ska du se till att hålla hemsidan uppdaterad och framförallt vara engagerad.

Att vara företagare kan vara tufft och för att lyckas behövs planering, det gäller att ta fram en affärsplan samt lägga fokus på rätt marknadsföring och målgrupper. Det är också nödvändigt att använda sig av sociala medier för att kunna sprida företaget. Det är därför mycket bra att exempelvis ha en professionell hemsida eller lägga extra krut på exempelvis en sida på Facebook och Instagram. Detta gör att kunderna enkelt hittar företaget.

Dec 22

bil finansiera

Köpa en bil är alltid ett stort beslut, och en bra bil som du tar hand om på rätt sätt kan bli en trogen vän i många år. Att välja att satsa på en begagnad bil är ett smart drag som du inte kommer att ångra, förutsatt att du hittar ett bra exemplar och en schysst säljare. Nya bilar är i regel överprisade och du betalar en stor summa helt i onödan just för att bilen är ny. Man brukar säga att en ny bil förlorar 10 % i värde i samband med att du kör ut den från bilhandlarens lokal.

Även om en ny bil kan kännas lyxig och mer säker, då du köper från en auktoriserad bilhandlare, finns det ändå många fällor. Med en ny bil finns även risken att den blir lite dyrare än tänkt genom att du övertygas om accessoarer och detaljer som du egentligen inte bryr dig om, men som bilförsäljaren propsar på och övertygar dig om att du behöver. Vips, så har du lagt ut extra pengar på en taklucka eller extra fint läder på bilens stolar trots att du hade varit lika nöjd utan dessa detaljer. När du väljer att satsa på en begagnad bil finns av naturliga skäl inte dessa möjligheter för en bilhandlare att sälja in mer och dyrare detaljer, och genom att hålla huvudet kallt kan du göra en riktigt bra affär.

Mugghållare, luftcirkulation och stolarnas inställning

Det är ofta detaljerna som avgör. När du köper en begagnad bil gör du helt rätt i att inspektera bilen noggrant, och inte bara det som är självklart, det vill säga driften. Kolla upp saker som hur mugghållarna ser ut och fungerar, om de fäller ut utan problem och om de är stadiga nog att hålla en kopp med varmt kaffe. Detta kan också vara en indikation på hur mycket bilen faktiskt har använts.

En annan detalj som är väl värd att ta en titt på när du ska köpa en begagnad bil är hur stolarna i bilen fungerar och hur lätt det är att ställa in dem. Ingen vill sitta obekvämt under långa körsträckor och även om du mest kör kortare sträckor är en obekväm stol, eller en stol som inte går att ställa in till just dina preferenser, helt värdelös. Provsitt inte bara förarstolen utan även passagerarstolen bredvid samt baksätet om det finns ett sådant. Testa hur det är att sitta på bilens alla platser, inte för att du kanske kommer att göra det i framtiden utan för att få en överblick över bilen och kupéns interiör från alla vinklar. Prova också att fälla sätena i bilen, och om du är intresserad av att köpa en bil med tre dörrar är det viktigt att se hur lätt det är att ta sig in och ut ur baksätet både från förarens och passagerarens dörr.

Ytterligare ett bra trick för att få koll på hur bra en begagnad bil faktiskt är, är att testa luftcirkulationen och bilens air-conditioning. Sätt dig i bilen med stängda dörrar och fönster och vrid upp värmen till max, med full luftcirkulation. Notera hur luften i bilen rör sig och hur snabbt det tar att värma upp bilen. Ändra sedan fokus och sätt igång bilens air-condition och se hur snabbt bilens luftflöde ändrar sig och hur snabbt bilen kyls ner. Den här typen av detaljer är viktiga och är definitivt sådant som kan reta gallfeber på dig längre fram. Du kommer att uppskatta at ha testat dessa delar av bilen innan du skriver på ett kontrakt och betalar för fordonet.

Ta med en vän till provkörningen

Det finns idag ett stort utbud av begagnade bilar och många bilmärken har egna garage för just begagnade fordon, såsom begagnade Mercedes eller begagnade BMW. För kolla upp vilka bilmärken som har egna återförsäljare för begagnade bilar i just din kommun kan du söka på internet efter till exempel sökorden begagnade bilar Sandviken eller begagnade bilar Stockholm. När du väl har hittat en återförsäljare är det dags att börja kolla upp olika fordon. Skippa aldrig att provköra bilen eftersom det är viktigt att se hur bilen rör sig och känns när den faktiskt rullar. Många begagnade bilar går dessutom att polera och visa upp på ett sätt som gör att små skavanker, rispor i lacken eller en bullrig motor eller hackande växellåda göms undan eller inte syns, men när du väl tar ut bilen på vägarna kommer den typen av saker snabbt att bli uppenbara.

Det är också en stor fördel att ta med en bekant eller en familjemedlem till provkörningen. Låt din vän stå bakom bilen när du tänder och släcker alla lampor för att på riktigt kontrollera att de fungerar som de ska. Låt också din vän stå bakom bilen när du gasar och bromsar för att se så att lysena på bilen fungerar och för att kontrollera att ingen rök kommer ur bilen vid häftig gasning eller inbromsning, samt så att bilen ser normal ut bakifrån när den här typen av manövrar utförs.

Aug 07

investera2

Att göra en investering kräver noga eftertanke och research då det är dina hårt förtjänade pengar du ska investera med. Trots att det kan vara lockande och tyckas finnas flera olika vinstgivande investeringsalternativ är det viktigt att man lägger ner tid för att hitta just det investeringssätt som passar den egna budgeten. Genom att investera blir man inte rik på en dag, utan man får jobba hårt för att i framtiden kunna njuta av en trygg ekonomi.

För att se till att du tar hänsyn till det mest grundläggande när det kommer till investering har vi valt att ta upp de viktigaste punkterna nedan. Se till att du verkligen tänker över dessa punkter en extra gång.

Investeringens tidsperiod

Hur länge vill du investera? Är det en investering for en längre tid eller kommer du behöva pengarna tillbaka inom ett halvår? Tänk över tidsperioden för din investering och för vad den faktiskt kommer att användas till – se till att du vet hur företaget eller det du ska investera i tjänar sina pengar. Om du inte har koll på hur de får in sina pengar eller om du investerar under en för ojämn tidsperiod kan du nämligen riskera att förlora en hel del pengar. Se samtidigt till att du verkligen förstår hur företaget fungerar – för hur ska du kunna satsa en stor mängd pengar i något som du inte riktigt förstår dig på?

Hur ser företagets framtid ut?

Det mest grundläggande av allt: Hur går det för företaget? Det är ingen idé att investera i ett företag som det inte finns några goda förutsättningar för. Undersök företagets finanser noga – har de haft en jämn tillväxt? Vad har de för skulder? Du kommer behöva den grunden att stå på för att kunna höfta om hur framtiden kommer att te sig om du väljer att investera i företaget. Erbjuder företaget produkter eller tjänster som alltid kommer att vara efterfrågade eller är det något som kommer att rinna ut i sanden efter en tid? Om det är något som kommer att växa och frodas kan det absolut vara något som är värt att investera i. Är det däremot något som riktigt är efterfrågat finnas det högst troligen konkurrenter, vilka kan vara värda att snegla på innan du gör din investering.

Kan du spendera pengarna bättre?

Allting handlar inte om pengar, men nästan allt gör det när det kommer till investeringar. Det kanske finns bättre sätt att spendera pengarna på än att investera i det företag du tänkt från början? Investering är lite som ett deltidsjobb och du bör därför se det som det och inte som ett spel. Se verkligen till att det lönar sig att investera i det du tänker investera i, så att du inte missar en möjlighet som kanske är ännu mer lönsam. Ett tips om du är nybörjare är att investera i ett investmentbolag Stockholm. De må ha en smalare inriktning än vanliga fonder, men fungerar annars ungefär på samma sätt. Ofta har de lägre årsavgifter och sparar du dem på ett ISK-konto slipper du både vinst- och utdelningsskatt.