Affärsverksamhet Och Planering

Dec 22

bil finansiera

Köpa en bil är alltid ett stort beslut, och en bra bil som du tar hand om på rätt sätt kan bli en trogen vän i många år. Att välja att satsa på en begagnad bil är ett smart drag som du inte kommer att ångra, förutsatt att du hittar ett bra exemplar och en schysst säljare. Nya bilar är i regel överprisade och du betalar en stor summa helt i onödan just för att bilen är ny. Man brukar säga att en ny bil förlorar 10 % i värde i samband med att du kör ut den från bilhandlarens lokal.

Även om en ny bil kan kännas lyxig och mer säker, då du köper från en auktoriserad bilhandlare, finns det ändå många fällor. Med en ny bil finns även risken att den blir lite dyrare än tänkt genom att du övertygas om accessoarer och detaljer som du egentligen inte bryr dig om, men som bilförsäljaren propsar på och övertygar dig om att du behöver. Vips, så har du lagt ut extra pengar på en taklucka eller extra fint läder på bilens stolar trots att du hade varit lika nöjd utan dessa detaljer. När du väljer att satsa på en begagnad bil finns av naturliga skäl inte dessa möjligheter för en bilhandlare att sälja in mer och dyrare detaljer, och genom att hålla huvudet kallt kan du göra en riktigt bra affär.

Mugghållare, luftcirkulation och stolarnas inställning

Det är ofta detaljerna som avgör. När du köper en begagnad bil gör du helt rätt i att inspektera bilen noggrant, och inte bara det som är självklart, det vill säga driften. Kolla upp saker som hur mugghållarna ser ut och fungerar, om de fäller ut utan problem och om de är stadiga nog att hålla en kopp med varmt kaffe. Detta kan också vara en indikation på hur mycket bilen faktiskt har använts.

En annan detalj som är väl värd att ta en titt på när du ska köpa en begagnad bil är hur stolarna i bilen fungerar och hur lätt det är att ställa in dem. Ingen vill sitta obekvämt under långa körsträckor och även om du mest kör kortare sträckor är en obekväm stol, eller en stol som inte går att ställa in till just dina preferenser, helt värdelös. Provsitt inte bara förarstolen utan även passagerarstolen bredvid samt baksätet om det finns ett sådant. Testa hur det är att sitta på bilens alla platser, inte för att du kanske kommer att göra det i framtiden utan för att få en överblick över bilen och kupéns interiör från alla vinklar. Prova också att fälla sätena i bilen, och om du är intresserad av att köpa en bil med tre dörrar är det viktigt att se hur lätt det är att ta sig in och ut ur baksätet både från förarens och passagerarens dörr.

Ytterligare ett bra trick för att få koll på hur bra en begagnad bil faktiskt är, är att testa luftcirkulationen och bilens air-conditioning. Sätt dig i bilen med stängda dörrar och fönster och vrid upp värmen till max, med full luftcirkulation. Notera hur luften i bilen rör sig och hur snabbt det tar att värma upp bilen. Ändra sedan fokus och sätt igång bilens air-condition och se hur snabbt bilens luftflöde ändrar sig och hur snabbt bilen kyls ner. Den här typen av detaljer är viktiga och är definitivt sådant som kan reta gallfeber på dig längre fram. Du kommer att uppskatta at ha testat dessa delar av bilen innan du skriver på ett kontrakt och betalar för fordonet.

Ta med en vän till provkörningen

Det finns idag ett stort utbud av begagnade bilar och många bilmärken har egna garage för just begagnade fordon, såsom begagnade Mercedes eller begagnade BMW. För kolla upp vilka bilmärken som har egna återförsäljare för begagnade bilar i just din kommun kan du söka på internet efter till exempel sökorden begagnade bilar Sandviken eller begagnade bilar Stockholm. När du väl har hittat en återförsäljare är det dags att börja kolla upp olika fordon. Skippa aldrig att provköra bilen eftersom det är viktigt att se hur bilen rör sig och känns när den faktiskt rullar. Många begagnade bilar går dessutom att polera och visa upp på ett sätt som gör att små skavanker, rispor i lacken eller en bullrig motor eller hackande växellåda göms undan eller inte syns, men när du väl tar ut bilen på vägarna kommer den typen av saker snabbt att bli uppenbara.

Det är också en stor fördel att ta med en bekant eller en familjemedlem till provkörningen. Låt din vän stå bakom bilen när du tänder och släcker alla lampor för att på riktigt kontrollera att de fungerar som de ska. Låt också din vän stå bakom bilen när du gasar och bromsar för att se så att lysena på bilen fungerar och för att kontrollera att ingen rök kommer ur bilen vid häftig gasning eller inbromsning, samt så att bilen ser normal ut bakifrån när den här typen av manövrar utförs.

Aug 07

investera2

Att göra en investering kräver noga eftertanke och research då det är dina hårt förtjänade pengar du ska investera med. Trots att det kan vara lockande och tyckas finnas flera olika vinstgivande investeringsalternativ är det viktigt att man lägger ner tid för att hitta just det investeringssätt som passar den egna budgeten. Genom att investera blir man inte rik på en dag, utan man får jobba hårt för att i framtiden kunna njuta av en trygg ekonomi.

För att se till att du tar hänsyn till det mest grundläggande när det kommer till investering har vi valt att ta upp de viktigaste punkterna nedan. Se till att du verkligen tänker över dessa punkter en extra gång.

Investeringens tidsperiod

Hur länge vill du investera? Är det en investering for en längre tid eller kommer du behöva pengarna tillbaka inom ett halvår? Tänk över tidsperioden för din investering och för vad den faktiskt kommer att användas till – se till att du vet hur företaget eller det du ska investera i tjänar sina pengar. Om du inte har koll på hur de får in sina pengar eller om du investerar under en för ojämn tidsperiod kan du nämligen riskera att förlora en hel del pengar. Se samtidigt till att du verkligen förstår hur företaget fungerar – för hur ska du kunna satsa en stor mängd pengar i något som du inte riktigt förstår dig på?

Hur ser företagets framtid ut?

Det mest grundläggande av allt: Hur går det för företaget? Det är ingen idé att investera i ett företag som det inte finns några goda förutsättningar för. Undersök företagets finanser noga – har de haft en jämn tillväxt? Vad har de för skulder? Du kommer behöva den grunden att stå på för att kunna höfta om hur framtiden kommer att te sig om du väljer att investera i företaget. Erbjuder företaget produkter eller tjänster som alltid kommer att vara efterfrågade eller är det något som kommer att rinna ut i sanden efter en tid? Om det är något som kommer att växa och frodas kan det absolut vara något som är värt att investera i. Är det däremot något som riktigt är efterfrågat finnas det högst troligen konkurrenter, vilka kan vara värda att snegla på innan du gör din investering.

Kan du spendera pengarna bättre?

Allting handlar inte om pengar, men nästan allt gör det när det kommer till investeringar. Det kanske finns bättre sätt att spendera pengarna på än att investera i det företag du tänkt från början? Investering är lite som ett deltidsjobb och du bör därför se det som det och inte som ett spel. Se verkligen till att det lönar sig att investera i det du tänker investera i, så att du inte missar en möjlighet som kanske är ännu mer lönsam. Ett tips om du är nybörjare är att investera i ett investmentbolag Stockholm. De må ha en smalare inriktning än vanliga fonder, men fungerar annars ungefär på samma sätt. Ofta har de lägre årsavgifter och sparar du dem på ett ISK-konto slipper du både vinst- och utdelningsskatt.