StayinthegameLedarskap

 

”Att leda andra är att följa sig själv. Att låta andra växa och utvecklas i sin egen närhet är det snabbaste och mest effektiva sätt att skapa goda ledare. Att bjuda andra på samma mat som du själv äter skapar tillit och gemenskap. Tro aldrig att du kan springa fortare än dina ben bär dej. Att leda andra är att känna sig själv och följa med i nuet som ständigt är i rörelse. Du kan inte stoppa livet och livet är din egen ledare…så följ med…att leda andra är att följa sig själv”.

Det var mina egna ord på en konferans för ledare i ett stort företag. Dessa ledare hade laddat upp för en heldag med fokus på ledarskap och förväntade sig nya tricks och knep för att kunna jobba mer effektivt.

Jag hade laddat för att bara vara mej själv…

De lyssnade och såg på mina tuschlinjer på blädderblocket. De sippade på sitt kaffe och glömde både tid och rum.

” Det du försöker ändra på din insida genom att trycka in en ny kurs, coach eller teknik, skadar dej bara. Det du redan har på din insida… om du låter det komma fram, kommer att utveckla dej. Du behöver inte tänka mer på det men du är redan en del av något unikt, som sveper runt och håller universum på plats. Du är ok, du har allt du behöver inom dej, låt det komma fram…låt dej själv leda dej.”

Nu var det någon som somnade men de flesta satt med öppna munnar och väntade på nästa laddning.

” Framtiden är inte vad den varit…ledarskap är inte vad det varit. Inget är vad det varit…det enda som ÄR, just nu är NUET som redan rört sig framåt. Så ledarskap handlar om att mästra nuet i rörelse…att mästra hastigheten som nuet har, inte som du tror att du har. Du kan bara leda dej själv och andra kan bara leda sig själva. Men dit vinden blåser rör sig löven, grenarna och vågorna. Så vem vänder vindarna?”

Det blev kaffe pause och de smått hypnotiserade ledarna irrade omkring i lokalen…

Så körde vi igång igen och jag lämnade öppet för frågor…

  • Henric, hur kan jag leda mej själv?
  • Åt vilket håll går du? Vilken riktning har du?
  • Hur kan andra följa mej som ledare om de själva skall leda sig själva?
  • Hur följer du dej själv? Jag svarade egentligen så diffust jag bara kunde.

Tillslut var det en som räckte upp handen och sa;

  • Okey jag fattar, det handlar om eget ansvar för sitt ledarskap och att vara sig själv. Ha tryggheten inom sig och veta åt vilket håll man skall gå.
  • Riktigt, tusen tack för att ni lyssnat, ha ett fint ledarskap…jag satte korken på tuschen och gick hem.

 

Henric Johansson.

 
Comments

  1.    VF.se says:
    Posted 20 maj, 2016, 10:06 #      Svara

Leave a Comment

(required)

(required)Formatting your comment
Back to Top | Textarea: Larger | Smaller

*