TransportstrĂ€ckorna avklarade – nu börjar allvaret

SĂ„ var dĂ„ kvartsfinalerna i slutspelet avklarade och programenligt sĂ„ fick bĂ„de Hammarby och VĂ€stervik ordentligt pĂ„ nöten – tjugo poĂ€ngs marginal till Indianerna och Dackarna Ă€r stora siffror.

ÄndĂ„ gillar jag upplĂ€gget med sex lag till slutspel, vi fĂ„r inte glömma att bĂ„de Hammarby och VĂ€stervik var skadedrabbade och det hade förmodligen varit jĂ€mnare om Dennis Andersson och Jurica Pavlic varit disponibla.

Hade Àven varit spÀnnande att se Valsarna i slutspel med den form som killarna nu visat upp pÄ slutet. Jag kan nÀstan lova att man hade bjudit bÀttre motstÄnd Àn de bÄda utslagna lagen.

Semifinalerna kommer bli riktiga godbitar – Vetlanda vs Indianerna och Piraterna vs Dackarna. Vetlanda tror jag fixar finalbiljetten relativt enkelt, man Ă€r ett mycket bĂ€ttre lag Ă€n Indianerna. FrĂ„gan Ă€r bara hur Wirebrand ska matcha laget? Jag Ă€r tĂ€mligen sĂ€ker pĂ„ att det blivit bĂ„de en och tvĂ„ sömnlösa nĂ€tter för honom nĂ€r han nu har hela truppen tillgĂ€nglig igen. AngenĂ€ma problem naturligtvis, men vem eller vilka ska han peta?

Piraterna mot Dackarna kommer bli tajtare och mer svĂ„rtippat. Dackarna vann visserligen grundseriens tvĂ„ möten med sammanlagt 104-76 – men i ett slutspel Ă€r det helt andra förutsĂ€ttningar. Det kommer bli tvĂ„ underbara matcher i det hĂ€r ”derbyt”. Nu har Chris Holder chansen att stĂ€lla den relativt misslyckade sĂ€songen i piratvĂ€sten till rĂ€tta, och det Ă€r ett ”hyfsat” par som Motala-gĂ€nget förfogar över i nominering och toppningar – ettan och tvĂ„an i GP-serien!

En som dÀremot kommer fÄ följa den hÀr matchserien frÄn lÀktarplats Àr Victor Palovaara som oturligt nog bröt nyckelbenet pÄ Kalvholmen i gÄr kvÀll. Surt för vÀrmlÀnningen som hÀngde med bra i VÀstervik under tisdagens match med sitt Dackarna.

Avrundar med ett klipp frÄn fjolÄrets SM-final i Kumla, det Àr sÄna hÀr heat som det bjuds pÄ i ett slutspel nÀr ingen viker en tum. Hoppas vi fÄr se mer sÄnt i de kommande matcherna.

Fyra lag nekas elitlicens

Och föga förvÄnande Àr Valsarna ett av de lagen. Det kom knappast som en chock och Lennart Andersson var inne pÄ det hÀr redan innan tisdagens match. Nu vÀntar hÄrt arbete för att fÄ till en handlingsplan som verkar hÄllbar bÄde i teorin och praktiken, men det har blÄst positiva vindar kring föreningen den senaste tiden och jag hoppas sjÀlvklart man reder ut det.

De övriga tre lagen pĂ„ den ”svarta listan” Ă€r Indianerna, Hammarby och Vargarna. Hade inte trott att Indianerna skulle finnas med pĂ„ den hĂ€r listan med sina fina publiksiffror – men detta bevisar bara att det inte gĂ„r att fortsĂ€tta driva speedway som vi gör i Sverige.

Klubbarna mÄste nu gÄ ihop gemensamt en gÄng för alla, och lösa det hÀr om vi ska nÄgon seriespeedway vÀrd namnet i framtiden. Problemet historiskt har ju varit att man frÄn klubbhÄll bara ser till sitt eget bÀsta och inte till det bÀsta för svensk speedway.

Sverige Ă€r frĂ„nĂ„kt nĂ€r det gĂ€ller lovande juniorer av Polen, Danmark och Australien – Ryssland och Ukraina hĂ„ller Ă€ven dom pĂ„ att passera oss – och det Ă€r inte sĂ„ konstigt nĂ€r vĂ„ra egna killar placeras pĂ„ soptippen den dagen de fyller 22 Ă„r.

Visst har vi vÀrldens bÀsta liga i dagslÀget men till vilket pris?

Dramat Valsarna inte hade nÄgon koll pÄ

Vilket vansinnigt drama. Vi har alltsÄ tre matcher dÀr lagen slÄss om platserna i dom sista heaten.

För Valsarnas del kunde det rĂ€ckt till slutspel, men ocksĂ„ sĂ„ illa att man trillat ur elitserien – trots seger mot Dackarna. Nu blev det positionen dĂ€remellan. Och ja, jo, det Ă€r nĂ„got Valsarna fĂ„r vara nöjda med.

Det har trots allt varit en riktig skitsÀsong för Valsarna, pÄ alla sÀtt och vis, och nÀstan helt osannolikt att man faktiskt Àr kvar i elitserien. Vargarna Àr sist, inget snack om saken, men marginalen sÄ liten att inte kan lÄta bli att lida med Norrköpingslaget. Samtidigt fÄr vi hoppas att Valsarna inte bara tog deras plats pÄ lÄnad tid. Nu mÄste man i Hagfors göra sig förtjÀnta av elitserieplatsen Àven utanför banan.

Valsarna var inte medvetna om vilken jÀtterysare det var förrÀn matchen över. Kanske var det lika bra, att Lagutas bara fick brÀnna pÄ, och sen ta en titt i tabellen.

LĂ€sningen blev ganska rolig.

Lastar av mig mer tankar om matchen imorgon. Just nu Ă€r man slut (vĂ„gar inte ens tĂ€nka pĂ„ hur ledare och förare kĂ€nner sig) – och fan sĂ„ kul speedway kan vara ibland. Oslagbart.

Inför Valsarna – Dackarna

Bara timmar kvar tills det ska avgöras – och spĂ€nningen nĂ€rmar sig kokpunkten. NĂ€r jag och Jonas hade inför-snacket i söndags (se föregĂ„ende inlĂ€gg) visste vi inte hur lagen skulle formeras. Nu nĂ€r det stĂ„r klart att Valsarna kommer till start med det starkaste laget – kĂ€nns det som att det kan gĂ„ vĂ€gen.

Formen hos hemmakillarna Ă€r det inget fel pĂ„, samtliga har kört bra den senaste veckan. Buczkowski var grym i senaste hemmamatchen, Gapinski var suverĂ€n i Norrköping och Nermark kommer naturligtvis göra allt för att fĂ„ köra ”vĂ€rmlĂ€ndskt” Ă€ven nĂ€sta sĂ€song. Mycket svĂ„rare för Daniel att ragga sponsorer i nĂ€rregionen om han tvingas köra i nĂ„got annat lag.

Sen har vi en liten intressant detalj som kan bli avgörande för kvÀllen.

Tai Woffinden har bara kört Ă„tta heat sedan han kom till Dackarna mitt i sĂ€songen. Om han kör mer Ă€n tre heat ikvĂ€ll kommer hans snitt att rĂ€knas om till nĂ€sta sĂ€song – och han har pĂ„ sina tvĂ„ matcher höjt sitt snitt frĂ„n 1.310 till 1.875.

En halv poĂ€ng Ă€r mycket nĂ€r man ska bygga trupp, och Woffinden ingĂ„r med största sĂ€kerhet i Dackarnas planer inför 2013. Lagledare Mikael Karlsson hĂ€vdar i smĂ„lands-pressen – pĂ„ frĂ„gan om man tĂ€nker spara pĂ„ britten i kvĂ€llens match: -”Det gĂ„r att se det pĂ„ olika sĂ€tt, men det sportsliga Ă„r 2012 gĂ„r före. Vi mĂ„ste avsluta Ă„ret pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Sen fĂ„r man se vad som hĂ€nder”.

SjÀlvklart mÄste han svara pÄ det viset, men det vore naturligtvis positivt ur Vals-synpunkt om man sparade pÄ britten ikvÀll och han inte kör sex heat som han har möjlighet till pÄ sin reservplats. Detta beror sÄklart pÄ hur matchen utvecklas, naturligtvis gÄr Dackarna för seger.

Men om Valsarna kan rivstarta och skaffa sig ett kraftig övertag i matchens inledning, tror jag Dackarna vÀljer att spara pÄ britten. MÄlilla-lagets svaghet brukar faktiskt vara just inledningen pÄ matcherna.

Om ingen förare i hemmalaget underpresterar ska man kunna rubba stjĂ€rngĂ€nget frĂ„n MĂ„lilla. En seger och ett positivt slut pĂ„ sĂ€songen skulle jag verkligen unna den trogna publik och framförallt alla otroliga mĂ€nniskor som stĂ€ller upp i ”Operation – RĂ€dda Valsarna”.

Snack inför Valsarna-Dackarna

Jag och Henrik snackar lite inför rysarmatchen pÄ tisdag, men Àven om förra veckans kaos och vilka som vinner SM-guld.

Ni kan lyssna pÄ det hÀr.

Dackarna kommer dessutom ha Woffinden pÄ reserven tillskillnad mot vad vi skrivit tidigare, eftersom han inte kört tolv heat i DackevÀsten.

Lindgren pÄ reservplats

Tuffast möjliga motstÄnd vÀntar Valsarna pÄ tisdag nÀr sista omgÄngen av elitserien ska avgöras. Dackarna har ett fantastiskt lag, och kollar man pÄ det löpande snittet sÄ har man nu möjlighet att nyttja Fredrik Lindgren pÄ reservplats. Kommer förmodligen bilda reservpar med förre valsen Victor Palovaara, och det blir en svÄr nöt att knÀcka för hemmalagets dito. Reservmatchen i Norrköping slutade med 3-16 i baken och det vinner man inga matcher pÄ.

SmÄlÀnningarnas förmodade startsjua:

1. A. Jonsson
2. P. Dudek
3. D. Ward
4. M. Jepsen Jensen
5. T. Woffinden
6. F. Lindgren
7. V. Palovaara

Ett ruggigt starkt lag, Woffy, Dudek, Jepsen Jensen och Ward Ă€r de mest lovande förarna frĂ„n respektive hemland – och jag lyfter pĂ„ hatten Ă„t de vĂ€rvningsansvariga i MĂ„lilla.

För hemmalaget Àr det bara seger som gÀller (om man vill stanna kvar i eliten), men det Àr inte sÀkert att det rÀcker i alla fall. Det beror pÄ hur det gÄr i Vargarna respektive VÀsterviks matcher. Men om vi leker med tanken att faktiskt Valsarna fÄr ihop sin ordinarie sjua (för en gÄngs skull) sÄ hittar vi Kasprzak pÄ reservplats och det Àr ju bra. TyvÀrr sÄ smÀller det inte sÄ högt nÀr hans reservkollega Gunnestad (seriens sÀmsta junior) mÄste ta tre heat.

Annars Àr formen god pÄ hemmaförarna i de övriga ligorna. Buszkowski slutade trea i polska mÀsterskapen (dagen efter Norrköpingsmatchen) och Lagutas körde bra i Ryssland pÄ torsdagen.

Valsarna hade ju faktiskt Dackarna pÄ gaffeln i MÄlilla, men med ett par lyckade toppningar frÄn hemmalagets sida redde man till slut ut stormen och vann med 48-42. I den matchen glÀnste Gapinski pÄ reservplats och han var ju Àven magisk i Norrköping, jag har aldrig sett honom sÄ bra tidigare, och kan han fÄ sina lagkompisar att höja sig nÄgra snÀpp Àr inget omöjligt. Men att det kommer bli svÄrt att slÄ den förmodade finalisten Dackarna det Àr rÀtt givet.

Kosiecha bröt lÄrbenet

TrÄkiga nyheter frÄn Tjeckien dÀr Valsarnas Robert Kosiecha vurpade sÄ pass illa att han bröt lÄrbenet, vid en ligamatch under onsdagen. Enligt uppgift ska han ha blivit pÄkörd av Lukas Dryml (som klarade sig oskadd) och med full kraft farit in i sargen. Han fördes direkt med ambulans till sjukhuset i Pardubice dÀr han senare opererades för sina skador.

Kosiecha som visat fin form pÄ slutet missar med största sannolikhet resten av sÀsongen, och det Àr ett hÄrt slag för bÄde honom och Valsarna. Kostek har ju klivit in och axlat kaptens-rollen med den Àran de sista matcherna, och man undrar sÄ smÄtt om motgÄngarna aldrig ska ta slut för Valsarna den hÀr sÀsongen.

Tur dĂ„ att Krzysztof Kasprzak inte visar nĂ„gon kĂ€nning av sin ”ryggskada” som han tvingades vila frĂ„n i mĂ„ndags. Full pott i engelska ligan igĂ„r, och den formen fĂ„r han gĂ€rna ta med sig till ödesmatchen i Norrköping pĂ„ tisdag.

Kasprzak tillbaka

Som ett ”mirakel” sĂ„ stod han dĂ€r pĂ„ startlinjen igĂ„r igen. Matchen mellan Gorzow och Zielona Gora slutade oavgjort 45-45, och Kasprzak plockade sju poĂ€ng pĂ„ fyra heat. Inga tecken pĂ„ nĂ„gra ryggproblem alls, och det Ă€r uppenbart att han fejkade skadan för att slippa köra i mĂ„ndags. NĂ„got som hans lagkompis i Poole – Darcy Ward nĂ€stan sa rĂ€tt ut nĂ€r han intervjuades i tv.

SÄ hÀr stod det i SMS:et som Kasprzak skickade till Pooles promotor Matt Ford pÄ söndagskvÀllen:

”I am in great deal of pain with my back. I went for training in Gorzow today and they gave me some tablet and now I go to hospital. They have told me I need to rest.”

Lite intressant att se hur nu Poole agerar mot polacken, det Ă€r match tvĂ„ dagar pĂ„ raken i ligan, och om han inte dyker upp ikvĂ€ll har han nog satt sin sista potatis – i alla fall hos sydkust-laget.

Ska Àven bli spÀnnande att höra Poole och Englands förbundskapten Neil Middleditch som för en vecka sedan gick ut och kritiserade Tai Woffinden hÄrt eftersom denne valde att avstÄ förra veckans landskamp mellan England och Australien.

Kasprzak vilar sig i form?

IkvÀll Àr det tv-sÀnd toppmatch i Elite League mellan Swindon och Poole. En som inte kommer till start Àr Poole (och Valsarnas) Krzysztof Kasprzak som igÄr meddelade sin engelska klubb att han inte kunde delta eftersom han drabbats av en smÀrtande rygg vid trÀning pÄ sin polska hemmabana. GÄrdagens match mellan Gorzow och stÀlldes senare in pga regn, men i förhandssnacket innan fanns det inget som tydde pÄ att polacken skulle vara skadad, och missa den matchen.

Tittar man pĂ„ schemat sĂ„ har ”KK” match i Swindon ikvĂ€ll, Zielona Gora tisdag, Poole onsdag, Peterborough torsdag.

KrĂ€vande javisst, men samtidigt sĂ„ Ă€r det sĂ„na hĂ€r uppenbara fejkskador som gör mig och mĂ„nga andra sĂ„ förbannade. Har man signat ett kontrakt sĂ„ har man en skyldighet att fullfölja det. Är ju knappast sĂ„ att en förare av hans kaliber behöver tvĂ€tta eller skruva med sina cyklar pĂ„ nattetid…

Nu kommer Poole fĂ„ köra RR ikvĂ€ll och det behöver inte vara nĂ„gon försvagning för deras del, men det Ă€r inte schysst mot varken hans klubb, lagkompisar, fans och sponsorer. Kollar man runt pĂ„ lite engelska forum sĂ„ Ă€r Poole-fansen riktigt uppretade, och Kasprzak har sedan tidigare en ”history” att göra sĂ„ hĂ€r nĂ€r det blir lite hektiskt i de övriga ligorna förutom den polska. Överhuvudtaget inget ovanligt för den moderna öststats-föraren, dĂ€r Tomasz Gollob Ă€r fejkskadornas okrönte konung.

Som Vals-supporter Ă€r man ju pĂ„ senare Ă„r luttrad, och det Ă€r inte utan att man kĂ€nner igen sig i engelsmĂ€nnens vrede…

Årets bottennapp

Har gÄtt och varit lite sur efter Valsarnas svaga insats i tisdags. Jag trodde pÄ förhand att man faktiskt hade chans att göra nÄgot bra pÄ GubbÀngen, men redan tidigt i matchen stod det klart att det inte skulle bli sÄ. TyvÀrr vek laget ner sig fullstÀndigt och det Àr bara Kosiecha och Nermark som kan kvittera ut godkÀnt.

Visst, aldrig lĂ€tt med bortamatch i elitserien, men nog trodde jag att bortalaget skulle bjuda bĂ€ttre motstĂ„nd Ă€n vad man gjorde. Speciellt om man betĂ€nker det prekĂ€ra tabellĂ€ge som laget befinner sig i – men viljan och jĂ€vlar-anammat lös med sin frĂ„nvaro. Jag var sjĂ€lv inte pĂ„ plats, men enligt uppgift sĂ„ var det hĂ€r lagets absolut sĂ€msta insats pĂ„ flera sĂ€songer.

Nu börjar det se orovĂ€ckande ut nĂ€r man kikar pĂ„ vilket lag som ska degraderas. Positivt Ă€r att man har avgörandet i sina egna hĂ€nder (Ă„t bĂ„da ”hĂ„llen”), men det kommer bli oerhört svĂ„rt att fixa det. Vargarna borta Ă€r en ödesmatch, och det var vĂ€ldigt synd att man inte fick med sig mer Ă€n bara fyra poĂ€ngs övervikt i hemmamötet.

Det Ă€r laddat för raffel pĂ„ KrĂ„kvilan den 14 augusti, hoppas att Valsarna kan visa lite mer hjĂ€rta dĂ„ – för det kommer sannerligen behövas om man vill till slutspel, och Ă€nnu viktigare slippa nedflyttning.

Nu gÀller det!

SĂ„ var dagen kommen, den kanske viktigaste dagen i Valsarnas historia, dagen dĂ„ klubben kan rĂ€ddas frĂ„n undergĂ„ng. Stora ord – men det Ă€r sĂ„ det kĂ€nns. Man blir en smula rörd nĂ€r man ser det stora stöd som företag, privatpersoner och föreningar har lagt ner under de gĂ„ngna veckorna.

Det vĂ€ntas storpublik till Wint Arena, och nu stĂ„r det Ă€ven klart att den kanske störste vĂ€rmlĂ€nningen av alla – Sven Göran Eriksson, kommer pĂ„ besök. Stort Ă€r bara förnamnet, och jag hoppas att vi slipper regnet sĂ„ att matchen kan avgöras under perfekta förutsĂ€ttningar.

Sportsligt Ă€r det ocksĂ„ en mycket viktig match – för bĂ„da lagen. Indianerna Ă€r Ă„rets flopp sĂ„hĂ€r lĂ„ngt, förra Ă„ret var man ju seriesuverĂ€ner, men i Ă„r har det gĂ„tt mycket tyngre. Man har vĂ€rvat dyrt och gammalt och det har inte slagit vĂ€l ut. Kumlalaget ska vara vĂ€ldigt glada att de har superdansken – Niels Kristian Iversen att tillgĂ„. Han var frĂ€mst tĂ€nkt som backup i Ă„r, men har dominerat i samtliga ligor, och man undrar sĂ„ smĂ„tt var Indianerna legat i tabellen om man inte haft honom i laguppstĂ€llningen.

I Valsarna Àr Àntligen Tomasz Gapinski petad. In istÀllet med Buzz som inte kunde nÀrvara senast i Vetlanda, och han hÄller fin form. Kosiecha visar Àven han fin form i Polen, och det kÀnns som att Robert nu tagit Gapinskis plats i laget. PÄ reservplats Äterfinns Robin T och Gunnestad Jr och de kÀnns pÄ pappret svagare Àn Indianernas LindbÀck & Thörnblom. Som tur Àr sÄ ska det köras om det, och 3-3 i de bÄda reservheaten skulle vara ett bra resultat.

Tittar man pÄ de bÄda laguppstÀllningarna ska nog Indianerna ses som knappa favoriter, speciellt med tanke pÄ att man kört bra i Hagfors de senaste Ären. Men hemmalaget borde vara mera hungrigt med tanke pÄ allt runtomkring, och nyckel till seger Àr att man samarbetar bÄde pÄ banan och i depÄn, samt att publiken hjÀlper till att lyfta grabbarna.

Till sist, jag har fÄtt en del konstiga mejl frÄn personer som undrar hur jag kan skriva i VF om Valsarna nÀr jag bor i Kumla och Àr Indian? Till er vill jag bara sÀga att Indianerna ligger mig lika varmt om hjÀrtat som brÀnnÀsslor, huggormar, fÀstingar, och Pripps BlÄ.

Har man en gÄng haft det stora privilegiet att som förare dra pÄ sig valsvÀsten, dÄ finns det ingen annan klubb som ligger Àn varmare om hjÀrtat. Hoppas nu pÄ storpublik ikvÀll sÄ att föreningen kan överleva.

Peta lagkaptenen

I första hand handlar det om att rĂ€dda sĂ€songen och allt det dĂ€r, men bara för att man fĂ„r stopp pĂ„ det ekonomiska raset sĂ„ finns det fler faror för Valsarna – som att hamna sist och bli degraderade.

Elitserien Ă€r sĂ„ bra och jĂ€mn att lag som VĂ€stervik och Vargarna har kapacitet att hamna före Valsarna nĂ€r tabellen ska summeras, och speciellt om blir ”problem” med laguttagningen som i tisdags. Vi konstaterade före sĂ€songen att Valsarna kanske Ă€r det laget som Ă€r mest kĂ€nsliga för skador och det fick vi besvisat nĂ€r Grigorij Laguta inte kunde vara med pĂ„ grund av nyckelbensbrottet.

Nu hade Valsarna inget annat val att mönstra med det laget man gjorde, men vi kan ju inte inbilla oss att det Àr ett vinnande lag. För mig Àr det givet: Buzz och Kaspzrak ska köra. DÄ ökar Valsarna sina segerchanser betydligt, oavsett bana och lag man möter.

SĂ„ – vem ska bort?

Gapinski, förutsatt att han inte kan köra pÄ reserven.

Det Ă€r inte ens nĂ„got att snacka om, tycker jag. Lagkapten sĂ€ger nĂ„gon. Skitsnack, sĂ€ger jag – han pratar knappt engelska. Gapinski har visserligen gjort mycket för Valsarna under elitserieĂ„ren, men nĂ„gonstans mĂ„ste man ocksĂ„ prestera för att fĂ„ vara med. Hans körning, utanför reserven, har inte varit tillrĂ€ckligt bra. SĂ„ Ă€r det bara.

Har förövrigt fĂ„tt en del reaktioner pĂ„ matchtexten mot Vetlanda, att den Ă€r för ”fĂ€rgad”, och jag kan till viss del förstĂ„ det. Personligen sĂ„g jag inte matchen och texten/intervjun Ă€r baserad pĂ„ Micke Lindhs intryck. Hade gĂ€rna tagit fler intryck efter en match ibland, men tiden rĂ€cker inte alltid till nĂ€r det ska in i tryck.

Och just det: nu Àr semestern slut. DÄ lovar jag att det ska bli bÀttre fart pÄ bloggen.

Valsarna tillbaka pÄ banan

Mot alla odds (?) Ă€r det Ă„terigen dags för Hagfors stolthet (sorry, Monica Z, Christer S och Anders O) att inta ovalen. Det hade iallafall inte jag vĂ„gat hoppats pĂ„ sĂ„ sent som för nĂ„gon vecka sedan – men uppslutningen bland företag och privatpersoner har varit smĂ„tt fantastisk. 700 000 var enligt klubben sĂ€krade i fredags, och en lĂ„ng vĂ€g Ă„terstĂ„r naturligtvis för att rida ut stormen helt – men det Ă€r en vĂ€ldigt lovande början.

Valsarna satsar hÄrt pÄ nÀsta tisdags hemmamatch mot Indianerna som ska bli den stora rÀddningen med enkronasmatchen. Men först Àr det alltsÄ morgondagens match mot serieledande Vetlanda, pÄ agendan.

Vetlanda:

1) L. Madsen 2) M. Vaculik 3) E. Sayfutdinov 4) THJ 5) J. Crump 6) D. Ruud 7) J. Thorsell

Valsarna:

1) G.Laguta 2) A.Laguta 3) T. Gapinski 4) R. Kosiecha 5) D. Nermark 6) D. Gunnestad 7) R. Thörnkvist

Knappast Valsarnas starkaste lag pÄ pappret och jag skulle bli vÀldigt förvÄnad om inte hemmalaget avgÄr med segern tÀmligen enkelt. Debut för Gunnestad och det Àr inte direkt den lÀttaste debuten, men Ä andra sidan finns det inga lÀtta motstÄndare i elitserien, och skulle han ta nÄgon poÀng har han gjort det mycket bra.

Det viktigaste i morgondagens match Ă€r inte resultatet som jag ser det – utan att Valsarna Ă„terigen Ă€r tillbaka pĂ„ banan.

Finaldags

Har kommit nĂ„gra ordentliga skurar under dagen i MĂ„lilla, men nu Ă€r det uppehĂ„ll och solen tittar sĂ„ smĂ„tt fram. Det kommer sannolikt bli racing ikvĂ€ll, och det tackar vi naturligtvis för. Är en fantastisk bra drĂ€nering pĂ„ banan i MĂ„lilla och utan den hade nog tĂ€vlingen redan var instĂ€lld.

Australien Àr favoriter till slutsegern, och det Àr motiverat. Har ett hÀrligt go i gÀnget och man sÄg vÀldigt bra ut pÄ trÀningen. FrÀmsta utmanare tror jag Danmark blir, de var ju rÀtt överlÀgsna i race-off tÀvlingen och Michael Jepsen Jensen slutar jag aldrig att imponeras av. Ex-solkatten har haft en makalös snabb utveckling i karriÀren och tillsammans med Pedersen och Iversen kommer man se till att Aussie-boys mÄste vara vÀldigt bra för att knipa guldet.

Sverige dÄ? Nja, jag vet inte.

Är inte lĂ€tt att komma in helt kalla som man nu gör i och med att man Ă€r direktkvalificerade, och jag tror att man kommer vara ganska ringrostiga i första delen av tĂ€vlingen. Visserligen finns ju jokern att ta till, men jag tror nog att svenskarna fĂ„r nöja sig med bronset.

Ryssarna gjorde det riktigt bra i kvalet, men nog kÀnns det som att Emil Àr lite för ensam för att man ska kunna vara med och hota om de Àdlaste medaljerna. Vi som följer Valsarna hÄller naturligtvis tummarna för Laguta-bröderna men de mÄste spotta upp sig rejÀlt om det ska bli nÄgon medalj för laget frÄn öst.

Nu hoppas vi att regnet hÄller sig borta, och att det blir en minnesvÀrd Lag-VM final.

Regn, regn, regn

VÀderprognosen ser allt annat Àn bra ut inför kvÀllen.