Transportsträckorna avklarade – nu börjar allvaret

Så var då kvartsfinalerna i slutspelet avklarade och programenligt så fick både Hammarby och Västervik ordentligt på nöten – tjugo poängs marginal till Indianerna och Dackarna är stora siffror.

Ändå gillar jag upplägget med sex lag till slutspel, vi får inte glömma att både Hammarby och Västervik var skadedrabbade och det hade förmodligen varit jämnare om Dennis Andersson och Jurica Pavlic varit disponibla.

Hade även varit spännande att se Valsarna i slutspel med den form som killarna nu visat upp på slutet. Jag kan nästan lova att man hade bjudit bättre motstånd än de båda utslagna lagen.

Semifinalerna kommer bli riktiga godbitar – Vetlanda vs Indianerna och Piraterna vs Dackarna. Vetlanda tror jag fixar finalbiljetten relativt enkelt, man är ett mycket bättre lag än Indianerna. Frågan är bara hur Wirebrand ska matcha laget? Jag är tämligen säker på att det blivit både en och två sömnlösa nätter för honom när han nu har hela truppen tillgänglig igen. Angenäma problem naturligtvis, men vem eller vilka ska han peta?

Piraterna mot Dackarna kommer bli tajtare och mer svårtippat. Dackarna vann visserligen grundseriens två möten med sammanlagt 104-76 – men i ett slutspel är det helt andra förutsättningar. Det kommer bli två underbara matcher i det här ”derbyt”. Nu har Chris Holder chansen att ställa den relativt misslyckade säsongen i piratvästen till rätta, och det är ett ”hyfsat” par som Motala-gänget förfogar över i nominering och toppningar – ettan och tvåan i GP-serien!

En som däremot kommer få följa den här matchserien från läktarplats är Victor Palovaara som oturligt nog bröt nyckelbenet på Kalvholmen i går kväll. Surt för värmlänningen som hängde med bra i Västervik under tisdagens match med sitt Dackarna.

Avrundar med ett klipp från fjolårets SM-final i Kumla, det är såna här heat som det bjuds på i ett slutspel när ingen viker en tum. Hoppas vi får se mer sånt i de kommande matcherna.

Fyra lag nekas elitlicens

Och föga förvånande är Valsarna ett av de lagen. Det kom knappast som en chock och Lennart Andersson var inne på det här redan innan tisdagens match. Nu väntar hårt arbete för att få till en handlingsplan som verkar hållbar både i teorin och praktiken, men det har blåst positiva vindar kring föreningen den senaste tiden och jag hoppas självklart man reder ut det.

De övriga tre lagen på den ”svarta listan” är Indianerna, Hammarby och Vargarna. Hade inte trott att Indianerna skulle finnas med på den här listan med sina fina publiksiffror – men detta bevisar bara att det inte går att fortsätta driva speedway som vi gör i Sverige.

Klubbarna måste nu gå ihop gemensamt en gång för alla, och lösa det här om vi ska någon seriespeedway värd namnet i framtiden. Problemet historiskt har ju varit att man från klubbhåll bara ser till sitt eget bästa och inte till det bästa för svensk speedway.

Sverige är frånåkt när det gäller lovande juniorer av Polen, Danmark och Australien – Ryssland och Ukraina håller även dom på att passera oss – och det är inte så konstigt när våra egna killar placeras på soptippen den dagen de fyller 22 år.

Visst har vi världens bästa liga i dagsläget men till vilket pris?

Dramat Valsarna inte hade någon koll på

Vilket vansinnigt drama. Vi har alltså tre matcher där lagen slåss om platserna i dom sista heaten.

För Valsarnas del kunde det räckt till slutspel, men också så illa att man trillat ur elitserien – trots seger mot Dackarna. Nu blev det positionen däremellan. Och ja, jo, det är något Valsarna får vara nöjda med.

Det har trots allt varit en riktig skitsäsong för Valsarna, på alla sätt och vis, och nästan helt osannolikt att man faktiskt är kvar i elitserien. Vargarna är sist, inget snack om saken, men marginalen så liten att inte kan låta bli att lida med Norrköpingslaget. Samtidigt får vi hoppas att Valsarna inte bara tog deras plats på lånad tid. Nu måste man i Hagfors göra sig förtjänta av elitserieplatsen även utanför banan.

Valsarna var inte medvetna om vilken jätterysare det var förrän matchen över. Kanske var det lika bra, att Lagutas bara fick bränna på, och sen ta en titt i tabellen.

Läsningen blev ganska rolig.

Lastar av mig mer tankar om matchen imorgon. Just nu är man slut (vågar inte ens tänka på hur ledare och förare känner sig) – och fan så kul speedway kan vara ibland. Oslagbart.

Inför Valsarna – Dackarna

Bara timmar kvar tills det ska avgöras – och spänningen närmar sig kokpunkten. När jag och Jonas hade inför-snacket i söndags (se föregående inlägg) visste vi inte hur lagen skulle formeras. Nu när det står klart att Valsarna kommer till start med det starkaste laget – känns det som att det kan gå vägen.

Formen hos hemmakillarna är det inget fel på, samtliga har kört bra den senaste veckan. Buczkowski var grym i senaste hemmamatchen, Gapinski var suverän i Norrköping och Nermark kommer naturligtvis göra allt för att få köra ”värmländskt” även nästa säsong. Mycket svårare för Daniel att ragga sponsorer i närregionen om han tvingas köra i något annat lag.

Sen har vi en liten intressant detalj som kan bli avgörande för kvällen.

Tai Woffinden har bara kört åtta heat sedan han kom till Dackarna mitt i säsongen. Om han kör mer än tre heat ikväll kommer hans snitt att räknas om till nästa säsong – och han har på sina två matcher höjt sitt snitt från 1.310 till 1.875.

En halv poäng är mycket när man ska bygga trupp, och Woffinden ingår med största säkerhet i Dackarnas planer inför 2013. Lagledare Mikael Karlsson hävdar i smålands-pressen – på frågan om man tänker spara på britten i kvällens match: -”Det går att se det på olika sätt, men det sportsliga år 2012 går före. Vi måste avsluta året på bästa sätt. Sen får man se vad som händer”.

Självklart måste han svara på det viset, men det vore naturligtvis positivt ur Vals-synpunkt om man sparade på britten ikväll och han inte kör sex heat som han har möjlighet till på sin reservplats. Detta beror såklart på hur matchen utvecklas, naturligtvis går Dackarna för seger.

Men om Valsarna kan rivstarta och skaffa sig ett kraftig övertag i matchens inledning, tror jag Dackarna väljer att spara på britten. Målilla-lagets svaghet brukar faktiskt vara just inledningen på matcherna.

Om ingen förare i hemmalaget underpresterar ska man kunna rubba stjärngänget från Målilla. En seger och ett positivt slut på säsongen skulle jag verkligen unna den trogna publik och framförallt alla otroliga människor som ställer upp i ”Operation – Rädda Valsarna”.

Snack inför Valsarna-Dackarna

Jag och Henrik snackar lite inför rysarmatchen på tisdag, men även om förra veckans kaos och vilka som vinner SM-guld.

Ni kan lyssna på det här.

Dackarna kommer dessutom ha Woffinden på reserven tillskillnad mot vad vi skrivit tidigare, eftersom han inte kört tolv heat i Dackevästen.

Lindgren på reservplats

Tuffast möjliga motstånd väntar Valsarna på tisdag när sista omgången av elitserien ska avgöras. Dackarna har ett fantastiskt lag, och kollar man på det löpande snittet så har man nu möjlighet att nyttja Fredrik Lindgren på reservplats. Kommer förmodligen bilda reservpar med förre valsen Victor Palovaara, och det blir en svår nöt att knäcka för hemmalagets dito. Reservmatchen i Norrköping slutade med 3-16 i baken och det vinner man inga matcher på.

Smålänningarnas förmodade startsjua:

1. A. Jonsson
2. P. Dudek
3. D. Ward
4. M. Jepsen Jensen
5. T. Woffinden
6. F. Lindgren
7. V. Palovaara

Ett ruggigt starkt lag, Woffy, Dudek, Jepsen Jensen och Ward är de mest lovande förarna från respektive hemland – och jag lyfter på hatten åt de värvningsansvariga i Målilla.

För hemmalaget är det bara seger som gäller (om man vill stanna kvar i eliten), men det är inte säkert att det räcker i alla fall. Det beror på hur det går i Vargarna respektive Västerviks matcher. Men om vi leker med tanken att faktiskt Valsarna får ihop sin ordinarie sjua (för en gångs skull) så hittar vi Kasprzak på reservplats och det är ju bra. Tyvärr så smäller det inte så högt när hans reservkollega Gunnestad (seriens sämsta junior) måste ta tre heat.

Annars är formen god på hemmaförarna i de övriga ligorna. Buszkowski slutade trea i polska mästerskapen (dagen efter Norrköpingsmatchen) och Lagutas körde bra i Ryssland på torsdagen.

Valsarna hade ju faktiskt Dackarna på gaffeln i Målilla, men med ett par lyckade toppningar från hemmalagets sida redde man till slut ut stormen och vann med 48-42. I den matchen glänste Gapinski på reservplats och han var ju även magisk i Norrköping, jag har aldrig sett honom så bra tidigare, och kan han få sina lagkompisar att höja sig några snäpp är inget omöjligt. Men att det kommer bli svårt att slå den förmodade finalisten Dackarna det är rätt givet.

Kosiecha bröt lårbenet

Tråkiga nyheter från Tjeckien där Valsarnas Robert Kosiecha vurpade så pass illa att han bröt lårbenet, vid en ligamatch under onsdagen. Enligt uppgift ska han ha blivit påkörd av Lukas Dryml (som klarade sig oskadd) och med full kraft farit in i sargen. Han fördes direkt med ambulans till sjukhuset i Pardubice där han senare opererades för sina skador.

Kosiecha som visat fin form på slutet missar med största sannolikhet resten av säsongen, och det är ett hårt slag för både honom och Valsarna. Kostek har ju klivit in och axlat kaptens-rollen med den äran de sista matcherna, och man undrar så smått om motgångarna aldrig ska ta slut för Valsarna den här säsongen.

Tur då att Krzysztof Kasprzak inte visar någon känning av sin ”ryggskada” som han tvingades vila från i måndags. Full pott i engelska ligan igår, och den formen får han gärna ta med sig till ödesmatchen i Norrköping på tisdag.

Kasprzak tillbaka

Som ett ”mirakel” så stod han där på startlinjen igår igen. Matchen mellan Gorzow och Zielona Gora slutade oavgjort 45-45, och Kasprzak plockade sju poäng på fyra heat. Inga tecken på några ryggproblem alls, och det är uppenbart att han fejkade skadan för att slippa köra i måndags. Något som hans lagkompis i Poole – Darcy Ward nästan sa rätt ut när han intervjuades i tv.

Så här stod det i SMS:et som Kasprzak skickade till Pooles promotor Matt Ford på söndagskvällen:

”I am in great deal of pain with my back. I went for training in Gorzow today and they gave me some tablet and now I go to hospital. They have told me I need to rest.”

Lite intressant att se hur nu Poole agerar mot polacken, det är match två dagar på raken i ligan, och om han inte dyker upp ikväll har han nog satt sin sista potatis – i alla fall hos sydkust-laget.

Ska även bli spännande att höra Poole och Englands förbundskapten Neil Middleditch som för en vecka sedan gick ut och kritiserade Tai Woffinden hårt eftersom denne valde att avstå förra veckans landskamp mellan England och Australien.

Kasprzak vilar sig i form?

Ikväll är det tv-sänd toppmatch i Elite League mellan Swindon och Poole. En som inte kommer till start är Poole (och Valsarnas) Krzysztof Kasprzak som igår meddelade sin engelska klubb att han inte kunde delta eftersom han drabbats av en smärtande rygg vid träning på sin polska hemmabana. Gårdagens match mellan Gorzow och ställdes senare in pga regn, men i förhandssnacket innan fanns det inget som tydde på att polacken skulle vara skadad, och missa den matchen.

Tittar man på schemat så har ”KK” match i Swindon ikväll, Zielona Gora tisdag, Poole onsdag, Peterborough torsdag.

Krävande javisst, men samtidigt så är det såna här uppenbara fejkskador som gör mig och många andra så förbannade. Har man signat ett kontrakt så har man en skyldighet att fullfölja det. Är ju knappast så att en förare av hans kaliber behöver tvätta eller skruva med sina cyklar på nattetid…

Nu kommer Poole få köra RR ikväll och det behöver inte vara någon försvagning för deras del, men det är inte schysst mot varken hans klubb, lagkompisar, fans och sponsorer. Kollar man runt på lite engelska forum så är Poole-fansen riktigt uppretade, och Kasprzak har sedan tidigare en ”history” att göra så här när det blir lite hektiskt i de övriga ligorna förutom den polska. Överhuvudtaget inget ovanligt för den moderna öststats-föraren, där Tomasz Gollob är fejkskadornas okrönte konung.

Som Vals-supporter är man ju på senare år luttrad, och det är inte utan att man känner igen sig i engelsmännens vrede…

Årets bottennapp

Har gått och varit lite sur efter Valsarnas svaga insats i tisdags. Jag trodde på förhand att man faktiskt hade chans att göra något bra på Gubbängen, men redan tidigt i matchen stod det klart att det inte skulle bli så. Tyvärr vek laget ner sig fullständigt och det är bara Kosiecha och Nermark som kan kvittera ut godkänt.

Visst, aldrig lätt med bortamatch i elitserien, men nog trodde jag att bortalaget skulle bjuda bättre motstånd än vad man gjorde. Speciellt om man betänker det prekära tabelläge som laget befinner sig i – men viljan och jävlar-anammat lös med sin frånvaro. Jag var själv inte på plats, men enligt uppgift så var det här lagets absolut sämsta insats på flera säsonger.

Nu börjar det se oroväckande ut när man kikar på vilket lag som ska degraderas. Positivt är att man har avgörandet i sina egna händer (åt båda ”hållen”), men det kommer bli oerhört svårt att fixa det. Vargarna borta är en ödesmatch, och det var väldigt synd att man inte fick med sig mer än bara fyra poängs övervikt i hemmamötet.

Det är laddat för raffel på Kråkvilan den 14 augusti, hoppas att Valsarna kan visa lite mer hjärta då – för det kommer sannerligen behövas om man vill till slutspel, och ännu viktigare slippa nedflyttning.

Nu gäller det!

Så var dagen kommen, den kanske viktigaste dagen i Valsarnas historia, dagen då klubben kan räddas från undergång. Stora ord – men det är så det känns. Man blir en smula rörd när man ser det stora stöd som företag, privatpersoner och föreningar har lagt ner under de gångna veckorna.

Det väntas storpublik till Wint Arena, och nu står det även klart att den kanske störste värmlänningen av alla – Sven Göran Eriksson, kommer på besök. Stort är bara förnamnet, och jag hoppas att vi slipper regnet så att matchen kan avgöras under perfekta förutsättningar.

Sportsligt är det också en mycket viktig match – för båda lagen. Indianerna är årets flopp såhär långt, förra året var man ju seriesuveräner, men i år har det gått mycket tyngre. Man har värvat dyrt och gammalt och det har inte slagit väl ut. Kumlalaget ska vara väldigt glada att de har superdansken – Niels Kristian Iversen att tillgå. Han var främst tänkt som backup i år, men har dominerat i samtliga ligor, och man undrar så smått var Indianerna legat i tabellen om man inte haft honom i laguppställningen.

I Valsarna är äntligen Tomasz Gapinski petad. In istället med Buzz som inte kunde närvara senast i Vetlanda, och han håller fin form. Kosiecha visar även han fin form i Polen, och det känns som att Robert nu tagit Gapinskis plats i laget. På reservplats återfinns Robin T och Gunnestad Jr och de känns på pappret svagare än Indianernas Lindbäck & Thörnblom. Som tur är så ska det köras om det, och 3-3 i de båda reservheaten skulle vara ett bra resultat.

Tittar man på de båda laguppställningarna ska nog Indianerna ses som knappa favoriter, speciellt med tanke på att man kört bra i Hagfors de senaste åren. Men hemmalaget borde vara mera hungrigt med tanke på allt runtomkring, och nyckel till seger är att man samarbetar både på banan och i depån, samt att publiken hjälper till att lyfta grabbarna.

Till sist, jag har fått en del konstiga mejl från personer som undrar hur jag kan skriva i VF om Valsarna när jag bor i Kumla och är Indian? Till er vill jag bara säga att Indianerna ligger mig lika varmt om hjärtat som brännässlor, huggormar, fästingar, och Pripps Blå.

Har man en gång haft det stora privilegiet att som förare dra på sig valsvästen, då finns det ingen annan klubb som ligger än varmare om hjärtat. Hoppas nu på storpublik ikväll så att föreningen kan överleva.

Peta lagkaptenen

I första hand handlar det om att rädda säsongen och allt det där, men bara för att man får stopp på det ekonomiska raset så finns det fler faror för Valsarna – som att hamna sist och bli degraderade.

Elitserien är så bra och jämn att lag som Västervik och Vargarna har kapacitet att hamna före Valsarna när tabellen ska summeras, och speciellt om blir ”problem” med laguttagningen som i tisdags. Vi konstaterade före säsongen att Valsarna kanske är det laget som är mest känsliga för skador och det fick vi besvisat när Grigorij Laguta inte kunde vara med på grund av nyckelbensbrottet.

Nu hade Valsarna inget annat val att mönstra med det laget man gjorde, men vi kan ju inte inbilla oss att det är ett vinnande lag. För mig är det givet: Buzz och Kaspzrak ska köra. Då ökar Valsarna sina segerchanser betydligt, oavsett bana och lag man möter.

Så – vem ska bort?

Gapinski, förutsatt att han inte kan köra på reserven.

Det är inte ens något att snacka om, tycker jag. Lagkapten säger någon. Skitsnack, säger jag – han pratar knappt engelska. Gapinski har visserligen gjort mycket för Valsarna under elitserieåren, men någonstans måste man också prestera för att få vara med. Hans körning, utanför reserven, har inte varit tillräckligt bra. Så är det bara.

Har förövrigt fått en del reaktioner på matchtexten mot Vetlanda, att den är för ”färgad”, och jag kan till viss del förstå det. Personligen såg jag inte matchen och texten/intervjun är baserad på Micke Lindhs intryck. Hade gärna tagit fler intryck efter en match ibland, men tiden räcker inte alltid till när det ska in i tryck.

Och just det: nu är semestern slut. Då lovar jag att det ska bli bättre fart på bloggen.

Valsarna tillbaka på banan

Mot alla odds (?) är det återigen dags för Hagfors stolthet (sorry, Monica Z, Christer S och Anders O) att inta ovalen. Det hade iallafall inte jag vågat hoppats på så sent som för någon vecka sedan – men uppslutningen bland företag och privatpersoner har varit smått fantastisk. 700 000 var enligt klubben säkrade i fredags, och en lång väg återstår naturligtvis för att rida ut stormen helt – men det är en väldigt lovande början.

Valsarna satsar hårt på nästa tisdags hemmamatch mot Indianerna som ska bli den stora räddningen med enkronasmatchen. Men först är det alltså morgondagens match mot serieledande Vetlanda, på agendan.

Vetlanda:

1) L. Madsen 2) M. Vaculik 3) E. Sayfutdinov 4) THJ 5) J. Crump 6) D. Ruud 7) J. Thorsell

Valsarna:

1) G.Laguta 2) A.Laguta 3) T. Gapinski 4) R. Kosiecha 5) D. Nermark 6) D. Gunnestad 7) R. Thörnkvist

Knappast Valsarnas starkaste lag på pappret och jag skulle bli väldigt förvånad om inte hemmalaget avgår med segern tämligen enkelt. Debut för Gunnestad och det är inte direkt den lättaste debuten, men å andra sidan finns det inga lätta motståndare i elitserien, och skulle han ta någon poäng har han gjort det mycket bra.

Det viktigaste i morgondagens match är inte resultatet som jag ser det – utan att Valsarna återigen är tillbaka på banan.

Finaldags

Har kommit några ordentliga skurar under dagen i Målilla, men nu är det uppehåll och solen tittar så smått fram. Det kommer sannolikt bli racing ikväll, och det tackar vi naturligtvis för. Är en fantastisk bra dränering på banan i Målilla och utan den hade nog tävlingen redan var inställd.

Australien är favoriter till slutsegern, och det är motiverat. Har ett härligt go i gänget och man såg väldigt bra ut på träningen. Främsta utmanare tror jag Danmark blir, de var ju rätt överlägsna i race-off tävlingen och Michael Jepsen Jensen slutar jag aldrig att imponeras av. Ex-solkatten har haft en makalös snabb utveckling i karriären och tillsammans med Pedersen och Iversen kommer man se till att Aussie-boys måste vara väldigt bra för att knipa guldet.

Sverige då? Nja, jag vet inte.

Är inte lätt att komma in helt kalla som man nu gör i och med att man är direktkvalificerade, och jag tror att man kommer vara ganska ringrostiga i första delen av tävlingen. Visserligen finns ju jokern att ta till, men jag tror nog att svenskarna får nöja sig med bronset.

Ryssarna gjorde det riktigt bra i kvalet, men nog känns det som att Emil är lite för ensam för att man ska kunna vara med och hota om de ädlaste medaljerna. Vi som följer Valsarna håller naturligtvis tummarna för Laguta-bröderna men de måste spotta upp sig rejält om det ska bli någon medalj för laget från öst.

Nu hoppas vi att regnet håller sig borta, och att det blir en minnesvärd Lag-VM final.

målilla

Regn, regn, regn

Väderprognosen ser allt annat än bra ut inför kvällen.